Prospecte medicamente
Clostilbegyt 50 mg comprimate

Clostilbegyt 50 mg comprimate

Clostilbegyt 50 mg comprimate (Citrat de clomifen)

Ce găsiţi în acest prospect :
1. Ce este Clostilbegyt şi pentru ce se utilizează
2. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Clostilbegyt
3. Cum să utilizaţi Clostilbegyt
4. Reacţii adverse posibile
5. Cum se păstrează Clostilbegyt
6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

1. Ce este Clostilbegyt şi pentru ce se utilizează

Efectul Clostilbegyt este de a declanşa dezvoltarea ovulului (aşa numita stimulare a ovulaţiei).

Indicaţii terapeutice pentru femei :
Stimularea dezvoltării ovulului în cazul unor afecţiuni hipofizare sau ovariene şi după o administrare îndelungată a contraceptivelor orale. Eliminarea creşterii patologice a secreţiei de lapte (galactoree) după naştere.

2. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Clostilbegyt

Înainte de a utiliza acest medicament discutaţi cu medicul dumneavoastră despre următoarele riscuri:
– Posibilitatea de a rămâne gravidă cu mai mulţi copii (sarcină multiplă).
– Sarcină în care copilul se dezvoltă în afara uterului (sarcină ectopică).
– Creşterea riscului de cancer ovarian.
– Sindromul de hiperstimulare ovariană.
– Tulburări de vedere.
Orice sarcină se poate finaliza cu defecte de naştere sau avort. Acest lucru se poate întâmpla chiar dacă nu utilizați Clostilbegyt.

Nu utilizaţi Clostilbegyt:
– dacă sunteţi alergic la clomifen sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6).
– dacă sunteţi gravidă. Trebuie să faceţi un test de sarcină pentru a fi sigură că nu sunteţi gravidă înainte de a utiliza Clostilbegyt.
– dacă aveţi boli ale ficatului sau tulburări ale funcţiei ficatului.
– dacă aveţi chisturi ovariene sau pierdere a funcţiei hipofizare.
– dacă aveţi tulburări ale funcţiei tiroidei sau glandelor suprarenale.
– dacă aveţi sângerări de cauze necunoscute sau sângerări nediagnosticate.
– dacă aveţi tulburări de vedere recente sau pre-existente.
– dacă aveţi un tip de cancer care poate fi agravat de hormoni.
– dacă aveți o menopauză timpurie sau vi s-a spus că sunteți infertilă.

Atenţionări şi precauţii
Înainte să utilizaţi Clostilbegyt, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului:
– Dacă nu mai aveţi ciclu menstrual din cauză că sunteţi subponderală.
– Dacă aveţi sau aţi avut în trecut convulsii sau crize convulsive.
– Dacă aveţi fibrom uterin.
– Dacă aveţi ovare polichistice.
– Dacă ovarele dumneavoastră sunt umflate.
– Dacă aveți hipertrigliceridemie (exces de grăsimi în sânge) sau un istoric familial de hipertrigliceridemie.
Medicul dumneavoastră trebuie să verifice orice cauză a problemelor de infertilitate înainte de a începe tratamentul cu Clostilbegyt.

Copii și adolescenți
Acest medicament nu trebuie utilizat la copii și adolescenți.

Clostilbegyt împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi, aţi utilizat recent sau s-ar putea să utilizați orice alte medicamente.

Sarcina, alăptarea şi fertilitatea
Administrarea Clostilbegyt în perioada de sarcină este contraindicată
Administrarea în timpul alăptării se poate face numai după evaluarea atentă a raportului risc/beneficiu de către medic..
Clomifen poate reduce lactaţia.
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că ați putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Medicamentul poate determina apariţia tulburărilor de vedere, cum este vedere încețoșată, de aceea, limitarea conducerii vehiculelor sau folosirii utilajelor trebuie evaluată individual de către medicul dumneavoastră.

Clostilbegyt conține lactoză
Dacă medicul dumneavoastră v-a spus că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, adresați-vă acestuia înainte de a utiliza acest medicament.

3. Cum să utilizaţi Clostilbegyt

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Doza recomandată trebuie utilizată o dată pe zi înainte de masă.
Tratamentul la femei trebuie întotdeauna precedat de un examen ginecologic din cauza apariției reacţiilor adverse. Clostilbegyt trebuie utilizat strict numai pentru indicaţia terapeutică stabilită şi sub supraveghere medicală permanentă.
În cazul unei infertilităţi dozajul şi durata tratamentului depind de sensibilitatea (capacitatea de a reacționa) ovarelor.
În cazul menstruațiilor regulate se recomandă începerea tratamentului în ziua a 5-a a ciclului menstrual (sau în a 3-a zi a ciclului în cazul unei ovulaţii timpurii/fază foliculară mai scurtă de 12 zile). În cazul în care nu aveţi cicluri menstruale tratamentul poate fi început în orice moment.
Schema nr. 1: 50 mg/zi pe o perioadă de 5 zile, între timp trebuie controlată dezvoltarea ovulului prin examinări clinice şi investigaţii de laborator. Dezvoltarea ovulului (ovulaţia) are loc de regulă între ziua a 11-a şi a 15-a a ciclului menstrual.
Dacă nu există o dezvoltare a ovulului prin aplicarea acestui tratament se aplică Schema nr. 2.
Schema nr. 2: doze zilnice de 100 mg trebuie administrate pe o perioadă de 5 zile începând cu ziua a 5-a a ciclului menstrual următor. Dacă nici după acest tratament nu apare dezvoltarea ovulului, se poate repeta, aceeaşi schemă ( 100 mg/zi). Dacă lipsa ovulației se menține, se poate repeta un
tratament de 3 luni, după o întrerupere de 3 luni. Tratamentele suplimentare sunt inutile.
Tratamentul trebuie început cu doze mici (25mg/zi) în cazul apariţiei chisturilor la nivelul ovarelor (așa numitul sindrom polichistic ovarian).
În cazul lipsei ciclului menstrual post-contraceptiv, se va administra o doză zilnică de 50 mg; de regulă efectele terapeutice apar în ziua a cincea a tratamentului, chiar în cazul aplicării schemei nr. 1. Acest medicament nu trebuie administrat copiilor, adolescenţilor şi femeilor care sunt la menopauză (post-menopauză).

Dacă utilizaţi mai mult Clostilbegyt decât trebuie
Dacă utilizați mai mult Clostilbegyt decât trebuie, adresați-vă unui medic sau mergeți imediat la departamentul de urgențe al unui spital. Luați ambalajul medicamentului cu dumneavoastră. Trebuie să faceți acest lucru pentru ca medicul să știe ce medicament ați utilizat. Este posibil să provocați hiperstimularea ovarului dumneavoastră (vezi mai jos pct. 4). Simptomele observate după utilizarea mai multor comprimate decât trebuie sunt: greaţă, stare de vomă, înroşirea feţei, transpiraţie, tulburări de vedere (vedere înceţoşată, puncte luminoase, lacune ale câmpului vizual), creşterea dimensiunii ovarelor cu dureri pelviene sau abdominale.
În cazul unui supradozaj se recomandă eliminarea substanţei active şi administrarea unui tratament suportiv. Anunţaţi imediat medicul dumneavoastră în cazul unui supradozaj.

Dacă uitaţi să utilizaţi Clostilbegyt
Dacă uitați o doză, discutați cu medicul dumneavoastră deoarece este posibil să aveți nevoie de schimbarea ciclului de tratament. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa comprimatul uitat. Continuaţi tratamentul în acelaşi mod şi doze cum v-au fost prescrise. Dacă utilizaţi acest medicament neregulat faţă de cum v-a fost prescris atunci efectul așteptat poate să nu fie atins.

Dacă încetaţi să utilizaţi Clostilbegyt
La femei medicamentul este administrat timp de 5 zile în timpul menstruației. Dacă întrerupeţi administrarea înainte de vreme atunci efectul terapeutic așteptat nu va fi atins. Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Încetaţi utilizarea comprimatelor de Clostilbegyt şi anunţaţi medicul dumneavoastră sau mergeţi imediat la spital dacă:
 Aveţi o reacţie alergică. Simptomele pot include: erupţie trecătoare pe piele, probleme la înghiţire sau respiraţie, umflare a buzelor, feţei, gâtului sau limbii (angioedem).
 Aveţi amorţeli, stare de slăbiciune sau paralizie pe o parte a corpului, vorbire neclară, vedere brusc înceţoşată, stare confuzională sau schimbătoare. Acestea pot fi semne ale unui accident vascular cerebral.
 Sunteți gravidă și aveți sângerări vaginale și dureri la nivelul abdomenului. Acestea ar putea fi semne ale unei sarcini extrauterine (vezi mai sus pct. 2).Frecvența reacțiilor adverse menționate mai sus nu este cunoscută (nu poate fi estimată din datele disponibile).

Încetaţi administrarea comprimatelor de Clostilbegyt şi consultaţi imediat medicul da prezentaţi una din următoarele reacţiile adverse grave – este posibil să aveţi nevoie urgentă de tratament medical :
Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane)
 Vedere înceţoşată, pete sau spoturi luminoase la nivelul câmpului vizual. Aceste simptome se ameliorează în general dar în unele cazuri ele pot fi permanente. Medicul dumneavoastră poate cere o examinare oftalmologică.

Cu frecvență necunoscută (frecvență care nu poate fi estimată din datele disponibile)
 Hiperstimulare a ovarelor. Acest lucru poate duce la dureri pelviene, abdominale sau a gambelor, umflare sau senzaţie de balonare, micşorarea volumului urinar, dificultăţi la respiraţie sau creştere în greutate. Dacă apar aceste simptome medicul dumneavoastră vă va scădea doza de Clostilbegyt.
 Probleme la nivelul ficatului care pot determina îngălbenirea ochilor sau pielii (icter).
 Dureri de cap neaşteptate şi severe.
 Tulburări mentale cum sunt “psihozele”.

Spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă vreuna din următoarele reacţii adverse devine gravă sau durează mai mult de câteva zile:
Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane)
 Înroşire a pielii
 Durere sau disconfort în partea inferioară a abdomenului, creștere în greutate, edeme. Acesta poate fi un semn ale creșterii ovarelor.

Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane)
 Senzație sau stare de rău
 Creștere a intensității durerii menstruale, sângerări abundente sau sângerări între menstruații
 Dureri la nivelul sânilor
 Dureri de cap
 Senzație de balonare și umflare

Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane)
 Tensiune nervoasă mai accentuată decât în mod normal
 Probleme de echilibru sau stare de amețeală (vertij)
 Stare de oboseală sau probleme ale somnului (insomnie)
 Stare de depresie sau schimbare de dispoziție sau de comportament

Rare (pot afectecta până la 1 din 1000 persoane)
Convulsii
 Părți întunecate la nivelul ochiului (cataractă)
 Vedere diminuată, dureri la nivelul ochilor și dificultatea în a distinge unele culori (neurită optică)

Cu frecvenţă necunoscută (frecvența nu poate fi estimată din datele disponibile)
 Durere în partea inferioară a stomacului, creștere în greutate, edeme. Acesta poate fi un semn al unei endometrioze (situația în care celulele mucoasei din interiorul uterului se găsesc în alte părți ale organismului, de exemplu în mușchii uterului) sau înrăutăţirea acesteia și cancer
ovarian
 Creștere ovariană accentuată
 Sarcini multiple, de exemplu gemeni
 Niveluri crescute de grăsimi în sânge (hipertrigliceridemie)
 Durere în partea centrală superioară sau partea din stânga sus a abdomenului. Acesta ar putea fi un semn de inflamare a pancreasului (pancreatită), care poate fi determinată de un nivel crescut de grăsimi în sânge
Palpitații
 Răni ale pielii de la nivelul picioarelor, brațelor, palmelor, mâinilor, tălpilor și în interiorul gurii (eritem polimorf)
 Tulburări de vedere
 Senzație de leșin sau pierderea conștienței
 Senzație de dezorientare și probleme de vorbire
 Erupții trecătoare pe piele sau mâncărime
 Vânătăi
 Umflare a feței, în jurul ochilor, la nivelul buzelor sau limbii
 Cădere sau subțiere a părului.

Senzaţia de căldură în valuri observată în timpul tratamentului dispare după întreruperea acestuia. În special în cazul unor boli rare (aşa numitul sindrom Stein-Leventhal) pot apărea măriri chistice ale ovarelor. Medicul dumneavoastră poate cere controlul temperaturii corporale şi în funcţie de rezultate poate decide când trebuie întrerupt tratamentul. Posibilitatea apariţiei unei sarcini gemelare şi a sarcinilor ectopice este mai mare la femeile tratate cu clomifen decât la populaţia normală.

5. Cum se păstrează Clostilbegyt

A se păstra la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original.
Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe etichetă sau cutie după EXP.
Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Nu utilizaţi acest medicament dacă observaţi o decolorare a comprimatelor.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului

6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conţine Clostilbegyt
– Substanţa activă este citratul de clomifen. Fiecare comprimat conține citrat de clomifen 50 mg.
– Celelalte componente sunt: gelatină, stearat de magneziu, acid stearic, talc, amidon de cartof, lactoză monohidrat (100 mg).

Cum arată Clostilbegyt şi conţinutul ambalajului
Comprimate albe, sau alb –gălbui, rotunde, plate, cu margini oblice, fără miros sau aproape fără miros, marcate cu ,,CLO’’ pe una din feţe.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *