Prospecte medicamente
Aspirin Max 1000 mg drajeuri

Aspirin Max 1000 mg drajeuri

Aspirin Max 1000 mg drajeuri (Acid acetilsalicilic)

Ce găsiţi în acest prospect:
1. Ce este ASPIRIN MAX şi pentru ce se utilizează
2. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi ASPIRIN MAX
3. Cum să utilizaţi ASPIRIN MAX
4. Reacţii adverse posibile
5. Cum se păstrează ASPIRIN MAX
6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

1. Ce este ASPIRIN MAX şi pentru ce se utilizează

ASPIRIN MAX conține acid acetilsalicilic, care reduce durerea și febra. Asigură reducerea rapidă a durerii datorită dizolvării și absorbției rapide a acidului acetilsalicilic. ASPIRIN MAX este utilizat pentru tratamentul acut al durerilor de cap, de exemplu cele cauzate de atacurile migrenoase, cu sau fără aură, ori durerilor de cap de tip tensiune. Spre deosebire de durerile de cap de tip tensiune, durerile de cap migrenoase sunt de obicei însoțite de simptome cum ar fi greața, sensibilitatea la lumină și zgomot, și tulburări funcționale.
ASPIRIN MAX este indicat adulților și adolescenților cu vârste între 16 și 65 de ani.
Dacă după 3-4 zile nu vă simţiţi mai bine sau vă simţiţi mai rău, trebuie să vă adresaţi unui medic

2. Ce trebuie să știți înainte să utilizaţi ASPIRIN MAX

Nu utilizaţi ASPIRIN MAX dacă:
 sunteți alergic la:
– acidul acetilsalicilic
– salicilați (grup de medicamente utilizate pentru tratamentul durerii sau febrei din care face parte acidul acetilsalicilic)
– sau orice alte ingrediente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6)
 dacă aveți antecedente de astm bronșic sau reacții alergice (de exemplu, urticarie, angioedem, rinită severă, șoc) cauzate de administrarea acidului acetilsalicilic sau de orice alte medicamente cu acțiune similară (în special a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene)
 dacă aveți ulcer la nivelul stomacului sau al intestinului
 dacă aveți sângerări sau risc de sângerări
 dacă aveți funcția ficatului sau a rinichilor sever redusă
 dacă aveți insuficienţă cardiacă
 dacă sunteţi în tratament cu metotrexat în doze mai mari de 20 mg /săptămână (vezi pct. 2 ASPIRIN MAX împreună cu alte medicamente);
 dacă sunteţi în tratament cu anticoagulante orale (medicamente care subţiază sângele, pentru a preveni coagularea acestuia)
 dacă sunteți în ultimele trei luni de sarcină.

Atenţionări şi precauţii
Înainte să utilizaţi ASPIRIN MAX, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă:
 sunteți în tratament cu alte medicamente care conțin acid acetilsalicilic, pentru a preveni riscul supradozării.
 dacă apar dureri de cap după utilizarea ASPIRIN MAX
Nu creşteţi doza; adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă apar dureri de cap în timpul utilizării de doze mari de calmante ale durerii pe perioade lungi de timp.
 dacă utilizaţi cu regularitate analgezice (medicamente împotriva durerii), în special analgezice în combinații, acest lucru poate determina scăderea funcţiei rinichilor.
 aveți deficiență de glucoză-6-fosfat dehidrogenază: o afecțiune ereditară care afectează celulele roșii.
 aveți antecedente de ulcer sau sângerări la nivelul stomacului sau al intestinelor, sau inflamații ale mucoasei stomacului. Nu luați ASPIRIN MAX dacă aveți ulcer la nivelul stomacului sau al intestinului, sau dacă există sângerări.
Sângerările de la nivelul stomacului sau al intestinului precum și ulcerele/perforațiile pot să apară în orice moment pe parcursul tratamentului. Riscul crește la vârstnici, pacienți cu o greutate mică sau pacienți care folosesc medicamente care inhibă coagularea sângelui.
 aveţi funcția ficatului sau a rinichilor redusă
Nu utilizaţi ASPIRIN MAX dacă aveţi tulburări severe ale funcţiei rinichilor sau ficatului.
Folosirea regulată a analgezicelor și în special asocierea acestora, poate duce la leziuni renale persistente cu risc de reducere a funcției renale.
 dacă aveţi astm bronşic
Nu utilizaţi ASPIRIN MAX dacă astmul dumneavoastră este cauzat de acidul acetilsalicilic sau de medicamente cu acţiune similară.
 aveţi menstruația anormal de lungă și abundentă, sau dacă apar sângerări vaginale la intervale neregulate. Există riscul de creștere a volumului și duratei menstruației.
 urmează să fiți supus unei intervenții chirurgicale
Acidul acetilsalicilic crește riscul de sângerare chiar dacă este administrat cu mai multe zile înainte. Spuneţi medicului sau stomatologului dacă urmează să efectuaţi o intervenție chirurgicală, chiar și una minoră.
 apar sângerări gastrointestinale pe parcursul tratamentului (eliminare de sânge pe gură, prin materiile fecale sau culoare neagră a materiilor fecale). Trebuie să opriți tratamentul și să vă adresați imediat medicului sau unui serviciu medical de urgență.
 aveți gută

Acidul acetilsalicilic reduce excreția acidului uric.
• aveți dureri de cap după sau cauzate de accidentarea la nivelul capului, efort, tuse sau aplecare.
• vă confruntați cu dureri de cap cronice (15 zile sau mai mult pe lună pentru mai mult de 3 luni) sau dacă ați întâmpinat prima durere de cap după vârsta de 50 de ani.
 Nu este recomandată utilizarea acestui medicament în timpul alăptării.
• dacă se utilizează Aspirin Max prea des acest lucru poate conduce la cronicizarea durerilor de cap.
În astfel de cazuri, contactați medicul, deoarece este posibil să fie necesară întreruperea administrării medicamentului.

Copii și adolescenți
ASPIRIN MAX nu este recomandat copiilor și adolescenților cu vârsta sub 16 ani.
Sfaturi generale:
Sindromul Reye este o boală rară, însă severă, asociată în principal cu afectarea sistemului nervos și a ficatului. A fost observat la copii care au afecțiuni virale, cum este gripa sau vărsatul de vânt și cărora li se administrează acid acetilsalicilic. De aceea:
 acidul acetilsalicilic trebuie administrat copiilor care au afecțiuni virale numai la recomandarea medicului;
 dacă apar amețeli, leșin, comportament anormal sau vărsături, opriţi tratamentul și informaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră.

ASPIRIN MAX împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi, aţi utilizat recent sau s-ar putea să utilizaţi orice alte medicamente.
Discutați cu medicul sau farmacistul înainte de a lua ASPIRIN MAX dacă utilizați:
 metotrexat: un medicament folosit în tratamentul inflamației severe a articulațiilor, bolii de piele psoriazis sau cancerului
Nu luați ASPIRIN MAX dacă sunteţi în tratament cu metotrexat în doze mai mari de 20 mg pe săptămână. Este recomandată supravegherea medicală dacă utilizaţi metotrexat în doze săptămânale de 20 mg sau mai puțin;
 medicamente care inhibă coagularea sângelui sau care dizolvă cheagurile de sânge (de exemplu, anticoagulante orale, heparine, trombolitice, clopidogrel, ticlopidina, anagrelid).
Nu luați ASPIRIN MAX dacă sunteți în tratament cu anticoagulante orale și în caz de antecedente de ulcer la nivelul stomacului sau al doudenului.
 medicamente pentru tratamentul durerii, inflamației sau reumatismului care aparțin așa-numitului grup de antiinflamatoare nesteroidiene
Verificați dacă alte medicamente folosite conțin acid acetilsalicilic
 glucocorticoizi administrați oral, sau prin injectare sau infuzie – cu excepția terapiei de substituție cu hidrocortizon.
Glucocorticoizii sunt medicamente utilizate pentru prevenirea respingerii organelor transplantate sau pentru a reduce inflamații cum sunt cele ale pielii sau în caz de astm bronșic;
 medicamente, precum citalopram, escitalopram, fluoxetina, fluvoxamina, paroxetin, sertralina (așa-numitele ISRS) utilizate în tratamentul depresiei și al altor afecțiuni
 medicamente pentru tratamentul hipertensiunii arteriale sau al altor afecțiuni care conțin substanțe active care se termină în „pril” sau „sartan” și medicamente care cresc eliminarea de apă prin rinichi. Este recomandat consumul suficient de lichide și monitorizarea funcției rinichilor la
începutul tratamentului.
 medicamente împotriva gutei precum benzbromarona, probenecid
 pemetrexed: un medicament pentru tratamentul cancerului
 deferasirox: un medicament pentru reducerea nivelului de fier din sânge
 medicamente topice gastrointestinale, antiacide și cărbune medicinal.

ASPIRIN MAX împreună alcool
Nu luați ASPIRIN MAX împreună cu alcool.

Sarcina, alăptarea și fertilitatea
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului înainte de a lua acest medicament.
Sarcina
Nu utilizaţi acest medicament pe parcursul ultimelor trei luni de sarcină pentru că acesta vă poate afecta pe dumneavoastră sau pe copil.
Utilizaţi ASPIRIN MAX doar în primele șase luni de sarcină dacă medicul dumneavoastră spune că este absolut necesar. În acest caz, doza și durata tratamentului trebuie să fie minime.
Alăptarea
Acidul acetilsalicilic trece în laptele matern: prin urmare, acidul acetilsalicilic nu este recomandat în timpul alăptării.
Fertilitatea
Acest medicament aparține unui grup de medicamente (AINS) care pot afecta fertilitatea femeilor. Acest efect este reversibil la oprirea administrării medicamentului.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Acidul acetilsalicilic nu are nicio influenţă asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

ASPIRIN MAX conține sodiu
Discutați cu medicul dumneavostră sau farmacistul dacă aveți nevoie de 3 sau mai multe comprimate administrate zilnic pentru o perioadă mai lungă de timp, mai ales dacă vi s-a recomandat să urmați o dietă cu un conținut scăzut de sare (sodiu) .

3. Cum să utilizaţi ASPIRIN MAX

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum este descris în acest prospect sau aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Doza recomandată este de:

Adulți și adolescenți cu vârsta între 16 și 65 ani
 doza unică: 1 drajeu (1000 mg acid acetilsalicilic)
Doza unică poate fi repetată după minim 4-6 ore, dacă este necesar;
 doza zilnică maximă: 1 drajeu de 3 ori pe zi.
Pacienții cu funcția ficatului sau a rinichilor redusă :
Urmați instrucțiunile menţionate la punctul 2, „Nu luați ASPIRIN MAX” și „Atenționări și precauții”.

Pacienți vârstnici (cu vârsta de 65 de ani şi peste)
Acest medicament nu este indicat adulților cu vârsta peste 65 de ani. Întrebați medicul sau farmacistul despre medicamente cu alte forme și concentrații de acid acetilsalicilic.

Copii și adolescenți
Acest produs nu este recomandat copiilor și adolescenților cu vârsta sub 16 ani.
Mod de administrare
Pentru a deschide folia, rupeți înspre interior dinspre orice margine.
Luați drajeul cu un pahar cu apă. Linia mediană are numai rolul de a uşura ruperea drajeului în cazul în care aveţi dificultăţi la înghiţirea drajeului întreg.

Durata utilizării
Nu luați ASPIRIN MAX mai mult de 3-4 zile, decât dacă medicul recomandă astfel.
Dacă utilizaţi mai mult ASPIRIN MAX decât trebuie
În timpul tratamentului, este posibil să apară țiuit în urechi, senzație de pierdere a auzului, dureri de
cap, amețeală – acestea sunt semne tipice de supradoză.
Opriți tratamentul și contactați un medic imediat dacă există suspiciuni de supradozare.

Dacă uitați să utilizaţi ASPIRIN MAX
Nu luați o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă aveți alte întrebări legate de utilizarea acestui medicament, întrebați medicul sau farmacistul.

4. Reacții adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Frecvența acestora nu poate fi estimată din datele disponibile.
Reacții adverse posibile la administrarea de acid acetilsalicili sunt:
Acestea sunt reacții adverse foarte severe și este posibil să aveți nevoie urgentă de îngrijiri medicale sau spitalizare.
Anunțați imediat medicul sau mergeți la cel mai apropiat spital dacă observați oricare dintre următoarele simptome:
 sângerare, precum:
– sângerări nazale, sângerări gingivale
– puncte roșii sau violet pe piele, vânătăi
– sângerări la nivelul organelor urinare şi genitale
Riscul de sângerare se menține 4-8 zile după întreruperea administrării ASPIRIN MAX. Poate crește riscul de sângerare în cazul unei operații. Pot apărea și sângerări intracraniene, la nivelul stomacului sau intestinelor
 hipersensibilitate, reacții alergice severe care provoacă umflare a feței și a gâtului, astm bronşic
 dureri de cap, amețeli, senzație de pierdere a auzului, țiuit în urechi, care de obicei indică o supradoză
 sângerări cerebrale
 dureri de stomac
 sângerări la nivelul stomacului sau al intestinului
Simptomele sunt vărsături cu sânge și scaune negre. Riscul de sângerare este dependent de doză.
 ulcer la nivelul stomacului și perforații
 nivele crescute ale enzimelor hepatice, care de obicei sunt reversibile după întreruperea tratamentului, afecțiuni ale ficatului (în special celulele hepatice)
 erupții pe piele; reacţii la nivelul pielii
 sindromul Reye (vezi punctul 2).

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt
publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

5. Cum se păstrează ASPIRIN MAX

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe etichetă. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A nu se păstra la temperaturi peste 30° C.
A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de umiditate.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Conținutul ambalajului și alte informații

Ce conține ASPIRIN MAX
Substanța activă este acidul acetilsalicilic.
Fiecare drajeu conține 1000 mg acid acetilsalicilic.
Celelalte componente sunt:
Nucleul drajeului: dioxid de siliciu coloidal anhidru, carbonat de sodiu anhidru
Învelișul: ceară Carnauba, hipromeloză 5 cP, stearat de zinc.

Cum arată ASPIRIN MAX și conținutul ambalajului
Acest medicament se prezintă sub formă de drajeuri de culoare albă până la aproape albă, oblongi,
marcate pe o parte „BAYER” și o linie mediană pe cealaltă parte, cu diametrul de 19 mm x 9mm.
Linia mediană are numai rolul de a uşura ruperea drajeului pentru a fi înghiţit uşor şi nu de divizare în doze egale. ASPIRIN MAX este disponibil în cutii care conțin 4, 8, 12 sau 24 de drajeuri în folii securizate pentru copii.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *