Clorzoxazona ARENA 250 mg comprimate (Clorzoxazona)
1. Compoziţie
Un comprimat conţine clorzoxazona 250 mg şi excipienţi: lactoză monohidrat, amidon de porumb, povidonă K30, dioxid de siliciu coloidal anhidru, laurilsulfat de sodiu, talc, stearat de magneziu.
2. Grupa farmacoterapeutică: sistem musculo-scheletic, miorelaxante, miorelaxante centrale, derivaţi de oxazol, tiazine şi triazine.
3. Indicaţii terapeutice
Clorzoxazona este indicată în tratamentul spasmelor musculare reactive, reumatice (lombalgii, torticolis acut, contractură reflexă în artroză, artrite, periartrite) şi post-traumatice (luxaţii, fracturi, rupturi musculare).
Clorzoxazona poate facilita recuperarea bolnavilor cu sechele neurologice, reumatice sau traumatice. Eficacitatea este în general mică pentru dozele uzuale, administrate oral; ea poate fi crescută folosind doze terapeutice mari şi asociind analgezice şi antiinflamatoare nesteroidiene.
4. Contraindicaţii
Hipersensibilitate la clorzoxazonă sau la oricare dintre excipienţii produsului. Insuficienţă hepatică, insuficienţă renală, miastenia gravis.
5. Precauţii
În timpul tratamentului cu clorzoxazonă se recomandă monitorizarea funcţiei hepatice. Dacă în timpul tratamentului apar fenomene de hipersensibilizare sau efecte hepatotoxice, se impune oprirea tratamentului.
De asemenea, se recomandă evitarea consumului de băuturi alcoolice în timpul tratamentului cu clorzoxazonă.
În timpul tratamentului cu clorzoxazonă urina se poate colora în roşu-portocaliu.
6. Interacţiuni
Asocierea cu deprimante ale sistemului nervos central impune prudenţă deosebită, deoarece clozoxazona creşte efectul acestora.
Hidroxizina scade efectul miorelaxant al clorzoxazonei.
7. Atenţionări speciale
Clorzoxazona nu se recomandă la pacienţii cu intoleranţă la lactoză, deficit de lactază sau mal absorbţie a glucozei/gal actozei.
Se recomandă prudenţă la pacienţii atopici.
Sarcina şi alăptarea
Deoarece nu există studii controlate la gravide, nu se recomandă administrarea clorzoxazonei în timpul sarcinii.
Nu se cunoaşte dacă clorzoxazona se excretă în laptele matern. De aceea, la femeile care alăptează se va lua în considerare fie întreruperea tratamentului, fie întreruperea alăptării.
Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Datorită sedării şi scăderii activităţii reflexe, clorzoxazona poate afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Doze şi mod de administrare
Adulţi: doza uzuală este de un comprimat Clorzoxazonă (250 mg clorzoxazonă) de 3-4 ori pe zi. În cazul contracturilor musculare acute, foarte dureroase, se pot folosi doze de 2-3 comprimate Clorzoxazonă (500-750 mg clorzoxazonă) de 3-4 ori pe zi.
Copii cu vârsta peste 5 ani: doza uzuală este de 20 mg clorzoxazonă/kg, fracţionată în 3-4 prize, fără a depăşi doza pentru adulţi. La copiii cu vârsta sub 5 ani se recomandă utilizarea formelor farmaceutice adecvate vârstei.
9. Reacţii adverse
Clorzoxazona este bine tolerată.
Clorzoxazona determină somnolenţă, pirozis, constipaţie, tulburări de vedere, nistagmus, cefalee, ataxie, erupţii cutanate, prurit şi colorarea urinii în roşu-portocaliu.
Foarte rar, poate determina greaţă, vărsături, anorexie, dureri abdominale, ameţeli, şoc anafilactic, leucopenie.
Au fost raportate câteva cazuri de hepatită citolitică şi hepatită fulminantă, dar relaţia cu medicamentul nu este certă.
10. Supradozaj
În caz de supradozaj se recomandă instituirea unui tratament simptomatic şi de susţinere a funcţiilor vitale.
11. Păstrare
A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj.
A se păstra la temperaturi între 15-25°C, în ambalajul original.
A nu se lăsa la îndemâna copiilor.
12. Ambalaj
Cutie cu un flacon din polietilenă de înaltă densitate a 20 comprimate.