Dextran 40 Infomed 100 g/l în soluţie de glucoză 50 g/l, soluţie perfuzabilă

Dextran sulutie perfuzabila

Dextran 40 Infomed 100 g/l în soluţie de glucoză 50 g/l, soluţie perfuzabilă
dextran 40

Compoziţie

1000 ml soluţie perfuzabilă conţin dextran 40 (masă moleculară 40000) 100 g, glucoză 50 g sub formă de glucoză monohidrat 55 g şi excipienţi: apă pentru preparate injectabile.

Grupa farmacoterapeutică: substituenţi de sânge şi fracţiuni proteice plasmatice; combinaţii.

Indicaţii terapeutice

Pentru realizarea expansiunii volemice în: şoc traumatic, hemoragic, cardiogen, anafilactic, embolie grăsoasă, pancreatite, peritonite, ileus paralitic.
Tromboze, tromboflebite, gangrenă iminentă, ulcus cruris şi boala Raynaud.
În chirurgia vasculară şi plastică (ameliorează circulaţia locală şi scade tendinţa la tromboză la nivelul transplantului).
În intervenţiile chirurgicale pe cord deschis (ca hemodiluant în cadrul circulaţiei extracorporeale).
Dextran 40 Infomed 100 g/l în soluţie de glucoză 50 g/l este de ales la bolnavii ce prezintă o excreţie renală scăzută a clorurii de sodiu sau când este necesară reducerea aportului de sodiu.

Contraindicaţii

Hipersensibilitate la oricare dintre componenţii produsului.
Stări de hiperhidratare.
Hipervolemie.
Trombocitopenie, hipofibrinogenemie (risc de sângerare).
Hemoragii intracraniene.
Insuficienţă cardiacă congestivă severă.
Edem pulmonar acut.
Insuficienţă renală cu anurie sau cu oligurie marcată.
Sarcină.
Naştere.
Perfuzarea în amestec cu sânge, deoarece poate determina precipitarea globulinelor şi agregarea spontană a eritrocitelor (această interdicţie nu se aplică dextranului în soluţie clorurosodică).

Precauţii

Se recomandă să se perfuzeze soluţii cristaloide concomitent cu Dextran 40 Infomed 100 g/l în soluţie de glucoză 50 g/l, pentru a completa corectarea deficitului volemic şi pentru a menţine balanţa hidroelectrolitică. Această recomandare se referă în special la bolnavii deshidrataţi sau la cei
aflaţi în tratament cu hormon antidiuretic.
Dacă în timpul tratamentului cu Dextran 40 Infomed 100 g/l în soluţie de glucoză 50 g/l creşte vâscozitatea urinii, se impune o hidratare suplimentară. Pentru reglarea diurezei este utilă asocierea unui diuretic osmotic (manitol)
Se recomandă monitorizarea hematocritului la pacienţii trataţi cu dextran, astfel încât acesta să nu scadă sub 30%.
În cazul în care este necesar un tratament de urgenţă cu dextrani la un bolnav la care se suspectează o insuficienţă renală cronică, se recomandă să se perfuzeze dextran 70, a cărui eliminare renală este mai lentă.

Interacţiuni

În prezenţa acizilor şi bazelor care determină modificarea pH-ului unei soluţii (pH < 2 sau pH >10) se produce o depolimerizare a dextranului.
În prezenţa heparinei nefracţionate sau cu greutate moleculară mică, riscul de sângerare poate să crească prin inhibarea de către dextran a funcţiei plachetare.

Atenţionări speciale

Întrucât Dextran 40 Infomed 100 g/l în soluţie de glucoză 50 g/l este o soluţie coloidală hiperoncotică, utilizarea lui se va face cu prudenţă în cazul în care există o supraîncărcare vasculară, ca de exemplu insuficienţă cardiacă congestivă, insuficienţă renală sau policitemie. Doza totală recomandată de Dextran 40 Infomed 100 g/l în soluţie de glucoză 50 g/l ce trebuie perfuzată se va stabili în funcţie de starea clinică a bolnavului, având în vedere faptul că fiecare gram de dextran circulant fixează 20 – 25 ml apă.
La bolnavii cu diabet zaharat trebuie să se ţină cont de aportul de glucoză din soluţia perfuzabilă.

Sarcina şi alăptarea

În timpul analgeziei şi anesteziei peridurale este contraindicată administrează dextranului atât preventiv cât şi curativ, datorită riscului letal sau sechelelor neurologice grave care pot afecta copilul.
Nu există date disponibile privind excreţia dextranului în laptele matern. Se recomandă utilizarea cu prudenţă a produsului la mamele care alăptează.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Nu este cazul.

Doze şi mod de administrare
Şoc, arsuri, embolie grăsoasă, pancreatite, peritonite, ileus paralitic: doza iniţială recomandată este de 500 – 1000 ml soluţie perfuzabilă Dextran 40 Infomed 100 g/l în soluţie de glucoză 50 g/l administrată în 30 – 60 minute. În continuare se recomandă perfuzarea a 500 ml soluţie perfuzabilă
Dextran 40 Infomed 100 g/l în soluţie de glucoză 50 g/l pe zi, timp de 5 zile.
Tromboze, tromboflebite, gangrenă iminentă, ulcus cruris, boala Raynaud: în prima zi se recomandă perfuzarea i.v. a 1000 ml soluţie perfuzabilă Dextran 40 Infomed 100 g/l în soluţie de glucoză 50 g/l în decurs de 4-6 ore, urmând ca în următoarele zile să se perfuzeze câte 500 ml
soluţie perfuzabilă Dextran 40 Infomed 100 g/l în soluţie de glucoză 50 g/l în 4-6 ore. Durata totală a tratamentului este de 2 săptămâni.
Chirurgie vasculară şi plastică: doza recomandată imediat înainte de intervenţia chirurgicală este de 500 ml soluţie perfuzabilă Dextran 40 Infomed 100 g/l în soluţie de glucoză 50 g/l i.v., în decurs de 30 – 60 minute, urmând ca în timpul intervenţiei chirurgicale să se administreze încă 500 ml
soluţie perfuzabilă Dextran 40 Infomed 100 g/l în soluţie de glucoză 50 g/l. Postoperator, se recomandă administrarea a 500 ml soluţie perfuzabilă Dextran 40 Infomed 100 g/l în soluţie de glucoză 50 g/l la 4-6 ore, apoi zilnic, câte 500 ml soluţie perfuzabilă Dextran 40 Infomed 100 g/l în
soluţie de glucoză 50 g/l (în 4 – 6 ore) timp de 2 săptămâni.
Intervenţii chirurgicale pe cord deschis: se recomandă adăugarea a 1-2 g de dextran 40/kg (10-20 ml soluţie perfuzabilă [Dextran 40 Infomed 100 g/l în soluţie de glucoză 50 g/l]/kg), în lichidul din circulaţia extracorporeală; concentraţia lui în lichid nu trebuie să depăşească 2%. În perioada
postoperatorie se recomandă administrarea a 500 ml soluţie perfuzabilă Dextran 40 Infomed 100 g/l în soluţie de glucoză 50 g/l în 30-60 de minute, timp de 5 zile.
În administrarea pediatrică doza recomandată este de 5 – 10 ml soluţie perfuzabilă [Dextran 40 Infomed 100 g/l în soluţie de glucoză 50 g/l]/kg.

Incompatibilităţi

Dextran 40 prezintă incompatibilitate fizico-chimică cu o serie de medicamente: peniciline, acidul aminocaproic, mesilat de dihidralazină, warfarina sodică, fosfat sodic de dexametazonă, bromura de probantelină, alcool etilic 95%.
Instrucţiuni privind pregătirea produsului medicamentos în vederea administrării si manipularea sa
Se recomandă folosirea numai a soluţiilor limpezi de Dextran 40 Infomed 100 g/l în soluţie de glucoză 50 g/l, în ambalaje intacte. În caz contrar, flaconul se aruncă. Flacoanele al căror conţinut nu a fost epuizat la prima administrare şi, de asemenea, cele cu dopul perforat (chiar dacă nu s-a
utilizat soluţie) trebuie aruncate.
Perfuzia trebuie să se facă numai cu seturi de perfuzie noi, sterile, apirogene, prevazute cu filtru.

Reacţii adverse

Dextranul 40 nu are efecte toxice, dar poate determina, rareori şi aproape exclusiv în timpul primei perfuzii, reacţii de hipersensibilitate cum ar fi: inroşirea feţei, erupţie urticariană, frison, vertij.Excepţional, în primele minute ale primei perfuzii, poate să apară spasmul bronşic şi/sau
hipotensiune arterială, ceea ce impune supravegherea atentă a pacientului în intervalul de timp menţionat.
Apariţia reacţiilor de tip alergic necesită oprirea perfuziei şi instituirea tratamentului antialergic adecvat (antihistaminice, glucocorticoizi, 0,1-0,5 ml de adrenalina 1:1000). Rareori, dextranii pot provoca oligurie, chiar insuficienţă renală, prin creşterea vâscozităţii urinii tubulare.

Supradozaj

În cazul apariţiei semnelor de supradozaj, cel mai adesea survenind în cazul administrării de doze excesive sau în cazul unei viteze de perfuzare prea mari, tratamentul cu dextran se va întrerupe
Semnele de supradozaj sunt cele ale unei eventuale decompensări cardiorespiratorii, afectări a funcţiei hepatice şi renale sau a echilibrului hidroelectrolitic.

Păstrare
A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj.
A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.
A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Ambalaj
Cutie cu 6 flacoane a 500 ml soluţie perfuzabilă.

Adaugati un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Share via
Copy link