Prospecte medicamente
Alfuran MR 10 mg comprimate cu eliberare prelungita

Alfuran MR 10 mg comprimate cu eliberare prelungita

Alfuran MR 10 mg comprimate cu eliberare prelungită (Clorhidrat de alfuzosină)

Ce găsiţi ȋn acest prospect:
1. Ce este Alfuran MR şi pentru ce se utilizează
2. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Alfuran MR
3. Cum să utilizaţi Alfuran MR
4. Reacţii adverse posibile
5. Cum se păstrează Alfuran MR
6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

1. Ce este Alfuran MR şi pentru ce se utilizează

Alfuran MR conţine alfuzosin care aparţine unui grup de medicamente denumit alfa1-blocante.
Alfuran MR este recomandat pentru tratamentul simptomelor din hipertrofia benignă a prostatei (HBP). HBP înseamnă că prostata se măreşte (se hipertrofiază), dar creşterea nu este de origine canceroasă (este benignă). Această hipertrofie poate determina probleme la urinare. Apare îndeosebi la
bărbaţii în vârstă.
Prostata este o glandă situată chiar sub vezica urinară. Uretra (conductul prin care urina se scurge din vezica urinară până la ieşirea din corp) trece prin prostată.
• Dacă prostata îşi măreşte volumul, ea comprimă (apasă) uretra, provocând îngustarea acesteia.
• Astfel, scurgerea urinei devine dificilă. Alfuran MR relaxează musculatura prostatei, eliberând uretra şi, astfel, duce la o trecere mai uşoară a urinei.
La unii pacienți cu hiperplazie benignă de prostată, glanda prostatei devine atât de mare încât se opreşte complet fluxul de urină. Aceasta se numește retenție acută de urină.
• Acest lucru este foarte dureros si puteţi avea nevoie de o scurtă internare în spital.
• Un tub subţire, flexibil (cateter) este trecut în vezică. Prin acesta curge urina şi se ameliorează durerea.
• În acest timp, Alfuran MR poate fi utilizat pentru a ajuta ca urina să curgă din nou. Acest lucru a fost demonstrat numai pentru bărbaţi ȋn vârstă de peste 65 de ani.

2. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Alfuran MR

Nu utilizaţi Alfuran MR
-Dacă sunteţi alergic la alfuzosină sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6). Semnele unei reacții alergice includ: o erupție pe piele, dificultăţi la înghițire sau probleme de respirație, umflarea buzelor, gâtului sau limbii.
– Dacă luaţi alte alfa1-blocante (vezi ,,Alfuran MR împreună cu alte medicamente’’).
– Dacă aveţi hipotensiune arterială ortostatică (tensiune arterială scăzută ce cauzează ameţeli sau leşin atunci când staţi în picioare sau vă ridicaţi repede în picioare).
– Dacă aveţi probleme cu ficatul.
Dacă nu sunteți sigur dacă oricare dintre acestea se aplică pentru dumneavoastră, nu luaţi acest medicament și adresați-vă medicului dumneavoastră.

Atenționări și precauții
Înainte să luaţi Alfuran MR, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului, dacă:
– Aveţi dureri la nivelul pieptului (angină).
– Aveţi o afecţiune severă a rinichilor.
– Aveţi probleme ale inimii sau insuficienţă cardiacă acută (afectarea funcţiei de pompă a inimii).
– Aveţi o modificare la nivelul inimii care poate fi observată pe electrocardiogramă (ECG), cunoscută ca interval QT prelungit sau dacă luaţi anumite medicamente care prelungesc intervalul QT. În acest caz, medicul dumneavoastră vă va cere să efectuaţi anumite teste înainte de începerea tratamentului şi în timpul acestuia.
– Aveți peste 65 de ani. Acest lucru duce la un risc crescut de a dezvolta hipotensiune arterială și reacții adverse asociate, la pacienţii vârstnici.
– Aveți erecții dureroase ale penisului, fără legătură cu activitatea sexuală, care nu dispar, înainte sau în timpul tratamentului.
– Aveţi factori de risc pentru scăderea tensiunii arteriale (vezi şi punctul 4 Reacţii adverse posibile), cum sunt afecţiuni preexistente ale inimii şi/sau tratament cu medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale sau sunteţi vârstnic şi puteţi prezenta o scădere pronunţată a tensiunii arteriale. Scăderea tensiunii arteriale are următoarele simptome: ameţeli, slăbiciune, leşin sau transpiraţii.
Intervenţii chirurgicale și teste în timp ce luaţi Alfuran MR
• Dacă veți avea o operație la ochi din cauza cataractei (“opacifierea ochiului”), spuneţi medicului oftalmolog că utilizați sau ați utilizat Alfuran MR în trecut. Acest lucru se datorează faptului că Alfuran MR poate provoca complicații în timpul intervenţiei chirurgicale. Acest lucru poate fi rezolvat
dacă medicul oftalmolog știe de acest lucru înainte de intervenţia chirurgicală.
• Dacă sunteți tratat pentru tensiune arterială mare, medicul dumneavoastră trebuie să măsoare tensiunea arterială în mod regulat, mai ales la începutul tratamentului.
• Dacă veți avea o operație cu un anestezic general, spuneți medicului dumneavoastră că luați Alfuran MR înainte de operație. Medicul dumneavoastră poate decide să nu mai luaţi Alfuran MR 24 de ore înainte operației. Acest lucru se datorează faptului că poate fi periculos, deoarece poate scădea tensiunea arterială.
Vă rugăm întrebaţi medicul dumneavoastră dacă cele de mai sus sunt sau au fost aplicabile în cazul dumneavoastră în trecut.

Copii şi adolescenţi
Alfuran nu este indicat la copii şi adolescenţi.

Alfuran MR împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.
Acest lucru se datorează faptului că Alfuran MR poate afecta modul în care acționează alte medicamente. Unele medicamente pot avea, de asemenea, un efect asupra modului în care acționează Alfuran MR.
Nu luați Alfuran MR dacă aveți tratament cu:
• alte alfa-blocante, cum sunt doxazosin, indoramin, prazosin, terazosin, tamsulosin, sau fenoxibenzamină.
Discutați cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de a lua acest medicament dacă:
• În trecut, ați avut o scădere mare a tensiunii arteriale în timpul tratamentului cu un alfa-blocant (acest lucru poate include utilizarea anterioară de alfuzosin. Vezi punctul imediat de mai sus pentru exemple de alte alfa -blocante).
• Luați un medicament pentru tensiune arterială mare, deoarece aţi putea să vă simţiţi amețit, slăbit sau transpirat la câteva ore de când aţi luat acest medicament. Dacă se întâmplă acest lucru, trebuie să vă întindeţi până când simptomele au dispărut complet. Spuneţi medicului dumneavoastră ca să poată decide modificarea dozei de medicament.
Discutați cu medicul dumneavoastră dacă luați oricare dintre următoarele:
• Medicamente pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute (hipertensiune arterială).
• Medicamente pentru dureri în piept (angină pectorală).
• Medicamente pentru infecții fungice (cum sunt ketoconazol sau itraconazol) şi HIV (de exemplu ritonavir).

Alfuran MR împreună cu alimente, băuturi şi alcool
Luaţi Alfuran MR după o masă. Vă puteți simţi amețit și slăbit în timp ce luați Alfuran MR. Dacă acest lucru se întâmplă nu consumaţi alcool.

Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Acest medicament este destinat doar bărbaților.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Vă puteți simți amețit și slăbit în timp ce luați Alfuran MR. Dacă se întâmplă acest lucru, nu conduceți vehicule și nu folosiți unelte sau utilaje.
Alfuran MR conține lactoză
Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

3. Cum să utilizaţi Alfuran MR

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Înghiţiţi comprimatul de Alfuran MR întreg, cu multă apă. Nu rupeţi, nu striviţi şi nu mestecaţi comprimatul, deoarece acest lucru poate influenţa eliberarea prelungită a medicamentului. Comprimatele de Alfuran MR trebuie luate după masă şi la aceeaşi oră în fiecare zi.

Hipertrofie benignă de prostată
Doza recomandată este de un comprimat de Alfuran MR o dată pe zi.

Retenţie acută de urină
Alfuran MR trebuie administrat de către medicul dumneavoastră din prima zi în care se introduce sonda urinară. Luaţi un comprimat de Alfuran MR 10 mg o dată pe zi. Tratamentul trebuie continuat încă o zi după ce sonda urinară a fost îndepărtată (în total 3-4 zile).

Dacă utilizaţi mai mult Alfuran MR decât trebuie
Adresaţi-vă imediat medicului sau mergeţi la cel mai apropiat spital. Spuneţi medicului câte comprimate aţi luat. Staţi în poziţia culcat cât mai mult timp posibil pentru a reduce riscul de reacţii adverse. Nu încercaţi să conduceţi dumneavoastră către spital.

Dacă uitaţi să utilizaţi Alfuran MR
Dacă ați uitat să luați un comprimat, luați-l imediat ce v-ați amintit. Dacă totuși este timpul pentru următoarea doză, luați-o direct pe aceasta. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Alfuran MR
Continuaţi să luaţi Alfuran MR chiar dacă simptomele se îmbunătăţesc. Întrerupeţi tratamentul numai la recomandarea medicului dumneavoastră. Simptomele sunt mai bine controlate dacă continuați să luați aceeași doză din acest medicament. Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. Reacții adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Aceste reacţii adverse se pot întâmpla cel mai probabil la începutul tratamentului.
Dureri în piept (angină pectorală)
În mod normal, acest lucru se întâmplă numai dacă aţi avut înainte angină pectorală. Dacă aveţi dureri în piept încetaţi să luaţi comprimatele şi contactaţi un medic sau mergeţi la spital imediat.
Acest lucru poate afecta până la 1 din 10000 persoane.
Reacţiile alergice
Puteţi avea simptome de angioedem, cum sunt o erupţie cutanată nodulară, umflarea (pleoapelor, feţei, buzelor, gurii şi a limbii), dificultăţi în respiraţie sau la înghiţire. Acestea sunt simptomele unei reacţii alergice. Dacă se întâmplă acest lucru, încetaţi să luaţi comprimatele şi contactaţi un medic sau mergeţi la spital imediat. Acest lucru poate afecta până la 1 din 10000 persoane.
Erecția dureroasă a penisului (priapismul).
Dacă aveți erecții dureroase ale penisului, fără legătură cu activitatea sexuală, care nu dispar, întrerupeți administrarea comprimatelor și contactați un medic sau mergeți imediat la un spital.
Frecvența nu se cunoaște.

Alte reacții adverse includ:
Reacţii frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane):
– senzaţie de leşin, ameţeli, dureri de cap;
– greaţa, dureri de stomac;
– slăbiciune sau oboseală.

Reacţii mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane):
– senzaţie de ameţeală, uşoară confuzie sau leşin când vă ridicaţi rapid în picioare (hipotensiune arterială ortostatică),
tahicardie (accelerarea ritmului bătăilor inimii), palpitaţii (senzaţie neplăcută de bătăi neregulate sau puternice ale inimii),
– dureri toracice,
– somnolenţă,
– diaree, uscăciunea gurii;
– erupţie trecătoare pe piele, mâncărime,
– înroşirea bruscă a feţei,
– retenţie de apă (poate determina edem al mâinilor şi picioarelor),
– curgerea nasului, mâncărime, strănut și nas înfundat,
– stare generală de rău,
– probleme de vedere.

Reacţii adverse foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 persoane):
– urticarie.
Cu frecvenţă necunoscută (frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile):
– probleme hepatice. Semnele pot include îngălbenirea pielii sau a albului ochilor.
– dacă aveți o operație la ochi din cauza cataractei (opacifierea zonei transparente din dreptul pupilei) și luați sau ați luat Alfuran MR în trecut, pupila se poate dilata slab și irisul (partea colorata a ochiului ) poate deveni flasc ȋn timpul procedurii. Acest lucru se întâmplă doar în timpul operației și este important ca medicul oftalmolog să ştie acest lucru deoarece operația se poate efectua în mod diferit (vezi punctul “Atenţionări şi precauţii”).
– reducerea numărului anumitor celule albe din sânge (neutropenie). Puteţi avea mai multe infecţii decât ȋn mod obişnuit.
– scăderea numărului de plachete din sânge (trombocitopenie). Risc crescut de sângerare (inclusiv sângerări la nivelul nasului și/sau sângerarea gingiilor) și vânătăi.
– vărsături.
– fibrilaţie atrială (bătăi neregulate ale inimii).

Raportarea reacţiilor adverse suspectate
Raportarea reacţiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului este importantă. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt rugaţi să raporteze orice reacţie adversă suspectată prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.

5. Cum se păstrează Alfuran MR

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemana copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conţine Alfuran MR
-Substanţa activă este clorhidrat de afuzosină 10 mg.
-Celelalte componente sunt: excipienți intragranulari : lactoză anhidră, dioxid de siliciu coloidal anhidru, polividonă K30, talc, stearat de magneziu; excipienți extragranulari: lactoză anhidră, hipromeloză 2208 (100,00 cPs), hidroxipropilceluloză, polividonă K 30, dioxid de siliciu coloidal anhidru, talc, stearat de magneziu.
Cum arată Alfuran MR şi conţinutul ambalajului

Alfuran MR 10 mg se prezintă sub formă de comprimate cu eliberare prelungită de culoare albă sau
aproape albă, biconvexe, având gravate pe una din feţe ,,RY 10’’. Cutie cu 3 blistere din PVC-Aclar/Al a câte 10 comprimate cu eliberare prelungită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *