Prospecte medicamente
Aricogan 10 mg /15 mg comprimate

Aricogan 10 mg /15 mg comprimate

Aricogan 10 mg /15 mg comprimate (Aripiprazol)

În acest prospect găsiţi:

1. Ce este Aricogan şi pentru ce se utilizează
2. Ce trebuie să stiţi înainte să luaţi Aricogan
3. Cum să luaţi Aricogan
4. Reacţii adverse posibile
5. Cum se păstrează Aricogan
6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

1. Ce este Aricogan şi pentru ce se utilizează

Aricogan este un medicament din grupul antipsihoticelor.
Este utilizat pentru tratamentul adulţilor şi adolescenţilor cu vârsta de 15 ani și peste care au o boală caracterizată prin simptome cum sunt: auzirea, vederea sau perceperea unor lucruri care nu există în realitate, suspiciune, convingeri greşite, vorbire şi comportament incoerente şi lipsă a emoţiilor. De asemenea, persoanele cu această boală pot să se simtă deprimate, vinovate, temătoare fără motiv sau tensionate.
Aricogan este utilizat în tratamentul adulţilor şi adolescenţilor cu vârsta de 13 ani şi peste care au o afecţiune cu simptome cum sunt stare de bine exagerată, energie în exces, nevoie mult mai scăzută de somn decât în mod uzual, vorbit repede cu idei care fug şi uneori iritabilitate severă. La adulţi, acesta previne, de asemenea, revenirea tulburării la pacienţii care au răspuns pozitiv la tratamentul cu Aricogan.

2. Ce trebuie să stiţi înainte să luaţi Aricogan

Nu luaţi Aricogan
 dacă sunteţi alergic la aripiprazol sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6).

Atenţionări şi precauţii
Înainte să luaţi Aricogan, adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă prezentaţi:
 Concentraţie crescută de zahăr în sânge (caracterizată prin simptome cum sunt sete excesivă, eliminarea unor cantităţi mari de urină, creşterea poftei de mâncare şi senzaţie de slăbiciune) sau antecedente familiale de diabet zaharat
Convulsii
 Mişcări musculare involuntare sau neregulate, mai ales la nivelul feţei
 Boli cardiovasculare, antecedente familiale de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral sau accident ischemic tranzitoriu, valori anormale ale tensiunii arteriale
 Formare de cheaguri de sânge sau antecedente familiale de formare de cheaguri de sânge, deoarece antipsihoticele au fost asociate cu formarea de cheaguri de sânge
 Practicarea în trecut, în mod excesiv, a jocurilor de noroc
Dacă observaţi că aţi crescut în greutate, prezentaţi mişcări anormale, somnolenţă care interferă cu activităţile zilnice obişnuite, dificultate la înghiţire sau simptome alergice, vă rugăm să îi spuneţi medicului dumneavoastră.
Dacă sunteţi în vârstă şi sunteţi diagnosticat cu demenţă (pierderea memoriei şi a altor capacităţi mentale), dumneavoastră sau persoana care vă îngrijeşte/ruda dumneavoastră trebuie să spună medicului dumneavoastră dacă aţi avut vreodată un accident vascular cerebral sau un accident
ischemic tranzitoriu.
Spuneţi medicului dumneavoastră imediat dacă vă gândiţi sau doriţi să vă faceţi rău. S-au raportat gânduri şi comportamente de suicid în timpul tratamentului cu aripiprazol.
Informaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră dacă prezentaţi contractură sau inflexibilitate musculară însoţită de febră foarte mare, transpiraţie, alterare a stării mentale sau bătăi rapide şi neregulate ale inimii.

Copii şi adolescenţi
Aricogan nu trebuie utilizat la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 13 ani. Cereţi sfatul medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a utiliza Aricogan.

Aricogan împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.
Medicamente care scad tensiunea arterială: Aricogan poate creşte efectul medicamentelor utilizate pentru a scădea tensiunea arterială. Asiguraţi-vă că spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi un medicament pentru a vă ţine tensiunea arterială sub control.
Utilizarea Aricogan cu alte medicamente ar putea necesita modificarea dozelor de Aricogan. Este foarte important să spuneţi medicului dumneavoastră, în mod special despre:
 Medicamente care corectează ritmul bătăilor inimii
 Antidepresive sau remedii naturiste utilizate pentru tratarea depresiei sau anxietăţii
 Medicamente antifungice
 Unele medicamente utilizate în tratamentul infecţiei cu HIV
 Anticonvulsivante utilizate în tratamentul epilepsiei
Medicamente care cresc cantitatea de serotonină: triptani, tramadol, triptofan, inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) (cum sunt paroxetina şi fluoxetina), antidepresive triciclice (clomipramină, amitriptilină), petidină, sunătoare şi venlafaxină – aceste medicamente cresc riscul de
apariţie a reacţiilor adverse; dacă manifestaţi orice simptom neobişnuit atunci când luaţi oricare dintre aceste medicamente împreună cu Aricogan, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Aricogan împreună cu alimente, băuturi şi alcool
Aricogan poate fi luat indiferent de orarul meselor.
Consumul de alcool etilic trebuie evitat în timpul administrării Aricogan.

Sarcina şi alăptarea
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament. Următoarele simptome pot să apară la nou-născuţii ale căror mame au utilizat Aricogan în ultimul
trimestru (ultimele trei luni de sarcină): tremurături, rigiditate şi/sau slăbiciune musculară, somnolenţă, agitaţie, probleme la respiraţie şi dificultăţi la hrănire. În cazul în care copilul dumneavoastră prezintă oricare dintre aceste simptome, poate fi necesar să vă contactaţi medicul.
Asiguraţi-vă că spuneţi imediat medicului dumneavoastră dacă alăptaţi.
Dacă luaţi Aricogan, nu trebuie să alăptaţi.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje până nu ştiţi în ce mod vă afectează Aricogan.

Aricogan conţine lactoză
Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la anumite categorii de glucide, vă rugăm să îl întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

3. Cum să luaţi Aricogan

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Doza recomandată pentru adulţi este de 15 mg o dată pe zi. Cu toate acestea, medicul dumneavoastră vă poate prescrie o doză mai mică sau mai mare, până la maxim 30 mg o dată pe zi.

Utilizarea la copii şi adolescenţi
Tratamentul cu Aricogan poate fi iniţiat cu o doză mică, sub formă de soluţie orală (lichid). Doza poate fi treptat crescută la doza recomandată pentru adolescenţi de 10 mg o dată pe zi. Totuşi, medicul dumneavoastră vă poate prescrie o doză mai mică sau mai mare până la o doză maximă de
30 mg o dată pe zi. Dacă aveţi impresia că efectul Aricogan este fie prea puternic, fie prea slab, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Încercaţi să luaţi comprimatul de Aricogan la aceeaşi oră în fiecare zi. Nu are importanţă dacă îl luaţi cu sau fără alimente. Luaţi întotdeauna comprimatul cu apă şi înghiţiţi-l întreg.
Chiar dacă vă simţiţi mai bine, nu schimbaţi sau întrerupeţi doza zilnică de Aricogan fără a discuta în prealabil cu medicul dumneavoastră.
Dacă luaţi mai mult Aricogan decât trebuie Dacă vă daţi seama că aţi luat mai multe comprimate de Aricogan decât v-a recomandat medicul umneavoastră (sau dacă altcineva a luat câteva din comprimatele dumneavoastră de Aricogan), adresaţi-vă imediat medicului. Dacă nu-l puteţi contacta pe medicul dumneavoastră, mergeţi la cel mai apropiat spital şi luaţi cutia cu dumneavoastră.

Dacă uitaţi să luaţi Aricogan
Dacă uitaţi o doză, luaţi doza omisă imediat ce vă amintiţi, dar nu luaţi două doze într-o zi. Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţii adverse frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane): mişcări spasmodice sau sacadate necontrolate, dureri de cap, oboseală, greaţă, vărsături, senzaţie de disconfort la nivelul stomacului, constipaţie, producţie mărită de salivă, stare confuzivă, tulburări ale somnului, agitaţie, stări anxioase, somnolenţă, vedere nesigură şi înceţoşată.

Reacţii adverse mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane): unele persoane pot simţi ameţeală, în special când se ridică din poziţia culcat sau aşezat, sau pot prezenta o creştere a frecvenţei bătăilor inimii. Anumite persoane pot să se simtă deprimate. La anumite persoane poate să apară sughițul. Anumite persoane pot prezenta interes sexual modificat sau crescut.

Următoarele reacţii adverse au fost raportate după punerea pe piaţă a aripiprazolului, dar frecvenţa lor este necunoscută (frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile): Modificări ale numărului unor celule din sânge; bătăi neobişnuite ale inimii, moarte subită, infarct miocardic; reacţii alergice (de exemplu: umflare a gurii, limbii, feţei şi gâtului, mâncărime, erupţii trecătoare pe piele); concentraţie crescută de zahăr în sânge, apariţia sau agravarea diabetului zaharat, cetoacidoză (corpi cetonici în sânge şi urină) sau comă, concentraţii scăzute ale sodiului în sânge; creşteri în greutate, scăderi în greutate, lipsă a poftei de mâncare; nervozitate, agitaţie, anxietate, practicarea excesivă a jocurilor de noroc; gânduri suicidare, tentativă de suicid şi suicid, agresivitate; tulburări de vorbire, convulsii, sindrom serotoninergic (o afecţiune care poate determina senzaţie intensă de fericire, ameţeli, scăderea îndemânării, stare de nelinişte, senzaţie similară beţiei, febră, transpiraţii sau rigiditate musculară), combinaţie de febră, contracturi musculare, respiraţie accelerată, transpiraţie, reducere a stării de conştienţă şi schimbări rapide ale valorilor tensiunii arteriale şi pulsului, leşin, tensiune arterială mare, cheaguri de sânge în vene, în special la nivelul picioarelor (simptomele includ umflare, durere şi înroşire la nivelul piciorului), care se pot deplasa prin vasele de sânge către plămâni determinând durere la nivelul pieptului şi dificultate la respiraţie (dacă observaţi oricare dintre aceste simptome, cereţi imediat sfatul medicului); spasm al musculaturii din jurul corzilor vocale,
inhalare accidentală de alimente cu risc de pneumonie, dificultate la înghiţire; inflamaţie a pancreasului; insuficienţă hepatică, inflamaţie a ficatului, îngălbenire a pielii şi a părţii albe a ochiului, valori anormale ale testelor de laborator ale ficatului, disconfort abdominal şi la nivelul stomacului, diaree; erupţii la nivelul pielii şi sensibilitate la lumină, cădere sau subţiere anormală a părului, transpiraţie excesivă; rigiditate sau crampe musculare, dureri musculare, slăbiciune; pierdere involuntară de urină, dificultate la urinare; erecţie prelungită şi/sau dureroasă; dificultate în controlarea temperaturii corpului sau supraîncălzire, durere în piept şi umflare a mâinilor, gleznelor sau picioarelor.
La pacienţii vârstnici cu demenţă, s-au raportat mai multe cazuri de deces în timpul tratamentului cu aripiprazol. În plus, s-au raportat cazuri de accidente vasculare cerebrale sau accidente ischemice tranzitorii.

Reacţii adverse suplimentare la copii şi adolescenţi
Adolescenţii cu vârsta de 13 ani şi peste au prezentat reacţii adverse care au fost similare ca frecvenţă şi tip cu cele observate la adulţi, cu excepţia faptului că somnolenţa, mişcările necontrolate spasmodice sau sacadate, agitaţia şi oboseala au fost foarte frecvente (mai mult de 1 din 10 pacienţi) şi durerea abdominală superioară, gura uscată, bătăile rapide ale inimii, creşterea în greutate, creşterea poftei de mâncare, spasmele musculare, mişcările necontrolate ale membrelor şi senzaţia de ameţeală, mai ales la ridicarea din poziţia culcat sau aşezat au fost frecvente (mai mult de 1 din 100 pacienţi).

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul: Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale e-mail: adr@anm.ro. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa
acestui medicament.

5. Cum se păstrează Aricogan

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Acest medicament nu necesită condiţii speciale de temperatură de păstrare.
Păstraţi medicamentul în ambalajul original pentru a fi protejat de umiditate.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conţine Aricogan
– Substanţa activă este aripiprazol. Fiecare comprimat conţine aripiprazol 10 mg.
– Celelalte componente sunt: lactoză monohidrat, amidon de porumb, celuloză microcristalină, hidroxipropilceluloză, crospovidonă tip A, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, oxid roşu de fer (E172).
– Substanţa activă este aripiprazol. Fiecare comprimat conţine aripiprazol 15 mg.
– Celelalte componente sunt: lactoză monohidrat, amidon de porumb, celuloză microcristalină, hidroxipropilceluloză, crospovidonă tip A, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, oxid galben de fer (E172).

Cum arată Aricogan şi conţinutul ambalajului
Aricogan 10 mg: comprimate marmorate de formă aproape rectangulară şi culoare roz, marcate cu “252” pe una dintre feţe şi netede pe cealaltă faţă.
Aricogan 15 mg: comprimate marmorate, rotunde şi cu marginea teşită, de culoare galbenă, marcate cu “253” pe una dintre feţe şi netede pe cealaltă faţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *