Prospecte medicamente
Cognomem comprimate filmate

Cognomem comprimate filmate

Cognomem 10 mg comprimate filmate
Cognomem 20 mg comprimate filmate
(Clorhidrat de memantină)

Ce găsiţi în acest prospect:
1. Ce este Cognomem şi pentru ce se utilizează
2. Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi Cognomem
3. Cum să luaţi Cognomem
4. Reacţii adverse posibile
5. Cum se păstrează Cognomem
6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

1. Ce este Cognomem şi pentru ce se utilizează

Cognomem se utilizează pentru tratamentul pacienţilor cu boală Alzheimer moderată până la severă. Cognomem aparţine grupului de medicamente cunoscute ca medicamente pentru tratamentul demenţei. Pierderea memoriei în boala Alzheimer este determinată de tulburarea transmisiei semnalelor la nivelul creierului. Creierul conţine aşa-numiţii receptori N-metil-D-aspartat (NMDA) care sunt implicaţi în transmiterea semnalelor nervoase importante în procesele de învăţare şi memorie. Cognomem aparţine unui grup de medicamente numite antagonişti ai receptorilor NMDA. Cognomem acţionează asupra acestor receptori NMDA, ameliorând transmisia semnalelor nervoase şi memoria.

2. Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi Cognomem

Nu luaţi Cognomem
– dacă sunteţi alergic la clorhidratul de memantină sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6)

Atenţionări şi precauţii
Înainte să luaţi Cognomem, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului:
– dacă aveţi istoric de convulsii epileptice
– dacă aţi avut recent un infarct miocardic sau dacă aveţi insuficienţă cardiacă congestivă sau hipertensiune arterială (tensiune arterială mare) necontrolată prin tratament.
În aceste situaţii, tratamentul trebuie supravegheat cu atenţie, iar beneficiul clinic al tratamentului cu Cognomem trebuie reevaluat de către medicul dumneavoastră la intervale regulate.
Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi acidoză tubulară renală (ATR-exces de substanţe care formează acizi în sânge, determinat de disfuncţia renală (funcţia renală redusă)) sau infecţii grave ale tractului urinar (structura care transportă urina), deoarece poate fi necesar ca medicul dumneavoastră să vă modifice doza de medicament.
Dacă aveţi insuficienţă renală (probleme cu rinichii), medicul dumneavoastră trebuie să vă monitorizeze cu atenţie funcţia renală şi, dacă este necesar, să modifice corespunzător dozele de memantină.
Trebuie evitată utilizarea în acelaşi timp a medicamentelor numite amantadină (pentru tratamentul bolii Parkinson), ketamină (o substanţă folosită, în general, ca anestezic), dextrometorfan (folosit, în general, pentru tratamentul tusei); de asemenea, trebuie evitată utilizarea în acelaşi timp cu alţi antagonişti ai receptorilor NMDA.
Copii şi adolescenţi
Nu este recomandată utilizarea Cognomem la copii şi adolescenţii cu vârsta sub 18 ani.

Cognomem împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.
În special, Cognomem poate modifica efectele următoarelor medicamente şi poate fi necesară modificarea dozelor acestora de către medicul dumneavoastră:
– amantadină, ketamină, dextrometorfan,
– dantrolen, baclofen,
– cimetidină, ranitidină, procainamidă, chinidină, chinină, nicotină,
– hidroclorotiazidă (sau orice medicament care conţine hidroclorotiazidă în asociere cu altă substanţă),
– anticolinergice (substanţe utilizate, în general, pentru tratamentul tulburărilor de mişcare sau crampelor intestinale),
– anticonvulsivante (substanţe utilizate, în general, pentru prevenirea şi tratamentul convulsiilor),
– barbiturice (substanţe utilizate, în general, pentru inducerea somnului),
– agonişti dopaminergici (substanţe cum sunt L-dopa, bromocriptină),
– neuroleptice (substanţe utilizate în tratamentul tulburărilor psihice),
– anticoagulante orale.
Dacă vă internaţi în spital, informaţi-vă medicul că urmaţi tratament cu Cognomem.

Cognomem împreunặ cu alimente băuturi şi alcool
Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă v-aţi modificat recent sau intenţionaţi să vă modificaţi radical dieta (de exemplu să treceţi de la o dietă normală la o dietă strict vegetariană), deoarece poate fi necesar ca medicul dumneavoastră să vă modifice doza de medicament.

Sarcina alăptarea şi fertilitatea
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.
Utilizarea Cognomem nu este recomandată la femeile gravide.
Femeile care iau acest medicament nu trebuie să alăpteze.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Medicul dumneavoastră vă va spune dacă boala dumneavoastră vă permite să conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje în condiţii de siguranţă. De asemenea, Cognomem vă poate modifica reactivitatea, afectând capacitatea de conducere a vehiculelor şi de folosire a utilajelor.

Cognomem conţine lactoză.
Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

3. Cum să luaţi Cognomem

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavostră sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Doze
Doza recomandată de Cognomem pentru adulţi şi pacienţi vârstnici este de 20 mg o dată pe zi. Pentru a reduce riscul de apariţie a reacţiilor adverse, această doză se atinge treptat, conform următoarei scheme zilnice de tratament:
săptămâna 1 jumătate dintr-un comprimat filmat de 10 mg (5mg)
săptămâna 2 un comprimat filmat de 10 mg (10mg)
săptămâna 3 un comprimat filmat şi jumătate dintr-un comprimat filmat de 10 mg (15mg)
din săptămâna 4 două comprimate filmate de 10 mg (20mg) sau un comprimat filmat de 20 mg
Doza iniţială uzuală este de o jumătate de comprimat filmat de 10 mg o dată pe zi (1×5 mg) în prima săptămână. Aceasta se creşte la un comprimat filmat de 10 mg o dată pe zi (1 x 10 mg) în a doua săptămână şi la 1 comprimat filmat de 10 mg şi jumătate dintr-un comprimat de 10 mg, o dată pe zi în a treia săptămână. Începând din a patra săptămână, doza uzuală este de 2 comprimate filmate de 10 mg sau un comprimat filmat de 20 mg o dată pe zi (1 x 20 mg).
Dozele la pacienţii cu afectare a funcţiei rinichilor
Dacă aveţi afectare a funcţiei rinichilor (insuficienţă renală), medicul dumneavoastră va decide doza care se potriveşte afecţiunii dumneavoastră. În acest caz, medicul dumneavoastră trebuie să vă monitorizeze funcţia rinichilor, la intervale stabilite.
Administrare
Cognomem trebuie administrat pe cale orală, o dată pe zi. Pentru a beneficia de pe urma medicamentului trebuie să îl luaţi cu regularitate zi de zi, în acelaşi moment al zilei. Comprimatele filmate trebuie administrate cu apă. Comprimatele filmate pot fi luate cu sau fără alimente.
Durata tratamentului
Continuaţi să luaţi Cognomem atât timp cât aceasta vă face bine. Medicul dumeavoastră trebuie să vă evalueze tratamentul la intervale regulate.

Dacă luaţi mai mult Cognomem decât trebuie
 În general, dacă luaţi o doză prea mare de Cognomem, aceasta nu vă face niciun rău. Puteţi prezenta mai accentuat simptomele descrise la punctul 4 ,,Reacţii adverse posibile”.
 Dacă luaţi o doză foarte mare din acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau        solicitaţi ajutor medical, deoarece puteţi să aveţi nevoie de asistenţă medicală.

Dacă uitaţi să luaţi Cognomem
 Dacă observaţi că aţi uitat să luaţi doza dumneavoastră de Cognomem, aşteptaţi şi luaţi doza următoare la ora obişnuită.
 Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
În general, reacţiile adverse observate sunt uşoare până la moderate.

Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane):
 dureri de cap, somnolenţă, constipaţie, valori crescute ale analizelor de sânge care arată funcţia ficatului, ameţeli, tulburări de echilibru, dificultăţi la respiraţie, tensiune arterială mare şi hipersensibilitate la medicament.

Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane):
 oboseală, infecţii fungice, confuzie, halucinaţii (vederea, auzirea sau simţirea unor lucruri care nu există în realitate), vărsături, tulburări de mers, insuficienţă cardiacă şi cheaguri de sânge la nivelul venelor (tromboză venoasă/tromboembolism ).

Foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 persoane):
convulsii.

Cu frecvenţă necunoscută (frecvenţa nu poate fi estimată pe baza datelor disponibile):
 inflamaţie a pancreasului, inflamaţie la nivelul ficatului (hepatită) şi reacţii psihotice.
Boala Alzheimer este asociată cu depresie, idei suicidare şi suicid. Aceste evenimente au fost raportate la pacienţii trataţi cu memantină.

5. Cum se păstrează Cognomem

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.
Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare, înscrisă pe cutie după “EXP”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conţine Cognomem
Substanţa activă este clorhidratul de memantină.
Celelalte componente sunt:
Nucleul comprimatului: lactoză monohidrat, celuloză microcristalină, dioxid de siliciu coloidal anhidru, talc, stearat de magneziu
Film: hipromeloză (E464), dioxid de titan (E171), macrogol 400 (E1521)

Cum arată Cognomem şi conţinutul ambalajului:
Cognomem 10 mg comprimate filmate: comprimate filmate divizabile de 10 mg.
Comprimat filmat în formă de capsulă, de culoare albă până la aproape albă, cu lungimea de aproximativ 11,1±0,2 mm şi lăţimea de aproximativ 5,1±0,2 mm, cu o linie de rupere pe ambele feţe.
Cognomem 20 mg comprimate filmate: comprimate filmate divizabile de 20 mg.
Comprimat filmat în formă de capsulă, de culoare albă până la aproape albă, cu lungimea de aproximativ 13,3±0,2 mm şi lăţimea de aproximativ 7,2±0,2 mm, cu o linie mediană pe una din feţe şi cu o linie de rupere pe cealaltă faţă.
Comprimatul poate fi divizat în doze egale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *