Prospecte medicamente
Almiden 5 mg / 10 mg comprimate

Almiden 5 mg / 10 mg comprimate

Almiden 5 mg / 10 mg comprimate (Amlodipină)

Ce găsiţi în acest prospect:
1. Ce este Almiden şi pentru ce se utilizează
2. Ce trebuie să ştiţi înainte să luați Almiden
3. Cum să luați Almiden
4. Reacţii adverse posibile
5. Cum se păstrează Almiden
6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

1. Ce este Almiden şi pentru ce se utilizează

Almiden conţine substanţa activă amlodipină, care face parte din grupul medicamentelor cunoscute sub denumirea de antagonişti de calciu. Almiden este utilizat pentru tratamentul tensiunii arteriale mari (hipertensiune arterială) sau a unui anumit tip de durere în piept, denumită angină pectorală, o formă rară a acesteia fiind angina pectorală
Prinzmetal sau angina pectorală vasospastică.
La pacienţii cu tensiune arterială mare, acest medicament funcţionează prin relaxarea vaselor sanguine, facilitând astfel circulaţia sângelui. La pacienţii cu angină pectorală, Almiden acţionează prin ameliorarea alimentării cu sânge a muşchiului inimii, care primeşte astfel mai mult oxigen, ceea ce previne apariţia durerii în piept. Acest medicament nu ameliorează imediat durerea în piept determinată de angina pectorală.

2. Ce trebuie să ştiţi înainte să luați Almiden

Nu luați Almiden
 Dacă sunteţi alergic la amlodipină, la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6) sau la oricare alt antagonist de calciu. Manifestările alergiei pot fi prin mâncărime şi înroşire a pielii sau dificultăţi la respiraţie.
 Dacă aveţi tensiunea arterială foarte mică (hipotensiune arterială)
 Dacă aveţi o îngustare a valvei aortice a inimii (stenoză aortică) sau aveţi şoc cardiogen (o afecţiune în care inima nu este capabilă să furnizeze corpului o cantitate suficientă de sânge)
 Dacă aveţi insuficienţă cardiacă instalată după un infarct de miocard.

Atenţionări şi precauţii
Înainte să luaţi Almiden, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă aveţi sau aţi avut vreuna din următoarele afecţiuni:
Infarct miocardic recent
 Insuficienţă cardiacă
 Creştere severă a tensiunii arteriale (criză hipertensivă)
 Boală a ficatului
 Sunteţi vârstnic şi doza dumneavoastră trebuie crescută

Copii şi adolescenţi
Almiden nu a fost studiat la copii cu vârsta mai mică de 6 ani. Almiden trebuie utilizat pentru tratamentul hipertensiunii arteriale doar la copii şi adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 6 şi 17 ani (vezi punctul 3).
Pentru mai multe informaţii, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Almiden împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente. Almiden poate influența efectul altor medicamente sau efectul său poate fi influențat de alte medicamente cum sunt:
ketoconazol, itraconazol (medicamente utilizate în tratamentul infecţiilor determinate de ciuperci)
 ritonavir, indinavir, nelfinavir (medicamente numite inhibitori de protează, utilizate în tratamentul infecţiei cu HIV)
 rifampicină, eritromicină, claritromicină (antibiotice)
 Hypericum perforatum (sunătoare)
 verapamil, diltiazem (medicamente pentru inimă)
 dantrolen (perfuzie utilizată pentru tratamentul anomaliilor severe de reglare a temperaturii corpului)
 tacrolimus, sirolimus, temsirolimus și everolimus (medicament utilizat pentru a modifica modul în care funcţionează sistemul dumneavoastră imunitar)
 simvastatină (medicament utilizat pentru tratamentul de scădere a valorilor crescute de colesterol din sânge)
 ciclosporină (un imunosupresor).
Almiden poate scădea tensiunea arterială într-o măsură mai mare, dacă luaţi deja alte medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale.

Almiden împreună cu alimente şi băuturi
Persoanele care utilizează Almiden nu trebuie să consume suc de grepfrut sau grepfrut. Acest lucru este necesar deoarece grepfrutul şi sucul de grepfrut pot duce la creşterea concentraţiei substanţei active (amlodipină) în sânge, care poate determina o mărire imprevizibilă a efectului de scădere a tensiunii arteriale al Almiden.

Sarcina şi alăptarea
Sarcina
Nu a fost stabilită siguranţa utilizării amlodipinei în timpul sarcinii la om. Dacă credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră înainte de a lua Almiden.
Alăptarea
S-a demonstrat că amlodipina este excretată în laptele matern în cantități mici. Dacă alăptaţi sau intenţionaţi să alăptaţi, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră înainte de a lua Almiden.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Almiden poate să vă afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. În cazul în care comprimatele vă provoacă greaţă, ameţeli, oboseală sau dureri de cap, nu conduceţi vehicule, nu folosiţi utilaje şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

3. Cum să luați Almiden

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Doza iniţială recomandată este 5 mg o dată pe zi. Doza poate fi crescută la 10 mg o dată pe zi. Acest medicament poate fi luat înainte sau după alimente şi băuturi. Ar trebui să luaţi acest medicament în acelaşi moment al zilei, cu o cantitate suficientă de apă. Nu luaţi Almiden cu suc de grepfrut.

Utilizarea la copii şi adolescenţi
Pentru copii şi adolescenţi (cu vârsta cuprinsă între 6-17 ani), doza recomandată pentru iniţierea tratamentului este de 2,5 mg pe zi. Doza maximă recomandată este de 5 mg pe zi. Almiden 2,5 mg nu este disponibil iar doza de 2,5 mg nu poate fi obţinută utilizând comprimatele Almiden 5 mg, deoarece aceste comprimate nu sunt fabricate pentru a fi divizate în două doze egale.

Dacă luați mai mult Almiden decât trebuie
În cazul în care aţi luat prea multe comprimate, tensiunea dumneavoastră arterială poate scădea, chiar periculos de mult. Vă puteţi simţi ameţit, confuz, cu stare de leşin sau slăbit. Dacă scăderea tensiunii arteriale este suficient de severă se poate instala şocul. Pielea dumneavoastră poate părea rece şi umedă şi vă puteţi pierde conștiența. Dacă luaţi prea multe comprimate de Almiden, solicitaţi imediat asistenţă medicală.

Dacă uitaţi să luați Almiden
Nu vă faceţi griji. Dacă aţi uitat să luaţi un comprimat, renunţaţi la acea doză. Luaţi următoarea doză, la momentul corect. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luați Almiden
Medicul dumneavoastră vă va spune cât timp să luaţi acest medicament. Afecţiunea dumneavoastră poate reveni, dacă întrerupeţi acest medicament mai devreme decât aţi fost sfătuit. Este important să luaţi comprimatele în mod constant. Mergeţi la medicul dumneavoastră înainte de terminarea comprimatelor.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Mergeţi la medicul dumneavoastră imediat dacă după ce aţi luat medicamentul se întâmplă să aveţi vreuna din reacţiile adverse prezentate mai jos.
 Respiraţie şuierătoare, durere în piept, scurtare a respiraţiei sau dificultate la respiraţie, instalate brusc
 Umflare a pleoapelor, feţei sau buzelor
 Umflare a limbii şi gâtului, care determină dificultate la respiraţie
 Reacţii severe la nivelul pielii, incluzând erupţie intensă pe piele, urticarie, înroşire a pielii pe întreg corpul, mâncărimi intense, apariţie de băşici, descuamare şi umflare a pielii, inflamare a mucoaselor (sindrom Stevens Johnson, necroliză epidermică toxică) sau alte reacţii alergice
Infarct miocardic, bătăi anormale ale inimii
 Pancreas inflamat, care poate cauza dureri abdominale şi de spate severe, însoţite de o stare generală de rău accentuată
Au fost raportate următoarele reacţii adverse foarte frecvente. Dacă vreuna dintre aceste reacţii adverse vă face probleme sau dacă persistă mai mult de o săptămână, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră.

Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane):
 Edem (retenție de lichide)
Au fost raportate următoarele reacţii adverse frecvente. Dacă vreuna dintre aceste reacţii adverse vă face probleme sau dacă persistă mai mult de o săptămână, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră.

Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane)
 Dureri de cap, ameţeli, somnolenţă (în special la începutul tratamentului)
Palpitaţii (conştientizare a bătăilor inimii), înroşire bruscă a feţei
 Dureri la nivelul abdomenului, senzaţie de rău ( greaţă)
 Tulburări ale tranzitului intestinal, diaree, constipaţie, indigestie
 Oboseală, slăbiciune
 Tulburări ale vederii, vedere dublă
 Crampe musculare
 Umflături la nivelul gleznelor

Alte reacţii adverse care au fost raportate sunt incluse în următoarea listă. Dacă oricare dintre aceste reacţii devine gravă, sau dacă observaţi orice alte reacţii adverse nemenţionate în acest prospect, va rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane)
 Tulburări ale dispoziţiei, teamă fără motiv, depresie, insomnie
 Tremurături, tulburări ale gustului, leşin
 Senzaţie de furnicături şi înţepături la nivelul membrelor; scădere a sensibilităţii la durere
 Ţiuituri în urechi
 Tensiune arterială mică
 Strănut/nas care curge ca urmare a inflamaţiei mucoasei de la nivelul nasului (rinită)
Tuse
 Senzație de uscăciune la nivelul gurii, vărsături (stare de rău)
 Cădere în exces a părului, transpiraţii excesive, mâncărime la nivelul pielii, pete roşii pe piele, modificări ale culorii pielii
 Tulburări la urinare, nevoie crescută de urinare în timpul nopţii, creştere a frecvenţei urinărilor
 Incapacitate de a avea erecţie, disconfort sau creştere a sânilor la bărbaţi
 Durere, stare generală de rău
 Dureri ale articulaţiilor sau dureri ale muşchilor, dureri de spate
 Creştere sau scădere ponderală

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane)
 Confuzie
Foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 persoane):
 Scădere a numărului de globule albe, scădere a numărului de plachete sanguine, care poate determina apariţia neobişnuită de vânătăi sau sângerare cu uşurinţă
 Creştere a concentraţiei de zahăr în sânge (hiperglicemie)
 Afecţiune a nervilor, ce poate determina slăbiciune musculară, furnicături sau amorţeli
 Umflare a gingiilor
 Inflamarea stomacului (gastrită) care poate include balonare la nivel abdominal
 Funcţie anormală a ficatului, inflamaţie a ficatului (hepatită), colorare în galben a pielii (icter), creştere a valorilor serice ale enzimelor hepatice care apare la unele teste medicale
 Tonus muscular crescut
 Inflamare a vaselor de sânge, adeseori însoţită de erupţie trecătoare pe piele
 Sensibilitate la lumină
 Afecţiuni în cadrul cărora apare o asociere de manifestări cum sunt rigiditate, tremurături şi/sau tulburări ale mişcărilor.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/.
Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

5. Cum se păstrează Almiden

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie și blister, după „EXP”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conţine Almiden
Almiden 5 mg comprimate:
Substanţa activă este amlodipină. Fiecare comprimat conţine amlodipină 5 mg (sub formă de besilat).
Celelalte componmente sunt celuloză microcristalină PH 112, amidonglicolat de sodiu tip A, stearat de magneziu, hidrogenocitrat disodic, crospovidonă tip A, croscarmeloză sodică.
Almiden 10 mg comprimate:
Substanţa activă este amlodipină. Fiecare comprimat conţine amlodipină 10 mg (sub formă de besilat). Celelalte componmente sunt celuloză microcristalină PH 112, amidonglicolat de sodiu tip A, stearat de magneziu, hidrogenocitrat disodic, crospovidonă tip A, croscarmeloză sodică.
Cum arată Almiden şi conţinutul ambalajului
Almiden 5 mg comprimate:
Comprimate albe, rotunde, biconvexe, cu diametrul de aproximativ 6,6 mm
Almiden 10 mg comprimate:
Comprimate albe, rotunde, biconvexe, cu diametrul de aproximativ 8,5 mm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *