Prospecte medicamente
Asparaginase 5000 medac/10000 medac pulbere pentru soluţie injectabilă/perfuzabilă

Asparaginase 5000 medac/10000 medac pulbere pentru soluţie injectabilă/perfuzabilă

Asparaginase 5000 medac/10000 medac pulbere pentru soluţie injectabilă/perfuzabilă (L-asparaginază)

Ce găsiţi în acest prospect:
1. Ce este Asparaginase medac şi pentru ce se utilizează
2. Ce trebuie să ştiţi înainte să vi se administreze Asparaginase medac
3. Cum să vi se administreze Asparaginase medac
4. Reacţii adverse posibile
5. Cum se păstrează Asparaginase medac
6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

1. Ce este Asparaginase medac şi pentru ce se utilizează

Asparaginase medac este un medicament (agent citostatic) care scade nivelul de L-asparaginază din celulele tumorale, inhibând astfel sinteza proteinelor din aceste celule. Asparaginase medac este indicat ca parte componentă a terapiei antineoplazice asociate a leucemiei limfoblastice acute (LLA) la copii şi adulţi, precum şi a limfoamelor non–hodgkiniene la copii.

2. Ce trebuie să ştiţi înainte să vi se administreze Asparaginase medac

Nu trebuie să vi se administreze Asparaginase medac:
– dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la L-asparaginază
– dacă aţi avut pancreatită în antecedente sau pancreatită în momentul deciziei de începere a tratamentului, deoarece a fost observată apariţia pancreatitei hemoragice acute după administrarea asparaginazei.

Atenţionări şi precauţii
Pacienţii cu potenţial fertil trebuie să ia măsuri contraceptive în timpul tratamentului şi încă 3 luni după întreruperea acestuia.

Asparaginase medac împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi, aţi utilizat recent sau s-ar putea să utilizaţi orice alte medicamente.
Cum pot alte medicamente influenţa efectul L-asparaginazei:
Vincristina
Toxicitatea crescută şi riscul crescut de reacţii anafilactice pot fi asociate cu administrarea L-asparaginazei concomitent cu sau imediat înainte de tratamentul cu vincristină.
Prednison
Utilizarea concomitentă a prednisonului cu L-asparaginaza poate creşte riscul de apariţie al tulburărilor de coagulare (de exemplu scăderea concentraţiei fibrinogenului şi ATIII).
Metotrexat şi citarabina
Metotrexatul şi citarabina pot interfera în diferite moduri: administrarea anterioară a acestor produse poate potenţa (efect sinergic) efectul L-asparaginazei; administrarea ulterioară a acestor substanţe poate reduce (efect antagonic) efectul L-asparaginazei.
Anticoagulante
Utilizarea L-asparaginazei medac poate duce la fluctuaţia factorilor coagulanţi. Aceasta poate avea drept efect hemoragie şi/sau tromboză.
Ca atare, trebuie să se manifeste precauţie la administrarea concomitentă de anticoagulante cum ar fi cumarină, heparină, dipiridamol, acid acetilsalicilic sau antiinflamatoare nesteroidiene.
Vaccinarea
Administrarea concomitentă cu vaccinuri vii creşte riscul de apariţie a infecţiilor grave. De aceea, imunizarea cu vaccinuri vii trebuie să aibă loc cel mai devreme la 3 luni după terminarea tratamentului leucemiei.

Cum poate influenţa L-asparaginaza efectul altor medicamente:
L-asparaginaza poate creşte toxicitatea altor medicamente datorită efectului pe care îl are asupra funcţiilor hepatice.

Asparaginase medac împreună cu alimente, băuturi şi alcool
Nu consumaţi alcool etilic în timpul tratamentului cu asparaginază.

Sarcina, alăptarea şi fertilitatea
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţivă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament. Asparaginase medac este contraindicat în timpul sarcinii şi alăptării.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje deoarece acest medicament poate altera semnificativ reactivitatea, chiar şi în cazul utilizării conform recomandărilor, putând reduce capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje, mai ales dacă se consumă alcool etilic.

3. Cum să vi se administreze Asparaginase medac

Tratamentul cu Asparaginase medac trebuie să vă fie administrat numai sub supravegherea unui medic cu experienţă în utilizarea medicamentelor citotoxice. Pentru a reduce riscul unei posibile hipersensibilizări reactive IgE, înainte de începerea tratamentului şi înaintea reluării tratamentului, vi se va efectua testul Prick (o picătură din soluţia preparată pentru utilizare se va aplica pe partea anterioară a antebraţului, fiind introdusă intradermic, cu un ac steril adecvat. Se vor evita hemoragiile. După 3 minute, picătura de preparat va fi tamponată.
După alte 20 minute se va citi reacţia: în caz de eritem sau erupţii urticariene, se va renunţa la terapia cu Lasparaginază) sau teste preliminare cu injectare intradermică (diluţii adecvate pentru a obţine concentraţii crescute progresiv).
Deoarece în literatură sunt descrise atât reacţii alergice mediate de IgE care se pot evidenţia prin teste cutanate, cât şi hipersensibilizări mediate de IgG şi IgM, se recomandă o testare intravenoasă suplimentară (1000 UI în perfuzie intravenoasă cu durată scurtă, cu o oră înainte de tratament) în cazul administrării intravenoase.
Dacă nu se prescrie altfel, doza zilnică medie pentru administrarea intravenoasă la copii şi adulţi, în monoterapie (conform monografiei), este de 200 UI/kg sau 6000 UI/m². În funcţie de situaţia individuală, doza poate fi crescută până la 1000 UI/kg sau chiar mai mult. Doze unice mai mari (1500 UI/kg sau 45000 UI/m²) nu se administrează zilnic, ci în special în cazul administrării ciclice (de exemplu, de 2 ori pe săptămână). Pentru aceste doze, administrarea intravenoasă este obligatorie.
Asparaginase medac este inclusă, în general, în protocoale de chimioterapie care asociază şi alte chimioterapice anticanceroase. Pentru aceasta sunt valabile recomandări speciale privind modul de administrare, doza individuală şi durata tratamentului. Doza medie pentru injectare intramusculară este de 100 – 400 UI/kg şi zi, respectiv 3000 – 12000 UI/m² şi zi. Nu se vor administra mai mult de 5000 UI în 2 ml într-un singur loc de injectare. Dacă este necesară o doză mai mare de 5000 UI pentru o dată, trebuie utilizate mai multe locuri de injectare.

Modul de administrare
Pentru perfuzie intravenoasă continuă, după diluţie, se administrează conform instrucţiunilor. Cantitatea calculată de L-asparaginază se dizolvă în 250 – 500 ml soluţie clorură de sodiu 0,9 % şi se perfuzează în timp de mai multe ore.
Pentru reconstituirea soluţiei se injectează cu o seringă 2 ml 4 ml apă pentru preparate injectabile, nu direct în pulbere, ci cu atenţie, pe peretele interior al flaconului. Dizolvarea conţinutului se realizează prin rotire, nu prin agitare (se va evita formarea de spumă prin agitare!). Soluţia gata de utilizare poate prezenta un grad de opalescenţă.
Soluţia astfel preparată poate fi injectată intramuscular fără altă diluare, în funcţie de schema de tratament.
După dizolvare (în 2 ml 4 ml apă pentru preparate injectabile), soluţia preparată pentru utilizare poate fi păstrată la temperatura camerei timp de 6 ore.
Durata de administrare
În monoterapie sau în cadrul terapiei combinate, Asparaginase medac se administrează până la terminarea ciclului de tratament. Dacă apar reacţii adverse sau sunt afectate organe astfel încât administrarea
Asparaginase medac devine contraindicată, trebuie luată în considerare întreruperea tratamentului.
Pe durata terapiei cu L-asparaginază pot să apară următoarele situaţii care pun viaţa în pericol:
 anafilaxie;
 hiperglicemie care răspunde la tratamentul cu insulină;
 tulburări de coagulare, care pot necesita administrarea de plasmă proaspătă pentru reducerea pericolului de hemoragie.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Următoarele reacţii adverse au fost raportate la adiministrarea asparaginazei:

Foarte frecvente (afectează mai mult de 1 din 10 utilizatori):
 Pierderea poftei de mâncare,
 Senzaţie de rău (greaţă),
 Stare de rău (vărsături),
 Crampe abdominale,
Diaree,
 Scădere în greutate,
 Reacţii de hipersensibilitate la nivelul pielii,
 Modificarea nivelului de grăsimi din sânge (colesterol, trigliceride, activitate crescută a lipoproteinlipazei),
 Durere la nivelul locului de injectare,
 Acumulare de apă în ţesuturi (edeme),
 Reacţii alergice manifestate prin înroşirea pielii, însoţită sau nu de mâncărime, dificultăţi de respiraţie,
 Modificări ale nivelului enzimelor hepatice,
 Ficat gras,
 Scăderea unei categorii de proteine din sânge numite albumine, care pot să ducă la formarea de edeme.

Frecvente (afectează mai puţin de 1 din 10 utilizatori):
 Creşterea nivelului amilazei (o enzimă pancreatică),
 Scăderea numărului unei categorii de celule albe din sânge responsabile de coagularea acestuia (trombocitopenie) care se poate manifesta prin sângerări sau prin coagulare intravasculară diseminată (afectare generalizată şi severă a coagulării sângelui),
 Atac cerebral datorită tulburărilor de coagulare,
 Agitaţie,
 Depresie,
 Halucinaţii (vederea, auzirea sau perceperea unor evenimente, persoane sau lucruri care nu există în realitate),
 Confuzie,
 Somnolenţă,
 Modificări ale activităţii electrice a creierului,
 Inflamaţia pancreasului (pancreatită),
 Afectarea funcţionării pancreasului cu diaree,
 Tulburarea funcţiei pancreasului cu formarea în exces de corpi cetonici (cetoacidoză) sau creşterea nivelului de zahăr în sânge (hipeglicemie hiperosmolară),
Febră,
 Dureri ale articulaţiilor, abdomenului şi spatelui,
 Alergie severă cu şoc (şoc anafilactic),
 Îngustarea căilor respiratorii (bronhospasm).

Mai puţin frecvente (afectează mai puţin de 1 din 100 utilizatori):
 Creşterea nivelului acidului uric din sânge (hiperuricemie),
 Creşterea nivelului amoniacului din sânge (hiperamoniemie),

Rare (afectează mai puţin de 1 din 1000 utilizatori):
 Tulburări ale stării de conştienţă până la comă,
 Leucoencefalopatie posterioară reversibilă manifestată prin durere de cap, convulsii, confuzie şi pierderea vederii,
 Inflamaţie severă a pancreasului cu sângerare la nivelul pancreasului sau cu distrugerea lui prin necroză,
 Inflamaţia uneia dintre glandele care produc saliva (parotidită),
 Blocarea trecerii bilei din ficat în duoden (colestază),
 Colorarea în galben a pielii sau albului ochilor (icter),
 Distrugerea celulelor hepatice prin necroză,
 Afectare severă a funcţionării ficatului (insuficienţă hepatică).

Foarte rare (afectează mai puţin de 1 din 10000 utilizatori):
 Scăderea numărului de celule roşii din sânge prin distrugerea lor masivă (anemie hemolitică),
 Tremurături uşoare la nivelul mâinilor,
 Leziuni cu aspect de chist la nivelul pancreasului,
 Forme foarte severe de inflamaţie a pancreasului care conduc la deces,
 Inflamaţie concomitentă a pancreasului şi a unei glande care produce salivă numită glandă parotidă,
 Afectare severă a pielii cu apariţia de vezicule mari, distructive şi zone de necroză (epidermoliză necrotică toxică),
 Scăderea temporară a activităţii tiroidei,
 Scăderea activităţii glandei suprarenale,
 Scăderea nivelului globulinei de legare a tiroxinei,
 Creştere importantă a temperaturii corpului (hiperpirexie).

Cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile):
 Infecţii.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

5. Cum se păstrează Asparaginase medac

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie și flacon după Exp.
Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
După ce substanţa a fost dizolvată (în 2,0 ml 4,0 ml apă pentru preparate injectabile), soluţia poate fi păstrată timp de 6 ore la temperatura camerei.
A se păstra la frigider (2 ºC – 8 ºC).
A se păstra flaconul în cutie.
Eliminaţi orice produs neutilizat după deschidere.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conţine Asparaginase medac
– Substanţa activă este L-asparaginază.
Asparaginase 5000 medac
Un flacon cu 21,6 – 24,5 mg pulbere pentru soluţie injectabilă conţine L-asparaginază (E.C.3.5.1.1) 5000 UI echivalent cu 83 μKat.
Asparaginase 10000 medac
Un flacon cu 43,2 – 49,0 mg pulbere pentru soluţie injectabilă conţine L-asparaginază (E.C.3.5.1.1) 10000 UI echivalent cu 167 μKat.
Nu conține alte componente.

Cum arată Asparaginase medac şi conţinutul ambalajului
Este disponibil în cutii cu un flacon din sticlă conținând 5000 UI pulbere pentru soluție
injectabilă/perfuzabilă și în cutii cu 5 flacoane din sticlă conținând 5000 UI pulbere pentru soluție injectabilă/perfuzabilă.
Este disponibil în cutii cu un flacon din sticlă conținând 10000 UI pulbere pentru soluție injectabilă/perfuzabilă și în cutii cu 5 flacoane din sticlă conținând 10000 UI pulbere pentru soluție injectabilă/perfuzabilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *