Prospecte medicamente
Alopexy 20 mg/ml soluţie cutanata

Alopexy 20 mg/ml soluţie cutanata

Alopexy 20 mg/ml soluţie cutanata (Minoxidil)

Ce găsiţi în acest prospect:
1. Ce este ALOPEXY 20 mg/ml şi pentru ce se utilizează
2. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi ALOPEXY 20 mg/ml
3. Cum să utilizaţi ALOPEXY 20 mg/ml
4. Reacţii adverse posibile
5. Cum se păstrează ALOPEXY 20 mg/ml
6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Sfaturi de educaţie sanitară
1. Ce este ALOPEXY 20 mg/ml şi pentru ce se utilizează

Acest medicament se prezintă sub forma unei soluţii pentru aplicare cutanată. Este indicat în cazul căderii moderate a părului (alopecie androgenică) la adulţi, bărbaţi sau femei. Favorizează creşterea părului şi stabilizează fenomenul de cădere a părului.

2. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi ALOPEXY 20 mg/ml

Nu utilizaţi ALOPEXY 20 mg/ml:
– dacă sunteţi alergic la minoxidil sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6). DACĂ AVEŢI ORICE ÎNTREBĂRI, TREBUIE SĂ CONSULTAŢI MEDICUL DUMNEAVOASTRĂ SAU FARMACISTUL.
Atenţionări şi precauţii
Înainte să utilizaţi ALOPEXY 20 mg/ml, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
În cazul bolilor cardiace, chiar dacă acestea sunt mai vechi, trebuie să vă adresaţi medicului înainte de prima utilizare.
Nu aplicaţi minoxidil:
 Dacă nu aveți antecedente familiale de cădere a părului, căderea părului este subită și/sau neuniformă, căderea părului este un efect al nașterii sau cauzele căderii părului sunt necunoscute. În aceste cazuri, consultați medicul înainte de a folosi acest medicament deoarece s-ar putea ca tratamentul să nu fie eficient în aceste tipuri de cădere a părului.
 Pe orice altă parte a corpului
 Dacă scalpul este roșu, inflamat, infectat, iritat sau dureros, dacă prezintă o roşeaţă sau o inflamaţie persistentă sau este sensibil la atingere. Medicamentul trebuie aplicat doar pe un scalp sănătos.
 Nu aplicați acest medicament în același timp cu alte medicamente dermatologice pentru scalp.
Trebuie să întrerupeţi tratamentul imediat și să consultați un medic:
 dacă aveți tensiunea mică, durere în piept, ritm cardiac accelerat,
 în caz de leșin sau amețeală,
 în caz de creștere în greutate neexplicată, mâini sau picioare umflate (edem),
 în caz de persistență a roşeţii sau a iritației scalpului
Este important să se respecte dozele şi modul de administrare recomandate: nu creşteţi doza şi nici frecvenţa aplicaţiilor.
Nerespectarea dozei şi/sau a metodei de administrare recomandate poate conduce la creşterea cantităţii de minoxidil care ajunge în circulaţia sanguină şi poate determina apariţia reacţiilor adverse descrise mai sus.
În cazul apariţiei oricăror simptome descrise mai sus: opriţi tratamentul şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Precauţii pentru utilizare:
 În cazul contactului accidental cu ochii, cu o plagă, cu o mucoasă, soluţia cutanată (conţinând alcool etilic) poate determina o senzaţie de arsură sau de iritaţie; se recomandă clătirea cu apă rece din abundenţă.
 A nu se expune la soare pielea capului după tratament; este necesară o măsură de protecţie (de exemplu pălărie, şapcă).
 A nu se înghiţi. Ingestia accidentală poate determina reacţii adverse datorate acţiunii la nivel cardiovascular a minoxidilului. SE RECOMANDĂ CONSULT MEDICAL DE URGENŢĂ.
 A nu se inhala.

ALOPEXY 20 mg/ml împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi, aţi utilizat recent sau s-ar putea să utilizaţi orice alte medicamente.
Nu aplicați acest medicament în același timp cu alte produse dermatologice precum tretinoin, antralin sau betametazonă dipropionat deoarece aceste produse pot să modifice cantitatea de minoxidil care ajunge în fluxul sanguin.

Sarcina, alăptarea şi fertilitatea
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţivă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.
Sarcina:
Minoxidilul nu este recomandat în timpul sarcinii.
Alăptarea:
Utilizarea minoxidilului nu este recomandată în timpul alăptării.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Puțin probabil să producă vreun efect. ALOPEXY 20 mg/ml nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Totuşi, în timpul tratamentului puteţi avea foarte rar dureri de cap, ameţeli sau tulburări de vedere. ALOPEXY 20 mg/ml conţine propilenglicol și poate cauza iritația pielii.

3. Cum să utilizaţi ALOPEXY 20 mg/ml

A nu se utiliza decât de către persoane adulte.
Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum este descris în acest prospect sau cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza
Doza uzuală este de o aplicaţie de două ori pe zi, o doză de un ml soluţie cutanată la nivelul pielii capului,luând ca punct de plecare centrul zonei care trebuie tratată.
Doza zilnică nu trebuie să depăşească 2 ml soluţie cutanată, indiferent care este mărimea zonei de tratat. Întindeţi soluţia cutanată cu vârful degetelor, pentru a acoperi întreaga zonă de tratat.
Înainte de aplicarea soluţiei cutanate, spălaţi-vă pe mâini cu atenţie.
Aplicaţi soluţia cutanată pe părul şi pe pielea capului perfect uscate.
Administrare cutanată.
Utilizare externă.

Mod de aplicare:
În funcţie de sistemul de aplicare utilizat: pipetă gradată sau spray.
Pipetă gradată
Pipeta vă permite să extrageţi cu precizie un ml soluţie cutanată care va fi repartizată pe toată suprafaţa de tratat.
Spray prevăzut cu aplicator
Acest aparat este potrivit pentru aplicare pe zone mici sau sub păr.
1. Fixaţi aplicatorul pe pompă: ţineţi ferm corpul pompei,apăsând în acelaşi timp partea superioară a aplicatorului.
2. Deşurubaţi şi scoateţi capacul flaconului: inelul alb desiguranţă trebuie să rămână pe flacon.
3. Introduceţi dispozitivul de pulverizare ataşat de aplicator în flacon şi înşurubaţi-l ferm.
4. Amorsaţi pompa: sistemul de aplicare este apoi gata de utilizare.
5. Pentru aplicare: orientaţi sprayul către mijlocul zonei care urmează să fie tratată sau sub păr, apăsaţi o dată şi distribuiţi produsul cu vârfurile degetelor.
Repetaţi operaţiunea de 6 ori pentru a aplica o cantitate de 1 ml.
Se aplică un ml soluţie cutanată dimineaţa şi un ml soluţie cutanată seara.
Debutul şi intensitatea răspunsului la tratament variază în funcţie de fiecare pacient.
Rezultatul nu este imediat: oprirea căderii părului şi/sau creşterea acestuia nu apare decât după o perioadă de timp de la începutul tratamentului (aproximativ 3 sau 4 luni).
Nu creşteţi doza şi nici frecvenţa aplicaţiilor.
Nu aplicaţi minoxidil pe pielea sănătoasă a capului. Evitaţi aplicarea în caz de iritaţii, roşeaţă persistentă, inflamaţie, senzaţie dureroasă la nivelul pielii capului.
A nu se utiliza decât de către persoane adulte. Siguranţa şi eficacitatea ALOPEXY 20 mg/ml nu au fost stabilite la copii cu vârsta sub 18 ani şi la vârstnici peste 65 ani.
Înghiţirea accidentală poate provoca reacţii adverse datorate acţiunii minoxidilului asupra sistemului cardiovascular. CONSULTAŢI DE URGENŢĂ MEDICUL DUMNEAVOASTRĂ

Dacă utilizaţi mai mult ALOPEXY 20 mg/ml decât trebuie
Atunci când este folosit conform indicaţiilor, supradozarea este puțin probabilă. În cazul aplicării pe un scalp deteriorat, absorbția substanței active poate fi crescută și se pot manifesta reacţii adverse (vezi punctul 2 ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI ALOPEXY 20 mg/ml, soluție cutanată).

Dacă uitaţi să utilizaţi ALOPEXY 20 mg/ml
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Reluaţi administrarea cu frecvenţa obişnuită: o aplicaţie dimineaţa şi o aplicaţie seara.

Dacă încetaţi să utilizaţi ALOPEXY 20 mg/ml
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Adresaţi-vă imediat unui medic dacă observaţi oricare dintre următoarele simptome – este posibil să aveţi nevoie de tratament medical de urgenţă:
– Umflarea feţei, buzelor sau gâtului care determină dificultăţi de înghiţire sau respiraţie. Acesta ar putea fi un semn de reacţie alergică severă (frecvenţa nu este cunoscută şi nu poate fi estimată din datele disponibile).
Cele mai frecvente reacții adverse observate constau în reacții cutanate minore.
O aplicare cutanată frecventă poate cauza iritație și piele uscată din cauza prezenței etanolului.
Foarte frecvente: pot afecta peste 1 din 10 persoane:
Dureri de cap
Frecvente: pot afecta până la 1 din 100 de persoane:
Reacții locale ale pielii la locul aplicării, precum iritare cu exfoliere (eliminarea celulelor moarte ale pielii), mâncărime, roșeață a pielii, dermatită, uscăciune a pielii, reacție alergică a pielii ca urmare a prezenței propilenglicolului, tulburare inflamatorie a pielii, erupție acneiformă, hipertricoză (creștere anormală a părului) la distanţă de locul de aplicare, durere musculoscheletală, edem periferic (infiltrare a fluidului în țesuturi), dureri de cap, dificultăți în respiraţie și depresie.
Necunoscute: frecvența nu poate fi estimată din datele disponibile Infecții ale urechilor, otită externă, rinită, hipersensibilitate, nevrită, furnicături, simț alterat al gustului, senzație de arsură a pielii, tulburări de vedere, iritație a ochilor, amețeală, scăderea tensiunii arteriale, accelerarea pulsului, palpitații, durere în piept, edem facial (infiltrare a fluidului în ţesuturi), eritem, erupţie, căderea părului, acoperire neuniformă a părului, modificări în culoarea părului, modificări în textura părului,
hepatită și astenie.
În oricare dintre aceste cazuri este necesară întreruperea tratamentului şi anunţarea medicului.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului umneavoastră sau farmacistului.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

5. Cum se păstrează ALOPEXY 20 mg/ml

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Medicament inflamabil
Nu utilizaţi ALOPEXY 20 mg/ml după data de expirare înscrisă pe cutie sau flacon după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A nu se utiliza după trecerea unui interval de 1 lună de la prima deschidere. Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conţine ALOPEXY 20 mg/ml
– Substanţa activă este minoxidil 2 g pentru 100 ml soluţie cutanată.
– Celelalte componente sunt gamma-ciclodextrină, propilenglicol, etanol 96%, apă purificată.
Cum arată ALOPEXY 20 mg/ml şi conţinutul ambalajului
Cutie cu 1 flacon din sticlă brună conţinând 15 ml soluţie cutanată, închis cu capac din polietilenă şi o pipetă gradată din polistiren/polietilenă
Cutie cu 1 flacon din sticlă brună conţinând 60 ml soluţie cutanată, închis cu capac din polietilenă şi o pipetă gradată din polistiren/polietilenă
Cutie cu 3 flacoane din sticlă brună a câte 60 ml soluţie cutanată, închise cu capac din polietilenă şi o pipetă gradată din polistiren/polietilenă
Cutie cu 1 flacon din tereftalat de polietilenă (PET) conţinând 60 ml soluţie cutanată, închis cu capac din polipropilenă, o pipetă gradată din polistiren/polietilenă şi o pompă dozatoare cu aplicator
Cutie cu 3 flacoane din tereftalat de polietilenă (PET) a câte 60 ml soluţie cutanată, închise cu capac din polipropilenă, o pipetă gradată din polistiren/ polietilenă şi o pompă dozatoare cu aplicator

SFATURI DE EDUCAŢIE SANITARĂ

a. Ce este alopecia androgenică?
În mod normal, părul are o durată de viaţă cuprinsă între 3 şi 6 ani şi în fiecare zi cad între 50 şi 100 fire de păr.
O cădere importantă a părului poate să apară şi legată de anotimp (de exemplu, toamna) sau după naştere: această cădere este normală, tranzitorie şi nu are loc la începutul unui tratament.
Alopecia reprezintă căderea părului în număr mai mare de 100 fire de păr pe zi.
Se disting două tipuri de alopecie:
– alopecia acută,
– alopecia cronică.
Alopecia acută (căderea bruscă a părului pe o perioadă scurtă de timp), poate fi difuză sau pe porţiuni şi are adesea o cauză cunoscută (produse agresive de îngrijire, stare proastă generală, cură de slăbire dezechilibrată, anumite medicamente, şoc psihic, stres). Alopecia acută nu trebuie tratată cu acest medicament.
Alopecia cronică (de lungă durată) este aproape întotdeauna difuză. Se datorează uneori unei anumite boli (tiroidiene, boli metabolice) şi nu trebuie tratată cu acest medicament.
În marea majoritate a cazurilor, cauza acestor alopecii cronice este puţin cunoscută, cel mai adesea este ereditară: este vorba despre alopecia androgenică. Numai acest tip de alopecie poate fi tratat cu minoxidil.

b. Cum se recunoaşte alopecia androgenică?
La femei:
Alopecia androgenică este difuză. Se produce o reducere globală a densităţii părului. Căderea părului se produce progresiv pornind de la rădăcină.
La bărbaţi:
Alopecia androgenică debutează prin căderea părului în părţile laterale ale craniului (regiunea temporală), apoi aceasta apare în vârful craniului.
Aceste două zone lipsite de păr se măresc progresiv. Alopecia androgenică evoluează progresiv spre calviţie.

c. Câteva sfaturi legate de utilizare
Utilizaţi un şampon puţin agresiv (de preferinţă fără silicon).
Aplicarea şamponului se poate face după 4 ore de la aplicarea minoxidilului.
Dacă aplicaţi minoxidil după şamponare, se recomandă să îl aplicaţi pe pielea uscată a capului. Puteţi utiliza un uscător de păr după aplicare, de preferinţă cu aer călduţ. Puteţi utiliza spumă, geluri, spray-uri pentru coafat, respectând o perioadă de minim o oră între aplicaţii. Nu există o interacţiune între tratamentul cu minoxidil şi permanent sau vopsire, dar este preferabil ca acestea să fie limitate datorită efectului agresiv asupra părului.
Dacă doriţi să vă expuneţi la soare după ce aţi aplicat minoxidil, este recomandabil să vă acoperiţi părul.

d. Câteva informaţii suplimentare
La începutul tratamentului, pe o perioadă scurtă, este posibil să se accentueze căderea părului. Este vorba de firele care trebuiau să cadă şi ca urmare a tratamentului cad rapid. Este un fenomen normal, continuaţi tratamentul.
Primele fire care vor creşte vor fi pufoase şi puţin vizibile. Cu trecerea timpului, urmând tratamentul, se vor putea schimba şi îndesi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *