Prospecte medicamente
Pentoxifilin Terapia 100 mg/5 ml concentrat pentru soluţie perfuzabila

Pentoxifilin Terapia 100 mg/5 ml concentrat pentru soluţie perfuzabila

Pentoxifilin Terapia 100 mg/5 ml concentrat pentru soluţie perfuzabilă (Pentoxifilină)

Ce găsiţi ȋn acest prospect:
1. Ce este Pentoxifilin Terapia şi pentru ce se utilizează
2. Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi Pentoxifilin Terapia
3. Cum să luaţi Pentoxifilin Terapia
4. Reacţii adverse posibile
5. Cum se păstrează Pentoxifilin Terapia
6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

1. Ce este Pentoxifilin Terapia şi pentru ce se utilizează

Pentoxifilin Terapia conţine pentoxifilină, care aparţine unui grup de medicamente cunoscute sub denumirea de vasodilatatoare periferice.
Pentoxifilin Terapia este utilizat pentru tratamentul următoarelor afecţiuni:
– tulburări ale circulaţiei periferice arteriale şi venoase (circulaţie deficitară la nivelul braţelor şi picioarelor) cu manifestări cum ar fi claudicaţia intermitentă (durere la mers sau în repaus cauzate de o circulaţie proastă la picioare), tulburări trofice în sindrom posttrombotic, ulcer de gambă, gangrenă, degerături.
– tulburări acute ale circulaţiei la nivelul creierului: absenţa irigării cu sânge la nivelul unor anumite zone ale creierului (ischemie cerebrală) şi complicaţiile acesteia;
– tulburări funcţionale acute ale circulaţiei la nivelul ochiului şi la nivelul urechii interne.

2. Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi Pentoxifilin Terapia

Nu luaţi Pentoxifilin Terapia
– dacă sunteţi alergic la pentoxifilină, la alte medicamente similare, cum sunt teofilina sau aminofilina sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6). Semnele unei reacţii alergice includ erupţie cutanată, umflare sau probleme de respiraţie, umflarea buzelor, feţei, gâtului sau a limbii.
– dacă aveţi afecţiuni cardiace sau infarct miocardic recent
– dacă aveţi palpitaţii severe (bătăi ale inimii foarte rapide şi inegale)
– dacă aţi avut un accident vascular cerebral cu sângerare la nivelul creierului (hemoragie cerebrală)
– dacă aveţi hemoragie la nivelul ochiului (hemoragie retiniană).
Nu luați acest medicament dacă oricare dintre cele de mai sus se aplică pentru dumneavoastră. Dacă nu sunteți sigur, discutați cu medicul dumneavoastră sau farmacistul înainte de a lua Pentoxifilin Terapia.

Atenţionări şi precauţii
Înainte să luaţi Pentoxifilin Terapia, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului:
– dacă vă simţiţi ameţit, dacă aveţi o uşoară confuzie sau senzaţie de leşin când vă ridicaţi sau vă aşezaţi rapid (tensiune arterială mică)
– dacă aveţi probleme cu furnizarea sângelui la inimă determinată de întărirea sau ȋngustarea arterelor
– dacă aveţi probleme cu ficatul sau cu rinichii.
Dacă nu sunteți sigur dacă oricare dintre situațiile de mai sus vi se aplică, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau farmacistul înainte de a lua Pentoxifilin Terapia.

Pentoxifilin Terapia împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente. Acestea includ medicamentele eliberate fără prescripţie medicală inclusiv medicamentele din plante. Aceasta deoarece Pentoxifilin Terapia poate afecta modul ȋn care acţionează alte medicamente. Alte medicamente pot afecta modul ȋn care acţionează Pentoxifilin Terapia.

Pentoxifilin Terapia poate creşte efectul următoarelor medicamente:
– medicamente pentru tratamentul diabetului zaharat inclusiv comprimate sau insulină
– medicamente pentru tensiunea arterială mare
anticoagulante cum este warfarina
Când luaţi Pentoxifilin Terapia ȋmpreună cu următoarele medicamente creşte riscul de reacţii adverse:
– ketorolac utilizat pentru ameliorarea durerilor
– teofilină utilizată pentru respiraţie şuierătoare sau dificultăţi respiratorii
ciprofloxacin utilizat pentru tratamentul infecţiilor bacteriene.

Sarcina şi alăptarea
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Nu utilizaţi Pentoxifilin Terapia dacă sunteţi gravidă.
Dacă alăptaţi sau intenţionaţi să alăptaţi, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte să luaţi Pentoxifilin Terapia, deoarece mici cantităţi din medicament pot trece în laptele matern.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
În timpul tratamentului cu Pentoxifilin Terapia puteţi prezenta ameţeli, de aceea evitaţi să conduceţi vehicule şi să folosiţi utilaje.

3. Cum să utilizaţi Pentoxifilin Terapia

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Pentoxifilin Terapia se administrează prin perfuzare intravenoasă sau prin perfuzare intraarterială de către un medic sau o asistentă medicală.
În funcţie de severitatea tulburărilor circulatorii, greutatea corporală a pacientului şi tolerabilitate, dozele de Pentoxifilin Terapia trebuie ajustate adecvat.
Pentru perfuzare intravenoasă: iniţial, se administrează 100 mg pentoxifilină (5 ml concentrat pentru soluţie perfuzabilă Pentoxifilin Terapia 100 mg/5 ml) în 250-500 ml soluţie perfuzabilă (ser fiziologic sau glucoză 5%) timp de 90-180 minute. Dozele pot fi crescute cu câte 50 mg pentoxifilină (2,5 ml concentrat pentru soluţie perfuzabilă Pentoxifilin Terapia 100 mg/5 ml) pe zi până la maxim 300 mg pentoxifilină (15 ml concentrat pentru soluţie perfuzabilă Pentoxifilin Terapia 100 mg/5 ml) pe zi. În caz de tulburări circulatorii severe se pot administra 300 mg pentoxifilină (15 ml concentrat pentru soluţie perfuzabilă Pentoxifilin Terapia 100 mg/5 ml) de două ori pe zi.
Pentru perfuzare intraarterială: iniţial, se recomandă administrarea a 100-300 mg pentoxifilină (5-15 ml concentrat pentru soluţie perfuzabilă Pentoxifilin Terapia 100 mg/5 ml) pe zi, diluat în 20-50 ml serfiziologic. Durata perfuzării este de minim 10 minute pentru 100 mg pentoxifilină.
La pacienţii cu afecţiuni renale şi hepatice poate fi necesară o reducere a dozei. Medicul dumneavoastră vă poate da o doză mai mică, dacă este necesar.

Utilizarea la copii
Pentoxifilin Terapia nu este adecvat administrării la copii.

Dacă vi s-a administrat mai mult Pentoxifilin Terapia decât trebuie
Deoarece Pentoxifilin Terapia vă este administrat, în general, de către medic sau asistentă, este puţin probabil să vi se administreze o doză mai mare decât cea recomandată din medicament. Cu toate acestea, dacă vi se administrează o doză mai mare decât cea recomandată adresaţi-vă imediat
medicului dumneavoastră. Pot apărea următoarele reacţii adverse: tensiune arterială mică, senzaţie de somnolenţă, convulsii sau bătăi inegale ale inimii.

Dacă nu vi s-a administrat o doză de Pentoxifilin Terapia
Dacă credeţi că nu vi s-a administrat o doză de Pentoxifilin Terapia, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Opriţi administrarea Pentoxifilin Terapia şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră:
• Dacă aveţi o reacţie alergică. Semnele unei reacţii alergice pot include: o erupţie pe piele, umflare sau probleme respiratorii, umflarea buzelor, feţei, gâtului sau limbii.
• Dacă aveţi sângerari sub piele.
• Dacă aveţi sânge în vărsătură sau în scaun.
• Dacă aveţi o afecţiune numită meningită aseptică. Semnele includ dureri de cap, rigiditatea gâtului, dureri oculare sau disconfort la lumină,
Spuneţi medicului dumneavoastră cât mai curând posibil dacă aveţi oricare dintre următoarele reacţii adverse:
• Vă învineţiţi mai uşor decât de obicei. Acest lucru ar putea fi din cauza unei afecţiuni sanguine (trombocitopenie).
• Aveţi bătăi rapide ale inimii (tahicardie).
• Aveţi durere în piept (angină).
• Aveţi bătăi inegale ale inimii (palpitaţii).
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă oricare dintre următoarele reacţii adverse devin grave sau durează mai mult de câteva zile. Spuneţi şi dacă observaţi orice reacţie adversă care nu este prezentată ȋn acest prospect:
 Senzaţie de rău (greaţă) sau stare de rău (vărsături), diaree
 Dureri de cap, senzaţie de ameţeală, confuzie uşoară sau leşin
 Ȋnroşirea bruscă şi intensă a feţei
 Agitaţie, tulburări ale somnului
 Afecţiune în care eliminarea bilei din ficat este blocată (colestază intrahepatică). Semnele includ icter, erupţie cutanată sau febră şi culoare închisă a urinei.
 Disconfort sau distensia abdomenului

Teste de sânge
Pentoxifilin Terapia poate modifica nivelul enzimelor hepatice ȋn testele de sânge. Aceasta ȋnseamnă că ficatul dumneavoastră nu mai funcţionează normal.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate
pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/.Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

5. Cum se păstrează Pentoxifilin Terapia

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original, pentru a fi protejat de lumină.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conţine Pentoxifilin Terapia
– Substanţa activă este pentoxifilina. 5 ml concentrat pentru soluţie perfuzabilă (o fiolă) conţin pentoxifilină 100 mg.
– Celelalte componente sunt: clorură de sodiu, acid clorhidric diluat sau hidroxid de sodiu sub formă de soluţie 10% pentru reglarea pH-ului apă pentru preparate injectabile.
Cum arată Pentoxifilin Terapia şi conţinutul ambalajului
Pentoxifilin Terapia se prezintă sub formă de soluţie limpede, incoloră, fără particule vizibile.
Pentoxifilin Terapia este ambalată în cutii cu 5 fiole din sticlă incoloră a câte 5 ml concentrat pentru soluţie perfuzabilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *