Prospecte medicamente
Calcivid comprimate filmate

Calcivid comprimate filmate

Calcivid comprimate filmate

În acest prospect găsiţi:
1. Ce este CalciviD comprimate filmate şi pentru ce se utilizează
2. Înainte să utilizaţi CalciviD comprimate filmate
3. Cum să utilizaţi CalciviD comprimate filmate
4. Reacţii adverse posibile
5. Cum se păstrează CalciviD comprimate filmate
6. Informaţii suplimentare

1. CE ESTE CALCIVID COMPRIMATE FILMATE ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

CalciviD comprimate filmate face parte din grupa: calciu, calciu în combinaţie cu alte medicamente
CalciviD este un produs recomandat pentru prevenirea şi tratamentul complementar al osteoporozei. Conţine calciu, indispensabil dezvoltarii normale a oaselor şi vitamina D3 , care ajuta la absorbţia calciului în organism. Produsul ajuta la dezvoltarea completa a masei osoase şi la menţinerea ei.
Este recomandat pentru suplimentarea calciului şi vitaminei D3 – indispensabile pentru metabolismul normal al ţesutului osos – favorizarea dezvoltării complete şi prevenirea reducerii masei osoase, prevenirea apariţiei tulburărilor de formare a oaselor (osteoporoză, osteomalacie) şi ca tratament complementar. Existenţa unei cantităţi corespunzătoare de calciu şi vitamina D3 în organism este importantă în mod deosebit în următoarele cazuri:
– la vârsta pubertăţii şi la adulţii tineri pentru formarea corespunzătoare a oaselor (în special la fete şi femei),
– în perioada sarcinii şi a lactaţiei,
– în timpul şi după menopauză,
– pentru vârstnici şi la persoanele care nu stau la soare suficient (de ex. bolnavii incapabili să iasă din locuinţe),
– la cei care sunt sub regim vegetarian,
– la cei care consumă cantităţi insuficiente de produse lactate.

2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI CALCIVID COMPRIMATE FILMATE

Nu utilizaţi CalciviD comprimate filmate în următoarele cazuri:
Hipersensibilitate cunoscută la una din componente, la uleiul de arahide, insuficienţă renală, hipercalciurie, litiază renală, administrarea de derivaţi activi de vitamina D, hiperparatiroidism, hipervitaminoză D sau hipercalcemie de orice cauză.
Imobilizare prelungită asociată cu hipercalcemie şi/sau hipercalciurie.
Tulburări de depozitare a fierului (talasemie, hemocromatoză, anemie sideroblastică) (datorită prezenţei vitaminei C).

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi CalciviD comprimate filmate
În cazul în care cineva suferă de afecţiuni renale sau tulburări renale, premergător administrării produsului, se cere sfatul medicului care conduce tratamentul, pentru că în aceste cazuri decizia oportunităţii administrării de calciu şi/sau vitamina D3 este luată de medicul specialist!
-In timpul tratamentului pe termen lung cu CalciviD, trebuie urmarită concentraţia plasmatică si urinară de calciu, iar functia renala trebuie monitorizata prin determinarea nivelului creatininei.
-Monitorizarea este importanta in special la varstnici si la pacientii care sunt tratati concomitent cu glicozide tonicardiace, diuretice tiazidice. In caz de hipercalcemie sau functie renala afectata, se reduce doza sau se intrerupe tratamentul. Se recomanda reducerea dozei sau intreruperea temporara a tratamentului in cazul in care concentratia calciului urinar depaseste 7,5 mmoli/24 ore (300 mg/24 ore).
-Trebuie luat in considerare conţinutul de vitamina D (200 U.I.) al unui comprimat CalciviD, atunci cand se prescriu alte medicamente ce contin vitamina D. Administrarea suplimentara de vitamina D si calciu necesită supraveghere me dicala. In aceste conditii, se recomanda monitorizarea saptamanala a calciului seric si urinar.
-Se recomanda administrarea cu precautie a CalciviD in cazul pacientilor cu sarcoidoza, datorita riscului de crestere a metabolismului vitaminei D in metabolitii activi corespunzatori. Si in acest caz trebuie monitorizată concentraţia plasmatică si urinară a calciului.
-Pacientii cu insuficienta renala prezinta afectarea metabolismului vitaminei D, iar in cazul in care primesc colecalciferol trebuie monitorizat bilantul fosfocalcic;
Tratametul combinat cu calciu şi vitamina D la pacienţii cu imobilizare prelungită nu trebuie utilizat decât în cazul remobilizării acestora.
Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Se evită administrarea concomitentă de alte produse cu conţinut de calciu şi vitamina D3, pentru a împiedica aportul excesiv şi pentru a preveni posibilitatea apariţiei unui nivel seric al calciului peste cel fiziologic!
-Fenitoina si barbituricele pot reduce efectul vitaminei D deoarece metabolismul acesteia este intensificat.
-Fluorura sodica sau bifosfonatul trebuie administratae cu cel putin 2 ore inainte sau dupa CalciviD, altfel absorbtia acestora va fi redusa.
-Administrarea orala a tetaciclinelor sau a antiacidelor, se va face cu cel putin 3 ore inainte sau dupa CalciviD.
-Diureticele tiazidice pot determina apariţia hipercalcemiei ca urmare a excretiei renale scazute de calciu. Concentratia plasmatica a calciului trebuie monitorizata in cazul tratamentului de lunga durata, sub supravegherea medicului.
-Administrarea de glucocorticoizi poate diminua efectul vitaminei D3.
-Toxicitatea glicozidelor tonicardiace poate creste in timpul tratamentului cu calciu si vitamina D (risc de aritmie). Se recomanda monitorizarea ECG si a calciului seric.
-Pot apare interactiuni cu anumite alimente (de exemplu cele ce contin acid oxalic, fosfati sau acid fitic sau care au un continut crescut de fibre).
-Absorbtia levotiroxinei poate fi afectata si, de aceea, aceasta va fi administrată cu minim 4 ore inainte de CalciviD.
-De asemenea, poate fi afectata absorbtia antibioticelor chinolone (ciprofloxacina, levofloxacina, acid nalidixic, norfloxacina, ofloxacina), fapt pentru care aceste medicamente se vor administra cu cel putin 4 ore inainte sau dupa CalciviD.
-Calciul poate diminua absorbtia digestiva a sarurilor de fier; astfel, aceste saruri trebuie administrate la distanta de ingestia de alimente si in absenta calciului.

Utilizarea CalciviD comprimate filmate cu alimente şi băuturi
Se recomandă o pauză de 2 ore între administrarea comprimatelor filmate CalciviD şi ingerarea de alimente cu conţinut ridicat de fibre vegetale. Acestea din urmă diminuă considerabil absorbţia calciului.

Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Acest medicament se poate administra in timpul sarcinii si al alaptarii, dar nu trebuie depasita doza zilnica de 1500 mg calciu si 600 U.I. vitamina D3.
Supradozajul colecalciferolului trebuie evitat în timpul sarcinii:
-la animale, supradozajul de vitamina D in timpul gestatiei s-a dovedit a avea efect teratogenic.
-supradozajul de vitamina D trebuie evitat la femeile gravide deoarece la acestea, hipercalcemia prelungită poate avea urmatoarele efecte asupra copilului: retard fizic si mental, stenoza aortica supravalvulara sau retinopatie.
Deoarece vitamina D şi metaboliţii săi se excretă în laptele matern, acest aspect trebuie luat în considerare când se administrează vitamina D suplimentar sugarului. Tratamentul în timpul sarcinii sau alăptării trebuie recomandat de către medic.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Acest medicament este considerat sigur în doza şi frecvenţa de administrare recomandate.
Informaţii importante privind unele componente ale CalciviD comprimate filmate
Un comprimat conţine 599,64 mg zahăr. Medicamentul conţine ulei de soia. Dacă aveţi alergie la arahide sau soia nu utilizaţi acest medicament. Deoarece medicamentul conţine zahăr, administrarea nu este recomandată la pacienţii cu intoleranţă ereditară la galactoză, sindrom de malabsorbţie a glucozei, galactozei, fructozei sau deficit de lactază, sucrază – isomaltază.

3. CUM SĂ UTILIZAŢI CALCIVID COMPRIMATE FILMATE

Doza uzuală pentru adulţi pentru prevenirea osteoporozei şi promovarea dezvoltării masei osoase maxime este de 1 comprimat filmat pe zi. În situaţii justificate – de exemplu tratament adjuvant al osteoporozei şi osteomalaciei, aport de calciu şi vitamina D3 la vârstnici, etc. – această doză poate fi crescută la două comprimate filmate pe zi, la recomandarea medicului.
Pe durata sarcinii şi alăptării doza zilnică este de un comprimat filmat.
La copii în vârstă de peste 10 ani, doza uzuală este de un comprimat filmat pe zi. Sub vârsta de 10 ani, doza este determinată de medic, în mod individualizat pentru fiecare copil.
Comprimatul filmat va fi luat la 1-1,5 ore după mese, cu o cană de apă sau suc de fructe. Dacă este necesar comprimatul poate fi divizat.
Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din CalciviD comprimate filmate
În cazul administrării unor doze mari (intoxicatiei acută) apare hipercalciurie si hipercalcemie manifestate prin: greata, voma, polidipsie, poliurie, constipatie. Solicitaţi imediat ajutorul medicului.
Supradozajul cronic cu vitamina D3 poate conduce la dezvoltarea calcificarilor vasculare si tisulare datorita hipercalcemiei.
Tratament :
În cazul supradozajului, pacientul trebuie internat într-un serviciu de nefrologie, pentru că ar putea apărea necesitatea unui tratament de specialitate. Se intrerupe tratamentul cu calciu si vitamina D si se rehidrateaza pacientul
Dacă uitaţi să utilizaţi CalciviD comprimate filmate
Nu administraţi doza dublă pentru că astfel în loc să recuperaţi doza pierdută vă expuneţi la riscul supradozajului. Continuaţi tratamentul în modul în care este prescris.
Pentru informatii suplimentare privind modul de administrare si pentru stabilirea duratei tratamentului se recomanda ca pacientul sa se adreseze medicului.

4. REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, CalciviD comprimate filmate poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
In cazul combinaţiilor de calciu şi vitamina D, au fost raportate reactii adverse de tipul:
-hipercalciurie si, in mod exceptional, hipercalcemie in cazul tratamentului prelungit cu doze mari;
-tulburari gastrointestinale: constipatie, flatulenta, greata, durere epigastrica, diaree;
-prurit, erupţii cutanate, urticarie.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravǎ sau dacă observaţi orice reacţie adversǎ nemenţionatǎ în acest prospect, vă rugăm să comunicaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

5. CUM SE PĂSTREAZĂ CALCIVID COMPRIMATE FILMATE

A se păstra la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi CalciviD comprimate filmate după data de expirare înscrisă pe ambalaj dupa exp.. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE

Ce conţine CalciviD comprimate filmate
-Substanţa activă sunt colecalciferol 400 UI sub formă de colecalciferol pulbere (100000 UI/g)
4 mg şi calciu 600 mg sub formă de carbonat de calciu 95% 1578 mg.
-Celelalte componente sunt: celuloză microcristalină, copovidonă, crospovidonă, stearat de magneziu, sepifilm 4202-yellow (hipromeloză, polietilen glicol 400, talc, dioxid de titan (E171), oxid galben de fer (E172)), ulei de soia parţial hidrogenat, gelatină bovină hidrolizată, zahăr, amidon de porumb, dl-α-tocopherol, maltodextrină, polisorbat

Cum arată CalciviD comprimate filmate şi conţinutul ambalajului
CalciviD comprimate filmate se prezinta sub forma de comprimate filmate de formă alungită, de culoare galben deschis, prevăzute cu o linie mediană pe una din feţe

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *