ORL
Sinuzita bacteriana cronica

Sinuzita bacteriana cronica

Sinuzita bacteriana cronica se caracterizeaza prin simptome de inflamatie sinusala ce persista timp de 3 luni sau mai mult. Majoritatea
expertilor sunt de parere ca aceasta afectiune este determinata de disfunctia stratului mucociliar, mai degraba ca rezultat al infectiilor repetate din antecedente, decât ca rezultat al persistentei infectiei bacteriene. Pacientii acuza senzatie constanta de tensiune în sinusuri, congestie nazala si drenaj postnazal, în special matinal. Temperatura ≥38oC (100,5oF) este rar întâlnita si poate semnaliza o infectie bacteriana acuta supraadaugata. Multi pacienti semnaleaza de asemenea o modificare a secretiilor nazale (care devin groase si verzi) cu exacerbari acute.

Diagnostic sinuzita bacteriana cronica

TC sinusala trebuie utilizata în toate cazurile de sinuzita bacteriana cronica pentru determinarea gradului de extindere a bolii si pentru excluderea altor diagnostice, cum ar fi o tumora obstruanta sau un proces granulomatos. Pacientii trebuie, de asemenea, examinati pentru depistarea alergiilor si imunodeficientelor (de exemplu, hipogamaglobulinemia). Este esentiala examinarea de catre un otorinolaringolog, deoarece el va putea obtine informatii suplimentare prin intermediul unui examen endoscopic nazal. Interventiile chirurgicale, realizate de obicei în prezent pe cale endoscopica, pot fi necesare pentru corectarea blocajului orificiilor sinusale. Acest blocaj se produce cel mai adesea în complexul osteomeatal care dreneaza sinusurile maxilare, frontale si etmoidale anterioare. Din probele de secretii sinusale obtinute intraoperator trebuie efectuate culturi pentru anaerobi, aerobi si fungi. Sinuzita fungica poate mima o infectie bacteriana cronica.

Cauze

Bacteriologia sinuzitelor cronice nu este bine definita. Aproape toti pacientii cu boala cronica, în special cei care au fost supusi anterior interventiilor chirurgicale pe sinusuri, prezinta culturi sinusale pozitive pentru bacterii, fapt care are mai degraba semnificatia unei colonizari decât a unei infectii. Pacientii care au efectuat mai multe cure de antibiotice pot fi colonizati cu S. aureus sau cu specii rezistente la bacili gram-negativi.

Tratament

Necesitatea tratamentului antibiotic trebuie evaluata pe baza individuala, iar antibioticele trebuie alese în functie de cele mai recente rezultate ale culturilor.

 

(Tratat Harrison – Principiile medicinei interne editia a XIV-a, Editura TEORA)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *