Prospecte medicamente
Bewim 10 mg comprimate filmate

Bewim 10 mg comprimate filmate

Bewim 10 mg comprimate filmate (prasugrel)

Ce găsiţi în acest prospect:
1. Ce este Bewim şi pentru ce se utilizează
2. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Bewim
3. Cum să utilizaţi Bewim
4. Reacţii adverse posibile
5. Cum se păstrează Bewim
6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

1. Ce este Bewim şi pentru ce se utilizează

Bewim, care conține substanța activă prasugrel, aparţine unei clase de medicamente denumite antiplachetare. Trombocitele (plachetele sanguine) sunt elemente celulare foarte mici care circulă în sânge. Atunci când un vas de sânge este afectat, de exemplu atunci când este tăiat, trombocitele
(plachetele sanguine) se alipesc (se agregă) pentru a forma un cheag de sânge (tromb).
Ca urmare, trombocitele (plachetele sanguine) sunt esenţiale pentru a ajuta la oprirea sângerării. Dacă trombii se formează în interiorul unui vas de sânge rigidizat, de exemplu o arteră, ei pot deveni foarte periculoşi deoarece pot întrerupe circulaţia sângelui, putând determina un infarct miocardic, un accident vascular cerebral sau decesul. Trombii din arterele care aduc sângele la inimă pot determina scăderea cantităţii de sânge, aceasta determinând angină instabilă (o durere severă în piept).
Bewim împiedică agregarea plachetară şi, ca urmare, reduce şansele de formare a cheagurilor de sânge.
Vi s-a prescris Bewim deoarece aţi avut deja un infarct miocardic sau angină instabilă şi v-a fost efectuată o intervenţie prin care vi s-au redeschis vasele de sânge blocate ale inimii. Este, de asemenea, posibil să vi se fi introdus unul sau mai multe stenturi pentru a menţine deschisă o arteră
blocată sau îngustată care aduce sânge la inimă.
Bewim vă reduce şansele de a mai avea un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral sau de a muri din cauza unuia dintre aceste evenimente aterotrombotice. Medicul dumneavoastră vă va da, de asemenea, acid acetilsalicilic, un alt medicament antiplachetar.

2. Ce trebuie sa ştiţi înainte să utilizaţi Bewim

Nu luaţi Bewim
– dacă sunteţi alergic la prasugrel sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6). O reacţie alergică poate fi recunoscută ca o erupţie trecătoare pe piele, mâncărimi, faţă umflată, buze umflate sau dificultăți la respiraţie. Dacă vi se întâmplă acest lucru, spuneţi-i imediat medicului dumneavoastră.
– dacă aveţi o condiţie medicală care detemină în prezent sângerare, de exemplu sângerare de la nivelul stomacului sau intestinului.
– dacă aţi avut vreodată un accident vascular cerebral sau un accident vascular ischemic tranzitor (AIT).
– dacă aveţi o boală hepatică severă.

Atenţionări şi precauţii
Înainte să utilizaţi Bewim:
Înainte să utilizaţi Bewim, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.
Trebuie să-i spuneţi medicului dumneavoastră dacă vă aflaţi în una dintre situaţiile de mai jos:
– Dacă aveţi un risc crescut de sângerare, de exemplu:
– vârsta de 75 ani sau mai mult. Medicul dumneavoastră trebuie să prescrie o doză zilnică de 5 mg (o jumătate de comprimat), deoarece există un risc mai mare de sângerare la pacienţii cu vârsta peste 75 ani
– un accident grav recent
– intervenţie chirurgicală recentă (inclusiv unele proceduri stomatologice)
– sângerare recentă sau recidivantă de la nivelul stomacului sau intestinului ( de exemplu un ulcer gastric, polipi la nivelul colonului)
– greutatea corporală mai mică de 60 kg. Medicul dumneavoastră trebuie să prescrie o doză zilnică de 5 mg Bewim dacă aveţi mai puţin de 60 kg.
– boală de rinichi sau probleme moderate cu ficatul
– administrarea anumitor medicamente (vezi mai jos „Bewim împreună cu alte medicamente”)
– intervenţie chirurgicală programată (inclusiv unele proceduri stomatologice) în următoarele şapte zile. S-ar putea ca medicul dumneavoastră să dorească să opriţi temporar administrarea Bewim datorită riscului crescut de sângerare.
– Dacă aţi avut o reacţie alergică (hipersensibilitate) la clopidogrel sau alte medicamente antiplachetare, vă rugăm spuneţi medicului dumneavoastră înainte de a începe tratamentul cu Bewim. Dacă după aceea luaţi Bewim şi manifestaţi reacţii alergice ce pot fi, erupţii trecătoare pe piele, mâncărime, faţă umflată, buze umflate sau dificultăți la respiraţie trebuie să spuneţi imediat medicului dumneavoastră.

În timp ce utilizaţi Bewim:
Trebuie să spuneţi imediat medicului dumneavoastră dacă aveţi o afecţiune medicală numită purpură trombotică trombocitopenică care este asociată cu febră, vânătăi sub piele care pot apare ca vânătăi roşii punctiforme, cu sau fără oboseală extremă inexplicabilă, confuzie, coloraţia galbenă a ochilor
(icter ) (vezi pct.4).
Copii şi adolescenţi
Bewim nu trebuie utilizat de către copii și adolescenți cu vârsta sub 18 ani.

Bewim împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală, suplimente nutritive şi preparate be bază de plante. Este important în mod special să-i spuneţi medicului dumneavoastră dacă urmaţi tratament cu clopidogrel (un medicament antiplachetar), warfarină (un anticoagulant) sau cu „medicamente antiinflamatoare nesteroidiene” utilizate pentru combaterea durerii şi a febrei (de exemplu, ibuprofen, naproxen, etoricoxib). Dacă sunt administrate împreună cu Bewim, aceste
medicamente pot creşte riscul de sângerare.
Luaţi împreună cu Bewim doar acele medicamente pe care vi le indică medicul dumneavoastră.

Sarcina și alăptarea
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă rămâneţi gravidă sau doriţi să rămâneţi gravidă în timp ce luaţi Bewim.
Trebuie să luaţi Bewim doar după ce aţi discutat cu medicul dumneavoastră beneficiile potenţiale şi riscurile potenţiale pentru copilul dumneavoastră încă nenăscut. Dacă alăptați, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Este puţin probabil ca Bewim să afecteze capacitatea dumneavoastră de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Bewim conține lactoză.
Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, va rugam sa-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

3. Cum să utilizaţi Bewim

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă nu sunteţi sigur.
Doza uzuală de Bewim este de 10 mg pe zi. Veţi începe tratamentul cu o doză unică de 60 mg.
Dacă aveţi greutatea corporală mai mică de 60 kg şi vârsta peste 75 ani, doza de Bewim este de 5 mg (o jumătate de comprimat) pe zi.
Medicul dumneavoastră vă va spune să luaţi, de asemenea, acid acetilsalicilic; medicul vă va indica exact ce doză trebuie să luaţi (de obicei între 75 mg şi 325 mg zilnic). Puteţi lua Bewim cu sau fără alimente. Luaţi-vă doza de medicament la aproximativ acelaşi moment al zilei. Comprimatul poate fi divizat în doze egale. Este important să-i spuneţi medicului dumneavoastră, dentistului sau farmacistului că luaţi Bewim.

Dacă utilizaţi mai mult Bewim decât trebuie
Luaţi imediat legătura cu medicul dumneavoastră sau cu spitalul, deoarece poate exista risc crescut de sângerare. Trebuie să-i arătaţi medicului cutia dumneavoastră de Bewim.

Dacă uitaţi să utilizaţi Bewim
Dacă uitaţi să vă luaţi doza dumneavoastră zilnică la ora obişnuită, luaţi Bewim atunci când vă amintiţi. Dacă uitaţi să vă luaţi doza de-a lungul întregii zile, este suficient să reluaţi administrarea Bewim a doua zi, la ora obişnuită. Nu luați o doză dublă pentru a compensa doza uitată. În cazul
cutiilor de 28 comprimate, puteţi verifica ziua în care aţi luat un comprimat de Bewim prin verificarea calendarului tipărit pe blister.

Dacă încetaţi să utilizaţi Bewim
Nu întrerupeţi tratamentul cu Bewim fără a discuta cu medicul dumneavoastră; dacă întrerupeți tratamentul cu Bewim prea devreme, riscul de a avea un infarct miocardic poate fi mai crescut. Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Luaţi imediat legătura cu medicul dumneavoastră dacă observaţi oricare dintre următoarele:
– pierderea bruscă a sensibilităţii sau slăbiciunea braţului, piciorului sau feţei, în special dacă se manifestă doar pe o parte a corpului
– stare bruscă de confuzie, dificultăţi de vorbire sau de a-i înţelege pe cei din jur
– dificultăţi ale mersului apărute brusc, sau pierderea echilibrului, sau tulburări de coordonare
– stare bruscă de ameţeală sau dureri de cap apărute brusc, fără o cauză cunoscută.
Toate cele de mai sus pot fi semnele unui accident vascular cerebral. Accidentul vascular cerebral este o reacţie adversă mai puţin frecventă a Bewim la pacienţii care nu au avut niciodată un accident vascular cerebral sau un accident vascular ischemic tranzitor (AIT).

De asemeni, contactaţi imediat medicul dumneavoastră dacă observaţi oricare dintre următoarele:
Febră, vânătăi sub piele care pot apare ca vânătăi roşii punctiforme, cu sau fără oboseală extremă inexplicabilă, confuzie, coloraţia galbenă a ochilor (icter) ( vezi pct. 2 Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizați Bewim)
– Erupţie trecătoare pe piele, mâncărime, faţă umflată, buze/limbă umflate, sau dificultăți la respiraţie. Acestea pot fi semne ale unei reacţii alergice severe (vezi pct. 2 Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizați Bewim).

Anunţaţi cât mai repede medicul dumneavoastră dacă observaţi oricare dintre următoarele:
– Sânge în urină
– Sângerări de la nivelul rectului, sânge în materiile fecale sau materii fecale de culoare neagră,
– Sângerare ce nu poate fi oprită, de exemplu în urma unei tăieturi.
Toate cele de mai sus pot fi semne de sângerare, cea mai frecventă reacţie adversă a Bewim. Deşi mai puţin frecventă, sângerarea severă poate pune viaţa în pericol.

Reacţii adverse frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane)
– Sângerări la nivelul stomacului sau intestinelor
– Sângerări la locul injecţiei
Sângerări nazale
– Erupţie trecătoare pe piele
– Vânătăi mici şi roşii la nivelul pielii (echimoze)
– Sânge în urină
– Hematom (sângerare sub piele la locul injecţiei sau într-un muşchi, ce determină umflături)
– Scăderea hemoglobinei sau scăderea numărului de celule roşii (anemie)
– Vânătăi

Reacţii adverse mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane)
– Reacţii alergice (erupţie trecătoare pe piele, mâncărime, buze/limbă umflate, sau dificultăți la respiraţie)
– Sângerări oculare spontane, sângerări rectale, ale gingiilor sau în abdomen în jurul organelor interne
– Sângerare după intervenţii chirurgicale
– Tuse cu eliminare de sânge
– Sânge în materiile fecale

Reacţii adverse rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane)
– Număr scăzut de trombocite în sânge
– Hematoame subcutanate (sângerare sub piele care provoacă umflături)

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct la:Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa
acestui medicament.

5. Cum se păstrează Bewim

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie şi pe blistere, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conţine Bewim
– Substanţa activă este prasugrel.
Fiecare comprimat filmat conține prasugrel 10 mg (sub formă de prasugrel bază).
– Celelalte componente sunt lactoză, hidroxipropilceluloză slab substituită, croscarmeloză sodică, glicerol dibehenat , laurilsulfat de sodiu, alcool polivinilic, talc, dioxid de titan (E 171), glicerol monocaprilcaproat (tip 1), oxid galben de fer (E172)

Cum arată Bewim şi conţinutul ambalajului
Comprimatele filmate de Bewim 10 mg sunt rotunde, biconvexe, de culoare galbenă, cu diametru de aproximativ 10 mm, prevăzute cu o linie mediană pe una din fețe și marcate cu „B23” pe cealaltă față.
Comprimatul poate fi divizat în doze egale.
Cutii cu 14, 28, 30, 56, 60 sau 90 comprimate filmate Bewim ambalate în blistere din OPA/Al/PVC//Al.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Tags :

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *