Prospecte medicamente
Aurofen 200 mg / 400 mg comprimate filmate

Aurofen 200 mg / 400 mg comprimate filmate

Aurofen 200 mg / 400 mg comprimate filmate (Ibuprofen)

Ce conţine acest prospect:
1. Ce este Aurofen şi pentru ce se utilizează
2. Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi Aurofen
3. Cum să luaţi Aurofen
4. Reacţii adverse posibile
5. Cum se păstrează Aurofen
6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

1. Ce este Aurofen şi pentru ce se utilizează

Aurofen face parte din grupa medicamentelor denumite AINS (medicamente antiinflamatoare nesteroidiene) care acţionează reducând durerea şi febra. Aurofen este utilizat pentru tratamentul simptomatic de scurtă durată al durerii ușoare până la moderate, cum ar fi durerea de cap, incluzând durerea de cap de tip migrenă, durere dentară, durere menstruală şi/sau pentru tratamentul febrei.

2. Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi Aurofen

Nu luaţi Aurofen :
– dacă sunteţi alergic la ibuprofen sau oricare dintre celelalte componentele ale acestui medicament (enumerate la pct. 6).
– dacă aţi avut reacţii alergice, cum sunt astm bronşic, secreţii nazale, erupţie trecătoare pe piele cu mâncărime sau umflarea buzelor, a feţei, a limbii sau a gâtului după ce aţi luat medicamente care conţin acid acetilsalicilic sau alte medicamente pentru durere şi inflamaţie (AINS).
– dacă aţi avut ulcer sau sângerare la nivelul stomacului sau intestinului subţire (duoden) legate de utilizarea anterioară a medicamentelor pentru durere şi inflamaţie (AINS)
– dacă aveţi ulcer sau sângerare sau perforaţie la nivelul stomacului sau intestinului subţire (duoden) sau dacă aţi avut două sau mai multe astfel de episoade în trecut
– dacă aveţi probleme severe ale ficatului, rinichilor sau inimii
– dacă sunteţi în ultimele 3 luni de sarcină
– dacă sunteți foarte deshidratat (determinată de vărsături, diaree sau consumul insuficient de lichide)
– dacă aveţi orice sângerare activă (inclusiv la nivelul creierului)
– dacă aveţi o afecţiune de origine necunoscută având ca rezultat formarea neobișnuită a celulelor din sânge
Aurofen este contraindicat la copii cu vârstă mai mică de 12 ani.

Atenţionări şi precauţii
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte să luaţi Aurofen :
– dacă aveţi lupus eritematos sistemic (LES) sau alte boli de țesut conjunctiv mixt
– dacă există în familie o tulburare în producerea pigmentului roşu din sânge (porfirie)
– dacă aveţi afecţiuni intestinale inflamatorii cronice, cum sunt inflamaţia colonului cu ulcere (colită ulcerativă), o inflamaţie care afectează tractul digestiv (boală Crohn) sau alte afecţiuni ale stomacului sau intestinului
– dacă aveţi tulburări de formare a celulelor din sânge
– dacă aveţi probleme legate de mecanismul de coagulare normal al sângelui
– dacă aveţi alergii, febra fânului, astm bronşic, inflamație cronică a mucoasei nazale şi a sinusurilor, vegetaţii adenoide sau afecţiuni obstructive cronice ale tractului respirator, deoarece riscul de îngustare a căilor respiratorii cu dificultăţi la respiraţie (bronhospasm) este mai mare
– dacă aveţi probleme de ficat, rinichi, inimă sau tensiune arterială mare – dacă aţi avut recent o intervenţie chirurgicală majoră
– dacă sunteţi în primele şase luni de sarcină
– dacă alăptaţi.

Vârstnici
Dacă sunteţi vârstnic veţi fi mai expus la reacţii adverse, în special sângerare şi perforaţie la nivelul tractului digestiv, care pot fi letale.
Ulcere, perforaţie şi sângerare la nivelul stomacului sau intestinelor
Dacă aţi avut anterior ulcer la nivelul stomacului sau intestinelor, în special dacă acesta a fost complicat cu perforaţie sau a fost însoţit de sângerare, trebuie să fiţi atent la orice simptome abdominale neobişnuite şi să spuneţi imediat medicului dumneavoastră, mai ales dacă aceste simptome apar la începutul tratamentului. Aceasta este necesar, deoarece riscul de sângerare sau de ulceraţie la nivelul tractului digestiv este mai mare în acest caz, în special la pacienţii vârstnici. Dacă apare sângerarea sau ulceraţia la nivelul tractului digestiv, tratamentul trebuie întrerupt.
Sângerarea, ulceraţia sau perforaţia la nivelul stomacului sau intestinelor pot apărea fără alte semne de avertizare, chiar şi la pacienţii care nu au avut niciodată astfel probleme. Acestea pot fi, de asemenea, letale.
Riscul de apariţie a ulcerelor, perforaţiei sau sângerării la nivelul stomacului sau intestinelor creşte la doze mari de ibuprofen. Riscul creşte, de asemenea, dacă anumite alte medicamente sunt luate în acelaşi timp cu ibuprofenul (vezi mai jos, alte medicamente si Ibuprofen).
Reacțiile adverse pot fi reduse la minimum prin utilizarea celei mai mici doze eficiente pentru cea mai scurtă durată necesară pentru controlul simptomelor.

Reacţii la nivelul pielii
Trebuie să încetaţi să luați Aurofen la primul semn de erupţie trecătoare pe piele, leziuni la nivelul mucoaselor sau alte semne de alergie, deoarece acestea pot fi primul semn al unor reacţii ale pielii grave (dermatită exfoliativă, eritem polimorf, sindrom Stevens-Johnson, sindrom Lyell), uneori cu
rezultat letal. Cel mai mare risc al apariţiei acestor reacţii este în prima lună de tratament. Este recomandabil să evitaţi utilizarea acestui medicament in timpul varicelei.
Efecte asupra inimii şi creierului
Medicamentele antiinflamatoare / analgezice, cum ar fi ibuprofenul, pot fi asociate cu un risc crescut de atac de cord sau accident vascular cerebral, în special atunci când sunt utilizate în doze mari. Nu depășiți doza sau durata recomandată de tratament (7 zile la adulti si 3 zile la copii si adolescenţi).
Trebuie să discutați tratamentul cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de a lua Aurofen dacă:
• aveți probleme cardiace, inclusiv insuficiență cardiacă, angină pectorală (durere în piept) sau dacă ați avut un infract miocardic, o intervenție chirurgicală by-pass, o boală arterială periferică (circulație necorespunzătoare a picioarelor sau a labelor picioarelor din cauza arterelor îngustate sau blocate) (inclusiv ” accident vascular cerebral minor ” sau accident vascular cerebral ischemic tranzitoriu “AIT”).
• aveți tensiune arterială mare, diabet zaharat, valori crescute ale colesterolului sau aveți un istoric familial de boală cardiacă sau accident vascular cerebral sau dacă sunteți fumător.

Efecte asupra rinichilor
Ibuprofenul poate determina probleme în funcţionarea rinichilor, chiar şi la pacienţii care nu au mai avut astfel de probleme. Aceste probleme pot determina umflarea picioarelor şi pot conduce chiar la insuficienţă cardiacă sau tensiune arterială mare la persoanele predispuse. Ibuprofenul poate determina leziuni la nivelul rinichilor, în special la pacienţii care deja au avut probleme la nivelul rinichilor, inimii sau ficatului sau care iau diuretice sau inhibitori ai ECA, precum şi la vârstnici. Cu toate acestea, întreruperea tratamentului cu ibuprofen, în general, conduce la vindecare.

Meningita aseptică (inflamația membranei cerebrale fără infecție bacteriană)
În timpul tratamentului cu ibuprofen, au fost observate unele cazuri de meningită (cu manifestări cum sunt rigiditate la nivelul gâtului, dureri de cap, greață, vărsături, febră sau dezorientare). Deși este mai probabil să apară la pacienții cu afecțiuni autoimune preexistente, cum ar fi lupusul eritematos sistemic sau bolile de țesut conjunctiv mixt, acesta a fost raportat la pacienții care nu aveau o boală de lungă durată.

Alte precauţii
Utilizarea prelungită a oricărui analgezic pentru durerile de cap poate să le agraveze. Dacă această situație este prezentă sau suspectată, întrerupeți administrarea de ibuprofen și adresați-vă medicului dumneavoastră. Trebuie să se suspecteze diagnosticul de durere de cap din cauza medicamentelor la pacienții care au dureri de cap frecvente sau zilnice, în ciuda (sau din cauza) utilizării regulate a medicamentelor pentru durerile de cap. Utilizarea de rutină a analgezicelor poate determina leziuni renale permanente şi risc de insuficienţă renală.
Ibuprofen poate masca simptomele sau semnele unei infecţii (febră, durere şi inflamaţie) şi poate prelungi temporar timpul de sângerare.
Aurofen poate reduce posibilitatea de a rămâne gravidă. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă planificaţi să rămâneţi gravidă sau dacă aveţi probleme în a rămâne gravidă.

Copii și adolescenți
A nu se utiliza la copii cu vârsta sub 12 ani.
Ibuprofen poate determina probleme ale rinichilor la copiii și adolescenții deshidratați.

Aurofen împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.
Ibuprofenul poate afecta sau poate fi afectat de alte medicamente.
De exemplu:
– alte AINS, inclusiv inhibitori de COX-2, deoarece acest lucru poate crește riscul de ulcer și sângerare gastrointestinală
– anticoagulante (împotriva coagulării sângelui), cum sunt warfarina sau heparina, deoarece efectul anticoagulantului poate fi crescut
– antiagregante plachetare (împotriva coagulării sângelui), cum sunt ticlopidina sau clopidogrelul
– metotrexat (utilizat în tratamentul cancerului şi afecţiunilor autoimune)
– digoxină (pentru tratamentul diferitelor afecţiuni ale inimii), deoarece efectul digoxinei poate fi amplificat
– fenitoină (utilizată pentru a preveni apariţia convulsiilor epileptice), deoarece efectul fenitoinei poate fi amplificat
– litiu (utilizat în tratamentul depresiei şi maniei), deoarece efectul litiului poate fi amplificat
– diuretice (comprimate pentru eliminarea apei), deoarece efectul diureticelor poate fi diminuat,
– diuretice care economisesc potasiul, deoarece poate să apară hiperpotasemie
– antihipertensive (pentru tratamentul tensiunii arteriale mari) (inhibitori ai ECA, precum captoprilul, medicamente beta blocante precum atenololul, antagonişti de angiotensină II precum losartanul)
– colestiramină (utilizată în tratamentul valorilor mari ale colesterolului)
– aminoglicozide (medicamente împotriva anumitor tipuri de bacterii), deoarece AINS pot scădea excreția aminoglicozidelor
– ISRS (medicamente împotriva depresiei), cum sunt paroxetina, sertralina, citalopramul, deoarece acestea pot crește riscul de sângerare gastrointestinală
– ciclosporină, tacrolimus (pentru inhibarea sistemului imunitar după transplantul de organe) deoarece pot apărea leziuni renale
– zidovudină sau ritanovir (utilizate în tratamentul infecţiilor cu HIV)
– mifepristonă, deoarece AINS pot reduce efectul mifepristonei
– probenecid sau sulfinpirazonă (pentru tratamentul gutei), deoarece excreția ibuprofenului poate fi întârziată
– antibiotice chinolone, deoarece riscul de convulsii poate fi crescut
– sulfoniluree (pentru tratamentul diabetului zaharat de tip 2), deoarece concentrațiile de zahăr din sânge pot fi afectate
– glucocorticosteroizi (utilizaţi împotriva inflamaţiilor), deoarece acest lucru poate crește riscul de ulcer gastrointestinal sau sângerare
– bifosfonaţi (utilizaţi în osteoporoză, boala Paget şi pentru a reduce valorile mari ale calciului din sânge)
– oxpentifilină (pentoxifilină) (utilizată în tratamentul afecţiunii circulatorii a arterelor picioarelor sau braţelor)
– baclofen (un relaxant pentru muşchi), din cauza creșterii toxicității baclofenului
– medicamente din planta Gingko biloba (există o posibilitate să sângerați mai ușor dacă luați acest medicament împreună cu ibuprofen).
– voriconazol și fluconazol (inhibitori ai CYP2C9) (utilizați pentru infecții fungice), deoarece efectul ibuprofenului poate crește. Trebuie luată în considerare reducerea dozei de ibuprofen, în special atunci când se utilizează ibuprofen în doză mare, fie cu voriconazol, fie cu fluconazol.
Alte medicamente pot afecta sau pot fi afectate de tratamentul cu Aurofen . De aceea, trebuie să cereți întotdeauna sfatul medicului dumneavoastră sau al farmacistului înainte să utilizați Aurofen împreună cu alte medicamente.

Aurofen împreună cu alcool
Evitaţi alcoolul etilic, deoarece acesta accentuează reacţiile adverse la Aurofen , în special pe acelea care afectează stomacul, intestinele sau creierul.

Sarcina, alăptarea şi fertilitatea
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenționați să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament. Ibuprofenul nu trebuie luat în ultimele 3 luni de sarcină, deorece poate determina la făt tulburări majore la nivelul inimii, plămânilor şi rinichilor. Dacă este utilizat la sfârşitul sarcinii, poate determina tendinţă de sângerare atât la mamă, cât şi copil şi diminuează puterea contracţiilor uterine, întârziind debutul naşterii.
Tratamentul în timpul primelor 6 luni de sarcină va fi recomandat numai de către medicul dumneavoastră, dacă este absolut necesar.
Ibuprofenul poate face mai dificilă apariția unei sarcini. Trebuie să informați medicul dacă intenționați să rămâneți gravidă sau dacă aveți probleme în a rămâne gravidă. Ibuprofenul trece în cantităţi foarte mici în laptele matern şi, de obicei, alăptarea nu trebuie întreruptă în timpul tratamentelor de scurtă durată. Cu toate acestea, dacă vi se recomandă un tratament de lungă durată, trebuie luată în considerare întreruperea definitivă a alăptării la sân.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
În general, ibuprofenul nu are reacţii adverse asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, întrucât la doze mari, în cazuri individuale, spot să apară eacţii adverse, cum sunt oboseală, somnolenţă, senzație de învârtire (raportate ca frecvente) şi tulburări de vedere
(raportate ca mai puţin frecvente), capacitatea de conduce vehicule sau de a folosi utilaje poate fi afectată. Acest efect este accentuat în cazul consumului concomitent de alcool etilic.

Aurofen conține sodiu:
Acest medicament conține sodiu mai puțin de 1 mmol (23 mg) per comprimatul filmat de 200 mg / 400 mg, adică practic “nu conține sodiu “.

3. Cum să luaţi Aurofen

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau farmacistul, dacă nu sunteţi sigur. Reacţiile adverse pot fi reduse la minimum prin utilizarea celei mai scurte perioade necesare controlării simptomelor.
Medicamentul se administrează doar pentru o durată scurtă de timp.
Doza de ibuprofen depinde de vârsta și greutatea corporală a pacientului. Dozele recomandate sunt:

Durere uşoară până la moderată şi febră
Adulţi şi adolescenţi cu vârsta peste 12 ani (≥40 kg):
1-2 comprimate, administrate într-o priză unică sau de 3-4 ori pe zi, la interval de 6 ore.
½ până la 1 comprimat, administrate într-o priză unică sau de 3-4 ori pe zi, la interval de 6 ore
Doza maximă zilnică nu trebuie să depăşească 6 comprimate (1200 mg).
Doza maximă zilnică nu trebuie să depăşească 3 comprimate (1200 mg).

Migrenă
Adulți și adolescenți cu vârsta peste 12 ani (> 40 kg):
2 comprimate administrate în doză unică, dacă este necesar 2 comprimate la interval de 6 ore
1 comprimat administrat în doză unică, dacă este necesar 1 comprimat la interval de 6 ore
Doza zilnică maximă nu trebuie să depășească 6 comprimate (1200 mg).
Doza zilnică maximă nu trebuie să depășească 3 comprimate (1200 mg).

Durere menstruală
Adulţi şi adolescenţi cu vârsta peste 12 ani:
1-2 comprimate de 1-3 ori pe zi, la interval de 4 până la 6 ore, la nevoie. Doza maximă zilnică nu trebuie să depăşească 6 comprimate (1200 mg).
½ pâna la 1 comprimat de 1-3 ori pe zi, la interval de 4 până la 6 ore, la nevoie. Doza maximă zilnică nu trebuie să depăşească 3 comprimate (1200 mg).Comprimatul trebuie înghițit cu un pahar de apă, de preferință după masă. Pacienților cu stomac sensibil li se recomanda să ia Aurofen în timpul mesei.Pentru a fi mai uşor de înghiţit sau pentru ajustarea dozei, comprimatele pot fi divizate în două părţi egale.
Dacă sunteţi adult și boala se agravează sau nu se ameliorează în decurs de 3 zile în cazul migrenei, durerii de cap sau febrei sau în decurs de 4 zile în caz de durere menstruală trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră.
Dacă un copil sau un adolescent are nevoie de acest medicament mai mult de 3 zile, sau dacă simptomele se agravează, acesta trebuie consultat de un medic.

Utilizarea la copii
Acest medicament nu trebuie administrat la copii cu varstă sub 12 ani.

Vârstnici
Dacă sunteţi vârstnic, întodeauna trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră înainte să luați ibuprofen, deoarece veți fi mai predispuși la reacții adverse, în special la sângerări, ulcerații și perforații la nivelul tractului digestiv, care pot fi letale. Medicul dumneavoastră vă va sfătui în consecință.
Funcţia rinichilor sau a ficatului redusă
Dacă aveți funcție redusă a rinichilor sau ficatului, medicul dumneavoastră vă va sfătui în consecință.

Dacă luaţi mai mult Aurofen decât trebuie
Dacă ați luat mai mult ibuprofen decât trebuie sau în cazul în care copiii au luat accidental acest medicament, adresați-vă întotdeauna unui medic sau celui mai apropiat spital pentru a obține o opinie cu privire la risc și pentru recomandările privind acțiunea care trebuie urmată.
Simptomele pot include greață, dureri de stomac, vărsături (pot fi cu sânge), mult mai rar diaree. În plus pot apărea dureri de cap, sângerări gastrointestinale, vedere înceţoşată, țiuituri în urechi, confuzie și mișcări necontrolate ale ochilor. La doze mari au fost raportate somnolență, excitaţie, dezorientare, dureri în piept, palpitații, pierdere a conștienței, convulsii (în principal la copii), vertij, slăbiciune și amețeli, sânge în urină, tensiune arterială mică, hiperpotasemie, acidoză metabolică, creştere a timpului de protrombină/INR, insuficienţă renală acută, afectare hepatică, deprimare respiratorie, cianoză, senzație de răcire a corpului și probleme la respirație.

Dacă uitaţi să luaţi Aurofen

Nu luați o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă aveți orice întrebări suplimentare cu privire la utilizarea acestui medicament, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului

4. Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că acestea nu apar la toate persoanele.
În ceea ce priveşte următoarele reacţii adverse trebuie să luaţi în considerare faptul ca acestea sunt în mare masură dependente de doză și pot varia de la pacient la pacient.
Cele mai frecvente reacţii adverse observate sunt de natură gastrointestinală. Pot să apară ulcerul peptic, perforaţia sau sângerarea gastrointestinală, uneori letale, în special la vârstnici. Au fost de asemenea raportate, greaţă, vărsături, diaree, flatulenţă, constipaţie, indigestie, dureri abdominale,
scaune cu sânge, vărsături cu sânge, stomatită ulcerativă, exacerbare a colitei sau a bolii Crohn. Mai puțin frecvent a fost observată inflamaţia mucoasei gastrice (gastrită).
Medicamente precum Aurofen se pot asocia cu un risc uşor crescut de apariţie a infarctului miocardic sau a accidentului vascular cerebral. În asociere cu utilizarea de AINS au fost raportate retenţie de apă (edem), tensiune arterială mare şi insuficienţă cardiacă .
Enumerarea următoarelor reacţii adverse conţine toate reacţiile adverse care au devenit cunoscute în timpul tratamentului cu ibuprofen, precum și cele care au apărut în cursul tratamentul de lungă durată la pacienţii cu reumatism. Frecvenţa reacţiilor adverse menţionată, care se extinde dincolo de raportările foarte rare, se referă la utilizarea pentru o durată scurtă de timp a unor doze zilnice de maxim 1200 mg pentru formele farmaceutice destinate administrării orale şi de maximum 1800 mg pentru supozitoare.

Următoarele reacţii adverse sunt importante şi necesită intervenţie imediată, în cazul în care apar.
Trebuie să încetaţi în a mai lua Aurofen şi să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră dacă apar următoarele simptome:

Foarte rare:
 umflare a feţei, a limbii sau a gâtului (laringe) care poate determina dificultăţi la respiraţie (angioedem), bătăi rapide ale inimii, scădere severă a tensiunii arteriale sau şoc cu potenţial letal
 reacţie alergică bruscă cu scurtare a respiraţiei, respiraţie şuierătoare şi scădere a tensiunii arteriale
 erupţie severă pe piele cu vezicule, în special pe picioare, braţe, palme şi tălpi, care poate implica şi faţa şi buzele (eritem polimorf, sindrom Stevens-Johnson). Acestea se pot agrava şi mai mult, veziculele se pot lărgi şi extinde şi părţi ale pielii se pot cojii (sindromul Lyell). De asemenea, poate exista o infecţie severă cu distrugerea pielii (necroză), a ţesutului subcutanat şi muşchilor.

Trebuie să încetaţi a mai lua medicamentul şi să vă adresaţi medicului dumneavoastră cât mai repede posibil, dacă manifestaţi următoarele reacţii adverse:
Foarte frecvente:
 senzaţie de arsură în capul pieptului, durere abdominală, indigestie

Mai puţin frecvente:
 vedere înceţoşată sau alte probleme de vedere, cum este sensibilitatea la lumină
 reacţii de hipersensibilitate, cum sunt erupţia trecătoare pe piele, mâncărimea, criza de astm bronşic (uneori cu tensiune arterială mică)
 fotosensibilitate (sensibilitate crescută la lumina soarelui)

Rare:
 pierdere a vederii

Foarte rare:
 umplere bruscă a plămânilor cu apă având ca rezultat dificultăţi la respiraţie, tensiune arterială mare, retenţie de apă şi creştere în greutate

Alte reacţii adverse posibile la Aurofen sunt:
Foarte frecvente:
 tulburări la nivelul tractului digestiv, cum sunt diaree, greaţă, vărsături, vânturi, constipaţie

Frecvente:
 Ulcer la nivelul tractului digestiv cu sau fără perforaţie
 Inflamaţie a intestinului şi agravare a inflamaţiei colonului (colită) şi a tractului digestiv (boală Crohn) şi complicaţii ale diverticulitei de la nivelul intestinului gros (perforaţie sau fistulă)
 Sângerare intestinală microscopică care poate duce la anemie
 Ulcerații la nivelul gurii şi inflamaţie
 Durere de cap, somnolenţă, senzație de învârtire, ameţeli, oboseală, agitaţie, insomnie şi iritabilitate

Mai puţin frecvente:
 Inflamaţie a mucoasei stomacului
 Probleme renale, incluzând formare de edem, inflamaţie a rinichilor şi insuficienţă renală
 Secreţii nazale
 Dificultăţi la respiraţie (bronhospasm)

Rare:
 Depresie, confuzie, halucinaţii
 Sindrom de lupus eritematos
 Creştere a azotului ureic din sânge şi a altor valori serice ale enzimelor ficatului, scădere a valorilor hemoglobinei şi ale hematocritului, inhibare a agregării plachetelor şi timp de sângerare prelungit, scădere a calciului din sânge şi creştere a valorilor acidului uric din sânge
 Deteriorarea țesutului renal

Foarte rare:
 Percepere neplăcută a bătăilor inimii, insuficienţă cardiacă, infarct miocardic sau tensiune arterială mare
 Tulburări de formare a celulelor sanguine (anemie, leucopenie, trombocitopenie, pancitopenie, agranulocitoză, neutropenie). Primele semne şi simptome pot include: febră, durere în gât, ulcerații la nivelul gurii, simptome de gripă, oboseală severă, sângerare la nivelul pielii şi nasului)
 Ţiuituri şi vâjâituri în urechi
 Inflamaţie a esofagului sau a pancreasului
 Îngustare a lumenului intestinal
 Inflamaţie acută a ficatului, colorare în galben a pielii sau a albului ochilor, disfuncţie, leziune sau insuficienţă hepatică
 Leziuni ale ţesutului rinichilor
 Leziuni hepatice în special în cazul utilizării pe termen lung sau insuficiență hepatică
 Cădere a părului
 Inflamaţie a membranei creierului fără infecţie bacteriană (meningită aseptica)

Cu frecvență necunoscută:
 Senzație de furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor
 Anxietate
 Afectare a auzului
 Senzație sau stare generală de rău
 Inflamație a nervului optic, care poate duce la probleme de vedere

Poate să apară o reacție cutanată severă cunoscută sub numele de sindrom DRESS. Simptomele de DRESS includ: erupție pe piele, febră, umflare a ganglionilor limfatici și o creștere a eozinofilelor (un tip de globule albe)
Aurofen poate determina scăderea numărului de globule albe şi a rezistenţei dumneavoastră la infecţii. Dacă prezentaţi o infecţie cu simptome, cum sunt febră şi deteriorare gravă a stării generale sau febră cu simptome de infecţie locală, cum sunt durere în gât/faringe/gură sau probleme urinare,
trebuie să vă prezentaţi imediat la medicul dumneavoastră. Vi se va face un test de sâmge pentru a investiga o posibilă scădere a numărului de globule albe (agranulocitoză). Este important să vă adresaţi medicului dumneavoastră cu privire la medicamentul dumneavoastră.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/.
Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

5. Cum se păstrează acest medicament

Nu lăsați acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe ambalaj. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Orice medicament neutilizat sau deșeu trebuie eliminat în conformitate cu cerințele locale.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai utilizaţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conţine Aurofen
– Substanţa activă este ibuprofen.
Fiecare comprimat filmat conţine ibuprofen 200 mg.0
Fiecare comprimat filmat conţine ibuprofen 400 mg.
– Celelalte componente sunt: Nucleu: amidon de porumb, amidon de porumb pregelatinizat, dioxid de siliciu coloidal anhidru, croscarmeloză sodică, talc, acid stearic. Film : talc (E553b), alcool polivinilic, macrogol 3350 (E1521), dioxid de titan (E171).

Cum arată Aurofen şi conţinutul ambalajului
Comprimat filmat
Aurofen 200 mg comprimate filmate
Comprimate filmate rotunde, de culoare albă până la aproape albă (diametru de 9,8 mm), cu linie mediană pe o față și netede pe cealaltă față. Comprimatul poate fi împărțit în doze egale.
Aurofen 400 mg comprimate filmate
Comprimate filmate rotunde, de culoare albă până la aproape albă, cu linie mediană pe o față și netede pe cealaltă față. Comprimatul poate fi împărțit în doze egale.
Aurofen comprimate filmate sunt disponibile în cutii cu blistere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *