Prospecte medicamente
Brufen 20 mg/ml suspensie orala

Brufen 20 mg/ml suspensie orala

Brufen 20 mg/ml suspensie orală (Ibuprofen)

Ce găsiţi în acest prospect
1. Ce este Brufen şi pentru ce se utilizează
2. Ce trebuie să știți înainte să utilizaţi Brufen
3. Cum să utilizaţi Brufen
4. Reacţii adverse posibile
5. Cum se păstrează Brufen
6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

1. Ce este Brufen şi pentru ce se utilizează

Brufen suspensie orală aparţine unei clase de medicamente numite AINS (medicamente antiinflamatoare nesteroidiene). Brufen calmează durerea, reduce febra şi are un efect antiinflamator.
Brufen suspensie orală este utilizat la adulţi şi adolescenţi cu vârsta peste 12 ani (cu greutatea de 40 kg şi peste) pentru calmarea durerii de intensitate uşoară până la moderată, în afecţiunile reumatice (artrită reumatoidă, osteoartrită) şi durerile menstruale.
Pentru copiii între 6 luni şi 12 ani, Brufen suspensie orală este utilizat în cazul afecţiunilor dureroase
acute şi febră, asociate răcelii obişnuite.
Efectul Brufen se obţine de obicei în decurs de 30 de minute.

2. Ce trebuie să știți înainte să utilizaţi Brufen

Nu utilizaţi Brufen:
 dacă sunteţi alergic la ibuprofen sau la oricare din celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6).
 dacă sunteţi în ultimul trimestru de sarcină
 dacă aveţi o tendinţă crescută de sângerare
 dacă aveți boli grave ale ficatului sau rinichilor
 dacă aveți insuficienţă cardiacă severă
 dacă aveți ulcer gastric, ulcer duodenal sau sângerări la nivelul stomacului sau dacă aţi avut ulcer gastric, ulcer duodenal sau sângerări la nivelul stomacului în trecut în urma tratamentului cu Brufen sau cu un produs asemănător
 dacă aţi avut vreodată sângerări sau o perforație la nivelul stomacului sau intestinului în timp ce utilizaţi AINS
 dacă aţi prezentat reacţii alergice (de exemplu dificultăţi la respiraţie, obstrucţie nazală, erupţie trecătoare pe piele) la acidul acetilsalicilic sau la alte medicamente antiinflamatoare.

Atenţionări şi precauţii:
Înainte să utilizaţi Brufen, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului:
 dacă aveți anumite tulburări ale sistemului imunitar (boală mixtă de ţesut conjunctiv și lupus eritematos sistemic (LES), condiție a sistemului imunitar care afectează țesutul conjunctiv având ca rezultat dureri articulare, modificare a culorii pielii și tulburări ale altor organe), acestea pot avea un risc crescut de apariţie a meningitei aseptice
 dacă aveți insuficienţă renală sau hepatică
 dacă aveţi probleme ale inimii, inclusiv insuficiență cardiacă, angină pectorală (durere în piept) sau ați avut un infarct miocardic, operație de bypass, boală arterială periferică (circulaţie deficitară la nivelul picioarelor din cauza arterelor îngustate sau blocate), sau orice fel de accident vascular cerebral (inclusiv “mini-accident vascular cerebral” sau accident ischemic tranzitoriu ,,AIT’’)
 dacă aveți tensiune arterială crescută, diabet zaharat, valori crescute ale colesterolului, istoric familial de boală a inimii sau accident vascular cerebral, sau dacă sunteţi fumător
 dacă aveţi astm bronşic, rinită cronică (nas înfundat şi care curge în mod cronic) sau boală alergică, având în vedere că Brufen poate cauza dificultăţi la respiraţie, urticarie sau o reacţie alergică severă dacă aveţi oricare din cele enumerate mai sus
 dacă aveţi boli inflamatorii intestinale, antecedente de ulcer gastric sau o tendinţă crescută de sângerare.
 Întotdeauna utilizaţi cea mai mică doză posibilă şi pentru cel mai scurt timp posibil pentru a reduce riscul de apariţie a reacţiilor adverse. În general, doze mai mari decât cele recomandate pot să atragă după sine riscuri. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că trebuie evitată administrarea în
acelaşi timp a mai multor medicamente AINS.
În cazul în care utilizaţi medicamente analgezice pentru o lungă perioadă de timp, acest lucru poate provoca dureri de cap, dureri care nu trebuie tratate şi cu mai multe analgezice. Dacă credeţi că acest lucru este valabil şi pentru dumneavoastră, discutaţi cu medicul sau cu farmacistul.
 Asemănător altor medicamente antiinflamatoare, Brufen poate ascunde semnele unei infecţii.
 Pacienţii care au avut tulburări ale tractului gastro-intestinal, în special pacienţii vârstnici, trebuie să se adreseze medicului în cazul în care prezintă simptome abdominale (mai ales sângerări gastrointestinale), în special la începutul tratamentului.
 Pacienţii vârstnici trebuie să fie conştienţi de riscul lor crescut la reacții adverse, în special sângerare şi perforaţie la nivelul tractului digestiv, care pot fi fatale.
 În cazul în care în timpul tratamentului cu Brufen apar sângerări sau ulceraţii gastrintestinale, tratamentul trebuie oprit şi trebuie să vă adresaţi unui medic.
 Medicamentele antiinflamatoare și antialgice cum este ibuprofen se pot asocia cu un risc ușor crescut de apariție a infarctului miocardic sau a accidentului vascular cerebral în special atunci când sunt utilizate doze mari. Nu depăşiţi doza sau durata recomandată de tratament.
 În timpul varicelei, se recomandă să evitaţi utilizarea acestui medicament.
 Acest medicament aparţine unui grup de medicamente (AINS) care poate afecta fertilitatea la femei. Acest efect este reversibil după întreruperea tratamentului. Vezi pct. ,,Sarcina, alăptarea şi fertilitatea’’.
 Nu utilizaţi Brufen dacă doriţi să rămâneţi gravidă. Adresaţi-vă mai întâi medicului dumneavoastră. Vezi pct. ,,Sarcina, alăptarea şi fertilitatea’’.
 Opriţi tratamentul cu Brufen şi adresaţi-vă imediat unui medic în cazul în care apare oricare dintre următoarele simptome ( angioedem):
• umflare a feţei, limbii sau gâtului,
• dificultăţi la înghiţire,
• urticarie şi dificultăţi la respiraţie.
 În cazuri foarte rare, s-au raportat reacţii grave la nivelul pielii când s-a utilizat un AINS. Dacă prezentaţi o erupţie trecătoare pe piele sau leziuni ale membranei mucoase, opriţi tratamentul cu Brufen şi adresaţi-vă unui medic. Erupţia severă pe piele poate include vezicule la nivelul pielii, în
special pe picioare, braţe, mâini şi tălpi, se poate extinde şi la nivelul feţei şi buzelor (eritem multiform, sindrom Stevens-Johnson). Această erupţie poate deveni chiar mai severă, veziculele pot creşte şi se pot extinde şi pe alte porţiuni ale pielii, şi porţiuni ale pielii se pot desprinde (necroliză epidermică toxică). De asemenea, pot fi infecţii severe ce pot implica distrugerea (necroza) pielii, ţesutului subcutanat şi muscular.
 Brufen poate determina scăderea numărului de celule albe din sânge şi astfel poate să scadă rezistenţa dumneavoastră la infecţii. Dacă dezvoltaţi o infecţie cu simptome cum sunt febră şi alterare gravă a stării generale, sau febră însoţită de simptome de infecţie localizată, cum este durere de gât/ faringe/ gură sau probleme urinare, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră imediat. Vi se va efectua un test de sânge pentru a verifica o posibilă scădere a numărului de celule albe din sânge (agranulocitoză). Este important să informaţi medicul că utilizaţi acest medicament.
 Se recomandă precauție la pacienții deshidratați datorită riscului de apariție a insuficienței renale, în special la adolescenţi deshidratați şi la persoane vârstnice.

Copii şi adolescenţi
Există risc de insuficienţă renală la copiii şi adolescenţii deshidrataţi.

Brufen împreună cu alte medicamente
Nu utilizaţi în acelaşi timp mai multe tipuri de medicamente împotriva durerii decât dacă medicul vă recomandă acest lucru.
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi, aţi utilizat recent sau s-ar putea să utilizaţi orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. Tratamentul cu Brufen poate afecta sau poate fi afectat de tratamentul cu anumite medicamente, inclusiv cele folosite pentru a trata/preveni:
– tumorile şi afecţiunile sistemului imunitar (metotrexat)
– boala maniaco-depresivă (litiu)
– bătăile neregulate ale inimii (digoxină)
– durerea (acid acetilsalicilic)
– tulburările tromboembolice (medicamente anticoagulante care subțiază sau previn coagularea sângelui, de exemplu, acid acetilsalicilic, dicumarol, warfarină, ticlopidină)
– depresia (medicamente numite ISRS- inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei)
– tensiunea arterială mare (medicamente care scad tensiunea arterială de ex. inhibitori ai ECA cum este captopril, beta-blocante cum este atenolol, antagonişti ai receptorilor de angiotensină II cum este losartan, diuretice)
– respingerea organului la pacienţii care efectuează transplant de organe (medicamente care scad imunitatea cum este ciclosporină sau tacrolimus)
– inflamaţia (corticosteroizi)
– infecţiile bacteriene (unele antibiotice inclusiv aminoglicozide)
– infecţiile fungice (de exemplu voriconazol sau fluconazol)
– diabetul zaharat (sulfoniluree)
– valorile crescute ale colesterolului (colestiramină)
– infecţia cu virusul imunodeficienţei umane (HIV) (zidovudină)
Unele medicamente pot influența acțiunea tratamentulului cu Brufen sau acesta poate influența acțiunea altor medicamente. Cereţi întotdeauna sfatul medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a utiliza Brufen împreună cu alte medicamente.

Brufen împreună cu alimente, băuturi şi alcool
Brufen poate fi utilizat împreună cu alimente şi băuturi. Brufen poate fi administrat pe stomacul gol pentru o calmare mai rapidă a durerii. Reacţiile adverse pot fi potenţate dacă Brufen este utilizat împreună cu alcool.

Sarcina, alăptarea şi fertilitatea
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament. Femeile gravide nu trebuie să utilizeze Brufen în timpul ultimului trimestru de sarcină.
Femeile care încearcă să rămână gravide sau care sunt gravide trebuie să evite utilizarea Brufen.
Tratamentul în orice stadiu al sarcinii trebuie efectuat numai conform instrucţiunilor medicului.
Ibuprofenul trece în laptele matern. Aşadar, nu se recomandă utilizarea de ibuprofen în perioada alăptării. Cu toate acestea, adresați-vă medicului dacă este necesar să utilizaţi frecvent Brufen în perioada alăptării.
Utilizarea de ibuprofen poate afecta fertilitatea. Nu se recomandă utilizarea de ibuprofen în perioada în care încearcaţi să rămâneţi gravidă sau pe durata investigaţiilor pentru infertilitate.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Brufen poate afecta viteza de reacţie la anumite persoane din cauza reacţiilor adverse cum sunt tulburări de vedere, ameţeli sau somnolenţă. Acest lucru trebuie luat în considerare în situaţiile care presupun o vigilenţă crescută, de exemplu pentru conducerea vehiculelor, şi mai ales dacă este
administrat împreună cu alcool.
Brufen conţine zahăr, sorbitol, galben amurg, metil-parahidroxibenzoat şi propilparahidroxibenzoat Brufen conţine 3 g zahăr şi 0,5 g sorbitol pe doza de 5 ml. Acest lucru trebuie luat în considerare la pacienţii cu diabet zaharat. Dacă medicul dumneavoastră v-a informat că aveţi intoleranţă la unele
zaharuri, luaţi legătura cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza acest medicament.

Brufen conţine colorantul galben amurg care poate determina reacţii alergice.
Brufen conţine conservanţii metil-parahidroxibenzoat şi propil-parahidroxibenzoat care pot determina reacţii alergice (posibil reacţii întârziate).

3. Cum să utilizaţi Brufen

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Doza recomandată pentru adulţi şi adolescenţi peste 12 ani (cu greutatea de 40 kg şi peste):
În afecţiunile reumatice: 20–35 ml (400–700 mg) de trei ori pe zi. Faceţi o pauză de 4-6 ore între doze.
Pentru o ameliorare mai rapidă a rigidităţii matinale, prima doză poate fi utilizată pe stomacul gol.
Doza zilnică maximă: 2400 mg.
Dureri menstruale: 20 ml (400 mg) o dată până la de trei ori pe zi, în funcţie de caz. Faceţi o pauză de 4-6 ore între doze. Începeţi tratamentul la primele semne ale durerii menstruale.
Durere de intensitate uşoară până la medie, pentru adulţi: 10–20 ml (200–400 mg) ca doză unică sau de 3-4 ori pe zi. Faceţi o pauză de 4-6 ore între doze.

Utilizarea la copii
Durere acută şi febră, asociate unei răceli, la copii între 6 luni şi 12 ani: 5–7,5 mg ibuprofen/kg masă corporală, în doză unică sau 20–30 mg/kg greutate corporală pe zi, după cum urmează:
Doza trebuie calculată în funcţie de greutatea corporală (vârstele menţionate sunt aproximative)
Greutate Vârstă Doză
7–10 kg 6–12 luni 2,5 ml de 3 ori pe zi
10–14,5 kg 1–2 ani 2,5ml de 3–4 ori pe zi
14,5–25 kg 3–7 ani 5 ml de 3–4 ori pe zi
25–40 kg 8–12 ani 10 ml de 3–4 ori pe zi
Doza trebuie administrată o dată la 6 ore, de până la patru ori pe zi. Brufen suspensie orală nu se administrează copiilor sub şase luni sau copiilor cu o greutate sub 7 kg. Dacă aveți boli grave ale ficatului sau rinichilor sau dacă sunteţi în vârstă, medicul dumneavoastră vă va indica doza corectă pe care să o utilizaţi, care va fi cea mai mică doză posibilă. Pentru a preveni o senzaţie trecătoare de arsură la nivelul gurii sau gâtului în timpul înghiţirii,
asiguraţi-vă că flaconul este agitat foarte bine înainte de utilizare.

Dacă utilizați mai mult Brufen decât trebuie
Dacă aţi utilizat mai mult Brufen decât trebuie sau dacă copiii au utilizat acest medicament în mod accidental, contactaţi întotdeauna un medic sau mergeţi la cel mai apropiat spital pentru o evaluare a riscului existent şi recomandări cu privire la ceea ce trebuie să faceţi.
Simptomele pot include greaţă, dureri stomacale, vărsături (pot conţine striuri de sânge), dureri de cap, ţiuit în urechi, confuzie şi mişcări oscilatorii ale ochilor. În cazul dozelor mari au fost semnalate somnolenţă, durere în piept, palpitaţii, pierdere a conştienţei, convulsii (îndeosebi la copii), slăbiciune şi ameţeală, sânge în urină, frisoane şi probleme la respiraţie.

Dacă uitaţi să utilizați Brufen
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Cele mai grave reacții adverse:
– Încetaţi să utilizaţi Brufen şi contactaţi un medic imediat în cazul în care prezentaţi următoarele simptome (angioedem, o reacţie adversă neobişnuită):
 umflare a feţei, a limbii sau a gâtului,
 dificultăţi la înghiţire,
 urticarie sau respiraţie dificilă.
– Brufen poate determina scăderea numărului de celule albe din sânge (agranulacitoză) şi astfel poate să scadă rezistenţa dumneavoastră la infecţii (o reacție adversă mai puțin frecventă). Dacă dezvoltaţi o infecţie cu simptome cum sunt febră şi schimbare gravă a stării generale, sau febră
însoţită de simptome de infecţie localizată, cum sunt durere de gât/faringe/gură sau probleme urinare, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră imediat. Este important să informaţi medicul că utilizaţi acest medicament.
– Au fost raportate modificări grave la nivelul pielii și mucoasei cum sunt necroliză epidermică toxică și/sau eritem multiform (o reacție adversă foarte rară). În plus, poate să apară o reacţie la nivelul pielii gravă cunoscută sub numele de sindrom DRESS. Simptomele sindromului DRESS includ: erupţie la nivelul pielii, febră, inflamarea ganglionilor limfatici şi eozinofilie crescută (un tip de celule albe din sânge). Dacă prezentaţi o erupţie trecătoare pe piele sau leziuni la nivelul mucoaselor, întrerupeţi tratamentul cu Brufen şi adresaţi-vă unui medic. Erupţia severă pe piele poate include vezicule la nivelul pielii, în special pe picioare, braţe, mâini şi tălpi, se poate extinde şi la nivelul feţei şi buzelor. Această erupţie poate deveni chiar mai severă, veziculele pot creşte şi se pot extinde şi pe alte porţiuni ale pielii, şi porţiuni ale pielii se pot desprinde (necroliză epidermică toxică). De asemenea, pot fi infecţii severe ce pot implica distrugerea (necroza) pielii, ţesutului subcutanat şi muscular.

Alte reacţii adverse
Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane):
– Dureri de cap, ameţeală
– Reacţii adverse gastrointestinale (indigestie, diaree, greaţă, vărsături, dureri abdominale, flatulenţă, constipaţie, scaune de culoare neagră, sângerări la nivelul stomacului şi intestinelor, vărsături cu sânge)
– Oboseală
– Erupţii trecătoare pe piele

Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane):
– Rinită
– Hipersensibilitate
– Insomnie, anxietate
– Tulburări de vedere, tulburări de auz
– Spasm bronşic, astm bronșic
– Ulceraţii la nivelul gurii
– Ulcer gastric, ulcer intestinal, ulcer gastric perforat, inflamare a mucoasei stomacului
Hepatită, icter, tulburări ale funcției ficatului
– Mâncărimi, contuzii mici pe piele şi la nivelul membranelor mucoase
– Fotosensibilitate
– Deteriorare a funcţiei rinichilor
– Modificări ale numărului de celule din sânge
Anemie (scădere a numărului de celule roșii din sânge sau a hemoglobinei, care poate face pielea palidă și poate provoca slăbiciune)
– Somnolenţă
– Senzaţie de furnicături
– Pierdere a auzului.

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane):
– Meningită non-bacteriană
– Reacţii alergice
– Depresie, confuzie
– Tulburări de vedere, tinitus (zgomote în urechi), amețeală
– Deterioarare a funcţiei ficatului şi retenţie a lichidelor în organism.

Foarte rare (pot afecta până la 1 persoană din 10000)
– Inflamaţie a pancreasului, insuficienţă hepatică.

Cu frecvenţă necunoscută (frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile):
– Înrăutăţire a ulcerelor de la nivelul intestinului gros (colită) şi boală Crohn (boala intestinului) – Insuficienţă cardiacă, infarct miocardic, tensiune arterială mare.
Vă rugăm să reţineţi că Brufen poate să prelungească timpul de sângerare.
În situaţii excepţionale, s-au observat infecţii grave ale pielii în cazul varicelei (vărsatului de vânt).
Utilizarea AINS poate determina sau agrava inflamația în relație cu o infecție a pielii (de exemplu poate să apară o afecțiune, cum este fasciita necrozantă, caracterizată prin durere intensă, febră mare, piele umflată și caldă, vezicule, necroză). Dacă în timpul utilizării de ibuprofen apar sau se agravează semne de infecţie a pielii, adresați-vă imediat medicului dumneavoastră.
Medicamentele precum Brufen pot determina un risc uşor crescut de apariţie a infarctului miocardic sau a accidentului vascular cerebral.
În timpul utilizării Brufen suspensie orală s-a raportat de asemenea, o senzaţie trecătoare de arsură la nivelul gâtului sau gurii.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale www.anm.ro. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

5. Cum se păstrează Brufen

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie şi pe flacon după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Flaconul deschis trebuie utilizat în 12 luni.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conţine Brufen
 Substanţa activă este ibuprofen.
 Celelalte componente sunt conservanţi (metil-parahidroxibenzoat (E 218), propilparahidroxibenzoat (E 216), benzoat de sodiu (E 211)), zahăr, acid citric monohidrat, glicerol, sorbitol lichid (E 420), caolin, polisorbat 80, aromă de portocale, colorant (galben amurg E 110), agar, apă purificată.

Cum arată Brufen şi conţinutul ambalajului
Suspensie orală, galbenă cu aromă de portocală.
Flacon din plastic de 100 ml şi 200 ml. Este inclusă o seringă dozatoare de 5 ml/o linguriţă pentru doză dublă de 2,5 ml/5 ml.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *