Prospecte medicamente
Alfacalcidol Sandoz 0,25 μg / 0,5 μg capsule moi

Alfacalcidol Sandoz 0,25 μg / 0,5 μg capsule moi

Alfacalcidol Sandoz 0,25 μg / 0,5 μg capsule moi (Alfacalcidol)

Ce găsiți în acest prospect:
1. Ce este Alfacalcidol Sandoz şi pentru ce se utilizează
2. Ce trebuie să știți înainte să luați Alfacalcidol Sandoz
3. Cum să luaţi Alfacalcidol Sandoz
4. Reacţii adverse posibile
5. Cum se păstrează Alfacalcidol Sandoz
6. Conținutul ambalajului și alte informații

1. Ce este Alfacalcidol Sandoz şi pentru ce se utilizează

Alfacalcidol Sandoz aparţine unui grup de medicamente numite analogi de vitamina D. Este un fel de vitamină D. Vitamina D controlează concentraţiile a două substanţe din corpul dumneavoastră. Aceste substanţe se numesc calciu şi fosfat. Corpul dumneavoastră are nevoie de aceste două substanţe pentru sănătatea oaselor şi a dinţilor.
Alfacalcidol Sandoz acţionează prin creşterea cantităţii de vitamină D din corpul dumneavoastră.
Acest fapt înseamnă că vor creşte, de asemenea, şi concentraţiile calciului şi fosfatului din corpul dumneavoastră.
Alfacalcidol Sandoz este utilizat pentru tratamentul unor boli în care este nevoie de modificarea cantităţii de calciu din corpul dumneavoastră. Acesta este utilizat pentru tratamentul:
– modificărilor de la nivelul oaselor determinate de insuficienţa renală (osteodistrofie)
osteoporozei post-menopauză și osteoporozei apărute după tratamentul cu glucocorticoizi ca tratament suportiv – modificărilor de la nivelul glandelor paratiroide. Acestea sunt nişte glande mici care se găsesc la nivelul gâtului dumneavoastră. Ele produc o substanţă numită hormon paratiroidian. Acesta modifică cantitatea de calciu din corpul dumneavoastră. Aceste glande pot determinao concentrație prea mică de
calciu în sângele dumneavoastră (hipoparatiroidie)
– deformărilor şi subţierii oaselor din cauza unei cantităţi insuficiente de calciu (rahitism sau osteomalacie)

2. Ce trebuie să știți înainte să luați Alfacalcidol Sandoz

Nu luaţi Alfacalcidol Sandoz
– dacă sunteţi alergic la alfacalcidol sau la oricare dintre celelalte componente (enumerate la pct.6).
– dacă ştiţi că aveţi o boală numită hipercalcemie. Aceasta înseamnă că aveţi concentraţia calciului din sânge mare.
Dacă nu sunteţi sigur că oricare dintre cele de mai sus se aplică în cazul dumneavoastră, adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a utiliza Alfacalcidol Sandoz.

Atenționări și precauții
Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a lua Alfacalcidol Sandoz:
– dacă luaţi un alt fel de medicament numit glicozid cardiac, cum este digoxina. Aceste medicamente sunt utilizate pentru a trata probleme ale inimii.
– dacă aveţi probleme ale rinichilor. Aceasta se referă şi la pietrele renale.
Puteţi avea prea mult calciu sau fosfat în sângele dumneavoastră în cazul în care utilizaţi acest medicament. Vă rugăm să citiţi pct. 4 din acest prospect pentru a putea detecta orice semn care poate să apară în aceste situaţii. Poate fi nevoie ca medicul dumneavoastră să modifice doza.
Pe parcursul tratamentului cu Alfacalcidol Sandoz medicul dumneavoastră vă va efectua periodic teste ale sângelui pentru a determina concentraţia plasmatică a calciului şi a fosfatului pe parcursul tratamentului.
Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă prescrie alt medicament numit agent de legare a fosfatului care trebuie luat împreună cu Alfacalcidol Sandoz. Acesta va menţine cantitatea corectă de fosfat în sângele dumneavoastră.

Alfacalcidol Sandoz împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente. Acestea includ orice medicamente eliberate fără prescripţie medicală.
Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi oricare dintre următoarele  medicamente:
– anticonvulsivante: pentru epilepsie sau convulsii. Puteţi avea nevoie de o doză mai mare de Alfacalcidol Sandoz.
– barbiturice: pentru epilepsie. Puteţi avea nevoie de o doză mai mare de Alfacalcidol Sandoz.
– glicozide cardiace, cum este digoxina: pentru probleme ale inimii. Puteţi avea prea mult calciu în sânge. Aceasta poate determina un ritm anormal al inimii.
– colestiramină: pentru scăderea concentraţiei de colesterol sau pentru a trata diferite forme de diaree sau mâncărime. Este posibil ca medicamentul Alfacalcidol Sandoz să nu ajungă în sângele dumneavoastră, ca de obicei.
– diuretice tiazidice, numite de obicei medicamente care elimină apa: pentru a creşte cantitatea de apă (urină) produsă de corpul dumneavoastră. Puteţi avea prea mult calciu în sânge.
– medicamente care conţin magneziu împotriva acidităţii gastrice (numite antiacide) şi laxative care conţin magneziu. Puteţi avea prea mult magneziu în sânge.
– calciu sau preparate care conţin calciu. Puteţi avea prea mult calciu în sânge.
– orice alte preparate care conţin vitamina D sau analogii săi. Efectele acestora pot fi cumulative şi puteţi avea prea mult calciu în sânge.

Alfacalcidol Sandoz împreună cu alimente şi băuturi
Puteţi lua comprimatele cu sau fără mâncare.

Sarcina şi alăptarea
Dacă sunteți gravidă sau alăptați, credeți că ați putea fi gravidă sau intenționați să rămâneți gravidă, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a utiliza acest medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
În mod obişnuit medicamentul dumneavoastră poate avea un efect redus asupra capacităţii dumneavoastră de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.
Verificaţi cu medicul dumneavoastră dacă prezentaţi orice efect advers care vă poate împiedica să conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje.

Alfacalcidol Sandoz conține sorbitol.
Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.
Alfacalcidol Sandoz 0,5 μg capsule moi conţine roşu Allura AC.
Acesta se foloseşte pentru producerea capsulelor de culoare roșie. Poate determina reacţii alergice. Vă rugăm să citiţi pct. 4 din acest prospect pentru a vă da seama dacă apar semne care să indice asemenea reacţii alergice.
Vă rugăm să întrebaţi medicul dumneavoastră dacă sunteţi îngrijorat referitor la oricare dintre componentele acestui medicament.

3. Cum să luaţi Alfacalcidol Sandoz

Utilizaţi întotdeauna Alfacalcidol Sandoz exact cum aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă nu sunteţi sigur.
Cum să scoateţi capsula din blister
Apăsaţi pe partea strălucitoare a blisterului. Capsula va ieşi prin partea printată a foliei.

Cât Alfacalcidol Sandoz să luaţi
Medicul dumneavoastră vă va spune câte capsule să luaţi, dumneavoastră sau copilul dumneavoastră. Iniţial veţi avea două examinări săptămânale ale sângelui pentru a verifica concentraţiile anumitor substanţe. Aceste teste verifică concentraţia calciului, a unei enzime numită fosfatază alcalină sau a hormonului paratiroidian. Astfel medicul poate determina doza necesară pentru dumneavoastră. Când veţi primi doza corectă pentru dumneavoastră nu va mai fi nevoie de efectuarea atât de frecventă a acestor teste sanguine.
Medicul dumneavoastră vă poate modifica doza. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda să luaţi mai multe sau mai puţine capsule, în funcţie de rezultatele obţinute. Puteţi avea prea mult calciu sau fosfat în sânge când vi se administrează acest medicament. Vă rugăm să citiţi pct. 4 din acest prospect pentru a identifica orice semne care pot apare în această situaţie. Medicul dumneavoastră vă va recomanda să nu mai utilizaţi acest medicament. Va trebui să faceţi câteva teste de sânge. Când testele dumneavoastră de sânge se normalizează puteţi reîncepe tratamentul cu acest medicament. Este important să utilizaţi numai jumătate din doza administrată anterior.

Adulţi
Doza iniţială recomandată este de 1 microgram zilnic. Majoritatea pacienţilor răspund la doze cuprinse între 1 şi 3 micrograme pe zi.
Majoritatea pacienţilor utilizează între 0,25 şi 1 microgram zilnic, din momentul în care testele de sânge arată că medicamentul funcţionează.
Dacă aveți concentraţii foarte scăzute ale calciului în sânge, medicul dumneavoastră vă poate prescrie între 3 şi 5 micrograme zilnic. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie un alt medicament numit supliment de calciu, pe care să îl luaţi împreună cu Alfacalcidol Sandoz. Acesta vă va ajuta să menţineţi cantitatea de calciu din sânge în limite normale.

Copii şi adolescenţi
Doza depinde de greutatea copilului (numită greutate corporală).
– Copii și adolescenți cu greutatea mai mică de 20 kg
Doza iniţială recomandată este de 0,05 micrograme/kg greutate corporală, zilnic.
– Copii şi adolescenţi cu greutatea mai mare de 20 kg
Doza iniţială recomandată este de 1 microgram/kg, zilnic.
Dacă luaţi mai mult Alfacalcidol Sandoz decât trebuie
Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră. Poate fi necesar să întrerupeţi administrarea acestui medicament.
Puteţi avea prea mult calciu sau fosfat în sânge. Vă rugăm să citiţi pct. 4 din prospect pentru a identifica orice semn care poate apare.

Dacă uitaţi să luaţi Alfacalcidol Sandoz
Dacă aţi uitat să luaţi medicamentul, luaţi doza imediat ce vă amintiţi. Luați apoi următoarea doza la momentul obișnuit.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Dacă încetați să luați Alfacalcidol Sandoz
În general tratamentul durează o perioadă lungă de timp. Alfacalcidol Sandoz trebuie luat cu regularitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă doriți să întrerupeți tratamentul.

4. Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că acestea nu apar la toate persoanele.
Reacţii adverse importante la care trebuie să fiţi atent
Trebuie să solicitați imediat ajutor medical de urgență dacă prezentaţi oricare dintre următoarele simptome.
Puteţi avea o reacţie alergică dacă
– Respiraţi cu dificultate
– Vi se umflă faţa sau gâtul
– Prezentaţi o erupţie tranzitorie severă la nivelul pielii

Rare (pot afecta 1 din 1000 utilizatori)
Adresați-vă imediat medicului dumneavoastră dacă observaţi oricare dintre următoarele semne care pot fi consecința unei cantităţi prea mari de calciu sau fosfat în sânge:
– Trebuie să urinaţi mai frecvent.
– Vă este sete.
– Aveţi gură uscată sau gust metalic.
– Vă simţiţi slăbit sau aveţi dureri în muşchi sau oase.
– Vă simţiţi rău sau sunteţi constipat.

Alte reacţii adverse posibile
Foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 utilizatori)
– Erupţie tranzitorie la nivelul pielii
– Urticarie
– Mâncărime
– Urinare mai rară
– Umflare a oricărei părţi din corpul dumneavoastră
Febră cu durere lombară
Acestea sunt semne că puteți avea probleme cu rinichii. Puteți avea pietre la rinichi. Pietrele renale pot determina o durere ascuţită într-o parte a spatelui dumneavoastră.
Afecțiunile pielii sau prea mult calciu în sânge sunt reacțiile adverse care se manifestă la cei mai mulți pacienți.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe website- ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

5. Cum se păstrează Alfacalcidol Sandoz

Nu lăsați acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe ambalaj. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A nu se păstra la temperaturi peste 30°C. Nu aruncați niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să
aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiți. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Conținutul ambalajului și alte informații

Ce conţine Alfacalcidol Sandoz
Substanţa activă este alfacalcidol.
– Alfacalcidol Sandoz 0,25 μg capsule moi: fiecare capsulă moale conţine alfacalcidol 0,25 μg.
– Alfacalcidol Sandoz 0,5 μg capsule moi: fiecare capsulă moale conţine alfacalcidol 0,5 μg.
– Celelalte componente sunt:
Alfacalcidol Sandoz 0,25 μg capsule moi: trigliceride cu lanţ mediu, butilhidroxianisol (E 320), butilhidroxitoluen (E 321), gelatină, sorbitol lichid (necristalizant) (E 420), glicerol, dioxid de titan (E 171).
Alfacalcidol Sandoz 0,5 μg capsule moi: trigliceride cu lanţ mediu, butilhidroxianisol (E 320),
butilhidroxitoluen (E 321), gelatină, sorbitol lichid (necristalizant) (E 420), glicerol, dioxid de titan (E 171), oxid galben de fer (E 172), roşu Allura AC (E 129), albastru strălucitor FCF ( E 133).
Cum arată Alfacalcidol Sandoz şi conţinutul ambalajul
– Alfacalcidol Sandoz 0,25 μg capsule moi: capsule moi ovale, opace, de culoare albă.
– Alfacalcidol Sandoz 0,5 μg capsule moi: capsule moi ovale, opace, de culoare roşie.
Fiecare capsulă are o lungime de aproximativ 9,7 mm.
Alfacalcidol Sandoz este disponibil în blistere a câte 20, 30, 50, 60, 90 sau 100 capsule moi.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *