Carbamazepina LPH 200 mg comprimate

Carbamazepina LPH

Carbamazepina LPH 200 mg comprimate (Carbamazepina)

Ce găsiţi în acest prospect:

1.Ce este Carbamazepina LPH şi pentru ce se utilizează

2.Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Carbamazepina LPH
3.Cum să utilizaţi Carbamazepina LPH
4.Reacţii adverse posibile

5.Cum se păstrează Carbamazepina LPH

6.Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

1.Ce este Carbamazepina LPH şi pentru ce se utilizează

Carbamazepina LPH aparţine unui grup de medicamente numite antiepileptice (medicamente pentru convulsii). Datorită modului de acţiune poate fi utilizată şi pentru alte boli.

Carbamazepina LPH este utilizată pentru a trata anumite tipuri de convulsii (epilepsie).De asemenea este utilizată pentru a trata unele afecţiuni neurologice cum ar fi:

-afecţiuni dureroase ale feţei denumite „nevralgie de trigemen”;

-afecţiuni dureroase ale gâtului denumite „nevralgie glosofaringiană”;
-dureri apărute în diabetul zaharat (neuropatia diabetică dureroasă).

Mai mult, este utilizată pentru a trata anumite afecţiuni psihice (crize maniacale din cadrul tulburărilor afective bipolare şi anumite tipuri de depresie) şi în sindromul de sevraj alcoolic.

Nu trebuie utilizată pentru nevralgii sau dureri obişnuite. Epilepsia este o afecţiune caracterizată prin una sau mai multe convulsii (crize).Convulsiile apar când mesajele creierului către muşchi nu sunt transmise corect în corp, de-a lungul nervilor.Carbamazepina LPH ajută la controlul transmiterii acestor mesaje.De asemenea,Carbamazepina LPH reglează funcţiile nervilor în cadrul celorlalte boli amintite anterior.

2.Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Carbamazepina LPH

Rareori, în timpul tratamentului cu Carbamazepina LPH, pot surveni reacţii adverse grave la nivelul pielii.

Acest risc poate fi prevăzut prin prelevarea unei probe de sânge în cazul persoanelor de origine chineză şi Thai. Dacă aparţineţi acestui tip de populaţii, discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a lua Carbamazepina LPH.

Nu utilizaţi Carbamazepina LPH

-dacă sunteţi alergic la carbamazepina sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6);

-dacă sunteţi alergic la anumite medicamente folosite în tratamentul depresiei (antidepresive triciclice);

-dacă aveţi o boală cardiacă severă (bloc atrioventricular);

-dacă aţi avut în trecut o afecţiune sanguină gravă;

-dacă aveţi o tulburare în producerea porfirinei, un pigment important pentru funcţionarea ficatului şi formarea sângelui (denumită „porfirie hepatică”);

-dacă utilizaţi alte medicamente care aparţin unui grup anume de antidepresive denumite inhibitori de monoaminooxidază (IMAO);

-dacă pacientul este un copil mai mic de 6 ani.

Dacă vi se aplică oricare din aceste cazuri, informaţi medicul dumneavoastră înainte de a utiliza acest medicament.

Dacă dumneavoastră credeţi că puteţi fi alergic, cereţi sfatul medicului dumneavoastră.

Atenţionări şi precauţii

Înainte să utilizaţi Carbamazepina LPH, adresaţi-vă medicului dumneavoastră:

-dacă aveţi boli ale sângelui (inclusiv cele produse de alte medicamente);

-dacă aţi avut vreodată o sensibilitate neobişnuită (erupţie cutanată sau alte semne de alergie) la oxcarbazepină sau fenitoină sau la oricare alt medicament. Este important să ştiţi că dacă sunteţi alergic la carbamazepina sunt şanse de aproximativ 1 la 3-4 (25-30 %) să aveţi de asemenea o reacţie alergică la oxcarbazepină.

-dacă aveţi sau aţi avut în trecut boli ale inimii, ficatului sau rinichilor;

-dacă aveţi presiune crescută la nivelul ochiului (glaucom);

-dacă vi s-a spus de către medicul dumneavoastră că suferiţi de o afecţiune mentală denumită psihoză,care poate fi însoţită de confuzie sau agitaţie;

-dacă suferiţi de un tip de epilepsie în care aveţi convulsii mixte care includ absenţe;

-dacă sunteţi o femeie care utilizează contracepţie hormonală (medicamente pentru controlul sarcinii).

Carbamazepina face ineficiente contraceptivele. Astfel, trebuie să utilizaţi o metodă de contracepţie non-hormonală diferită sau suplimentară în timpul utilizării acestui medicament. Acest lucru vă poate ajuta să preveniţi o sarcină nedorită. Informaţi imediat medicul dumneavoastră dacă aveţi sângerări vaginale neregulate sau vă apar pete. Dacă aveţi întrebări suplimentare despre acestea, întrebaţi medicul dumneavoastră sau personalul sanitar.

Dacă vi se aplică oricare din aceste cazuri, informaţi-l pe medicul dumneavoastră.

Dacă apar semne precum reacţii alergice, febra, umflarea ganglionilor limfatici, dureri în gât, erupţie pe piele, apariţia de vezicule pe piele sau mucoase, apariţia cu uşurinţă a vânătăilor sau a unor mici pete de sânge pe piele (peteşii, purpură), informaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră sau mergeţi la cel mai apropiat spital (vezi Reacţii adverse posibile).

La utilizarea cabamazepinei s-au raportat erupţii severe pe piele (sindrom Stevens-Johnson, necroliza epidermică toxică). Frecvent, acestea implică ulceraţii la nivelul gurii, gâtului, nasului, organelor genitale şi conjunctivită (ochi roşii şi umflaţi).Aceste erupţii pe piele,care pot pune viaţa în pericol, sunt adesea însoţite de simptome asemănătoare gripei: febră, dureri de cap sau dureri în corp.

Erupţia poate progresa către extinderea veziculelor sau descuamarea pielii. Cel mai mare risc de apariţie a reacţiilor cutanate grave se înregistrează în primele luni de tratament.

Aceste reacţii adverse severe pot fi mai frecvente la persoanele din unele ţări asiatice. Riscul existent la pacienţii de origine chineză Han şi Thai poate fi detetctat prin testarea unei mostre de sânge de la aceşti pacienţi. Medicul dumneavoastră trebuie să fie cel care să vă sfătuiască dacă este necesar să faceţi un test de sânge înainte de a lua carbamazepina.Dacă a apărut erupţia sau aceste semne pe piele, nu mai luaţi carbamazepina şi adresaţi-vă de urgenţă medicului.

Dacă manifestaţi sindromul Stevens-Johnson sau necroliza epidermică toxică în cursul tratamentului cu Carbamazepina LPH nu trebuie să reluaţi tratamentul cu Carbamazepina LPH niciodată.
Dacă prezentaţi o creştere a numărului de convulsii, informaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră.Dacă observaţi simptome care sugerează hepatita, precum icterul (îngălbenirea pielii şi a albului ochilor),spuneţi-i imediat medicului dumneavoastră.Tratamentul cu Carbamazepina LPH impune controlul regulat al analizelor de sânge şi al testelor funcţionale de ficat şi rinichi, efectuate de către medicul dumneavoastră. Este important să participaţi la aceste controale.Înaintea oricărei intervenţii chirurgicale, incluzând tratamentul stomatologic sau de urgenţă, informaţi-l pe medicul care vă supraveghează că faceţi tratament cu Carbamazepina LPH.Nu întrerupeţi tratamentul cu Carbamazepina LPH fără a vă adresa mai întâi medicului.Pentru a preveni înrăutăţirea bruscă a crizelor, nu întrerupeţi brusc tratamentul dumneavoastră.La un număr mic de pacienţi trataţi cu medicamente antiepileptice precum carbamazepina s-a constatat apariţia unor gânduri de auto-vătămare sau de sinucidere.În cazul în care vă apar astfel de gânduri,contactaţi-vă imediat medicul,indiferent de moment.Carbamazepina LPH împreună cu alte medicamente Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi,aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.Acest lucru este foarte important în cazul Carbamazepina LPH, deoarece multe alte medicamente interacţionează cu ea. Este posibil să aveţi nevoie de o modificare a dozei sau câteodată să întrerupeţi unul dintre medicamente.

Spuneţi-i medicului dumneavoastră că luaţi sau aţi luat oricare dintre următoarele medicamente deoarece acestea pot interacţiona cu Carbamazepina LPH:
-inhibitori de monoaminoxidază (un tratament pentru depresie sau boală Parkinson şi depresie).Înaintea începerii tratamentului cu carbamazepina, orice terapie cu inhibitori de monoaminoxidază trebuie întreruptă cu cel puţin două săptămâni mai devreme.
-alte medicamente pentru epilepsie: primidonă, progabidă, acid valproic, valnoctamidă, valpromidă, felbamat, metsuximidă, fenobarbital, fensuximidă, fenitoină, fosfenitoină, clonazepam,oxcarbazepină,stiripentol, vigabatrină, clobazam, etosuximidă, lamotrigină, tiagabină, topiramat, zonisamidă,levetiracetam, acetatul de eslicarbazepină;
-anumite medicamente pentru durere: dextropropoxifen, ibuprofen, paracetamol, fenazonă, tramadol;
-medicamente folosite în tratamentul dependenţei de opioide şi ca medicamente împotriva durerii:buprenorfină, metadonă;
-anumite antibiotice: doxiciclină, antibiotice din clasa macrolidelor, de ex., eritromicină, troleandomicină, josamicină, claritromicină;
-anumite medicamente folosite în tratamentul depresiei: fluoxetină, fluvoxamină, paroxetină,nefazodonă, trazodonă, viloxazină, bupropionă, citalopram, trazodon, mianserin, sertralină,antidepresive triciclice, de ex., imipramină, amitriptilină, nortriptilină, clomipramină, desipramină;
-medicamente pentru infecţii fungice: din clasa azolilor, de ex., itraconazol, ketoconazol, fluconazol,voriconazol;
-antihistaminice: loratadină, terfenadină;
-medicamente care tratează afecţiunile mentale: clozapină, loxapină, olanzapină, quetiapină,haloperidol, bromperidol, tioridazină, risperidonă, ziprasidonă, aripiprazol;
-medicamente folosite în tratamentul infecţiei HIV (inhibitori de protează), de ex., ritonavir, indinavir,saquinavir;
-medicamente folosite în hipertensiunea arterială, ritm cardiac neregulat sau alte boli cardiace:diltiazem, verapamil, medicamente din grupul dihidropiridinei (de ex., felodipină, isradipină),digoxină;
-medicamente folosite în tratamentul ulcerelor gastrice şi arsurilor la stomac: cimetidină, omeprazol;
-relaxante musculare: oxibutinină, dantrolen, pancuronium;
-medicamente care subţiază sângele, de ex., ticlopidină, warfarină, fenprocumonă, dicumarol acenocumarol;
-diuretice (medicamente pentru eliminarea apei): acetazolamidă, hidroclorotiazidă, furosemidă;
-medicamente folosite în terapia cancerului: cisplatin, doxorubicină, lapatinib, imatinib, toremifen;
-medicamente folosite în terapia tuberculozei: izoniazidă, rifampicină;
-medicamente folosite în terapia astmului: teofilină, aminofilină;
-medicamente folosite în terapia anxietăţii: alprazolam, midazolam;
-corticosteroizi (cum ar fi “cortizonul” folosit în tratamentul inflamaţiei, de ex., prednisolon,dexametazonă);
-medicamente folosite în menopauză sau în tratamentul bolilor ginecologice, de ex., în endometrioză:danazol, gestrinonă, tibolonă;
-medicamente folosite în chirurgia transplantului de organe: ciclosporină, everolimus;
-nicotinamidă (vitamina B3 suplimente; la adulţi, numai în doze mari);
-mefloquină (medicamente antimalarice);
-izotretinoin (utilizat în tratamentul acneei);
-medicamente care conţin sunătoare (Hipericum perforatum, fitoterapic folosit în depresie);
-praziquantel (medicament contra viermilor paraziţi);
-litiu (folosit în tratamentul maniei şi al depresiei);
-metoclopramid (folosit în tratamentul greţurilor şi al vărsăturilor);
-levotiroxină (folosit în tulburări ale glandei tiroide);
-hormoni sexuali feminini (de exemplu, estrogen şi progesteron) şi, de asemenea, contraceptive hormonale (medicamente pentru controlul naşterilor). La femeile care utilizează contraceptive hormonale şi Carbamazepina LPH pot apare neregularităţi ale ciclului menstrual. Contraceptivele hormonale pot deveni mai puţin eficiente şi trebuie să aveţi în vedere utilizarea altor metode contraceptive.

Utilizarea Carbamazepina LPH cu alimente şi băuturi
Nu consumaţi alcool etilic în timpul tratamentului cu Carbamazepina LPH.Nu beţi suc de grepfrut şi nu mâncaţi grepfrut, deoarece acest lucru poate creşte efectul Carbamazepina LPH.Alte sucuri, precum sucul de portocale sau de măr, nu au acest efect.

Sarcina,alăptarea şi fertilitatea
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă,adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.
Sarcina
Trebuie să discutaţi tratamentul epilepsiei cu medicul dumneavoastră cu mult timp înainte de a rămâne gravidă. Dacă în timp celuaţi Carbamazepină LPH rămâneţi gravidă, trebuie să îi comunicaţi acest fapt direct medicului.

Este important să controlaţi convulsiile în timpul sarcini. Cu toate acestea, dacă utilizaţi medicamente antiepileptice (medicamente pentru convulsii) în timpul sarcinii există un risc posibil asupra copilului dumneavoastră. Medicul va discuta cu dumneavoastră riscul potenţial al utilizării Carbamazepină LPH în timpul sarcinii.

Nu întrerupeţi tratamentul cu Carbamazepină LPH înainte de a discuta cu medicul dumneavoastră.

Alăptarea
Informaţi-l pe medicul dumneavoastră dacă alăptaţi. Substanţa activă din Carbamazepină LPH se excretă în lapte.

Puteţi alăpta atât timp cât medicul dumneavoastră este de acord în cazul dumneavoastră şi dacă copilul este atent supra vegheat pentru apariţia reacţiilor adverse.

Cu toate acestea, dacă apar reacţii adverse, de exemplu copilul dumneavoastră devine foarte somnoros sau prezintă erupţii trecătoare pe piele, întrerupeţi alăptatul şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Carbamazepină LPH vă poate produce ameţeli şi somnolenţă, în special la începutul tratamentului sau la modificarea dozelor. Nu trebuie să conduceţi vehicule şi să folosiţi utilaje dacă prezentaţi aceste manifestări sau dacă vă este afectată vederea.

3.Cum să utilizaţi Carbamazepina LPH

Luaţi întotdeaunaacest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră.Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.Nu depăşiţi doza recomandată.Asiguraţi-vă că utilizaţi acest medicament cu regularitate, exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră.Acest lucru vă va ajuta să obţineţi cele mai bune rezultate şi să reduceţi posibilitatea reacţiilor adverse grave.Nu utilizaţi doze suplimentare de Carbamazepină LPH, nu îl administraţi mai frecvent şi nu îl utilizaţi pentru o perioadă mai lungă decât v-a spus medicul dumneavoastră.Dacă utilizaţi Carbamazepină LPH, nu întrerupeţi brusc administrarea lui fără să discutaţi cu medicul dumneavoastră. Medicul dumneavoastră vă va spune dacă şi când puteţi opri administrarea acestui medicament (vezi secţiunea Atenţionări şi precauţii).
La adulţi, tratamentul epilepsiei începe cu 100 până la 200 mg o dată sau de două ori pe zi. Apoi, doza este crescută treptat la 800 până la 1200 mg pe zi (la unii pacienţi poate fi nevoie de 1600 mg sau chiar 2000 mgpe zi), divizate în 2 până la 3 prize.
La copii cu vârste mai mari de 6 ani, tratamentul începe cu 100 până la 200 mg pe zi, iar doza de întreţinere este de 400 până la 600 mg pe zi.
Adolescenţilor li se pot administra între 600 şi 1000 mg pe zi.
Pentru nevralgia de trigemen doza iniţială recomandată este de 200 până la 400 mg pe zi şi este crescută lent până la dispariţia durerii (de obicei 200 mg de 3 până la 4 ori pe zi).
Pentru pacienţii vârstnici se recomandă o doză iniţială mai mică, 100 mg de două ori pe zi.
Pentru crizele maniacale şi tratamentul de întreţinere al tulburărilor afective bipolare doza uzuală recomandată este de 400 până la 600 mg pe zi (intervalul dozelor: aproximativ de la 400 până la 1600 mg pe zi).Medicul dumneavoastră vă va spune exact câte doze de Carbamazepină LPH trebuie să utilizaţi pe zi.
Pentru neuropatia diabetică dureroasă doza uzuală recomandată este de 200 mg de 2–4 ori pe zi.
În sindromul de sevraj alcoolic doza uzuală recomandată este de 200 mg de 3 ori pe zi. În timpul primelor câteva zile doza poate fi crescută (de exemplu la 400 mg de 3 ori pe zi). Carbamazepină LPH este întotdeauna (excepţie posibilă numai în prima zi) administrat în doze zilnice divizate, adică de 2 până la 4 ori pe zi, în funcţie de starea dumneavoastră.Dozele prescrise de către medicul dumneavoastră pot fi diferite faţă de cele prezentate mai sus.În acest caz urmaţi instrucţiunile medicului dumneavoastră.Luaţi Carbamazepină LPH în timpul, după sau între mese. Înghiţiţi comprimatele cu puţin lichid (de exemplu un pahar cu apă).Dacă aveţi impresia că efectul Carbamazepină LPH este prea slab sau prea puternic, adresaţi-vă medicul dumneavoastră sau farmacistului. Dacă utilizaţi mai multă Carbamazepină LPH decât trebuie Dacă aţi luat accidental prea multe comprimate, informaţi-l pe medicul dumneavoastră imediat. Este posibil să aveţi nevoie de îngrijire medicală.
Dacă prezentaţi dificultăţi în respiraţie, un puls rapid şi neregulat, dezorientare, somnolenţă, ameţeli,pierderea conştienţei, leşin, tremurături, tulburări de vedere, vorbire şi mişcare, stare de rău şi/sau vărsături este posibil ca doza dumneavoastră să fie prea mare.
Întrerupeţi administrarea medicamentului şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

Dacă uitaţi să luaţi Carbamazepina LPH.
Dacă uitaţi să luaţi o doză, administraţi-o cât mai curând posibil.Cu toate acestea, dacă este aproape timpul pentru următoarea doză, nu administraţi doza uitată; doar reveniţi la schema dumneavoastră obişnuită de utilizare.Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.Este foarte important ca medicul să verifice periodic evoluţia dumneavoastră.

Dacă încetaţi să utilizați Carbamazepină LPH
Nu întrerupeţi tratamentul fără a vă consulta înainte cu medicul, deoarece boala dumneavoastră se poate agrava.Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4.Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele,acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu aparla toate persoanele.
Carbamazepină LPHpoate avea reacţii adverse la unele persoane. Acestea sunt de obicei uşoare şi apar mai frecvent la începutul tratamentului şi de regulă dispar după câteva zile de tratament. Anumite reacţii adverse pot fi grave.Următoarele reacţii adverse pot fi primele semne ale unor afectări grave ale sângelui, ficatului, rinichilor sau ale altor organe ale dumneavoastră şi pot necesita urgent tratament medical.Informaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră sau asiguraţi-vă că altcineva poate face acest lucru în locul dumneavoastră:
-dacă aveţi febră, dureri în gât, erupţii cutanate, ulceraţii în gură, ganglioni inflamaţi sau vă infectaţi mai uşor (semne ale unui deficit de celule albe);
-dacă sunteţi obosit, aveţi dureri de cap, scurtarea respiraţiei când efectuaţi exerciţii, ameţeală; sunteţi  palid, aveţi infecţii frecvente care produc febră, frisoane, dureri în gât sau ulceraţii în gură; sângeraţi sau vă învineţiţi mai uşor decât este normal, aveţi sângerări nazale (deficit al tuturor celulelor din sânge);
-dacă aveţi pete de culoare roşie, în special pe faţă, însoţite de oboseală, febră, greaţă, scăderea apetitului (semne ale lupusului eritematos sistemic);
-dacă prezentaţi îngălbenirea părţii albe a ochilor sau a pielii (semne de hepatită);
-dacă aveţi urina de culoare închisă (semne de porfirie sau hepatită);
-dacă aveţi o scădere severă a cantităţii de urină eliminate datorită afecţiunilor rinichilor sau aveţi sânge în urină;
-dacă aveţi dureri severe ale părţii superioare a abdomenului, vărsături, scăderea apetitului alimentar (semne ale pancreatitei);
-dacă aveţi erupţii cutanate, înroşirea pielii, băşici la nivelul buzelor, ochilor sau gurii, descuamarea pielii, însoţită de febră, frisoane, dureri de cap,tuse, dureri ale părţilor corpului (semne ale unor reacţii cutanate grave);
-dacă aveţi umflături ale feţei,ale ochilor sau ale limbii, dificultăţi la înghiţire, respiraţie şuierătoare,urticarie sau mâncărimi generalizate, erupţii cutanate, febră, crampe abdominale, disconfort sau apăsare la nivelul pieptului, dificultăţi în respiraţie, pierderea cunoştienţei (semne ale edemului angioneurotic şi ale reacţiilor alergice severe);
-dacă sunteţi apatic, confuz, aveţi spasme musculare sau o înrăutăţire semnificativă a convulsiilor (simptome care pot fi asociate concentraţiilor scăzute de sodiu din sânge);
-dacă aveţi febră, greaţă, vărsături, dureri de cap, gât înţepenit şi sensibilitate mare la lumina puternică (semne ale meningitei);
-dacă aveţi rigiditate musculară, febră mare, stare de conştienţă afectată, hipertensiune arterială,salivare excesivă (semne ale sindromului neuroleptic malign);
-dacă aveţi puls neregulat, durere în piept;
-dacă prezentaţi afectarea stării de conştienţă, leşin.

Pot apărea următoarele reacţii adverse:
Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane):
-scăderea numărului de celule albe din sânge;
-ameţeli, somnolenţă, oboseală;
-incapacitatea coordonării mişcărilor;
-greaţă, vărsături;
-creşterea valorilor serice ale anumitor enzime aleficatului (gama-GT), de obicei nesemnificative;
-reacţii alergice pe piele, cu sau fără febră, urticarie (posibil severă).

Frecvente (pot afecta până la 1 din 10):
-scăderea numărului de trombocite, creşterea anumitor celule albe din sânge (eozinofilie);
-umflarea mâinilor,a tălpilor şi a picioarelor (edem), retenţie de lichide, creştere în greutate;
-scăderea valorilor sodiului din sânge şi a valorii sărurilor din sânge, însoţite de durere de cap, stare de toropeală şi vărsături, confuzie şi alte tulburări mintale;
-durere de cap, tulburări de vedere (de exemplu vedere dublă, vedere înceţoşată);
-uscăciunea gurii, pierderea apetitului alimentar;
-creşterea valorilor serice ale anumitor enzime din ficat sau oase (fosfataza alcalină).

Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane):
-mişcări involuntare, cum sunt ticuri, tremurături, tremurături ale mâinilor, mişcări involuntare ale globilor oculari (nistagmus) sau alte tulburări de mişcare (distonie);
-diaree, constipaţie;
-creşterea valorilor serice ale anumitor enzime hepatice (transaminaze);
-înroşirea sau descuamarea pielii (dermatite exfoliative, eritrodermie);
-inflamaţia vaselor de sânge.

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane):

-creşterea numărului de celule albe din sânge (leucocitoză);

-mărirea ganglionilor limfatici;

-valori serice mici ale acidului folic;

-reacţii de hipersensibilitate întârziată (alergie) cu febră, erupţii cutanate, inflamaţia vaselor de sânge,mărirea ganglionilor limfatici, dureri articulare, scăderea sau creşterea numărului de celule albe din sânge, mărirea de volum a ficatului şi a splinei, teste funcţionale hepatice modificate, probleme în scurgerea bilei care pot apărea ca urmare a distrugerii /dispariţiei ductelor biliare din ficat.

Aceste efecte pot influenţa alte organe, cum sunt plămânii, rinichii, pancreasul, intestinul gros şi inima.

-inflamaţie gravă a ficatului cu potenţial ameninţător de viaţă, mai ales în timpul primelor luni de tratament;

-inflamaţia hepatică (hepatită), îngălbenirea pielii şi a ochilor (icter), probleme cu scurgerea bilei care pot avea drept urmare distrugerea/dispariţia căilor biliare din ficat;

-halucinaţii (auditivesau vizuale), depresie, tulburări ale apetitului alimentar (anorexie), nelinişte,comportament agresiv, confuzie, somnolenţă, vertij;

-mişcări involuntare ale feţei (diskinezie orofacială), rânjet sau mişcări contorsionate (coreoatetoză);

-dificultăţi de vorbire (vorbire necla ră sau prost articulată), tulburări de mişcare a globilor oculari, o senzaţie cutanată, cum ar fi arsura, înţepătura, mâncărimea sau furnicăturile, fără nici o cauză fizică aparentă (parestezie), funcţie nervoasă alterată cu simptome de durere, arsură, tulburări senzoriale (polineuropatie, neuropatie periferică), paralizie parţială (pareză), inflamaţie a nervilor (nevrită periferică);

-tulburări în sistemul de conducere electrică a inimii, creşterea sau scăderea tensiunii arteriale;

-dureri la nivelul intestinului;
-senzaţie de mâncărime;
-slăbiciune musculară.

Foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 persoane):
-modificări în tabloul hematologic care pot ameninţa viaţa, cum ar fi scăderea marcată a celulelor roşii (anemie aplastică, hemolitică sau megaloblastică) sau pentru toate tipurile de celule ale sângelui (pancitopenie), nedezvoltarea celulelor roşii sanguine (eritroblastopenie), lipsa gravă a anumitor celule albe din sânge (agranulocitoză);
-creşterea numărului de celule roşii sanguine imature (reticulocitoză);Foarte rar s-au raportat erupţii pe piele care pot pune viaţa în pericol (sindrom Stevens-Johnson, necroliza epidermică toxică)-vezi punctul 2.
-afecţiuni cu metabolism alterat al pigmentului roşu din sânge (porfirie acutăintermitentă, porfirie cutanea tarda, porfirie variegata);
-reacţii alergice rapide, grave, inflamarea non-infecţioasă a membranelor cerebrale (meningită aseptică)cu torsiuni sau contracţii musculare (mioclonii) şi modificări în numărul anumitor celule albe din sânge (eozinofilie periferică), umflarea feţei,a gurii,a limbii sau a altor părţi ale corpului, care poate cauza dificultăţi în respiraţie (angioedem);
-creşterea nivelului de hormoni implicaţi în reglarea lactaţiei (prolactină) care poate conduce la creşterea sânilor la bărbaţi (ginecomastie) sau secreţie lactată inadecvată (galactoree);
-metabolism osos perturbat cu scăderea calciului în sânge, care poate conduce la înmuierea oaselor (osteomalacie);
-au fost raportate cazuri de tulburări osoase, incluzând osteopenie, osteoporoză (subţierea osului) şi fracturi. Verificaţi împreună cu medicul dumneavoastră sau farmacistul dacă luaţi tratament medicamentos antiepileptic pe termen lung,dacă aveţi antecedente de osteoporoză sau dacă luaţi steroizi;
-teste funcţionale tiroidiene anormale, de obicei nesemnificative;
-niveluri crescute de colesterol (inclusiv HDL-colesterol, trigliceride);
-nivel crescut de cortizol liber (un anumit hormon);
-activarea tulburărilor mentale (psihoză);
-alterări ale gustului;
-o afecţiune denumită sindrom neuroleptic malign, caracterizat prin simptome precum tremurături şi febră mare, transpiraţii extreme, respiraţie şi bătăi cardiace rapide, stare de conştienţă şi vigilenţă diminuate;
-mâncărime cu roşeaţă şi umflarea ochilor (conjunctivită), cataractă (opacităţi ale cristalinului),presiune crescută în ochi;
-tulburări de auz, de exemplu zgomote în urechi (tinitus), sensibilitate anormală la sunete, scăderea auzului, modificări în percepţia sunetelor înalte;
-bătăi cardiace lente (bradicardie), bătăi cardiace neregulate, agravarea bolii coronariene preexistente,colaps circulator, insuficienţă cardiacă, inflamarea venelor (tromboflebită), formare anormală acheagurilor de sânge (tromboembolie, de exemplu embolie pulmonară);
-anumite tipuri de tulburări în sistemul de conducere electrică a inimii (bloc atrioventricular) cu leşin;
-reacţie alergică la nivelul plămânilor cu febră, dificultăţi în respiraţie şi inflamaţie a plămânilor(pneumonită, pneumonie), cicatrici şi îngroşări la nivelul plămânilor (fibroză pulmonară);
-inflamaţia limbii şi a gurii (stomatită, gingivită, glosită), inflamaţia pancreasului;
-anumite tipuri de inflamaţie hepatică (hepatită granulomatoasă), insuficienţă hepatică;
-sensibilitate crescută a pielii la lumina soarelui (fotosensibilitate), mici zone de sângerare sub piele (purpură), înroşirea pielii cu edem şi noduli (eritem polimorf şi nodos), modificări de pigmentare a pielii, acnee, căderea părului, transpiraţie excesivă;
-creşterea excesivă a părului de pe faţă şi corp la femeie (hirsutism);
-dureri articulare sau musculare reversibile, crampe musculare;
-inflamaţia rinichilor (nefrită interstiţială), insuficienţă renală sau alte simptome urinare (urinare dureroasă, urinare frecventă anormală, producţie redusă de urină, retenţie urinară), creşterea valorilor ureei din sânge (azotemie), creşterea proteinelor în urină, sânge în urină;
-disfuncţii sexuale cum sunt impotenţă, libido redus, număr redus de spermatozoizi sau spermatozoizi cu mobilitate redusă;
-valori mici ale anticorpilor din sânge (hipogamaglobulinemie).

Cu frecvenţă necunoscută(frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile):
-creşterea numărului convulsiilor;
-pierderi de scurtă durată ale conştienţei la începerea tratamentului sau la creşterea dozei;
-agravarea simptomelor de scleroză multiplă;
-pete depigmentate pe piele (vitiligo);
-valori mici ale vitaminei B12;
-valori mari ale unui anumit aminoacid (homocisteină);
-afectare a retinei.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicalehttp://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.5.Cum se păstrează Carbamazepina LPH
A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie şi blister, după EXP.Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere.Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi.Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6.Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conţine Carbamazepina LPH
– Substanţa activă este carbamazepină. Un comprimat conţine carbamazepină 200 mg.
-Celelalte componente sunt:amidon de porumb pregelatinizat, copovidonă,dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu.
Cum arată Carbamazepină LPH şi conţinutul ambalajului
Comprimate neacoperite rotunde, biconvexe, de culoare albă sau aproape albă, având gravate pe una din feţe„C” şi „200″, separate printr-o linie mediană.Comprimatul nu se poate diviza în doze egale.Cutii cu blistere a câte 20 şi 50 comprimate.

 

Adaugati un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Share via
Copy link
Powered by Social Snap