Dipiridamol Zentiva 25 mg comprimate filmate

Dipiridamol comprimate filmate

Dipiridamol Zentiva 25 mg comprimate filmate
Dipiridamol

Ce găsiţi în acest prospect:
1. Ce este Dipiridamol Zentiva şi pentru ce se utilizează
2. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Dipiridamol Zentiva
3. Cum să utilizaţi Dipiridamol Zentiva
4. Reacţii adverse posibile
5. Cum se păstrează Dipiridamol Zentiva
6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

1. Ce este Dipiridamol Zentiva şi pentru ce se utilizează

Dipiridamol Zentiva este un medicament ce aparţine unui grup numit antiagregante plachetare şi este utilizat:
– ca vasodilatator în managementul pe termen lung al cardiopatiei ischemice cronice;
– ca adjuvant la tratamentul anticoagulant oral pentru prevenirea complicaţiilor tromboembolice la purtătorii de proteze valvulare;
– ca antiagregant, asociat cu acid acetilsalicilic, în tratamentul diverselor afecţiuni cu risc tromboembolic (afecţiuni cardiace, by-pass aorto-coronarian, trombocitemii, afecţiuni vasculare periferice, boala Kawasaki etc);
– în testul de stres pentru diagnosticul scintigrafic cu thaliu al ischemiei miocardiace, alternativ la administrarea intravenoasă; produce vasodilataţie coronariană importantă;
– la copii pentru profilaxia trombozelor arteriale în cazul poliglobuliilor secundare cardiopatiilor congenitale cianogene şi pentru prevenţia accidentelor tromboembolice la copii purtători de proteze valvulare mecanice.
Acest medicament este un medicament destinat îndeosebi adulţilor, adolescenţilor şi copiilor cu vârsta peste 5 ani.
Dacă nu vă simţiţi mai bine sau vă simţiţi mai rău, trebuie să vă adresaţi unui medic.

2. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Dipiridamol Zentiva

Nu utilizaţi Dipiridamol Zentiva
– dacă sunteţi alergic la dipiridamol sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6)

Atenţionări şi precauţii
Înainte să utilizaţi Dipiridamol Zentiva, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului:
– dacă suferiţi de tulburări cardiovasculare precum angina pectorală. Datorită acţiunii vasodilatatoare, dipiridamolul trebuie utilizat cu prudenţă la pacienţii cu angină instabilă, cu obstrucţie la nivelul tractului de ejecţie al ventricului stâng, hipotensiune arterială sau instabilitate hemodinamică (de exemplu asociată cu un infarct miocardic recent). S-au semnalat apariţia de dureri anginoase, modificări ale electrocardiogramei de tip ischemie şi tulburări de conducere. Administrarea concomitentă de vasodilatatoare poate determina hipotensiune arterială severă.
– dacă suferiţi de tulburări de coagulare a sângelui, deoarece dipiridamolul trebuie utilizat cu precauţie.
– dacă suferiţi de miastenia gravis, deoarece poate fi necesară ajustarea dozei de dipiridamol.
– dacă urmează să vi se administreze dipiridamol injectabil. Nu se recomandă administrarea adiţională de dipiridamol injectabil la pacienţii care primesc dipiridamol oral în doze uzuale. Dacă este necesară administrarea de dipiridamol injectabil pentru diagnostic scintigrafic sau echocardiografic se recomandă întreruperea administrării orale cu 24 ore înaintea testului.
La pacienţii vârstnici, la care se administrează tratament îndelungat cu dipiridamol, pot apare manifestări ale unei suferinţe biliare; este necesară supravegherea în vederea depistării unei simptomatologii biliare şi întreruperea tratamentului în caz de litiază biliară.

Dipiridamol Zentiva împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi, aţi utilizat recent sau s-ar putea să utilizaţi orice alte medicamente.
Înainte să luaţi Dipiridamol Zentiva, menţionaţi medicului dacă sunteţi în tratament cu unul din medicamentele de mai jos:
– adenozină, deoarece dipiridamolul creşte concentraţia plasmatică şi efectele cardiovasculare ale adenozinei. Trebuie luată în consideraţie ajustarea dozei de adenozină în administrarea concomitentă cu dipiridamolul.
anticoagulante orale precum warfarina, deoarece în cazul tratamentului asociat de dipiridamol cu anticoagulante orale creşte riscul de hemoragii. În cazul în care dipiridamolul a fost administrat
concomitent cu warfarina, sângerările nu au fost mai mari ca frecvenţă sau severitate decât când au fost observate în cazul administrării warfarinei în monoterapie. Dipiridamolul poate creşte efectul anticoagulantelor orale prin efectul antiagregant plachetar.
– antiacide, deoarece administrarea de antiacide poate reduce eficacitatea dipiridamolului.
– inhibitori de colinesteraze, deoarece dipiridamolul poate contracara efectul anticolinesterazic al inhibitorilor de colinesteraze putând agrava miastenia gravis.
– hipotensive, deoarece dipiridamolul poate creşte efectul acestora privind scăderea tensiunii arteriale sanguine.

Dipiridamol Zentiva împreună cu alimente şi băuturi
Nu există restricţii legate de administrarea împreună cu alimente şi băuturi.

Sarcina, alăptarea şi fertilitatea
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament. Dipiridamol Zentiva se administrează în timpul sarcinii numai după evaluarea atentă a raportului
beneficiu terapeutic matern/risc potenţial fetal. Nu se recomandă administrarea în timpul alăptării, deoarece dipiridamolul se excretă în laptele
matern.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Prin reacţiile adverse pe care le produce medicamentul poate influenţa capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Dipiridamol Zentiva conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament. Conţine colorantul Galben amurg (E110), care poate provoca reacţii alergice.
Vă rugăm să întrebaţi medicul dumneavoastră dacă vă îngrijorează vreunul din componentele acestui medicament.

3. Cum să utilizaţi Dipiridamol Zentiva

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum este descris în acest prospect sau aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Se administrează oral cu aproximativ o oră înaintea mesei.
Adulţi şi adolescenţi
– doza recomandată ca antiagregant şi adjuvant la tratamentul anticoagulant oral este de 75-100 mg dipiridamol (3-4 comprimate filmate) de patru ori pe zi. Se poate creşte până la maxim 600 mg dipiridamol pe zi.
– doza recomandată ca vasodilatator este de 50 mg dipiridamol (2 comprimate filmate) de trei ori pe zi.
– în testul de stres pentru diagnosticul scintigrafic cu thaliu al ischemiei miocardiace, se pot administra 300 mg dipiridamol oral (12 comprimate filmate), alternativ la administrarea intravenoasă sub formă de soluţie injectabilă.
Copii cu vârsta peste 5 ani:
– doza recomandată este de 2-4 mg dipiridamol pe kg şi zi.

Dacă utilizaţi mai mult Dipiridamol Zentiva decât trebuie
Dacă aţi luat mai mult decât trebuie adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului sau mergeţi la cel mai apropiat spital. Luaţi întotdeauna cu dumneavoastră cutia medicamentului, astfel ca personalul specializat să ştie ce aţi luat.
Simptomele ce pot apărea în cazul supradozajului sunt: agitaţie, ameţeli, slăbiciune, senzaţie de căldură, înroşire a feţei, transpiraţie, scăderea tensiunii arteriale şi tahicardie.

Dacă uitaţi să utilizaţi Dipiridamol Zentiva
Dacă aţi uitat să luaţi o doză, luaţi alta, imediat ce v-aţi amintit. Totuşi, dacă este timpul pentru următoarea doză, luaţi-o doar pe aceasta. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Dipiridamol Zentiva
Luaţi comprimatele pe întreaga perioadă a tratamentului stabilită de medicul dumneavoastră, chiar  şi atunci când începeţi să vă simţiţi mai bine.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi oricare dintre următoarele:
Rare: dureri la nivelul muşchilor.
Foarte rare: cazuri de accidente hemoragice, cazuri izolate de trombocitopenie (număr scăzut de plachete în sânge).
Cu frecvenţă necunoscută: greaţă, vărsături, diaree, poate fi încorporat în calculii biliari (poate accelera formarea acestora), durere de cap, ameţeli, vertij (iluzia mişcării), scăderea tensiunii arteriale, apariţia durerilor în piept (anginoase); dereglarea ritmului normal al inimii (aritmii, tahicardie),
senzaţie de căldură, înroşirea feţei, erupţii pe piele, urticarie, angioedem (reacţie alergică gravă), bronhospasm (îngustarea temporară a bronhiilor care reduce debitul de aer care le traversează provocând o şuierătură la expiraţie sau tuse).

5. Cum se păstrează Dipiridamol Zentiva

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie/blister, după “EXP”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conţine Dipiridamol Zentiva
– Substanţa activă este dipiridamol. Fiecare comprimat filmat conţine dipiridamol 25 mg.
– Celelalte componente sunt: nucleu – amidon de porumb, lactoză monohidrat, celuloză microcristalină, povidonă K 30, talc, stearat de magneziu; film – hipromeloză, polisorbat 80, dioxid de titan (E171), talc, macrogol 6000, galben amurg (E110).

Cum arată Dipiridamol Zentiva şi conţinutul ambalajului
Se prezintă sub formă de comprimate filmate, de formă rotundă, suprafaţă lenticulară, de culoare galben-portocalie.
Este disponibil în cutie cu 3 blistere din Al/PVC a câte 10 comprimate filmate.

Adaugati un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Share via
Copy link
Powered by Social Snap