Prospecte medicamente
Arcoxia 30 mg/ 60 mg/ 90 mg/ 120 mg comprimate filmate

Arcoxia 30 mg/ 60 mg/ 90 mg/ 120 mg comprimate filmate

Arcoxia 30 mg/ 60 mg/ 90 mg/ 120 mg comprimate filmate (Etoricoxib)
Ce găsiţi în acest prospect găsiţi:
1. Ce este ARCOXIA şi pentru ce se utilizează
2. Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi ARCOXIA
3. Cum să luați ARCOXIA
4. Reacţii adverse posibile
5. Cum se păstrează ARCOXIA
6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii
1. Ce este ARCOXIA și pentru ce se utilizează
 ARCOXIA face parte dintr-un grup de medicamente denumite inhibitori selectivi de COX-2. Acestea aparţin unei clase de medicamente denumite medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).
 ARCOXIA ajută la reducerea durerii şi tumefacţiei (inflamaţiei) de la nivelul articulaţiilor şi muşchilor la persoane cu boală artrozică, poliartrită reumatoidă, spondilită anchilozantă şi gută.
 ARCOXIA este utilizată şi pentru tratamentul de scurtă durată al durerii de intensitate moderată apărută după intervenţiile chirurgicale dentare.
Ce este boala artrozică? 
Boala artrozică este o boală a articulaţiilor. Ea este determinată de distrugerea gradată a cartilajelor care protejează extremităţile oaselor. Aceasta produce tumefacţie (inflamaţie), durere, sensibilitate, blocare articulară şi impotenţă funcţională.
Ce este poliartrita reumatoidă?
Poliartrita reumatoidă este o boală inflamatoare pe termen lung a articulaţiilor. Aceasta produce durere, blocare articulară, tumefacţie, cu reducerea progresivă a mişcării în articulaţiile pe care le afectează. Ea poate produce, de asemenea, inflamaţie la nivelul altor zone ale corpului.
Ce este guta?
Guta este o boală caracterizată prin accese bruşte, recurente de inflamaţie foarte dureroasă şi roşeaţă la nivelul articulaţiilor. Ea este provocată de depozitarea de cristale minerale în articulaţie.
Ce este spondilita anchilozantă? 
Spondilita anchilozantă este o afecţiune inflamatoare la nivelul coloanei vertebrale şi articulaţiilor mari.
2. Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi ARCOXIA 
Nu utilizaţi ARCOXIA:
 dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la etoricoxib sau la oricare dintre celelalte componente ale ARCOXIA (vezi Informaţii suplimentare, punctul 6)
 dacă sunteţi alergic la medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), inclusiv acid acetilsalicilic şi inhibitori de COX-2 (vezi Reacţii adverse posibile, punctul 4)
 dacă aveţi în prezent un ulcer gastric sau sângerări gastrice sau intestinale
 dacă aveţi boală hepatică gravă
 dacă aveţi boală renală gravă
 dacă sunteţi sau aţi putea fi gravidă sau dacă alăptaţi (vezi „Sarcina şi alăptarea”)
 dacă aveţi vârsta sub 16 ani
 dacă aveţi boală inflamatoare intestinală, cum este boala Crohn, colita ulcerativă sau colita
 dacă medicul dumneavoastră v-a diagnosticat cu tulburări cardiace inclusiv insuficienţă cardiacă (formă moderată sau severă), angină pectorală (durere în piept) sau dacă aţi avut în trecut infarct miocardic, bypass chirurgical, boală arterială periferică (circulaţie deficitară la nivelul gambelor sau picioarelor datorită arterelor îngustate sau blocate) sau orice fel de accident vascular cerebral (inclusiv accident ischemic tranzitor sau AIT). Etoricoxib poate creşte uşor riscul dumneavoastră de infarct miocardic şi accident vascular cerebral şi de aceea nu trebuie utilizat la cei care au avut deja tulburări cardiace sau accident vascular cerebral
 dacă aveţi hipertensiune arterială care nu este controlată prin tratament (verificaţi împreună cu medicul dumneavoastră sau asistenta în cazul în care nu sunteţi sigur dacă tensiunea dumneavoastră arterială este controlată adecvat)
Dacă credeţi că vă aflaţi în oricare dintre aceste situaţii, nu utilizaţi comprimatele până nu discutaţi cu medicul dumneavoastră.
Atenţionări şi precauţii
Înainte să luaţi ARCOXIA adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă:
 Aveţi istoric de hemoragie gastrică sau de ulcere.
 Sunteţi deshidratat, de exemplu datorită unui acces prelungit de vărsături sau diaree.
 Prezentaţi edeme datorită retenţiei de lichide.
 Aveţi istoric de insuficienţă cardiacă sau orice altă formă de boală cardiacă.
 Aveţi istoric de hipertensiune arterială. ARCOXIA, în special în doze mari, poate creşte tensiunea arterială la unii pacienţi, iar, din când în când, medicul dumneavoastră va dori să vă verifice tensiunea arterială.
 Aveţi istoric de boală hepatică sau renală.
 Sunteţi în tratament pentru o infecţie. ARCOXIA poate masca sau ascunde febra, care este un semn al infecţiei.
 Încercaţi să deveniţi gravidă.
 Sunteţi în vârstă (de exemplu, aveţi vârsta peste 65 ani).
 Aveţi diabet zaharat, colesterol crescut sau sunteţi fumător. Acestea pot creşte riscul dumneavoastră de boală cardiacă.
În cazul în care nu sunteţi sigur dacă vă aflaţi în oricare dintre situaţiile de mai sus, adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a utiliza ARCOXIA pentru a vedea dacă acest medicament este potrivit pentru dumneavoastră.
ARCOXIA este la fel de eficace atât la pacienţii vârstnici cât şi la adulţii mai tineri. Dacă sunteţi în vârstă (de exemplu, aveţi vârsta peste 65 ani), medicul dumneavoastră va dori să vă urmărească corespunzător. Nu este necesară ajustarea dozei la pacienţii vârstnici.
Copii şi adolescenţi
Nu dați acest medicament copiilor și adolescenților cu vârsta sub 16 ani.
ARCOXIA împreună cu alte medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luați orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
După ce începeţi să utilizaţi ARCOXIA, este posibil ca medicul dumneavoastră să dorească să vă urmărească îndeaproape pentru a verifica dacă medicamentele pe care le luaţi acţionează adecvat, îndeosebi dacă luaţi vreunul dintre medicamentele enumerate mai jos:
 medicamente care vă subţiază sângele (anticoagulante), cum este warfarina
 rifampicină (un antibiotic)
 metotrexat (un medicament utilizat pentru supresia sistemului imun, folosit adesea în poliartrita reumatoidă)
 medicamente utilizate pentru controlul hipertensiunii arteriale şi insuficienţei cardiace denumite inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA) şi antagonişti ai receptorilor de angiotensină, exemplele incluzând enalapril şi ramipril, losartan şi valsartan
 litiu (un medicament utilizat pentru tratamentul anumitor tipuri de depresie)
 diuretice (medicamente care cresc diureza)
 ciclosporină sau tacrolimus (medicamente utilizate pentru supresia sistemului imun)
 digoxină (un medicament pentru tratamentul insuficienţei cardiace şi aritmiilor cardiace)
 minoxidil (un medicament utilizat pentru tratamentul hipertensiunii arteriale)
 comprimate sau soluţie orală de salbutamol (un medicament pentru astmul bronşic)
 terapie de substituţie hormonală
 acid acetilsalicilic, riscul de ulcere gastrice fiind mai mare dacă utilizaţi ARCOXIA împreună cu acid acetilsalicilic.
– ARCOXIA poate fi luat împreună cu doze mici de acid acetilsalicilic. Dacă luaţi în mod obişnuit doze mici de acid acetilsalicilic pentru a preveni infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral, nu trebuie să opriţi administrarea acestuia fără să discutaţi în prealabil cu medicul dumneavostră.
– nu utilizaţi doze mari de acid acetilsalicilic sau alte medicamente antiinflamatoare în timpul tratamentului cu ARCOXIA
Sarcina şi alăptarea
Comprimatele de ARCOXIA nu trebuie administrate în timpul sarcinii. Nu utilizaţi comprimatele dacă sunteţi gravidă sau consideraţi că aţi putea fi gravidă sau dacă intenţionaţi să deveniţi gravidă. Dacă deveniţi gravidă, întrerupeţi administrarea comprimatelor şi informaţi medicul dumneavoastră. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă nu sunteţi sigură sau dacă aveţi nevoie de sfaturi suplimentare.
Nu se cunoaşte dacă ARCOXIA se excretă prin laptele uman. Dacă alăptaţi sau intenţionaţi să alăptaţi, informaţi medicul dumneavoastră înainte de a utiliza ARCOXIA. În cazul în care utilizaţi ARCOXIA, nu trebuie să alăptaţi.
ARCOXIA împreună cu alimente şi băuturi
Efectul medicamentului poate avea un debut mai rapid când ARCOXIA este administrată fără alimente.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
La unii pacienţi care utilizează ARCOXIA s-au raportat ameţeli şi somnolenţă.
În cazul în care prezentaţi ameţeli sau somnolenţă nu trebuie să conduceţi.
În cazul în care prezentaţi ameţeli sau somnolenţă nu trebuie să folosiţi unelte sau utilaje.
ARCOXIA conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la anumite categorii de glucide, adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a utiliza acest medicament.
3. Cum să luați ARCOXIA 
Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Comprimatele de ARCOXIA nu trebuie utilizate de copii sau adolescenţi cu vârsta sub 16 ani.
Utilizaţi comprimatele de ARCOXIA pe cale orală o dată pe zi. ARCOXIA poate fi utilizat cu sau fără alimente.
Nu utilizaţi mai mult decât doza recomandată pentru starea dumneavoastră. Din când în când, medicul dumneavoastră va dori să discutaţi despre tratamentul efectuat. Este important să utilizaţi cea mai mică doză care să vă controleze durerea şi nu trebuie să luaţi ARCOXIA mai mult timp decât este necesar. Se recomandă aceasta deoarece riscul de infarct miocardic şi accident vascular cerebral poate să crească după tratament prelungit, în special cu doze mari.
Boală artrozică
Doza recomandată este de 30 mg o dată pe zi, crescând până la maxim 60 mg o dată pe zi, dacă este necesar.
Poliartrită reumatoidă
Doza recomandată este de 90 mg o dată pe zi.
Doza recomandată este de 90 mg o dată pe zi.
Afecţiuni dureroase acute
Etoricoxib trebuie utilizat doar pentru perioada dureroasă acută.
Gută
Doza recomandată este de 120 mg o dată pe zi, şi trebuie administrată doar în perioada dureroasă
acută, limitată la o perioadă maximă de 8 zile de tratament.
Dureri după intervenţii chirurgicale dentare
Doza recomandată este de 90 mg o dată pe zi, limitată la o perioadă maximă de 3 zile de tratament.
Persoane cu afecţiuni hepatice
 Dacă aveţi o boală hepatică uşoară, nu trebuie să utilizaţi mai mult de 60 mg pe zi.
 Dacă aveţi boală hepatică moderată, nu trebuie să utilizaţi mai mult de 60 mg o dată la 2 zile sau 30 mg pe zi.
Dacă aţi utilizat mai mult ARCOXIA decât trebuie
Nu trebuie să utilizaţi niciodată mai multe comprimate decât vă recomandă medicul dumneavoastră. În cazul în care luaţi prea multe comprimate de ARCOXIA, trebuie să vă prezentaţi imediat pentru consult medical.
Dacă aţi uitat să utilizaţi ARCOXIA
Este important să utilizaţi ARCOXIA aşa cum v-a prescris medicul dumneavoastră. Dacă uitaţi să luaţi o doză, urmaţi tratamentul în continuare conform schemei recomandate. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa comprimatul uitat.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
4. Reacții adverse posibile 
Ca toate medicamentele, ARCOXIA poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Dacă prezentaţi oricare dintre aceste semne, trebuie să opriţi administrarea ARCOXIA şi să discutaţi imediat cu medicul dumneavoastră:
 apar sau se agravează respiraţia dificilă, durerile în piept sau umflarea gleznelor
 colorare în galben a pielii şi a albului ochilor (icter) – acestea sunt semne ale afecţiunilor hepatice
 dureri de stomac severe sau continue sau scaunele dumneavoastră devin de culoare neagră
 o reacţie alergică – care poate include afecţiuni pe piele cum sunt ulceraţii sau vezicule, sau umflarea feţei, buzelor, limbii sau gâtului care poate determina dificultăţi în respiraţie
Frecvenţa posibilelor reacţii adverse enumerate mai jos este definită utilizând următoarea convenţie:
Foarte frecvente (afectează mai mult de 1 din 10 utilizatori)
Frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 100)
Mai puţin frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000)
Rare (afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000)
Foarte rare (afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000)
Următoarele reacţii adverse pot să apară în timpul tratamentului cu ARCOXIA:
Foarte frecvente:
 dureri la nivelul stomacului
Frecvente:
 senzaţie de gură uscată (umflare şi durere după extracţie dentară)
 tumefacţia picioarelor şi/sau a gambelor datorată retenţiei de lichide (edeme)
 ameţeli, cefalee
 palpitații (bătăi rapide sau neregulate ale inimii), ritm cardiac neregulat (aritmii)
 creșterea tensiunii arteriale
 respiraţie şuierătoare sau scurtarea respiraţiei (bronhospasm)
 constipație, flatulență (gaze intestinale în exces), gastrită (inflamaţie a mucoasei gastrice), arsuri în capul pieptului, diaree, indigestie (dispepsie)/disconfort la nivelul stomacului, greață, stare de rău (vărsături), inflamaţia esofagului, ulceraţii bucale
 modificări ale testelor sanguine legate de starea ficatului
 vânătăi
 stare de slăbiciune şi oboseală, simptome asemănătoare gripei
Mai puțin frecvente:
 gastroenterită (inflamația tractului gastrointestinal care afectează atât stomacul cât și intestinul subțire/probleme la nivelul stomacului), infecţii la nivelul căilor respiratorii superioare, infecţii ale tractului urinar
 scăderea numărului de celule sanguine roşii, scăderea numărului de celule sanguine albe, scăderea numărului de trombocite
 hipersensibilitate (o reacție alergică incluzând blânde care pot fi atât de severe încât să necesite asistenţă medicală de urgenţă)
 creşteri sau scăderi ale poftei de mâncare, creştere în greutate
 anxietate, depresie, scăderea acuităţii mentale; senzaţia de a vedea, simţi sau auzi lucruri care nu sunt acolo (halucinaţii)
 modificarea gustului, insomnie, senzaţie de amorţeală sau furnicături, somnolenţă
 vedere înceţoşată, iritaţie şi înroşire oculară
 senzaţie de ţiuituri în urechi, ameţeală (senzaţie de rotire în timp ce stai nemişcat)
 ritm cardiac anormal (fibrilaţie atrială), frecvenţă cardiacă rapidă, insuficienţă cardiacă, senzaţie de apăsare, presiune sau greutate în piept (angină pectorală), infarct miocardic
 congestie trecătoare la nivelul pielii, accident vascular cerebral, atac ischemic tranzitor, creştere severă a tensiunii arteriale, inflamaţie a vaselor de sânge
tuse, dificultate în respiraţie, sângerare nazală,
 balonare la nivelul stomacului sau intestinului, modificări ale peristaltismului intestinal, senzaţie de gură uscată, ulcer gastric, inflamaţie a mucoasei gastrice care se poate agrava şi poate determina sângerare, sindrom de colon iritabil, inflamaţie a pancreasului
 umflarea feţei, erupţie trecătoare pe piele sau senzaţie de mâncărime la nivelul pielii, înroşirea pielii
 crampe/spasme musculare, dureri/rigiditate musculară
 valori crescute ale potasiului în sânge, modificări în sânge sau urină ale testelor legate de starea rinichilor, afecţiuni renale grave
 dureri în piept
Rare:
 edem angioneurotic (o reacţie alergică constând în umflarea feţei, buzelor, limbii şi/sau a gâtului care poate determina dificultăţi în respiraţie sau la înghiţire, şi care poate fi atât de severă încât să necesite asistenţă medicală de urgenţă)/reacţie anafilactică/anafilactoidă inclusiv şoc (o reacţie alergică gravă ce necesită asistenţă medicală de urgenţă)
 confuzie, agitaţie
 probleme cu ficatul (hepatită)
 valori scăzute ale sodiului în sânge
 insuficienţă hepatică, colorare în galben a pielii şi a albului ochilor (icter)
 reacţii cutanate severe
Raportarea reacţiilor adverse suspectate
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.
5. Cum se păstrează ARCOXIA 
Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi ARCOXIA după data de expirare înscrisă pe ambalaj. Data de expirare se referă la ultima
zi a lunii respective.
A se păstra la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii 
Ce conţine ARCOXIA
 Substanţa activă este etoricoxib. Fiecare comprimat filmat conţine etoricoxib 30, 60, 90 sau 120 mg.  7
 Celelalte componente sunt:
Nucleu: hidrogenofosfat de calciu (anhidru), croscarmeloză sodică, stearat de magneziu, celuloză microcristalină.
Film: ceară Carnauba, lactoză monohidrat, hipromeloză, dioxid de titan (E171), triacetat de glicerol. Comprimatele de 30, 60 şi 120 mg conţin, de asemenea, oxid galben de fer (E172) şi indigo carmin lac (E132).
Cum arată ARCOXIA şi conţinutul ambalajului
Comprimate filmate de 30 mg biconvexe, de forma unui măr, de culoare albastru-verzui, marcate pe una dintre feţe cu „ACX 30”, iar pe cealaltă cu „101”.
Comprimate filmate de 60 mg biconvexe, de forma unui măr, de culoare verde închis, marcate pe una dintre feţe cu „ARCOXIA 60”, iar pe cealaltă cu „200”.
Comprimate filmate de 90 mg biconvexe, de forma unui măr, de culoare albă, marcate pe una dintre feţe cu „ARCOXIA 90”, iar pe cealaltă cu „202”.
Comprimate filmate de 120 mg biconvexe, de forma unui măr, de culoare verde deschis, marcate pe una dintre feţe cu „ARCOXIA 120”, iar pe cealaltă cu „204”.
Mărimi de ambalaj:
30 mg:
Cutie cu 1 blister din PA-Al-PVC/Al cu 7 comprimate filmate
Cutie cu 2 blistere din PA-Al-PVC/Al a câte 7 comprimate filmate
Cutie cu 4 blistere din PA-Al-PVC/Al a câte 7 comprimate filmate
60, 90 şi 120 mg:
Cutie cu un blister din PA-Al-PVC/Al a 7 comprimate filmate
Cutie cu 2 blistere din PA-Al-PVC/Al a câte 7 comprimate filmate
Cutie cu un blister din PA-Al-PVC/Al a 14 comprimate filmate
Cutie cu 2 blistere din PA-Al-PVC/Al a câte 14 comprimate filmate
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

2 thoughts on “Arcoxia 30 mg/ 60 mg/ 90 mg/ 120 mg comprimate filmate

    • buna sunt dori am folosit arcoxia si mi-sa umflat gura si tot ce se poate lua pentr-u reacti arvera an cazu asta ce medicamente se poate folosi va rog

    • am folosit arcoxia de un an fara probleme dar acum miso unflat fata gltu si cerul guri ce pot lua petru aceasta problema

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *