Atorgamma 10 mg/ 20m/ 40 mg comprimate filmate

Atorgamma.Prospect.

Atorgamma 10 mg/ 20m/ 40 mg comprimate filmate (atorvastatina)

1. CE ESTE ATORGAMMA COMPRIMATE FILMATE ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Atorgamma face parte din grupa medicamentelor cunoscute sub denumirea de statine, care acţionează prin reglarea lipidelor (grăsimilor) din organism.

Atorgamma este utilizat pentru scăderea concentraţiei de colesterol şi trigliceride din sânge, atunci când regimul alimentar şi schimbarea modului de viaţă au eşuat. Dacă aveţi un risc crescut de boală cardiacă, Atorgamma poate fi utilizat pentru a reduce acest risc, chiar dacă valoarea colesterolului dumneavoastră este normală. În timpul tratamentului trebuie continuată o dietă standard de reducere a colesterolului.

2. ÎNAINTE SĂ LUAŢI ATORGAMMA COMPRIMATE FILMATE

Nu luaţi Atorgamma comprimate filmate
– dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la atorvastatinặ sau la orice medicamente similare utilizate pentru reducerea lipidelor din sânge sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului – vezi punctu 6 pentru detalii.
– dacă aveţi sau aţi avut vreodată de boli de ficat.
– dacă aţi avut teste sanguine hepatice anormale inexplicabil.
– dacă sunteţi femeie aflată la vârsta fertilă şi nu utilizaţi o metodă de contracepţie eficace.
– dacă sunteţi gravidă sau încercaţi să rămâneţi gravidă.
– dacă alăptaţi.

Aveţi grijă deosebită când luaţi Atorgamma comprimate filmate
Următoarele constituie motive pentru care Atorgamma este posibil să nu fie indicat pentru dumneavoastră:
– dacă aţi avut un atac cerebral vascular cu sângerări la nivelul creierului sau dacă aveţi mici pungi de lichid la nivelul creierului din cauza unor atacuri cerebrale vasculare precedente.
– dacă aveţi probleme ale rinichilor
– dacă aveţi glanda tiroidă mai puţin activă (hipotiroidism)
– dacă aţi avut dureri musculare repetate sau inexplicabile sau antecedente personale sau familiale de tulburări musculare
– dacă aţi avut tulburări musculare în timpul tratamentului cu alte medicamente care scad colesterolul (de exemplu, alte statine sau fibraţi)
– dacă consumaţi regulat cantităţi mari de alcool etilic
– dacă aveţi antecedente de boală a ficatului
– dacă aveţi vârsta peste 70 de ani.

Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau farmacistul înainte de a lua Atorgamma dacă:
– aveţi insuficienţă respiratorie severă

Dacă oricare dintre cele de mai sus este valabilă în cazul dumneavoastră, medicul dumneavoastră vă va face analize ale sângelui înainte şi posibil în timpul tratamentului cu Atorgamma, pentru a prevedea riscul de a prezenta reacţii adverse musculare. Riscul de apariţie a reacţiilor adverse musculare, de exemplu, rabdomioliza, este cunoscut a fi crescut atunci când anumite medicamente sunt luate în acelaşi timp (vezi punctul 2 “Folosirea altor medicamente”).
În perioada tratamentului cu acest medicament, medicul dumneavoastră vă va monitoriza cu atenţie dacă aveţi diabet zaharat sau dacă există riscul de apariţie a diabetului zaharat. Vă aflaţi în categoria cu risc de apariţie a diabetului zaharat dacă aveţi valori crescute de glucide şi grăsimi în sânge, dacă sunteţi supraponderal sau dacă aveţi hipertensiune arterială.

Utilizarea altor medicamente
Există anumite medicamente care pot modifica efectul Atorgamma sau efectele lor pot fi modificate de către Atorgamma. Acest tip de interacţiune poate face ca unul dintre medicamente sau ambele medicamente să fie mai puţin eficace. Alternativ, poate creşte riscul sau severitatea reacţiilor adverse, incluzând afectarea musculară importantă denumită rabdomioliză, descrisă la punctul 4:
– Medicamente utilizate pentru a schimba modul în care lucrează sistemul vostru imunitar, de exemplu, ciclosporina
– Anumite antibiotice sau medicamente antifungice, de exemplu, eritromicină, claritromicină, telitromicină, ketoconazol, itraconazol, voriconazol, posaconazol, rifampicină, acid fusidic.
– Alte medicamente care reglează valorile lipidelor, de exemplu, gemfibrozil, alţi fibraţi, colestipol.
– Anumite blocante ale canalelor de calciu, utilizate pentru tratamentul anginei pectorale sau tensiunii arteriale mari, de exemplu, amlodipină; dilitiazem, medicamente care vă reglează ritmul inimii, de exemplu, digoxină, verapamil, amiodaronă.
– Medicamente utilizate în tratamentul infecţiei cu HIV, de exemplu, ritonavir, lopinavir, atazanavir, indinavir, darunavir, etc.
– Alte medicamente cunoscute a interacţiona cu Atorgamma, incluzând ezetimibă (care reduce colesterolul), warfarină (care reduce coagularea sângelui), contraceptivele orale, stiripentol (un anticonvulsivant pentru tratamentul epilepsiei), cimetidină (utilizat pentru arsuri în capul pieptului şi ulcere peptice), fenazonă (un calmant al durerii) şi antiacide (medicamente pentru indigestie, care conţin aluminiu sau magneziu).
– Medicamente eliberate fără prescripţie medicală: sunătoare.

Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi sau aţi luat recent alte medicamente, chiar şi cele eliberate fără prescripţie medicală.

Folosirea Atorgamma cu alimente şi băuturi
Pentru instrucţiuni privind utilizarea Atorgamma vezi punctul 3. Vă rugăm să luaţi în considerare următoarele:

Sucul de grepfrut
Nu consumaţi mai mult de unul sau două pahare mici de suc de grepfrut pe zi, deoarece cantităţile mari de suc de grepfrut pot modifica efectele Atorgamma

Alcool etilic
Evitaţi să consumaţi prea mult alcool etilic în timp ce luaţi acest medicament. Pentru detalii, vezi punctual 2 „Aveţi grijă deosebită când luaţi Atorgamma”

Sarcina şi alăptarea
Nu luaţi Atorgamma dacă sunteţi gravidă sau dacă vreţi să rămâneţi gravidă.
Nu luaţi Atorgamma dacă vă aflaţi în perioada fertilă decât dacă utilizaţi metode de contracepţie eficace.
Nu luaţi Atorgamma dacă alăptaţi.
Până în prezent, nu s-a dovedit siguranţa utilizării Atorgamma în timpul sarcinii şi alăptării.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
În mod normal, acest medicament nu vă afectează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Totuşi, nu conduceţi vehicule dacă acest medicament vă afectează capacitatea de a conduce. Nu utilizaţi niciun fel de unelte sau maşini dacă abilitatea de a le folosi vă este afectată de către acest medicament.

3. CUM SĂ LUAŢI ATORGAMMA COMPRIMATE FILMATE

Înainte de începerea tratamentului, medicul vă va recomanda o dietă cu conţinut scăzut în colesterol, pe care trebuie să o menţineţi şi în timpul terapiei cu Atorgamma.
Doza uzuală de început pentru Atorgamma este de 10 mg o dată pe zi la adulţi, adolescenţi şi copii cu vârsta de 10 ani şi peste. Această doză poate fi crescută de către medicul dumneavoastră, dacă este cazul, până când se ajunge la doza care vă este necesară. Medicul dumneavoastră va modifica doza la intervale de 4 săptămâni sau mai mult. Doza maximă de Atorgamma este de 80 mg la adulţi şi de 20 mg la copii o dată pe zi.
Atorgamma comprimate filmate trebuie înghiţite întregi cu apă, în orice moment al zilei, cu sau fără alimente. Cu toate acestea, încercaţi să luaţi comprimatele în acelaşi moment al zilei.
Luaţi întotdeauna Atorgamma exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Durata tratamentului cu Atorgamma este determinată de către medicul dumneavoastră.
Va rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră dacă aveţi impresia că efectul Atogamma este prea puternic sau prea slab.

Dacă luaţi mai mult Atorgamma comprimate filmate decât trebuie
Dacă luaţi în mod accidental mai multe comprimate filmate de Atorgamma (mai mult decât doza zilnică obişnuită), adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau departamentului de urgenţe al celui mai apropiat spital.

Dacă uitaţi să luaţi Atorgamma comprimate filmate
Dacă aţi uitat, din greşeală, să luaţi doza zilnică, luaţi doza următoare ca de obicei. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Atorgamma comprimate filmate
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la utilizarea acestui medicament sau dacă doriţi să întrerupeţi tratamentul, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Atorgamma comprimate filmate poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Dacă prezentaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse grave, încetaţi să luaţi comprimatele filmate şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la departamentul de urgenţe al celui mai apropiat spital.

Rare: afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000:
– Reacţii alergice grave care determină umflarea feţei, limbii şi gâtului şi care pot determina dificultăţi mari la respiraţie
– Boală gravă însoţită de descuamarea şi umflarea pielii, formarea de vezicule la nivelul pielii, gurii, ochilor, organelor genitale şi febră. Erupţie trecătoare pe piele sub formă de pete roz-roşii, în mod special la nivelul palmelor şi mâinilor sau tălpilor picioarelor, pete care se pot transforma în vezicule.
– Slăbiciune, sensibilitate sau durere muscular şi, în mod special, dacă în acelaşi timp aveţi o stare de rău sau aveţi febră. Acestea pot să apară ca urmare a unei distrugeri musculare anormale, care vă poate pune viaţa în pericol şi care poate determina probleme ale rinichilor.

Foarte rare: afectează mai puţin de1 utilizator din 10000:
– Dacă prezentaţi tulburări legate de sângerare sau vânătăi neobişnuite sau neaşteptate. Acestea pot fi sugestive pentru o tulburare a ficatului. Trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră cât mai repede posibil
Alte reacţii adverse posibile la Atorgamma

Reacţiile adverse frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatorii din 100) includ:
– inflamaţie a căilor nazale, durere în gât, sângerare nazală
– reacţii alergice
– creştere a valorilor concentraţiilor zahărului din sânge (dacă aveţi diabet zaharat, trebuie să continuaţi urmărirea atentă a valorilor concentraţiilor de zahăr din sânge), creştere a concentraţiei creatin kinazei în sânge.
– durere de cap
– greaţă, constipaţie, flatulenţă, indigestie, diaree
– durere articulară, durere musculară şi durere de spate
– testele de sânge pot să arate funcţionare anormală a ficatului

Reacţiile adverse mai puţin frecvente (care afectează 1 până la 10 utilizatorii din 1000) includ:
– anorexie (pierdere a poftei de mâncare), creştere în greutate, scădere a valorilor concentraţiilor de zahăr din sânge(dacă aveţi diabet zaharat, trebuie să continuaţi urmărirea atentă a valorilor concentraţiilor de zahăr din sânge)
– coşmaruri, insomnie
– ameţeli, amorţeli sau furnicături la nivelul degetelor de la mâini sau picioare, reducere a sensibilităţii la atingere sau la durere, modificări ale gustului, pierdere a memoriei
– vedere înceţoşată
– ţiuituri în urechi şi/sau cap 5
– vărsături, eructaţii, durere la nivelul abdomenului superior şi inferior, pancreatită (inflamaţie a pancreasului care determină durere la nivelul stomacului)
hepatită (inflamaţie a ficatului)
– erupţie trecătoare pe piele, erupţie sau mâncărime la nivelul pielii, urticarie, cădere în exces a părului
– dureri la nivelul gâtului, oboseală musculară
– oboseală, senzaţie de rău, slăbiciune, durere în piept, umflare în special la nivelul gleznelor (edem), temperatură crescută
– teste de urină pozitive pentru prezenţa celulelor albe

Reacţiile adverse rare (care afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000) includ:
– tulburări de vedere
– sângerare sau vânătăi neaşteptate
– colestază (îngălbenire a pielii sau a albului ochilor)
– rupturi ale tendoanelor

Reacţiile adverse foarte rare (care afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000) includ:
– o reacţie alergică – simptomele pot include respiraţie şuierătoare bruscă, durere sau apăsare în piept, umflare a pleoapelor, feţei, buzelor, gurii, limbii sau gâtului, dificultate la respiraţie, colaps
– pierdere a auzului
– ginecomastie (creştere a sânilor la bărbaţi şi femei)

Reacţii adverse posibile, raportate la unele statine (medicamente de acelaşi tip):
– Tulburări sexuale
Depresie;
– Probleme de respiraţie, incluzând tuse persistentă şi/sau scurtare a respiraţiei sau febră.
– Diabet zaharat. Apariţia acestuia este mai probabilă dacă aveţi valori crescute ale glucidelor şi grăsimilor în sânge, dacă sunteţi supraponderal sau dacă aveţi hipertensiune arterială. Medicul dumneavoastră vă va monitoriza cu atenţie în perioada în care urmaţi acest tratament.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului

5. CUM SE PĂSTREAZĂ ATORGAMMA COMPRIMATE FILMATE

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi Atorgamma comprimate filmate după data de expirare înscrisă pe cutie şi pe blister, după EXP.
Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra la temperaturi sub 25°C.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE

Ce conţine Atorgamma comprimate filmate

– Substanta activă este atorvastatina.
Fiecare comprimat filmat conţine atorvastatină 10 mg
Fiecare comprimat filmat conţine atorvastatină 20 mg
Fiecare comprimat filmat conţine atorvastatină 40 mg.
– Celelalte componente sunt:
Nucleu: manitol (E 421), celuloză microcristalină, carbonat de calciu (E170), povidonă (tip K-30),croscarmeloză sodică, laurilsulfat de sodiu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu; Film: hipromeloză 6 cP (E 464), dioxid de titan (E171), macrogol 6000

Cum arată Atorgamma comprimate filmate şi conţinutul ambalajului
10 mg: Comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare albă, cu diametrul de 7 mm.
20 mg: Comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare albă, cu diametrul de 9 mm.
40 mg: Comprimate filmate ovale, biconvexe de culoare albă, cu dimensiunile de 8,2 x 17 mm.

Adaugati un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Share via
Copy link
Powered by Social Snap