
Cezera 5 mg comprimate filmate
Cezera 5 mg comprimate filmate (Diclorhidrat de levocetirizină)
În acest prospect găsiţi:
1. Ce este Cezera şi pentru ce se utilizează
2. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Cezera
3. Cum să utilizaţi Cezera
4. Reacţii adverse posibile
5. Cum se păstrează Cezera
6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii
1. Ce este Cezera şi pentru ce se utilizează
Substanţa activă din Cezera este diclorhidratul de levocetirizină.
Cezera este un medicament antialergic.
Este utilizat pentru tratamentul semnelor de boală (simptomelor) asociate cu :
– rinite alergice (inclusiv rinita alergică persistentă)
– erupţia pe piele (urticarie).
2. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Cezera
Nu utilizaţi Cezera
– dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la diclorhidrat de levocetirizină, la orice medicament antihistaminic sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6).
– dacă aveţi o afectare severă a funcţiei rinichilor (insuficienţă renală severă, cu clearance-ul creatininei sub 10 ml/min).
Atenţionări şi precauţii
Înainte să luaţi Cezera, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului
Utilizarea Cezera nu este recomandată copiilor cu vârsta sub 6 ani, deoarece comprimatele filmate nu permit adaptarea corespunzătoare a dozei.
Dacă nu puteţi să vă goliţi vezica urinară (în cazul unor afecţiuni cum sunt leziunile coloanei vertebrale sau mărirea prostatei), vă rugăm adresaţi-vă medicului dumneavoastră.
Cezera împreună cu alte medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.
Cezera împreună cu alcool etilic
Se recomandă precauţie la utilizarea concomitentă de Cezera cu alcool etilic.
La pacienţii sensibili, utilizarea concomitentă de cetirizină sau levocetirizină şi alcool etilic sau alte medicamente cu acţiune centrală, poate determina efecte asupra sistemului nervos central cu toate că la utilizarea racematului de cetirizină nu au crescut efectele alcoolului etilic.
Sarcina şi alăptarea
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament. Spuneţi medicului dacă sunteţi gravidă, plănuiţi să rămâneţi gravidă sau alăptaţi.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Unii pacienţi trataţi cu Cezera pot simţi somnolenţă/moleşeală, oboseală şi epuizare. Dacă intenţionaţi să conduceţi vehicule, să vă angajaţi în activităţi posibil periculoase sau să folosiţi utilaje, sunteţi sfătuiţi întâi să aşteptaţi şi să observaţi cum acţionează acest medicament asupra dumneavoastră.
Cu toate acestea, teste speciale efectuate la persoane sănătoase după administrarea de levocetirizină în doze recomandate, nu au demonstrat afectarea stării de alertă, a capacităţii de reacţie sau a capacităţii de a conduce vehicule sau folosi utilaje.
Cezera conţine lactoză
Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.
3. Cum să utilizaţi Cezera
Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Doza uzuală pentru adulţi şi copii cu vârsta de 6 ani şi peste, este de un comprimat pe zi.
Pacienţilor cu afecţiuni ale rinichilor li se poate administra o doză mai mică, în funcţie de severitatea afecţiunii acestora.
Pacienţii care prezintă numai o afectare a funcţiei ficatului, trebuie să utilizeze doza prescrisặ de medicament.
Pacienţilor care au atât afecţiuni ale ficatului cât şi ale rinichilor, medicul poate prescrie o doză mai mică, în funcţie de severitatea bolii renale, iar la copii, doza trebuie calculată în funcţie de greutatea corporală; doza trebuie determinată de medic.
Comprimatele de Cezera nu sunt recomandate copiilor cu vârsta sub 6 ani.
Comprimatele trebuie înghiţite întregi, cu apă şi pot fi administrate cu sau fără alimente.
Dacă utilizaţi mai mult Cezera decât trebuie
La adulţi, utilizarea unui număr mai mare comprimate decât este recomandat, poate determina apariţia somnolenţei.
Copiii pot prezenta iniţial agitaţie şi nelinişte, urmată de somnolenţă.
Dacă dumneavoastră credeţi că aţi luat o doză de Cezera mai mare decât cea recomandată, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră, care va decide ce trebuie făcut.
Dacă uitaţi să luaţi Cezera
Dacă uitaţi să luaţi medicamentul sau aţi luat o doză mai mică decât cea recomandată de medicul dumneavoastră nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată; aşteptaţi momentul stabilit pentru administrarea urmatoarei doze şi continuaţi tratamentul aşa cum v-a prescris medicul dumneavoastră.
Dacă încetaţi să luaţi Cezera
Întreruperea mai devreme decât este prevăzut a tratamentului cu Cezera nu trebuie să producă efecte adverse, în sensul că simptomele bolii vor reveni progresiv şi nu trebuie sặ reaparặ cu o gravitate mai mare decật cea avută înaintea începerii tratamentului cu Cezera.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
4. Reacţii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Reacţii adverse frecvente (1% până la 10 %), în general uşoare până la moderate: au fost raportate uscăciunea gurii, dureri de cap, oboseală şi somnolenţă/moleşeală.
Reacţii adverse mai puţin frecvente (0,1 % până la 1 %): au fost observate epuizare şi durere abdominală.
Alte reacţii adverse au fost raportate: palpitaţii, creşterea frecvenţei bătăilor inimii, înţepături şi furnicături, ameţeli, sincopă, disgeuzie (tulburări ale gustului), senzaţie sau mişcare de rotire, convulsii, tulburări de vedere, vedere înceţoşată, urinare dureroasă sau dificilă, incapacitate de a goli vezica urinară, edem, prurit (mâncărimi), iritaţie, urticarie (umflătură, înroşire şi mâncărime pe piele), erupţii pe piele, scurtarea respiraţiei, creşterea greutăţii corporale, durere musculară, comportament agresiv sau agitaţie, halucinaţii, depresie,insomnie, idei repetate sau preocupare legate de sinucidere, hepatită, afectarea funcţiei ficatului, vărsături, creşterea apetitului pentru alimente şi greaţă.
La primele semne de apariţie a reacţiei de hipersensibilitate, opriţi administrarea Cezera şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră. Simptomele reacţiei de hipersensibilitate pot include umflarea gurii, a limbii, feţei şi/sau gâtului, dificultăţi la respiraţie şi înghiţire (apăsare în piept sau respiraţie şuierătoare) şi apariţia de blânde (angioedem), scădere bruscă a tensiunii arteriale, care pot duce la colaps sau şoc care poate duce la deces. Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect.
5. Cum se păstrează Cezera
Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii
Ce conţine Cezera
– Substanţa activă este diclorhidratul de levocetirizină. Fiecare comprimat filmat conţine diclorhidrat de levocetirizină 5 mg.
– Celelalte componente sunt: nucleu-lactoză monohidrat, celuloză microcristalină, dioxid de siliciu coloidal anhidru şi stearat de magneziu şi film- lactoză monohidrat; hipromeloză 6cP, dioxid de titan (E 171), macrogol 3000 şi triacetină (vezi punctul 2).
Cum arată Cezera şi conţinutul ambalajului
Comprimatele filmate sunt rotunde, biconvexe, albe, cu margini teşite.