ORL
Otita medie seroasa si Otita medie cronica supurata

Otita medie seroasa si Otita medie cronica supurata

OTITA MEDIE SEROASA – Otita medie cu revarsat lichidian sau otita medie seroasa se caracterizeaza prin persistenta de fluid la nivelul urechii medii timp de mai multe luni, fara alte semne de infectie. Aceasta afectiune este asociata cu o hipoacuzie de 25 dB la nivelul urechii afectate. Culturile
din fluidul de la nivelul urechii medii sunt frecvent negative, desi revarsatele lichidiene s-au remis mai rapid la copiii tratati cu antibiotice decât la cei din grupurile de control, în unele studii clinice. S-a dovedit ca adenoidectomia, miringotomia sau tuburile de timpanostomie reduc durata persistentei fluidului la unii copii.

OTITA MEDIE CRONICA SUPURATA –  Pacientii cu otita medie cronica supurata prezinta secretii purulente cronice care se scurg prin membrana timpanica perforata. Pacientii cu otita medie cronica supurata se împart în doua categorii: cei cu colesteatom si cei fara colesteatom. Atât la copii, cât si la adulti, culturile aerobe din secretia auriculara evidentiaza un procent ridicat de S. aureus, P. aeruginosa si bacili gramnegativi enterici (Klebsiella, Escherichia coli, Proteus). În 50% din cazuri se evidentiaza anaerobi, Prevotella, Fusobacterium, Porphyromonas si unele specii de Bacteroides, de obicei în culturi mixte cu aerobi. Examenul CT trebuie utilizat în scopul excluderii unui focar de infectie care poate fi tratat
chirurgical, de tipul unui colesteatom infectat sau al unui sechestru mastoidian. Drenajul chirugical al ariilor infectate de la nivelul urechii medii, urmat de administrarea locala prelungita de picaturi cu antibiotice a reprezentat principala metoda de tratament pentru otita medie cronica supurata.
Rapoartele recente asupra tratamentului nonchirurgical al otitei medii cronice supurate la copiii fara colesteatom, cu antibiotice pe cale intravenoasa alese pe baza rezultatelor culturilor, sunt totusi încurajatoare.
Otita medie tuberculoasa, cauza rara, dar frecvent diagnosticata gresit, a otitei medii cronice supurate se caracterizeaza prin perforatii multiple ale membranei timpanice, tesut de granulatie extins si hipoacuzie severa. Se va administra tratament antituberculos.

(Tratat Harrison – Principiile medicinei interne editia a XIV-a, Editura TEORA)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *