Prospecte medicamente
Avassan comprimate filmate

Avassan comprimate filmate

Avassan comprimate filmate (valsartan)

În acest prospect găsiţi:
1. Ce este Avassan şi pentru ce se utilizează
2. Înainte să utilizaţi Avassan
3.Cum să utilizaţi Avassan
4. Reacţii adverse posibile
5. Cum se păstrează Avassan
6. Informaţii suplimentare

1.CE ESTE AVASAN SI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Avassan aparţine unei clase de medicamente cunoscute sub denumirea de antagonişti ai receptorului angiotensinei II, care ajută la controlarea tensiunii arteriale mari.
Angiotensina II este o substanţă din organism,care provoacă îngustarea vaselor de sânge, provocând astfel creşterea tensiunii arteriale.
Avassan acţionează prin blocarea efectului angiotensinei II.
Drept rezultat, vasele de sânge se relaxează,niar tensiunea arterială scade.
Avassan 160 mg comprimate filmate poate fi utilizat în trei situaţii diferite:
– tratamentul tensiunii arteriale mari la adulţi, precum şi la copii şi adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 6 şi 18 ani.
Valorile mari ale tensiunii arteriale cresc sarcina asupra inimii şi arterelor.Dacă nu este tratată, tensiunea arterial ă mare poate afecta vasele de sânge din creier, inima şi rinichi, putând determina accidente vasculare cerebrale, insuficienţă cardiacă sau renală.
Tensiunea arterială mare creşte riscul de infarct de miocard.
Scăzând tensiunea arterială până la valori normale se reduce riscul de apariţie a acestor tulburări.
-tratamentul pacienţilor adulţi care au avut recent un infarct de miocard.
Prin „recent”înţelegem aici un interval cuprins între 12 ore şi 10 zile.
-tratamentul insuficienţei cardiace simptomatice, la pacienţii adulţi.
Avassan este utilizat atunci când medicamentele dintr-un grup numit inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA) (medicamente utilizate pentru tratamentul insuficienţei cardiace) nu pot fi utilizate; de asemenea, poate fi utilizat împreună cu inhibitorii ECA atunci când beta-blocantele (un alt grup de medicamente utilizate pentru tratamentul insuficienţei cardiace) nu pot fi utilizate.Simptomele insuficienţei cardiace includ respiraţia dificilă şi umflarea mâinilor şi picioarelor determinată de acumularea de lichid.Aceasta este determinată de faptul că muşchiul inimii nu poate pompa sângele suficient de puternic pentru a asigura aportul de sânge necesar întregului organism.

2.ÎNAINTE SĂ LUAŢI AVASSAN

Nu luaţi Avassan
– dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la valsartan sau la oricare dintre celelalte componente ale Avassan,prezentate la sfârşitul acestui prospect
– dacă aveţi o boală severă a ficatului
– dacă sunteţi gravidă în mai mult de 3 luni (de asemenea, este mai bine să evitaţi să luaţi Avassan în primele luni de sarcină, vezi pct. referitor la sarcină).
Dacă oricare dintre aceste situaţii este valabilă în cazul dumneavoastră, nu luaţi Avassan.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Avassan
-dacă aveţi o boală a ficatului
-dacă aveţi o boală severă de rinichi sau dacă efectuaţi şedinţe de dializă
-dacă aveţi îngustare a arterei renale
-dacă vi s-a efectuat recent un transplant de rinichi (aţi primit un rinichi nou)
-dacă vă aflaţi sub tratament după un infarct de miocard sau pentru insuficienţă cardiacă, medicul dumneavoastră v-ar putea verifica funcţia rinichilor
-dacă aveţi o boală severă a inimii , alta decât insuficienţa cardiacă sau infarctul de miocard
-dacă luaţi medicamente care cresc cantitatea de pot asiu în sânge.
Acestea includ suplimentele de potasiu, substituentele de sare care conţin potasiu, medicamentele care reţin potasiu şi heparina.
Poate fi necesară determinarea cantităţii de potasiu din sângele dumneavoastră,la intervale regulate.
-dacă aveţi vârsta sub 18 ani şi luaţi Avassan în asociere cu alte medicamente care inhibă sistemul renină
-angiotensină-aldosteron (medicamente care scad tensiunea arterială),este posibil ca medicul dumneavoastră să vă verifice funcţia renală şi cantitatea de potasiu din sânge,la intervale regulate-dacă aveţi aldosteronism.
Acesta este o boală în care glandele dumneavoastră suprarenale produc prea mult un hormon numit aldosteron.
Dacă acest lucru este valabil în cazul dumneavoastră, nu este recomandat să utilizaţi Avassan.
-dacă aţi pierdut o cantitate mare de lichide (deshidratare) din cauza diareei, vărsăturilor sau a dozelor mari de medicamente pentru eliminarea apei (diuretice)
-trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţi că sunteţi (sau aţi putea deveni) gravidă.
Avassan nu este recomandat pentru utilizare în primele luni de sarcină şi nu trebuie să îl luaţi dacă sunteţi gravidă în mai mult de 3 luni,pentru că vă poate afecta grav copilul dacă îl luaţi în această etapă (vezi punctul referitor la sarcină).
Dacă oricare dintre aceste situaţii este valabilă în cazul dumneavoastră, spuneţi medicului dumneavoastră înainte de a lua Avassan.
Utilizarea altor medicamente Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Efectele tratamentului pot fi modificate dacă Avassan este utilizat împreună cu anumite alte medicamente.
Pot fi necesare modificarea dozei,luarea altor măsuri de precauţie sau, în unele cazuri, încetarea utilizării unuia dintre medicamente.
Acest lucru se aplică atât medicamentelor eliberate pe bază de prescripţie medicală cât şi celor eliberate fără prescripţie medicală, în special:
-alte medicamente utilizate pentru scăderea tensiunii arteriale, în special medicamentele pentru eliminarea apei (diuretice)
– medicamente care cresc cantitatea de potasiu din sângele dumneavoastră Acestea includ suplimentele de potasiu, substituentele de sare care conţin potasiu, medicamentele care reţin potasiu şi heparina.
– un anumit tip de medicamente împotriva durerii,numite medicamente anti-inflamatorii nesteroidiene (AINS)
-litiul, un medicament utilizat pentru tratamentul anumitor tipuri de boli psihice.

În plus:
-dacă luaţi tratament după un infarct de miocard, nu este recomandată asocierea cu inhibitori ai ECA(medicamente utilizate pentru tratamentulinfarctului de miocard)
-dacă luaţitratament pentru insuficienţă cardiacă, nu este recomandată asocierea triplă cu inhibitori ai ECA şi beta-blocante(medicamente utilizate pentru tratamentul insuficienţei cardiace)

Utilizarea Avassan împreună cu alimente şi băuturi
Puteţi lua Avassan cu sau fără alimente.

Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
-Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţi că sunteţi (sau aţi putea deveni) gravidă.În mod normal, medicul dumneavoastră vă va recomanda să încetaţi să luaţi Avassan înainte de a rămâne gravidă sau deîndată ce ştiţi că sunteţi gravidă şi vă va recomanda să luaţi un alt medicament în locul Avassan.
Avassan nu este recomandat pentru utilizare în primele luni de sarcină şi nu trebuie să îl luaţi da că sunteţi gravidă în mai mult de 3 uni,pentru că vă poate afecta grav copilul dacă îl luaţi după cea de-a treia lună de sarcină.
-Spuneţi medicului dumneavoastră dacă alăptaţi sau urmează să începeţi să alăptaţi.
Avassan nu este recomandat pentru utilizare la mamele care alăptează iar medicul dumneavoastră ar putea alege un alt tratament pe care să îl luaţi dacă doriţi să alăptaţi, în special în cazul în care copilul dumneavoastră este nou-născut sau a fost născut prematur.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Înainte de a conduce un vehicul, a folosi o unealtă ori un utilaj sau înainte de a desfăşura alte activităţi care solicită concentrare, asiguraţi-vă că ştiţi cum vă afectează Avassan.
La fel ca multe alte medicamente utilizate pentru tratamentul tensiunii arteriale mari,Avassan poate, în rare cazuri, să provoace ameţeli şi să afecteze capacitatea de concentrare.

3.CUM SĂ LUAŢI AVASSAN

Luaţi întotdeauna Avassan exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră, pentru a obţine cele mai bune rezultate şi a reduce riscul de reacţii adverse.Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.Adeseori, persoanele care au tensiune arterială mare nu observă niciun semn al acestei afecţiuni.
Mulţi dintre ei se pot simţi aproape normal. Din acest motiv, este cu atât mai important să mergeţi la vizitele medicale programate, chiar dacă vă simţiţi bine.Pacienţi adulţi cu tensiune arterială mare:
Doza obişnuită este de 80 mg pe zi.În unele cazuri,medicul dumneavoastră v-ar putea prescrie doze mai mari (de exemplu 160 mg sau 320mg). De asemenea, este posibil ca acesta să combine Avassan cu un alt medicament (de exemplu un diuretic).

Copii şi adolescenţi (cu vârsta cuprinsă între 6 şi 18ani) cu tensiune arterială mare.
La pacienţii cu greutatea mai mică de 35kg, doza uzuală este de 40mg Avassano dată pe zi.
La pacienţii cu greutatea de cel puţin 35kg, doza iniţială uzuală este de 80mg Avassan o dată pe zi.
În unele cazuri, medicul dumneavoastră vă poate prescrie doze mai mari (doza poate fi crescută la 160mg, doza maximă fiind de 320mg).
Pacienţi adulţi, după un infarct de miocardrecent: în general, după un infarct de miocard,tratamentul este început după cel mult 12ore, de obicei cu o doză mică, de 20mg pe zi.
Puteţi obţine doza de 20 mg prin divizarea comprimatelor de 40mg.
Medicul dumneavoastră va creşte treptat această doză, pe parcursul următoarelor câteva săptămâni, până la doza maximă de 160mg de două ori pe zi.
Doza finală de pinde de cantitatea pe care o puteţi tolera dumneavoastră, în mod individual.
Avassan se poate administra împreună cu alte medicamente pentru tratamentul infarctului de miocard,iar medicul dumneavoastrăvă va stabili tratamentul potrivit.
Pacienţi adulţi cu insuficienţă cardiacă:în general, iniţierea tratamentului se face cu doza de 40mg de două ori pe zi.
Medicul dumneavoastră va creşte doza treptat pe parcursul următoarelor câteva săptămâni, până la doza maximă de 160mg de două ori pe zi.
Doza finală depinde de cantitatea pe care o puteţi tolera dumneavoastră, în mod individual.
Avassan se poate administra împreună cu alte medicamente pentru insuficienţa cardiacă, iar medicul dumneavoastră vă va stabili tratamentul potrivit.

Puteţi lua Avassan cu sau fără alimente.
Înghiţiţi Avassan cu un pahar de apă. Luaţi Avassan aproximativ la aceeaşi oră, în fiecare zi.

Dacă luaţi mai mult Avassan decât trebuie
Dacă prezentaţi ameţeli severe şi/sau  leşin,adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră şi întindeţi-vă.
Dacă aţi luat în mod accidental prea multe comprimate, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră, farmacistului sau mergeţi la departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital.

Dacă uitaţi să luaţi Avassan
Dacă aţi uitat să luaţi o doză,luaţi-o cât mai curând după ce vă aduceţi aminte.
Dacă, însă, este aproape timpul să luaţi următoarea doză, săriţi peste doza uitată. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Avassan
Oprirea tratamentului cu Avassan poate determina agravarea bolii dumneavoastră.Nu întrerupeţi administrarea medicamentului decât dacă medicul dumneavoastră vă spune să faceţi acest lucru.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament , adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.


4.REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele,Avassan poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Unele simptome necesită asistenţă medicală imediată:
Este posibil să aveţi simptome de angioedem (o reacţie alergică specifică), cum sunt:
-umflare a feţei, limbii sau gâtului
-dificultate la respiraţie sau la înghiţire
-papule, mâncărimi
Dacă aveţi vreuna din aceste reacţii,adresaţi-vă imediat unui medic.

Alte reacţii adverse includ:

Frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 100):
-ameţeli
-scăderea tensiunii arteriale, cu sau fără simptome cum sunt ameţeli şi leşin,apărute atunci când vă ridicaţi în picioare
-scădere a funcţiei rinichilor (semne de insuficienţărenală)

Mai puţin frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000):
-angioedem (vezipct.„Unele simptome necesită asistenţă medicală imediată”)
-pierdere bruscă a conştienţei (sincopă)
-senzaţie de rotire(vertij)
-reducere severă a funcţiei rinichilor (semne de insuficienţă renală acută)
-spasme musculare, ritm anormal al bătăilor inimii (semne de hiperkaliemie)
-respiraţie dificilă, dificultăţi la respiraţie în poziţia culcat, umflare a picioarelor sau a labelor picioarelor (semne de insuficienţă cardiacă)
-durere de cap
tuse
-durere abdominală
-greaţă
-diaree
-oboseală
-stare de slăbiciune

Cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile):
-reacţii alergice cu erupţii trecătoare pe piele,mâncărimi şi papule; pot apărea simptome cum sunt febră, articulaţii umflate şi dureroase, durere musculară, umflare a nodulilor limfatici şi/sau simptome de tip gripal (semne ale bolii serului)
-pete de culoare roşu
-purpuriu, febră, mâncărime (semne ale inflamaţiei vaselor de sânge, numită şi vasculită)
-sângerare sau învineţire neobişnuită (semne de trombocitopenie)
-durere musculară (mialgie)
-febră, durere în gât sau ulcere la nivelul gurii determinate de infecţii (simptome determinate de umărul mic de celule albe din sânge, denumit şi neutropenie)
-scăderea valorii hemoglobinei şi scădere a numărului de celule roşii din sânge (care, în cazuri severe, poate genera anemie)
-creşterea cantităţii de potasiu din sânge (care, în cazuri severe, poate genera spasme musculare şi ritm anormal al bătăilor inimii)
-creştere a valorilor testelor funcţionale ale ficatului (care indică leziuni ale ficatului), inclusiv o creştere a cantităţii de bilirubină din sânge (care, în cazuri severe, poate genera îngălbenirea pielii şi a albului ochilor)
-creşterea cantităţii de uree din sânge şi creşterea valorii creatininei serice (care pot indica o funcţie anormală a rinichilor)
-scădere a cantităţii de sodiu din sânge (care, în cazuri severe, poate provoca oboseală, confuzie,fasciculaţii şi/sau contracţii musculare)

Frecvenţa unora dintre reacţiile adverse poate varia în funcţie de starea dumneavoastră.
De exemplu, reacţiile adverse cum sunt ameţelile şi scăderea funcţiei rinichilor au fost observate mai frecvent la pacienţii adulţi trataţi pentru hipertensiune arterială decât la pacienţii adulţi trataţi pentru insuficienţă cardiacă sau care au avut recent un infarct de miocard.
Reacţiile adverse la copii şi adolescenţi sunt similare cu cele observate la adulţi.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

5. CUM SE PĂSTREAZĂ AVASSAN

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare. A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. Nu utilizaţi Avassan după data de expirare înscrisă pe ambalaj.
Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Nu utilizaţi Avassan dacă observaţi că ambalajul a fost deteriorat sau prezintă semne de deschidere.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere.Întrebaţi farmacistulcum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare.
Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6.INFORMAŢII SUPLIMENTARE

Ce conţine Avassan
Substanţa activă este valsartan. Fiecare comprimat filmat conţine valsartan 160 mg.
Celelalte componente sunt:nucleu-celuloză microcristalină, crospovidonă,dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, amidon pregelatinizat, talc;film-hipromeloză, dioxid de titan (E171),macrogol 400,macrogol 4000,talc,oxid roşu de fer (E172),oxid negru de fer (E172).

Cum arată Avassan şi conţinutul ambalajului
Comprimate filmate ovale, de culoare roz, marcate cu ‘V & 1’ de o parte şi de alta a liniei mediane pe o faţă şi cu linie mediană pe cealaltă faţă.14, 28, 30, 56, 84 sau 90 comprimate filmate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *