Claritromicina HEC Pharm 250 mg / 500 mg comprimate filmate
Ce găsiţi în acest prospect:
1. Ce este Claritromicina HEC Pharm şi pentru ce se utilizează
2. Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi Claritromicina HEC Pharm
3. Cum să luaţi Claritromicina HEC Pharm
4. Reacţii adverse posibile
5. Cum se păstrează Claritromicina HEC Pharm
6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii
1. Ce este Claritromicina HEC Pharm şi pentru ce se utilizează
Claritromicina HEC Pharm conţine substanţa activă claritromicină, care aparţine unui grup de medicamente denumite antibiotice macrolide. Antibioticele opresc creşterea anumitor bacterii care provoacă infecţii
Claritromicina HEC Pharm este utilizată pentru tratamentul infecţiilor bacteriene, care trebuie să fie, în prealabil, diagnosticate în mod adecvat de către medic, cum sunt:
– infecţii toracice, cum sunt bronşita şi pneumonia dobândită în comunitate – infecţii ale gâtului şi sinusurilor – infecţii ale pielii şi ţesuturilor (de exemplu impetigo, erizipel, eritrasmă) – în asociere cu tratamentul adecvat al bolii ulceroase în cazul infecţiei cu Helicobacter pylori asociată cu ulcer duodenal (indicaţie restricţionată numai la adulţi).
Comprimatele de Claritromicină HEC sunt indicate la adulţi şi adolescenţi cu vârsta de 12 ani şi peste
2. Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi Claritromicina HEC Pharm
NU luaţi Claritromicina HEC Pharm dacă:
– sunteţi alergic la claritromicină, la alte antibiotice macrolide cum sunt eritromicina sau azitromicina, sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6).
– dacă luaţi: – medicamente de tipul ergotaminei (medicamente pentru tratamentul atacurilor de migrenă) – astemizol sau terfenadină (medicamente pentru tratamentul febrei fânului sau alergiilor) – cisapridă (medicamente utilizate pentru tratamentul problemelor digestive) – pimozidă (medicament pentru tratamentul psihozelor) – colchicină (medicament pentru tratamentul gutei) – lovastatină, simvastatină sau atorvastatină (medicamente utilizate pentru scăderea concentraţiilor de colesterol (un anumit tip de grăsime) în sânge
– aveţi concentraţii scăzute ale potasiului în sânge (o afecţiune numită hipopotasemie)
– aveţi o boală de ficat severă în asociere cu o boală de rinichi
– aveţi bătăi neregulate ale ritmului de bătaie al inimii
Atenţionări şi precauţii Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte să luaţi Claritromicina HEC Pharm dacă:
– sunteţi alergic la antibioticele lincomicină sau clindamicină
– aveţi orice probleme de ficat sau rinichi
– aveţi probleme de inimă, în special probleme ale ritmului inimii (de exemplu sindrom QT prelungit)
– aveţi sau sunteţi predispus la infecţii fungice (de exemplu candida)
– aveţi diabet zaharat
– sunteţi gravidă sau alăptaţi
– aveţi diaree severă în timp
Copii cu vârsta sub 12 ani Claritromicina HEC Pharm nu este adecvată pentru utilizare la copii cu vârsta sub 12 ani.
Claritromicina HEC Pharm împreună cu alte medicamente Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.
NU luaţi Claritromicina HEC Pharm dacă luaţi:
– ergotamină sau dihidroergotamină (pentru tratamentul migrenei)
– terfenadină sau astemizol (medicamente pentru tratamentul febrei fânului sau alergiilor)
– cisapridă (medicament utilizat pentru tratamentul problemelor digestive)
– pimozidă (medicament pentru tratamentul tulburărilor psihice)
– colchicină (medicament pentru tratamentul gutei)
– simvastatină sau lovastatină (medicamente utilizate pentru scăderea colesterolului)
– ticagrelor sau ranolazină (medicamente pentru tratamentul problemelor de inimă)
Este necesară prudenţă în cazul în care luaţi:
– digoxină, disopiramidă sau chinidină (medicamente pentru tratamentul unor diferite tulburări ale inimii)
– cilostazol (medicament pentru tratamentul problemelor de circulaţie a sângelui) metilprednisolon (un corticosteroid)
– anticoagulante orale (de exemplu warfarină, utilizată pentru subţierea sângelui)
– nateglinidă, pioglitazonă, repaglinid, rosiglitazonă sau insulină (medicamente pentru scăderea concentraţiilor glucozei în sânge)
– sildenafil, vardenafil şi tadalafil (medicamente pentru tratamentul impotenţei la bărbaţi adulţi sau pentru tratamentul tensiunii arteriale mari în vasele de sânge din plămâni)
– vinblastină (medicament pentru tratamentul cancerului)
– valproat, carbamazepină, fenobarbital sau fenitoină (medicamente pentru tratamentul epilepsiei)
– teofilină (medicament utilizat pentru tratamentul problemelor respiratorii)
– omeprazol (medicament pentru tratamentul indigestiei şi ulcerelor gastrice) cu excepţia cazului în care medicul v-a prescris un tratament pentru infecţia cu Helicobacter pylori asociată cu ulcerul duodenal)
– ciclosporină, sirolimus sau tacrolimus (utilizate pentru prevenirea rejecţiei de organ după transplant), etravirină, efavirenz, nevirapină, atazanavir, saquinavir, zidovudină sau ritonavir (medicamente pentru tratamentul infecţiilor cu virusul imunodeficienţei umane [HIV])
– rifampicină, rifapentină, fluconazol, itraconazol sau rifabutină (medicamente utilizate pentru tratamentul anumitor infecţii)
– tolterodină (medicament pentru tratamentul vezicii urinare hiperactive)
– verapamil (medicament pentru tratamentul tensiunii arteriale mari)
– sunătoare (un preparat pe bază de plante utilizat în tratamentul depresiei),
– benzodiazepine cum sunt midazolam, triazolam şi alprazolam, utilizate ca sedative
– Claritromicina nu interferează cu contraceptivele orale.
Claritromicina HEC Pharm împreună cu alimente şi băuturi Comprimatele de Claritromicina HEC Pharm pot fi luate cu sau fără alimente.
Sarcina şi alăptarea Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, nu luaţi Claritromicina HEC Pharm fără să discutaţi în prealabil cu medicul dumneavoastră.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor Claritromicina HEC Pharm vă poate face somnoros, ameţit sau confuz. NU conduceţi vehicule sau nu folosiţi utilaje dacă sunteţi afectat.
3. Cum să luaţi Claritromicina HEC Pharm
Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Doza recomandată este:
Adulţi şi adolescenţi (cu vârsta de 12 ani şi peste)
Pentru infecţii toracice, infecţii ale gâtului sau sinusurilor şi infecţii ale pielii şi ţesuturilor moi: 250 mg de două ori pe zi. În cazul infecţiilor severe, medicul dumneavoastră poate creşte doza la 500 mg de două ori pe zi. Durata obişnuită a tratamentului este cuprinsă între 6 şi 14 zile.
Pentru tratamentul infecţiei cu Helicobacter pylori asociată cu ulcer duodenal: Claritromicina HEC Pharm trebuie administrată în doză de 500 mg de două ori pe zi, în asociere cu alte medicamente pentru tratamentul Helicobacter pylori. Medicul va decide care este cel mai bun tratament pentru dumneavoastră. Dacă nu sunteţi sigur cu privire la ce medicament trebuie să luaţi şi când anume, trebuie să discutaţi cu medicul Dvs.
Administrarea la copii şi adolescenţi Claritromicina HEC Pharm nu este adecvată pentru utilizare la copii cu vârsta sub 12 ani. Pentru aceşti pacienţi sunt disponibile alte forme medicamentoase, de exemplu suspensii.
Pacienţi cu probleme de ficat sau rinichi. Dacă aveţi probleme de ficat sau rinichi severe poate fi necesar ca medicul dumneavoastră să vă reducă doza. În cazul în care aveţi aceste probleme, Claritromicina HEC Pharm nu trebuie luată timp de mai mult de 14 zile.
Mod de administrare Comprimatele de Claritromicina HEC Pharm trebuie înghiţite de preferinţă cu un pahar cu apă.
Dacă luaţi mai multă Claritromicina HEC Pharm decât trebuie Dacă luaţi în mod accidental mai multe comprimate de Claritromicină HEC într-o zi decât vi s-a spus de către medicului dumneavoastră, sau dacă un copil înghite accidental mai multe comprimate, adresaţi-vă imediat medicului sau mergeţi la secţia de urgenţă a celui mai apropiat spital. Supradozajul cu Claritromicină HEC poate provoca vărsături şi dureri de stomac. Luaţi cu dumneavoastră acest prospect, orice comprimate rămase şi ambalajul pentru a le arăta medicului sau personalului medical, astfel încât să cunoască ce medicamente aţi ingerat.
Dacă uitaţi să luaţi Claritromicina HEC Pharm Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi-o imediat ce vă aduceţi aminte, cu excepţia cazului în care este deja timpul să luaţi următoarea doză. NU luaţi într-o zi mai multe medicamente decât v-a recomandat medicul. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă încetaţi să luaţi Claritromicina HEC Pharm NU încetaţi să luaţi Claritromicina HEC Pharm chiar dacă vă simţiţi mai bine. Este important să încheiaţi perioada de tratament recomandată de către medic; în caz contrar, problema ar putea reveni iar acest medicament poate să fie mai puţin eficace data următoare .
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
4. Reacţii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Dacă, în orice moment din timpul tratamentului, prezentaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse,
ÎNTRERUPEŢI ADMINISTRAREA Claritromicina HEC Pharm şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră:
– diaree severă sau prelungită, care poate să conţină sânge sau mucus. Diareea poate să apară după două luni de la tratamentul cu claritromicină, caz în care trebuie să vă adresaţi din nou medicului dumneavoastră.
– erupţie trecătoare pe piele, dificultăţi la respiraţie, leşin sau umflare a feţei şi gâtului. Acestea sunt semne privind faptul că este posibil să aveţi o reacţie alergică.
– îngălbenire a pielii (icter), iritaţie a pielii, scaune deschise la culoare, urină închisă la culoare, abdomen sensibil sau pierdere a poftei de mâncare. Acestea pot fi semne privind faptul că ficatul dumneavoastră nu funcţionează corespunzător.
– reacţii severe pe piele, cum sunt apariţia de vezicule la nivelul pielii, gurii, buzelor, ochilor şi organelor genitale (simptome ale unei reacţii alergice rare, numită sindrom Stevens-Johnson/necroliză epidermică toxică)
– bătăi ale inimii rapide sau neregulate
– durere severă la nivelul abdomenului şi spatelui, provocată de inflamaţia pancreasului.
Reacţiile adverse frecvente (pot afecta cel mult 1 din 10 persoane) includ:
– durere de cap
– dificultăţi de somn
– modificări ale simţului gustului
– probleme cu stomacul, cum sunt greaţă, vărsături, durere de stomac, indigestie, diaree
– valori anormale ale funcţiei ficatului (observate în analizele de sânge)
– erupţie trecătoare pe piele
– transpiraţii crescute
Reacţiile adverse mai puţin frecvente (pot afecta cel mult 1 din 100 persoane) includ:
– candidoză orală sau vaginală (infecţie fungică)
– scădere a numărului anumitor celule din sânge (ceea ce poate face mai probabilă apariţia infecţiilor sau poate creşte riscul de învineţire sau sângerare)
– pierdere a poftei de mâncare, arsuri la stomac, balonare, constipaţie, vânturi
– anxietate, nervozitate, somnolenţă, oboseală, ameţeli, tremurături sau stare generală de rău
– zgomote în urechi sau pierdere a auzului
– vertij
– inflamaţie a gurii sau limbii
– senzaţie de gură uscată
– durere la nivelul articulaţiilor
– durere în piept sau modificări ale ritmului inimii, cum sunt palpitaţiile
– modificare a concentraţiilor substanţelor produse de ficat, inflamaţie a ficatului, incapacitate a ficatului de a funcţiona adecvat sau insuficienţă hepatică (puteţi observa îngălbenire a pielii, urină de culoare închisă, scaune deschise la culoare sau mâncărime a pielii)
– rezultate neobişnuite ale analizelor de sânge
Reacţiile adverse cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată pe baza datelor disponibile) includ:
– umflare, înroşire sau mâncărime a pielii. Uneori pot să apară pete de culoare maronie.
– sângerări mici, vizibile la nivelul pielii, deseori însoţite de durere la nivelul articulaţiilor şi abdomenului (purpura Henoch-Schönlein)
– acnee
– inflamaţie a pancreasului
– confuzie, pierdere a auzului, halucinaţii (vederea unor lucruri care nu există în realitate), modificare a percepţiei asupra realităţii sau panică, depresie, vise neobişnuite sau coşmaruri
– convulsii
– sângerare
– modificări de culoare ale limbii sau dinţilor
– pierdere a simţului gustului sau mirosului sau incapacitate de a percepe mirosul în mod adecvat
– surditate
– dureri musculare sau pierdere a ţesutului muscular. Dacă aveţi miastenia gravis (o afecţiune în care muşchii devin slăbiţi şi obosesc repede), claritromicina poate agrava aceste simptome
– concentraţii scăzute ale glucozei în sânge
– inflamaţie a rinichilor sau incapacitate a rinichilor de a funcţiona la parametrii normali (puteţi observa oboseală, umflare a feţei, abdomenului, coapselor sau gleznelor sau probleme la urinare) sau insuficienţă renală.
5. Cum se păstrează Claritromicina HEC Pharm
Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie şi pe etichetă după „EXP“. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.Nu aruncaţi medicamentele pe calea apei sau reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii
Ce conţine Claritromicina HEC Pharm comprimate filmate
Substanţa activă este claritromicina
Fiecare comprimat filmat conţine claritromicină 250 mg.
Fiecare comprimat filmat conţine claritromicină 500 mg.
Celelalte componente sunt:
celuloză microcristalină, croscarmeloză sodică, povidonă, siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, hipromeloză, dioxid de titan (E171) şi macrogol 400
Cum arată Claritromicina HEC Pharm comprimate filmate şi conţinutul ambalajului
Claritromicina HEC Pharm 250 mg comprimate filmate: comprimate filmate de formă capsulară, de culoare albă sau aproape albă, imprimate cu „S21” pe o parte şi netede pe partea cealaltă. Dimensiunea comprimatului este 146,5mm. Claritromicina HEC Pharm 500 mg comprimate filmate de formă capsulară, de culoare albă sau aproape albă, imprimate cu „S20” pe o parte şi netede pe partea cealaltă. Dimensiunea comprimatului este 198mm.
Mărimile ambalajului:
6, 10, 12, 20 sau 24 comprimate filmate în blister din PVC-PVdC/Al de culoare albă.
10, 14, 20 sau 100 comprimate filmate în blister din PVC-PVdC/Al de culoare albă.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.