Prospecte medicamente
Candesartan | Prospect

Candesartan | Prospect

Candesartan Aurobindo (Candesartan cilexetil) | Prospect
Candesartan. Prospect
Candesartan. Prospect

1. Ce este Candesartan Aurobindo şi pentru ce se utilizează

Numele medicamentului dumneavoastră este Candesartan Aurobindo. Substanţa activă este candesartan cilexetil. Acesta face parte din grupul de medicamente denumit antagonişti ai receptorului angiotensinei II. Acţionează prin relaxarea şi lărgirea vaselor dumneavoastră de sânge. Acest lucru ajută la scăderea tensiunii arteriale. De asemenea, face mai uşoară sarcina inimii dumneavoastră de a pompa sângele către toate părţile corpului dumneavoastră.
Acest medicament este utilizat pentru:
∎ tratatarea tensiunii arteriale mari (hipertensiune arterială) la pacienţii adulţi.
∎ tratarea pacienţilor adulţi cu insuficienţă cardiacă cu funcţie redusă a muşchiului inimii, împreună cu inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (ECA) sau când nu se pot utiliza inhibitorii ECA (inhibitorii ECA reprezintă un grup de medicamente utilizaţi pentru tratamentul insuficienţei cardiace).

2. Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi Candesartan Aurobindo

Nu luaţi Candesartan Aurobindo
– dacă sunteţi alergic la candesartan cilexetil sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6).
– dacă sunteţi gravidă în mai mult de 3 luni (de asemenea, este mai bine să evitaţi să luaţi Candesartan Aurobindo în primele luni de sarcină – vezi punctul referitor la sarcină).
– dacă aveţi o boală severă a ficatului sau obstrucţie biliară (o problemă cu eliminarea bilei din vezica biliară)
În cazul în care nu sunteţi sigur dacă oricare dintre acestea sunt valabile în cazul dumneavoastră, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau farmacistul înainte de a lua Candesartan Aurobindo.

Atenţionări şi precauţii
Înainte să luaţi Candesartan Aurobindo, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului
∎ dacă aveţi afecţiuni ale inimii, ficatului, rinichiului sau faceţi dializă.
∎ dacă vi s-a efectuat recent un transplant renal.
∎ dacă vomitaţi, aţi vomitat mult recent sau aveţi diaree
∎ dacă aveţi o afecţiune a glandei suprarenale, numită sindrom Conn (denumită şi hiperaldosteronism primar).
∎ dacă aveţi tensiune arterială mică.
∎ dacă aţi avut vreodată un accident vascular cerebral.
∎ trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţi că sunteţi (sau intenţionaţi să rămâneţi) gravidă. Candesartan Aurobindo nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie luat dacă sunteţi gravidă în mai mult de 3 luni, pentru că vă poate afecta grav copilul dacă este utilizat în această etapă (vezi punctul referitor la sarcină).

Medicul dumneavoastră poate dori să vă vadă mai des şi să facă unele teste, dacă aveţi oricare dintre aceste afecţiuni.
Dacă urmează să vi se efectueze o operaţie, spuneţi medicului dumneavoastră sau stomatologului că luaţi Candesartan Aurobindo. deoarece Candesartan Aurobindo, atunci cand este combinat cu unele anestezice, poate determina o scădere a tensiunii arteriale.

Utilizarea la copii şi adolescenţi
Nu există experienţă cu privire la utilizarea Candesartan Aurobindo la copii şi adolescenţi (cu vârsta sub 18 ani). Prin urmare, Candesartan Aurobindo nu trebuie administrat la copii.

Candesartan Aurobindo împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.
Acest medicament poate influenţa modul în care acţionează alte medicamente şi unele medicamente pot influenţa Candesartan Aurobindo. Dacă utilizaţi anumite medicamente, medicul dumneavoastră poate avea nevoie să vă facă analize de sânge la anumite intervale de timp.

Spuneţi medicului dumneavoastră, în special, dacă utilizaţi oricare dintre următoarele medicamente:
∎ Alte medicamente care ajută la scăderea tensiunii arteriale, inclusiv beta-blocante, diazoxid, inhibitori ai enzimei de conversie, cum sunt enalapril, captopril, lisinopril sau ramipril.
∎ Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum sunt ibuprofen, naproxen sau diclofenac, celecoxib sau etoricoxib (medicamente pentru ameliorarea durerii şi inflamaţiei).
∎ Acid acetilsalicilic (dacă luaţi mai mult de 3 g în fiecare zi) (medicament pentru ameliorarea durerii şi inflamaţiei).
∎ Suplimente care conţin potasiu sau substituenţi de sare care conţin potasiu (medicamente care determină creşterea cantităţii de potasiu din sângele dumneavoastră).
∎ Heparina (un medicament utilizat pentru subţierea sângelui).
∎ Medicamente utilizate pentru a elimina apa (diuretice).
∎ Litiu (un medicament pentru afecţiunile psihice).

Candesartan Aurobindo împreună cu alimente, băuturi şi alcool
∎ Puteţi lua Candesartan Aurobindo cu sau fără alimente.
∎ Când vi se prescrie Candesartan Aurobindo, discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte să beţi alcool etilic. Alcoolul etilic vă poate face să vă simţiţi slăbit sau ameţit.

Sarcina şi alăptarea
Sarcina
Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră în cazul în care credeţi că sunteţi (sau intenţionaţi să rămâneţi) gravidă. În mod normal, medicul dumneavoastră vă va sfătui să nu mai luaţi comprimatele înainte de a rămâne gravidă sau de îndată ce aţi aflat că sunteţi gravidă şi vă va recomanda un alt medicament în loc de acesta. Candesartan Aurobindo nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat atunci sunteţi gravidă în mai mult de 3 luni, pentru că vă poate afecta grav copilul dacă este utilizat după cea de-a treia lună de sarcină.
Alăptarea
Spuneţi medicului dacă alăptaţi sau intenţionaţi să alăptaţi. Candesartan Aurobindo nu este recomandat mamelor care alăptează şi medicul dumneavoastră poate să vă aleagă un alt tratament în cazul în care doriţi să alăptaţi, în special dacă este vorba despre un copil nou-născut sau născut prematur.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Unele persoane se pot simţi obosite sau ameţite când utilizează Candesartan Aurobindo. Dacă vi se întâmplă şi dumneavoastră, nu conduceţi vehicule şi nu utilizaţi unelte sau utilaje.
Conţine lactoză monohidrat
Candesartan Aurobindo conţine lactoză monohidrat. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

3. Cum să luaţi Candesartan Aurobindo

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Este important să luaţi Candesartan Aurobindo zilnic.
Puteţi să luaţi Candesartan Aurobindo cu sau fără alimente.
Înghiţiţi comprimatul cu un pahar cu apă.
Încercaţi să luaţi comprimatul la aceeaşi oră, în fiecare zi. Acest lucru vă va ajuta să ţineţi minte să îl luaţi.

Hipertensiune arterială
∎ Doza uzuală de Candesartan Aurobindo este de 8 mg, o dată pe zi. Medicul dumneavoastră poate creşte această doză la 16 mg, o dată pe zi şi apoi până la 32 mg, o dată pe zi, în funcţie de răspunsul tensiunii arteriale.
∎ La unii pacienţi, cum sunt cei cu probleme la nivelul ficatului, probleme la nivelul rinichilor sau cei care au pierdut recent lichide din organism, de exemplu prin vărsături sau diaree sau prin utilizarea de comprimate administrate pentru eliminarea apei, medicul poate prescrie o doză de început mai mică.
∎ Unii pacienţi ce aparţin rasei negre pot prezenta un răspuns redus la acest tip de medicamente, când se administrează singur şi aceşti pacienţi pot necesita o doză mai mare.

Insuficienţă cardiacă
∎ Doza obişnuită de început de Candesartan Aurobindo este de 4 mg, o dată pe zi. Medicul dumneavoastră vă poate creşte doza prin dublarea dozei la intervale de cel puţin 2 săptămâni, până la 32 mg, o dată pe zi. Candesartan Aurobindo poate fi luat împreună cu alte medicamente pentru insuficienţă cardiacă şi medicul dumneavoastră va decide ce tratament este potrivit pentru dumneavoastră.

Dacă luaţi mai mult Candesartan Aurobindo decât trebuie
Dacă aţi luat mai mult decât v-a prescris medicul dumneavoastră, adresaţi-vă imediat unui medic sau unui farmacist pentru recomandări.

Dacă uitaţi să luaţi Candesartan Aurobindo
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa comprimatul uitat. Luaţi pur şi simplu următoarea doza în mod obişnuit.

Dacă încetaţi să luaţi Candesartan Aurobindo
Dacă încetaţi să luaţi acest meicament, tensiunea dumneavoastră arterială poate să crescă din nou. Ca urmare, nu întrerupeţi administrarea medicamentului fără să discutaţi cu medicul dumneavoastră mai întâi.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Este important să ştiţi care pot fi aceste reacţii adverse.
Nu mai luaţi Candesartan Aurobindo şi solicitaţi ajutor medical imediat dacă prezentaţi oricare dintre următoarele reacţii alergice:
∎ dificultăţi în respiraţie, cu sau fără umflarea feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului
∎ umflarea feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului, care pot provoca dificultăţi la înghiţire
∎ mâncărime severă a pielii (cu băşici).

Candesartan Aurobindo poate determina o reducere a numărului de globule albe din sânge. Rezistenţa dumneavoastră la infecţii poate fi redusă şi puteţi remarca oboseală, infecţie sau febră. Dacă se întâmplă acest lucru, adresaţi-vă medicului dumneavoastră. Ocazional, medicul dumneavoastră vă poate face analize pentru a verifica dacă Candesartan Aurobindo a avut vreun efect asupra sângelui dumneavoastră (agranulocitoză).

Alte posibile reacţii adverse:

Frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 100)
∎ Senzaţie de ameţeală /senzaţie de rotire.
∎ Durere de cap.
∎ Infecţie respiratorie.
∎ Tensiune arterială mică. Aceasta vă poate face să vă simţiţi slăbit sau ameţit.
∎ Modificări ale analizelor sanguine:
– O creştere a cantităţii de potasiu din sângele dumneavoastră, în special dacă aveţi probleme cu rinichii sau insuficienţă cardiacă. Dacă este severă, puteţi simţi oboseală, slăbiciune, ritm neregulat al inimii sau furnicături şi amorţeli.
∎ Efecte asupra modului în care funcţionează rinichii dumneavoastră, în special dacă aveţi probleme cu rinichii sau insuficienţă cardiacă. În cazuri foarte rare, poate să apară insuficienţă renală.

Foarte rare (afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000)
∎ Umflarea feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului.
∎ O scădere a celulelor roşii sau albe din sânge. Puteţi observa oboseală, o infecţie sau febră.
∎ Erupţie trecătoare pe piele, erupţie nodulară (urticarie).
∎ Mâncărime.
∎ Durere de spate, dureri articulare şi musculare.
∎ Modificări ale modului în care funcţionează ficatul dumneavoastră, inclusiv inflamarea ficatului (hepatită). Puteţi observa oboseală, îngălbenirea pielii şi a albului ochilor şi simptome asemănătoare gripei.
∎ Tuse.
∎ Greaţă.
∎ Modificări ale rezultatelor analizelor de sânge:
– O cantitate scăzută de sodiu în sânge. Dacă aceasta este severă puteţi observa slăbiciune, lipsă de energie sau crampe musculare.

Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect.

5. Cum se păstrează Candesartan Aurobindo

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie, blister şi eticheta flaconului după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra la temperaturi sub 30º C.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conţine
– Substanţa activă este candesartan cilexetil. Fiecare comprimat conţine candesartan cilexetil 8 sau 16 mg.
– Celelalte componente sunt lactoză monohidrat, hidroxipropilceluloză, carmeloză calcică, magneziu aluminometasilicat, propilen glicol, stearat de magneziu, oxid de fier roşu (E172) (numai comprimatele de 8 mg), oxid de fier galben (numai comprimatele de 16 mg)

Cum arată Candesartan Aurobindo şi conţinutul ambalajului
Comprimat
Candesartan Aurobindo 8 mg comprimate
Comprimate rotunde, biconvexe, de culoare roz deschis, gravate pe una din feţe cu “J” şi “12” separate de o linie mediană şi netede pe cealaltă faţă, având diametrul de 7,3 mm. Comprimatul poate fi divizat în doze egale.
Candesartan Aurobindo 16 mg comprimate Comprimate rotunde, biconvexe, de culoare galbenă, gravate pe una din feţe cu “J” şi “13” separate de o linie mediană şi netede pe cealaltă faţă, având diametrul de 7,3 mm. Comprimatul poate fi divizat în doze egale.
Candesartan Aurobindo comprimate sunt disponibile în cutii cu blistere din PVC-PVdC/Al şi flacon din PEÎD cu capac din polipropilenă.

Mărimi de ambalaj:
Cutii cu blistere: 7, 28, 30, 56, 90, 98 şi 500 comprimate
Ambalaj din PEÎD: 30, 90 şi 500 comprimate
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Prospect autorizat de Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale din Romania

1 thought on “Candesartan | Prospect

    • Iau 8mg/zi candesartan si diurex 50 (1 tb/zi) ,iar tensiunea sistolica scade la 9,10 si simt un disconfort in regiunea capului !
      Se poate administra candesartan si fara diurex ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *