Prospecte medicamente
Bioflu nazal 2,5 mg/ml picături nazale, soluţie

Bioflu nazal 2,5 mg/ml picături nazale, soluţie

Bioflu nazal 2,5 mg/ml picături nazale, soluţie (Clorhidrat de fenilefrină)

1. CE ESTE BIOFLU NAZAL 2,5 mg/ml ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

BIOFLU NAZAL 2,5 mg/ml este un decongestionant nazal care eliberează rapid nasul înfundat,ajutându-vă pe dumneavoastră sau pe copilul dumneavoastră să respiraţi mai uşor. BIOFLUNAZAL 2,5 mg/ml este utilizat pentru decongestionarea mucoasei nazale în cazul răcelii, rinitei vasomotorii, rinitei alergice şi sinuzitei asociate. BIOFLU NAZAL 2,5 mg/ml este indicat adulţilor, adolescenţilor şi copiilor cu vârsta peste 6 ani.

2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI BIOFLU NAZAL 2,5 mg/ml

Nu utilizaţi BIOFLU NAZAL 2,5 mg/ml
– dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră sunteţi/este alergic (hipersensibil) la fenilefrinăsau la oricare dintre celelalte componente ale BIOFLU NAZAL 2,5 mg/ml (vezi pct. 6);
– dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveţi/are o inflamaţie a mucoasei nazalene însoţită de secreţie (rinita sicca);
– dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveţi/are presiune intraoculară crescută(glaucom), în special glaucom cu unghi închis;
– dacă copilul dumneavoastră are vârsta sub 6 ani;
– dacă aţi suferit o operaţie prin nas, cum ar fi hipofizectomie trans-sfenoidală sau cu expunere adurei mater.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi BIOFLU NAZAL 2,5 mg/ml
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă dumneavoastră/copilul dumneavoastrăaveţi/are:
-o reacţie de intensitate crescută la administrarea de substanţe adrenergice, care se manifestă prin insomnie, ameţeli, tremor, aritmii cardiace sau hipertensiune arterială;
– boli cardiovasculare grave (de exemplu: boli grave ale arterelor coronare, tensiune arterială crescută, tahicardie ventriculară – creşterea frecvenţei bătăilor inimii);
– feocromocitom, o tumoră a glandelor suprarenale, care determină creşterea tensiunii arteriale;
– tulburări metabolice, cum sunt hipertiroidie, diabet zaharat;
– adenom de prostată;
astm bronşic.

Utilizarea prelungită sau în doze mari poate determina reapariţia sau agravarea înfundării nasului.

BIOFLU NAZAL 2,5 mg/ml trebuie utilizat cu precauţie la pacienţii care prezintă o reacţie deintensitate crescută la administrarea de substanţe adrenergice, care se manifestă prin insomnie,ameţeli, tremor, aritmii cardiace sau hipertensiune arterială.

Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă dumneavoastră sau copiluldumneavoastră luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fărăprescripţie medicală.

Spuneţi-i medicului sau farmacistului dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastrăutilizaţi/utilizează:
– medicamente pentru depresie sau alte medicamente care pot creşte tensiunea arterială, deoarecese poate produce creşterea tensiunii arteriale (datorită efectelor cardiovasculare induse defenilefrină);
– rezerpină, guanetidină, propranolol, hidroclorotiazidă.
Nu folosiţi în acelaşi timp picături sau spray-uri nazale care conţin substanţe active din aceeaşiclasă cu fenilefrina.

Folosirea BIOFLU NAZAL 2,5 mg/ml cu alimente şi băuturi
Nu este cazul.

Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua oricemedicament. Nu utilizaţi BIOFLU NAZAL 2,5 mg/ml în timpul sarcinii şi alăptării sau dacă sunteţi la vârsta fertilă şi nu utilizaţi măsuri contraceptive.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Tratamentul prelungit sau cu doze mari de fenilefrină prezintă risc de reacţii adverse la nivelnervos central şi cardiovascular. Dacă apar astfel de efecte, capacitatea de a conduce vehicule saude a folosi utilaje poate fi influenţată negativ.

Informaţii importante privind unele componente ale BIOFLU NAZAL 2,5 mg/mlBIOFLU NAZAL conţine clorură de benzalconiu care este iritant. Poate provoca reacţii adverse

3. CUM SĂ UTILIZAŢI BIOFLU NAZAL 2,5 mg/ml

Doza uzuală este de 1-2 picături de 3 ori pe zi (la 8-10 ore), în fiecare nară.Un mililitru picături nazale, soluţie, conţine 34 picături. Nu depăşiţi doza recomandată.

Acest medicament nu trebuie utilizat mai mult de 5 zile. Dacă după 5 zile de utilizare, stareadumneavoastră nu s-a îmbunătăţit sau s-a agravat, trebuie să vă prezentaţi la medic.

Înainte să utilizaţi din nou BIOFLU NAZAL 2,5 mg/ml este necesară o pauză de câteva zile.Dacă aveţi impresia că efectul BIOFLU NAZAL 2,5 mg/ml este prea puternic sau prea slab,spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Flaconul nu va fi utilizat decât de o singură persoană (dumneavoastră sau copilul dumneavoastră),pentru a evita răspândirea microbilor şi virusurilor prin intermediul picurătorului.

Instrucţiuni de utilizare
– Suflaţi nasul.
– Lăsaţi capul pe spate, într-o poziţie confortabilă, sau dacă sunteţi în pat, lăsaţi capul pe spate lamarginea patului.
– Administraţi picăturile în fiecare nară şi menţineţi capul lăsat pe spate pentru a permiteîmprăştierea acestora în nas.
– Puneţi la loc capacul după utilizare.

Dacă utilizaţi mai mult BIOFLU NAZAL 2,5 mg/ml decât trebuie
Dacă aţi utilizat accidental o doză mai mare decât cea recomandată de BIOFLU NAZAL 2,5mg/ml sau un copil mai mic de 6 ani a utilizat accidental BIOFLU NAZAL 2,5 mg/ml pot săapară: puls neregulat, palpitaţii, tahicardie, tensiune arterială crescută şi uneori, afectarea stării deconştienţă.În acest caz trebuie să vă prezentaţi imediat la medic sau să mergeţi la departamentul de urgenţăal celui mai apropiat spital.

Dacă aţi uitat să utilizaţi BIOFLU NAZAL 2,5 mg/ml
BIOFLU NAZAL 2,5 mg/ml se utilizează la nevoie. Dacă aţi uitat să vă puneţi picăturile nazale şieste necesar acest lucru, administraţi-le imediat ce vă aduceţi aminte. Nu puneţi o doză dublăpentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi BIOFLU NAZAL 2,5 mg/ml
Nu trebuie să vă faceţi griji deoarece nu este obligatoriu un tratament continuu.

4. REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, BIOFLU NAZAL 2,5 mg/ml poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţiile adverse sunt clasificate după următoarele frecvenţe:
foarte frecvente (care afectează maimult de 1 pacient din 10), 
frecvente (care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi),
mai puţin 4frecvente (care afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi),
rare (care afectează mai puţin de 1 din1000 pacienţi), 
foarte rare (afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi),
cu frecvenţănecunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile)

Mai puţin frecvente– în special la pacienţii cu hipersensibilitate, fenilefrina poate produce o iritaţie locală, moderată şitranzitorie (senzaţie de arsură sau uscăciune a mucoasei nazale).

Rare- au fost menţionate cazuri izolate de congestie a mucoasei nazale după întreruperea administrării medicamentului.
Tratamentul prelungit, frecvent şi/sau cu doze mari de fenilefrină poate determina iritaţie (senzaţie de arsură sau uscăciune a mucoasei nazale), precum şi congestiereactivă cu rinită indusă medicamentos. Acest efect poate să apară după numai 5 zile de tratament şi, dacă se continuă administrarea, pot apărea afectări cronice ale mucoasei nazale cu formare decruste.

Foarte rare– s-au raportat durere de cap, insomnie, astenie, palpitaţii bătăi cardiace mai rapide sau mai lente,creşterea tensiunii arteriale, vomă.Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

5. CUM SE PĂSTREAZĂ BIOFLU NAZAL 2,5 mg/ml

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalaj original.
A se utiliza în maxim 30 zile după prima deschidere a flaconului.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi BIOFLU NAZAL 2,5 mg/ml după data de expirare înscrisă pe ambalaj. 
Data deexpirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. 
Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. 
Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE

Ce conţine BIOFLU NAZAL 2,5 mg/ml
– substanţa activă este clorhidratul de fenilefrină. Un mililitru picături nazale, soluţie conţineclorhidrat de fenilefrină 2,5 mg.- celelalte componente sunt: clorură de benzalconiu, dihidrogenofosfat de potasiu, fosfat disodicdodecahidrat, glicerol, edetat disodic, clorură de sodiu, apă purificată.
Cum arată BIOFLU NAZAL 2,5 mg/ml şi conţinutul ambalajului
Se prezintă sub formă de soluţie limpede, incoloră.Este disponibil în cutii cu un flacon a 10 ml picături nazale, soluţie, prevăzut cu aplicator nazal.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *