Prospecte medicamente
Amoksiklav 156,25 mg/5 ml, 312,5 mg/5 ml pulbere pentru suspensie orala

Amoksiklav 156,25 mg/5 ml, 312,5 mg/5 ml pulbere pentru suspensie orala

Amoksiklav pulbere  156,25 mg/5 ml, 312,5 mg/5 ml pentru suspensie orala  (amoxicilină/acid clavulanic)

Ce găsiți în acest prospect:
1. Ce este Amoksiklav  pulbere şi pentru ce se utilizează
2. Ce trebuie să știți înainte să administraţi Amoksiklav pulbere
3. Cum să administraţi Amoksiklav pulbere
4. Reacţii adverse posibile
5. Cum se păstrează Amoksiklav pulbere
6. Conținutul ambalajului și alte informații

1. Ce este Amoksiklav pulbere şi pentru ce se utilizează

Amoksiklav este un antibiotic şi acţionează ucigând bacteriile care provoacă infecţii. Conţine două medicamente diferite denumite amoxicilină şi acid clavulanic. Amoxicilina aparţine unei clase de medicamente denumite “peniciline”, cărora le poate fi blocată funcţionarea (pot fi inactivate). Cealaltă substanţă activă (acidul clavulanic) previne întâmplarea acestui lucru.
Amoksiklav este indicat pentru tratamentul următoarelor infecţii bacteriene, la sugari şi copii:
• infecţii ale urechii medii şi ale sinusurilor
• infecţii ale tractului respirator
infecţii ale tractului urinar
• infecţii ale pielii şi ale ţesuturilor moi, inclusiv infecţii dentare
• infecţii osoase şi articulare.

2. Ce trebuie să știți înainte să administraţi Amoksiklav pulbere

Nu administraţi Amoksiklav copilului dumneavoastră:
• dacă este alergic la amoxicilină, acid clavulanic, penicilină sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6);
 dacă a avut vreodată vreo reacţie alergică gravă la orice alt antibiotic. Aceasta poate include o erupţie pe piele sau o umflare a feţei sau gâtului;
 dacă are icter colestatic sau afectare hepatică care au ca și cauză administrarea de peniciline, amoxicilină sau acid clavulanic;
 dacă are mononucleoză infecțioasă.
Nu administraţi Amoksiklav copilului dumneavoastră dacă oricare dintre cele de mai sus sunt valabile în cazul copilului dumneavoastră. Dacă nu sunteţi sigur, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de a administra Amoksiklav.

Atenționări și precauții
Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de a administa acest medicament copilului dumneavoastră dacă:
• are mononucleoză infecţioasă
• urmează tratament pentru probleme hepatice sau renale
• nu urinează regulat.
Dacă nu sunteţi sigur dacă vreuna dintre cele de mai sus sunt valabile în cazul copilului dumneavoastră, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de a administra Amoksiklav.
În anumite situaţii, medicul dumneavoastră poate face investigaţii pentru a determina tipul de bacterie care a provocat infecţia copilului dumneavoastră. În funcţie de rezultat, este posibil să administraţi copilului dumneavoastră concentraţii diferite de Amoksiklav sau alte medicamente.

Afecţiuni la care trebuie să fiţi atent
Amoksiklav poate agrava unele dintre afecţiunile existente sau poate provoca reacţii adverse. Acestea includ reacţii alergice, convulsii (crize) şi inflamaţia intestinului gros. Trebuie să fiţi atent la anumite simptome cât timp copilul dumneavoastră ia Amoksiklav, pentru a reduce riscul oricăror probleme.
Vezi ‘Afecţiuni la care trebuie să fiţi atent’ la punctul 4.

Analize de sânge şi de urină
Dacă faceţi analize de sânge copilului dumneavoastră (cum ar fi analize ale formulei globulelor roşii ale sângelui sau analize ale funcţiei hepatice) sau analize urinare (pentru glucoză), spuneţi-i medicului sau asistentei că acesta ia Amoksiklav. Trebuie să faceţi acest lucru din cauză că Amoksiklav poate influenţa rezultatele acestor tipuri de analize.

Amoksiklav împreună cu alimente şi băuturi
Medicamentul trebuie administrat la începutul mesei, pentru a se evita tulburările gastrointestinale. Alimentele nu influenţează absorbţia Amoksiklav.

Amoxiklav împreună cu alte medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. În cazul în care copilul dumneavoastră ia alopurinol (utilizat pentru gută) concomitent cu Amoksiklav, va creşte probabilitatea de a avea o reacţie alergică pe piele. În cazul în care copilul dumneavoastră ia probenecid (utilizat pentru gută), medicul dumneavoastră poate decide ajustarea dozei dumneavoastră de Amoksiklav.
Dacă se iau concomitent cu Amoksiklav medicamente care împiedică formarea de cheaguri de sânge (cum ar fi warfarina), atunci vor fi necesare analize de sânge suplimentare.
Amoksiklav poate afecta modul în care funcţionează metotrexatul (un medicament utilizat pentru a trata cancerul sau afecţiunile reumatice).
Dacă se utilizează concomitent Amoksiklav și micofenolat de mofetil (utilizat de pacienții care au efectuat un transplant) se recomandă monitorizarea în timpul asocierii și la scurt timp după tratamentul cu antibiotic.

Sarcina şi alăptarea
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.
Sarcina
Datele limitate cu privire la utilizarea asocierii amoxicilină/acid clavulanic pe perioada sarcinii la om nu au indicat un risc crescut de malformaţii congenitale. Utilizarea trebuie evitată în timpul sarcinii, cu excepţia cazurilor în care este considerată esenţială de către medic.
Alăptarea
Ambele substanţe sunt excretate în lapte (nu se cunoaşte nimic cu privire la efectul acidului clavulanic asupra sugarului alăptat natural). Asocierea amoxicilină/acid clavulanic trebuie administrată în timpul perioadei de alăptare numai după evaluarea raportului risc-beneficiu de către medicul curant.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nu s-au efectuat studii privind efectele asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, pot apărea reacţii adverse (de exemplu reacţii alergice, ameţeli, convulsii), care pot influenţa capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje. Amoxiklav conţine potasiu. Poate fi dăunător pacienţilor care necesită dietă săracă în potasiu. Amoxiklav conţine sodiu. Poate fi dăunător pacienţilor care necesită dietă săracă în sodiu.

3. Cum să administrați Amoxiklav

Administraţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Adulţi şi copii cu greutatea de cel puţin 40 kg
Amoksiklav pulbere pentru suspensie orală nu este de obicei recomandat pentru adulţi şi copii cu greutatea de cel puţin 40 kg. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Copii cu greutatea mai mică de 40 kg
Toate dozele vor fi stabilite în funcţie de greutatea copilului, exprimată în kilograme.
Medicul dumneavoastră vă va informa asupra cantităţii (câţi mililitri) de suspensie trebuie să ia pe zi copilul dumneavoastră, precum şi asupra duratei tratamentului (câte zile).
Dozele zilnice uzuale sunt:
20 mg până la 60 mg mg/kg de greutate corporală pe zi (pe baza componentei amoxicilină), împărţită în trei doze egale (la fiecare 8 ore).
Linguriţa dozatoare este inclusă pentru dozarea şi administrarea suspensiei şi a suspensiei forte (1 linguriţă dozatoare reprezintă 5 ml; în timp ce ¾ dintr-o linguriţă dozatoare reprezintă 3,75 ml; 1/2 reprezintă 2,5 ml; iar ¼ reprezintă 1,25 ml suspensie orală)

Pacienţii cu probleme renale și hepatice:
• Dacă copilul dumneavoastră are probleme renale, doza poate fi scăzută. Medicul dumneavoastră poate alege o concentraţie diferită sau un alt medicament.
• Dacă copilul dumneavoastră are probleme hepatice este posibil să fie necesară efectuarea mai des a analizelor de sânge pentru a vedea cum îi funcţionează ficatul.

Cum se prepară suspensia orală
De obicei farmacistul este cel care prepară suspensia în farmacie.
Amoksiklav 156,25 mg/5ml suspensie: Agitaţi flaconul pentru desprinderea pulberii, adăugaţi 86 ml apă fiartă şi răcită, în două etape (prima dată până la 2/3 până la marcaj, ulterior adăugaţi până la marcajul de pe flacon) şi agitaţi bine de fiecare dată.
Amoksiklav 312,5 mg/5ml suspensie: Agitaţi flaconul pentru desprinderea pulberii, adăugaţi 85 ml apă fiartă şi răcită, în două etape (prima dată până la 2/3 până la marcaj, ulterior adăugaţi până la marcajul de pe flacon) şi agitaţi bine de fiecare dată.

Cum să administraţi Amoksiklav
• Întotdeauna agitaţi energic flaconul înainte de fiecare doză
• Daţi copilului dumneavoastră medicamentul la începutul unei mese sau imediat înainte de masă
• Spaţiaţi dozele la intervale egale în timpul zilei, lăsând un interval de cel puţin 4 ore între ele.
Nu daţi copilului dumneavoastră 2 doze într-o oră.
• Nu daţi Amoksiklav copilului mai mult de 2 săptămâni. Dacă copilul dumneavoastră continuă să nu se simtă bine, trebuie să mergeţi din nou la medic

Dacă administraţi mai mult decât trebuie din Amoksiklav
Dacă administraţi prea mult Amoksiklav copilului dumneavoastră, semnele pot include deranjament stomacal (greaţă, vărsături sau diaree) sau convulsii. Discutaţi cu medicul dumneavoastră cât mai curând posibil. Luaţi cu dumneavoastră cutia medicamentului pentru a-l arăta medicului.

Dacă uitaţi să administraţi Amoksiklav
Dacă aţi uitat să administraţi o doză copilului dumneavoastră, administraţi-o de îndată ce vă amintiţi.
Nu trebuie să luaţi următoarea doză prea curând, ci aşteptaţi să treacă aproximativ 4 ore înainte de a administra următoarea doză.

Dacă copilul dumneavoastră încetează să ia Amoksiklav
Continuaţi să administraţi Amoksiklav copilului dumneavoastră până la terminarea tratamentului, chiar dacă acesta se simte mai bine. Copilul dumneavoastră are nevoie de fiecare doză pentru a ajuta la combaterea infecţiei. Dacă o parte din bacterii supravieţuiesc, ele pot provoca revenirea infecţiei.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. Reacții adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Spuneţi medicului sau farmacistului dumneavoastră, dacă simţiţi sau suspectaţi reacţii adverse la medicament.
Trebuie să întrerupeţi pe loc administrarea medicamentului şi să cereţi imediat asistenţă medicală, dacă apare vreuna dintre situaţiile următoarele:
 Umflarea feţei, buzelor, gurii şi gâtului sau a altor părţi ale corpului, care poate cauza dificultăţi la înghiţire sau respiraţie.
 Apariția unei erupții cutanate însoțite sau nu de mâncărime
 Leşin.
 Îngălbenirea pielii şi ochilor, denumită şi icter.
 Apoplexie cerebrală
Acestea sunt reacţii adverse foarte rare, dar foarte severe. Dacă copilul prezintă astfel de semne, probabil este alergic la Amoksiklav. Are nevoie urgent de control medical sau de spitalizare.
Trebuie să contactaţi medicul de la început dacă:
 Copilul prezintă diaree severă (posibilă colită pseudomembranoasă).
 Observaţi că urina copilului devine mai închisă la culoare, iar fecalele (scaunul) mai deschise, pielea şi albul ochilor se îngălbenesc
 Observaţi că urinează mai puţin decât de obicei, urina este sanghinolentă sau modificată la culoare, durere renală
 Prezintă umflături sau descuamări ale pielii şi mucoaselor.
Acestea sunt reacţii adverse foarte rare, dar grave şi care necesită îngrijire medicală imediată!

Următoarele reacții adverse au fost raportate la adiministrarea de amoxicilină și acid clavulanic:
Foarte frecvente (afectează mai mult de 1 din 10 utilizatori):
• Diaree.

Frecvente (afectează mai puțin de 1 din 10 utilizatori):
• Infecții cu candida ale mucoaselor și pielii,
• Greață,
Vărsături.

Mai puțin frecvente (afectează mai puțin de 1 din 100 utilizatori):
• Erupție cutanată roșie tranzitorie însoțită sau nu de mâncărime,
• Mâncărimea pielii,
• Erupție cutanată,
• Creșterea nivelului unor enzime hepatice,
• Indigestie,
• Amețeli,
• Durere de cap.

Rare (afectează mai puțin de 1 din 1000 utilizatori):
• Scăderea numărului de globule albe responsabile de apărarea împotriva infecțiilor,
• Scăderea numărului de globule albe responsabile de coagularea sângelui,
• Erupție cutanată de culoare roșie, parcelară, însoțită de descumarea pielii.

Cu frecvență necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile):
• Inflamația difuză a rinichilor,
• Pierderea de minerale prin urină,
• Erupții cutanate grave însoțite de durere, descuamarea pielii, formarea de vezicule și alterarea stării generale (pustuloză exantematoasă acută generalizată (AGEP), dermatită buloasă exfoliativă, necroliză epidermică toxică, sindrom Stevens-Johnson),
• Infalamația ficatului,
• Acumularea de bilă în sânge,
• Modificarea limbii cu aspect de ”păr negru”,
• Inflamația intestinului și diaree,
• Inflamația foiței care îmbracă creierul (meningită aseptică),
Convulsii,
• Activitate motorie exagerată dar care se remite în timp,
• O afecțiune generală manifestată prin stare generală afectată, creșterea în volum a ganglionilor limfatici, febră, frisoane (pseudoboala serului),
• Inflamația vaselor mici de sânge,
• Reacții alergice foarte severe (anafilaxie sau edem angioneurotic),
• Dezvoltarea unor infecții cu germeni care nu sunt sensibili la acest antibiotic,
• Prelungirea timpilor de coagulare a sângelui,
• Scăderea numărului de globule roșii din sânge prin distrugerea lor excesivă,
• Scăderea globală a numărului tuturor tipurilor de celule din sânge (agranulocitoză).

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

5. CUM SE PĂSTREAZĂ AMOKSIKLAV pulbere

Nu lăsați acest medicament la vederea și îndemâna copiilor.
A se păstra la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original.
Suspensia reconstituită se păstrează la frigider (2-8ºC) şi se utilizează în cel mult 7 zile.
A se agita flaconul înainte de fiecare utilizare.
A se păstra flaconul bine închis, pentru a fi protejat de umiditate.
Nu utilizaţi Amoksiklav după data de expirare înscrisă pe cutie, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Nu aruncați niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncați medicamentele pe care nu le mai utilizați. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Conținutul ambalajului și alte informații

Ce conţine Amoksiklav pulbere
Amoksiklav 156,25 mg/5 ml
– Substanţele active sunt: Amoxicilină 2,5 g sub formă de amoxicilină trihidrat si acid clavulanic 0,625 g sub formă de clavulanat de potasiu.
Fiecare 5 ml de suspensie orală (1 linguriţă dozatoare) conţin 125 mg de amoxicilină sub formă de amoxicilină trihidrat şi 31,25 mg acid clavulanic sub formă de sare de potasiu-în proporţie de 4:1.
– Celelalte componente sunt: acid citric anhidru, citrat de sodiu anhidru, benzoat de sodiu, celuloză microcristalină, carboximetilceluloză sodică (Avicel RC 591 FMC), gumă Xanthan, dioxid de siliciu coloidal anhidru, dioxid de siliciu, aromă de căpşune, zaharină sodică, manitol Amoksiklav 312,5 mg/5 ml
– Substanţele active sunt: Amoxicilină 5 g sub formă de amoxicilină trihidrat si acid clavulanic 1,25 g sub formă de clavulanat de potasiu
Fiecare 5 ml de suspensie orală (1 linguriţă dozatoare) conţin 250 mg de amoxicilină sub formă de amoxicilină trihidrat şi 62,5 mg acid clavulanic sub formă de sare de potasiu-în proporţie de 4:1.
– Celelalte componente sunt: acid citric anhidru, citrat de sodiu anhidru, benzoat de sodiu, celuloză microcristalină, carboximetilceluloză sodică (Avicel RC 591 FMC), gumă Xanthan, dioxid de siliciu coloidal anhidru, dioxid de siliciu, aromă de cireaşă sălbatică, zaharină sodică, manitol
Cum arată Amoksiklav pulbere şi conţinutul ambalajului
Amoksiklav 156,25 mg/5 ml se prezintă sub formă de pulbere cristalină albă până la galben.
Amoksiklav 312,5 mg/5 ml se prezintă sub formă de pulbere cristalină albă până la alb-gălbui.
Cutie cu un flacon din sticlă brună a 25 g pulbere pentru 100 ml suspensie reconstituită şi o linguriţă dozatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *