Prospecte medicamente
Aflamil | Prospect

Aflamil | Prospect

Aflamil 100 mg comprimate filmate (Aceclofenac) | Prospect
Aflamil.Prospect
Aflamil.Prospect

1. Ce este Aflamil şi pentru ce se utilizează 

Aceclofenacul aparţine unui grup de medicamente numit anti-inflamatoare nesteroidiene şi antireumatice. Medicul dumneavoastră vă prescrie Aflamil pentru tratamentul bolilor cu inflamaţii acute şi durere, precum: lumbago (dureri de spate), dureri de dinţi, dismenoree (dureri abdominale în timpul ciclului menstrual) sau dureri ale articulaţiilor. Aflamil poate fi utilizat în tratamentul bolilor cronice ale articulaţiilor cu durere cronică şi inflamaţie cum sunt: osteoartrită sau artroza (afecţiune care apare, de obicei, peste vârsta de 50 ani şi care se datorează pierderii cartilajului articular şi a ţesutului osos de lângă articulaţii), inflamaţia de origine reumatică a unei articulaţii sau a mai multor articulaţii (poliartrită reumatoidă) şi artrita ce afectează una sau mai multe articulaţii intervertebrale ale coloanei vertebrale cu prezenţa de adeziune anormală şi rigiditate a articulaţiilor (spondilită anchilozantă) sau alte tulburări locomotorii dureroase (de exemplu: periartrită humeroscapulară şi reumatism extraarticular).

2. Înainte să utilizaţi Aflamil 

Nu utilizaţi Aflamil

– dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la aceclofenac sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6).
– dacă aţi suferit de astm bronşic, îngustare a căilor respiratorii, rinită acută, erupţii cutanate sau alte reacţii alergice, după ce aţi luat acid acetilsalicilic (de exemplu, Aspirină, Istopirină, Kalmopirină) sau alte medicamente anti-inflamatoare nesteroidiene;
– dacă aţi suferit sau suferiţi de ulcer gastric sau duodenal sau sângerare gastro-intestinală ori alte sângerări active sau tulburări de sângerare;
– dacă suferiţi de boli severe ale ficatului sau ale rinichilor;
– dacă suferiţi de insuficienţă cardiacă severă.
– în caz de sarcină (în special pe parcursul ultimelor 3 luni).

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Aflamil

Dacă oricare din următoarele se aplică în cazul dumneavoastră, trebuie să informaţi medicul dumneavoastră înainte de începerea tratamentului:

– dacă aţi avut ulcer gastric sau duodenal sau boală inflamatoare gastrointestinală (colită ulcerativă, boală Crohn) sau tulburări de coagulare a sângelui;
– dacă suferiţi de o boală uşoară până la moderată a ficatului sau a rinichilor sau tendinţa de a acumula lichid în interiorul corpului dumneavoastră, din orice alt motiv;
– dacă aveţi antecedente de sângerare la nivelul creierului;
-dacă suferiţi de insuficienţă cardiacă uşoară până la moderată sau tensiune arterială crescută;
– dacă suferiţi de orice tulburare de sânge (deoarece se poate agrava);
– dacă aveţi o anumită afecţiune a pielii şi a ţesutului conjunctiv numită lupus eritematos sistemic;
– dacă aţi suferit în trecut sau suferiţi încă de astm bronşic;
– dacă aveţi o anumită boală metabolică numită porfirie;
– în perioada de convalescenţă după o intervenţie chirurgicală majoră.

Medicamente precum Aflamil pot fi asociate cu un risc uşor crescut de apariţie a atacului de cord („infarct miocardic”) sau a accidentului vascular cerebral. Riscurile de orice tip sunt mai probabile la doze mari şi în cazul tratamentului de lungă durată. Nu depăşiţi doza şi durata recomandate pentru tratament.

Dacă aveţi probleme cardiace, boală arterială periferică, accident vascular cerebral în antecedente sau consideraţi că aţi putea prezenta risc de a dezvolta aceste afecţiuni (de exemplu, dacă aveţi hipertensiune arterială, diabet zaharat sau valori crescute ale colesterolului sau sunteţi fumător) trebuie să discutaţi despre tratament cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul.

Foarte rar, au fost raportate reacţii severe pe piele în legătură cu utilizarea de medicamente cum este Aflamil (vezi pct. 4). De asemenea, ca şi în cazul altor medicamente antiinflamatorii nesteroidiene, pot apărea reacţii adverse severe fără o expunere prealabilă la medicament. Foarte rar, au fost raportate afecţiuni dermatologice care pun viaţa în pericol, unele dintre ele fatale (denumite dermatită exfoliativă, sindrom Stevens-Johnson şi necroliză epidermică toxică) în legătură cu utilizarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene cum este aceclofenacul. Simptomele principale ale acestor afecţiuni sunt: erupţii cutanate, mâncărimi, urticarie, băşici pe piele, febră. Pacienţii par a fi expuşi la cel mai mare risc de a prezenta aceste reacţii la începutul tratamentului, reacţiile manifestându-se în majoritatea cazurilor pe durata primei luni de tratament. Aflamil trebuie întrerupt la prima apariţie a erupţiilor cutanate sau la oricare alt semn de hipersensibilitate. Aflamil nu trebuie luat în caz de varicelă (vărsat de vânt).

În cazuri rare, Aflamil poate determina ulceraţie gastrointestinală şi sângerare, sau perforare. Aceasta poate apărea în orice moment al tratamentului, cu sau fără simptome de avertizare. Dacă observaţi orice simptome abdominale, în special dacă sunteţi mai în vârstă, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră.

Copii şi adolescenţi

Utilizarea Aflamil la copii nu este recomandată datorită lipsei de date privind siguranţa şi eficacitatea.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Anumite medicamente pot influenţa efectele Aflamil. În aceste cazuri, poate fi necesară modificarea dozei sau să întrerupeţi tratamentul cu aceste medicamente. Poate prezenta o importanţă deosebită dacă luaţi:

– litiu (pentru boli psihice);
– digoxină (pentru insuficienţă a inimii sau aritmii cardiace);
– diuretice (pilule pentru eliminarea apei);
– anumite medicamente pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute (inhibitori ECA şi antagonişti ai angiotensinei II);
– anticoagulante (medicamente pentru subţierea sângelui);
– medicamente pentru depresie cum sunt inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei;
– antidiabetice (medicamente pentru diabet);l
– metotrexat (pentru tumori şi reumatism);
– tacrolimus şi ciclosporină (medicamente care suprimă sistemul imunitar şi sunt utilizate pentru a preveni respingerea organelor transplantate);
– medicamente antiinflamatoare steroidiene cum sunt: betametazonă şi prednisolonă;
– acid acetilsalicilic şi alte antialgice (aşa numitele medicamente antiinflamatoare nesteroidiene);
– zidovudină (medicament pentru tratamentul infecţiei cu HIV).

Utilizarea Aflamil împreună cu alimente şi băuturi

Aflamil comprimat filmat poate fi utilizat atât înainte cât şi în timpul mesei.

Sarcina şi alăptarea

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Aflamil poate face mai dificil să rămâneţi gravidă. Informaţi medicul dumneavoastră dacă intenţionaţi să rămâneţi gravidă sau dacă aveţi dificultăţi în a rămâne gravidă.

Aflamil trebuie evitat dacă sunteţi gravidă (în special pe parcursul ultimelor 3 luni) sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă.

Nu se cunoaşte dacă Aflamil este excretat în laptele matern.
Spuneţi medicului dumneavoastră înainte de a utiliza Aflamil dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje dacă aveţi ameţeli, greaţă, senzaţie de rotire sau alte tulburări ale sistemului nervos central, în timp ce luaţi Aflamil.

3. Cum să utilizaţi Aflamil

Luaţi întotdeauna Aflamil exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Comprimatele filmate trebuie înghiţite întregi, cu o cantitate suficientă de lichid.
Doza zilnică recomandată este de 200 mg, adică un comprimat filmat dimineaţa şi unul seara (câte un comprimat filmat la fiecare 12 ore).
Dacă aveţi impresia că efectul Aflamil este prea puternic sau prea slab, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau farmacistul.

Copii şi adolescenţi

Acest medicament nu este recomandat pentru copii.

Vârstnici

Dozele vor fi stabilite de medicul dumneavoastră şi este necesar control medical periodic.

Boli de inimă şi de rinichi

Dozele vor fi stabilite de medicul dumneavoastră şi este necesar control medical periodic.

Boli de ficat

Doza zilnică recomandată trebuie redusă la un comprimat filmat.

Tratament pe termen lung

În cazul unui tratament pe termen lung cu Aflamil, medicul dumneavoastră va solicita efectuarea la intervale de aproximativ 3 luni, a hemoleucogramei şi a testelor pentru controlul funcţiilor hepatice şi renale.

Dacă aţi utilizat mai mult Aflamil decât trebuie

Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau farmacistului sau mergeţi la secţia de urgenţe a celui mai apropiat spital. Luaţi cu dumneavoastră acest prospect.

Dacă aţi uitat să utilizaţi Aflamil

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Luaţi doza următoare, la ora obişnuită.

Dacă încetaţi să utilizaţi Aflamil

Durata tratamentului va fi stabilită de medicul dumneavoastră. Nu întrerupeţi tratamentul mai repede, chiar dacă vă simţiţi mai bine.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Cele mai multe dintre acestea sunt uşoare şi dispar când întrerupeţi utilizarea Aflamil.

Reacţii adverse frecvente: ameţeli, indigestie, durere abdominală, greţuri, diaree şi valori anormale ale testelor funcţiei hepatice.

Reacţii adverse mai puţin frecvente: flatulenţă, gastrită (inflamaţie a mucoasei gastrice), constipaţie, vărsături, ulcer al mucoasei bucale (ulceraţie bucală), mâncărimi şi erupţii trecătoare pe piele, inflamaţia pielii, urticarie sau valori anormale ale testelor funcţiei rinichilor.

Reacţii adverse rare: ulcer şi sângerare la nivelul stomacului sau intestinelor, melenă (scaune negre ca smoala, care sunt asociate cu sângerare gastrointestinală), diaree cu sânge, hipertensiune arterială, agravare a hipertensiunii arteriale, insuficienţă cardiacă, dispnee (dificultăţi de respiraţie sau scurtare a respiraţiei, de obicei asociate cu anumite boli de inimă sau plămâni), anemie, (număr anormal de mic de globule roşii sau deficit al conţinutului de hemoglobină din acestea), umflare a feţei, limbii sau gâtului, reacţii alergice (hipersensibilitate, incluzând reacţii alergice severe numite şoc anafilactic),tulburări de vedere.

Reacţii adverse foarte rare: diminuarea funcţiei măduvei osoase, număr anormal de mic de globule albe şi plachete în sânge, anemie datorată dezintegrării globulelor roşii, valori mari ale potasiului şi enzimelor hepatice în sânge, depresie, tulburări de somn (insomnii), vise ciudate, parestezie (senzaţie de furnicare), tremurături (mişcări ritmice involuntare), somnolenţă, dureri de cap, deteriorare sau tulburări ale gustului, inflamaţie a mucoasei care căptuşeşte gura, pancreatită (inflamaţie a pancreasului), afecţiuni ale ficatului incluzând hepatită (inflamaţie a ficatului), vărsătură cu sânge, vertij (senzaţie de rotire), tinitus (auzirea de ţiuituri sau alte sunete fără o cauză externă), purpură (câteva mici sângerări în piele), eczemă, reacţii severe ale pielii, edem (umflare a picioarelor, braţelor sau a feţei), crampe musculare la nivelul picioarelor, tulburări ale funcţiei renale, insuficienţă renală, palpitaţii (senzaţii neplăcute de bătăi neregulate şi/sau puternice ale inimii), vasculită (inflamaţie a vaselor de sânge), oboseală (slăbiciune), roşeaţă, bufeuri, dificultăţi în respiraţie (bronhospasm), creştere în greutate, perforaţie intestinală, exacerbare a bolilor inflamatorii gastrointestinale (colită ulcerativă, boală Crohn).

Medicamentele precum Aflamil pot fi asociate cu un risc uşor crescut de apariţie a atacului de cord („infarct miocardic”) sau a accidentului vascular cerebral.
În legătură cu utilizarea de medicamente care acţionează ca Aflamil, au fost raportate: edem (retenţie de lichide), tensiune arterială mare şi insuficienţă cardiacă.
În mod excepţional, au fost complicaţii pe perioada vărsatului de vânt (varicelă).

Foarte rar, în legătură cu utilizarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, au fost raportate reacţii buloase pe piele (incluzând sindromul Stevens-Johnson şi necroliză epidermică toxică, vezi pct. 2) şi inflamaţie a rinichilor.

Întrerupeţi imediat utilizarea Aflamil şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă prezentaţi simptome ale reacţiilor alergice cum sunt:

– umflare a feţei, limbii sau gâtului,
– dificultate la înghiţire,
– urticarie şi dificultăţi în respiraţie.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agravează sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

5. Cum se păstrează Aflamil 

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
A nu se utiliza Aflamil după data de expirare înscrisă pe ambalaj (după EXP). Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra la temperaturi sub 25 °C.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Informaţii suplimentare

Ce conţine Aflamil

– Substanţa activă este aceclofenac. Fiecare comprimat filmat conţine aceclofenac 100 mg. 6
– Celelalte componente sunt:
– Nucleu: palmitostearat de glicerol, croscarmeloză sodică, povidonă, celuloză microcristalină PH 101, celuloză microcristalină PH 102.
– Film: Sepifilm 752 White (care conţine: hipromeloză (35-45%), celuloză microcristalină (27-37%)).

Cum arată Aflamil şi conţinutul ambalajului

Aflamil se prezintă sub formă de comprimate filmate de culoare albă, biconvexe, rotunde, gravate cu “A” pe o faţă. Suprafaţa de rupere este de culoare albă

Prospect autorizat de Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale din Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *