Dacarbazină Lipomed pulbere pentru soluţie perfuzabila

Dacarbazina pulbere pentru soluţie perfuzabila

Dacarbazina Lipomed 500 mg pulbere pentru soluţie perfuzabilă
Dacarbazina Lipomed 1000 mg pulbere pentru soluţie perfuzabilă
Dacarbazina (sub formă de citrat de dacarbazina)

Ce găsiţi în acest prospect
1. Ce este Dacarbazina Lipomed şi pentru ce se utilizează
2. Ce trebuie să ştiţi înainte să vi se administreze Dacarbazina Lipomed
3. Cum se utilizează Dacarbazina Lipomed
4. Reacţii adverse posibile
5. Cum se păstrează Dacarbazina Lipomed
6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

1. Ce este Dacarbazina Lipomed şi pentru ce se utilizează

Dacarbazina aparţine unui grup de medicamente numite medicamente citostatice. Aceste medicamente influenţează creşterea celulelor canceroase.
Dacarbazină Lipomed a fost prescris de medicul dumneavoastră pentru tratamentul cancerului, cum este melanomul malign în stadiu avansat (cancer de piele), boala Hodgkin în stadiu avansat (cancer al ţesutului limfatic) sau sarcomul de ţesut moale în stadiu avansat (cancer al muşchilor, ţesutului gras, ţesutului fibros, al vaselor de sânge sau al altui ţesut de susţinere din organism). Dacarbazină Lipomed poate fi administrat în asociere cu alte medicamente citostatice.

2. Ce trebuie să ştiţi înainte să vi se administreze Dacarbazină Lipomed

Nu trebuie să vi se administreze Dacarbazină Lipomed:
 dacă sunteţi alergic la dacarbazină sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6),
 dacă numărul de globule albe şi/sau trombocite din sânge este prea scăzut (leucopenie şi/sau trombocitopenie),
 dacă aveţi o boală severă la ficat sau rinichi,
 dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi,
 concomitent cu vaccinul împotriva febrei galbene.

Atenţionări şi precauţii
Sunt necesare precauţii speciale dacă Dacarbazină Lipomed se administrează în următoarele cazuri:
în timpul tratamentului cu Dacarbazină Lipomed precum şi timp de 6 luni după încetarea terapiei, bărbaţii sunt sfătuiţi să utilizeze măsuri contraceptive sigure. Înainte de fiecare administrare, medicul dumneavoastră vă va testa sângele pentru a verifica dacă aveţi suficiente globule sanguine pentru a vi se administra Dacarbazină Lipomed. Va fi monitorizată, de asemenea, funcţia ficatului şi a rinichilor.
Înainte să vi se administreze Dacarbazină Lipomed, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Dacarbazina Lipomed împreună cu alte medicamente
Nu se recomandă utilizarea niciunui tratament medical fără a-i spune medicului dumneavoastră, deoarece pot exista interacţiuni între Dacarbazină Lipomed şi alte medicamente.
În special, nu trebuie să vi se administreze acest medicament şi spuneţi medicului dumneavoastră, asistentei medicale sau farmacistului dacă luaţi sau vi se administrează vreunul dintre următoarele:
 Fenitoină – pentru tratamentul convulsiilor (epilepsie),
 Vaccinul împotriva febrei galbene,
 Vaccinuri cu virusuri vii, deoarece dacarbazina vă poate slăbi sistemul imunitar şi vă poate creşte probabilitatea de a contracta o infecţie gravă.
Nu trebuie să vi se administreze Dacarbazină Lipomed dacă oricare dintre situaţiile de mai sus este valabilă în cazul dumneavoastră. Înainte de a vi se administra Dacarbazină Lipomed, discutaţi cu medicul dumneavoastră, asistenta medicală sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Spuneţi medicului dumneavoastră, asistentei medicale sau farmacistului dacă vi se administrează oricare dintre următoarele tratamente:
 Fotemustină – nu trebuie să vi se administreze dacarbazină şi fotemustină în acelaşi timp, pentru a evita afectarea plămânilor.
 Ciclosporină sau tacrolimus: aceste medicamente vă pot reduce funcţia sistemului imunitar.
Înainte de a vi se administra Dacarbazină Lipomed, discutaţi cu medicul dumneavoastră, asistenta medicală sau cu farmacistul dacă vreuna dintre situaţiile de mai sus este valabilă în cazul dumneavoastră (sau nu sunteţi sigur).
Medicul dumneavoastră va decide dacă trebuie să vi se administreze medicamente pentru îmbunătăţirea circulaţiei sângelui şi vă va verifica tendinţa de coagulare a sângelui.
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau utilizaţi, aţi luat sau utilizat recent sau s-ar putea să luaţi sau să utilizaţi orice alte medicamente. În timpul chimioterapiei trebuie să evitaţi medicamentele care pot provoca afectarea ficatului (de exemplu diazepam, imipramină, ketoconazol sau carbamazepină).

Dacarbazină Lipomed împreună cu alimente, băuturi şi alcool
Nu consumaţi alimente imediat înainte de a vi se administra Dacarbazină Lipomed. Acest lucru vă va ajuta să nu aveți greață şi vărsături. În timpul chimioterapiei nu trebuie să consumaţi alcool.

Sarcina, alăptarea şi fertilitatea
Adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua sau de a vi se administra orice medicament.
Dacarbazină Lipomed nu trebuie să vă fie administrat dacă sunteţi gravidă sau dacă intenţionaţi să rămâneţi gravidă. Trebuie să utilizaţi măsuri contraceptive adecvate în timpul tratamentului. Nu trebuie să alăptaţi în timp ce sunteţi tratată cu Dacarbazină Lipomed.
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi sau credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului pentru recomandări înainte de a vi se administra acest medicament. În timpul tratamentului cu Dacarbazină Lipomed şi timp de 6 luni după încetarea acestuia, bărbaţii sunt sfătuiţi să utilizeze măsuri contraceptive sigure.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Capacitatea dumneavoastră de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje poate fi afectată din cauza reacţiilor adverse la nivelul sistemului nervos central (reacţii adverse la nivelul creierului şi nervilor) sau a greței și vărsăturilor. Cu toate acestea, nu există niciun motiv pentru care să nu conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje între schemele de tratament cu Dacarbazină Lipomed, cu excepţia cazului în care vă simţiţi ameţit sau nesigur.

3. Cum se utilizează Dacarbazina Lipomed

Acest medicament vă va fi administrat sub supravegherea unui medic specializat în oncologie (specialist în tratament pentru cancer), în unități medicale dotate cu aparatură pentru monitorizarea regulată a tuturor efectelor clinice, în timpul tratamentului şi după acesta.
Dacarbazina este o substanţă sensibilă la expunerea la lumină. Medicul sau asistenta medicală care vă administrează acest medicament se va asigura că dacarbazina este protejată de expunerea la lumina zilei în timpul administrării.
Imediat înainte de administrare, pulberea de Dacarbazină Lipomed va fi dizolvată în 50 ml de apă pentru preparate injectabile. Soluţia rezultată va fi diluată în continuare cu 200-300 ml de soluţie de clorură de sodiu izotonică sau glucoză 5% şi vi se va administra prin perfuzie intravenoasă (perfuzie în venă) în decurs de 20-30 minute.
Doza va depinde de numărul dumneavoastră de globule sanguine şi de chimioterapia administrată concomitent. Medicul dumneavoastră vă va calcula doza ţinând seama de suprafaţa dumneavoastră corporală (m²), numărul de globule sanguine şi alte medicamente anti-cancer sau tratamente administrate. Medicul dumneavoastră vă poate modifica doza şi frecvenţa administrării. Aceasta depinde de analizele dumneavoastră de sânge, de starea dumneavoastră generală, de tratamentele suplimentare şi de răspunsul dumneavoastră la Dacarbazină Lipomed. Dacă aveţi orice întrebări despre tratamentul dumneavoastră, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, asistentei medicale sau farmacistului.

Utilizarea la copii și adolescenți
Nu se pot face recomandări speciale pentru medicul dumneavoastră privind utilizarea Dacarbazină Lipomed la copii și adolescenți, până ce nu apar date suplimentare. Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale.

4. Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Medicul dumneavoastră va discuta cu dumneavoastră despre acest lucru şi vă va explica riscurile şi beneficiile tratamentului dumneavoastră.
Spuneţi imediat medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă observaţi vreuna dintre următoarele reacţii adverse:
 Semne de infecţie, cum sunt durerile în gât şi temperatura crescută.
 Învineţire sau sângerare anormală.
 Oboseală extremă.
 Vărsături sau diaree persistentă sau severă.
 Reacţie alergică severă – puteţi manifesta o erupţie bruscă pe piele, însoţită de mâncărimi (urticarie), umflare a mâinilor, labelor picioarelor, gleznelor, feţei, buzelor, gurii sau gâtului (care poate provoca dificultăţi la înghiţire sau la respiraţie) şi puteţi simţi că o să leşinaţi.
 Îngălbenire a pielii şi a ochilor din cauza problemelor la ficat.
 Semne de probleme la nivelul creierului sau nervilor, cum sunt dureri de cap, afectare a vederii, convulsii, confuzie, letargie (stare de apatie) sau amorţire şi furnicături la nivelul feţei.
Toate acestea sunt reacţii adverse grave. Este posibil să aveţi nevoie de asistenţă medicală de urgenţă.

În cele ce urmează sunt prezentate toate reacţiile adverse cunoscute:
Reacţii adverse frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane)
 Anemie (scădere a numărului de globule roşii din sânge).
 Leucopenie (scădere a numărului de globule albe din sânge).
 Trombocitopenie (scădere a numărului de trombocite din sânge). Modificările numărului de globule din sânge sunt dependente de doză şi pot să apară mai târziu. Valorile cele mai scăzute apar adesea abia după 3 până la 4 săptămâni.
 Anorexie (pierdere a poftei de mâncare), greață şi vărsături. Toate aceste reacţii adverse pot fi severe.
 Supresie a măduvei osoase (nivel scăzut de formare a tuturor globulelor sanguine la nivelul măduvei osoase).

Reacţii adverse mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane)
Alopecie (cădere a părului).
 Hiperpigmentare (modificări accentuate ale culorii pielii).
 Fotosensibilitate (creştere a sensibilităţii pielii dumneavoastră la lumina soarelui).
 Simptome similare gripei, însoţite de epuizare, frisoane, febră şi dureri musculare, uneori în timpul administrării dacarbazinei sau adesea numai după un număr de zile de la aceasta. Aceste perturbări pot reapărea la următoarea perfuzie.
 Infecţii.
 Erupţie trecătoare pe piele.
 Vedere înceţoşată.
 Hepatotoxicitate (deteriorare la nivelul ficatului).

Reacţii adverse rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane)
 Pancitopenie (scădere a numărului tuturor globulelor din sânge).
 Agranulocitoză (scădere severă a numărului de granulocite, un tip special de globule albe din sânge).
 Reacţii anafilactice (reacţie alergică severă care duce, de exemplu, la scăderea tensiunii arteriale, umflare a mâinilor, picioarelor, gleznelor, feţei, buzelor, gurii şi gâtului, care poate provoca dificultăţi la înghiţire sau la respiraţie, puls rapid, urticarie şi mâncărimi generalizate sau înroşire a
pielii).
 Dureri de cap.
 Afectare a vederii.
 Confuzie.
 Letargie (stare de apatie).
 Convulsii (crize).
 Parestezie facială (senzaţie anormală la nivelul feţei), amorţire şi înroşire a feţei la scurt timp după administrarea perfuziei.
 Diaree.
 Boală veno-ocluzivă (BVO) (boală severă a ficatului din cauza obstrucţiei vaselor de sânge din ficat) cu necroză hepatică (distrugere a celulelor ficatului), care poate pune viaţa în pericol. Dacă este suspectată această complicaţie, medicul dumneavoastră va lua în considerare tratamentul
adecvat.
 Creştere a valorilor enzimelor de la nivelul ficatului.
 Afectare a funcţiei rinichilor.
 Eritem (înroşire a pielii).
 Exantem maculopapular (erupţii pe piele).
 Urticarie (erupţie pe piele însoţită de mâncărimi).
 Iritaţie la locul administrării.
Dacă acest medicament este administrat accidental în ţesutul din jurul unei vene, va fi dureros şi vor exista deteriorări la nivelul ţesutului.
Puteţi manifesta unul sau mai multe dintre aceste simptome, asiguraţi-vă că îi spuneţi medicului dacă se întâmplă acest lucru.

5. Cum se păstrează Dacarbazina Lipomed

A nu se păstra la temperaturi peste 25°C. A se ţine flaconul în cutie, pentru a fi protejat de lumină. Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor. Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe eticheta flaconului şi pe cutie, după „EXP”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective. Dacarbazină Lipomed este destinat unei singure utilizări.
Orice parte de conţinut care rămâne după utilizare trebuie aruncată conform instrucţiunilor medicului dumneavoastră, asistentei medicale sau farmacistului. Acest lucru este valabil şi pentru soluţiile cu
modificări ale aspectului vizual al medicamentului. Soluţia perfuzabilă diluată trebuie inspectată vizual de către medicul dumneavoastră, asistenta medicală sau farmacist şi trebuie utilizate numai soluţiile limpezi, care practic nu conţin particule.
Perioada de valabilitate a soluţiei reconstituite
Stabilitatea chimică şi fizică în uz a fost demonstrată timp de cel puţin 8 ore la temperatura camerei şi protejată de lumină şi timp de cel puţin 5 zile la temperaturi de 2-8°C şi protejată de lumină.
Perioada de valabilitate a soluţiei perfuzabile diluate
Stabilitatea chimică şi fizică în uz a fost demonstrată timp de cel puţin 8 ore la temperatura camerei şi protejată de lumină şi timp de cel puţin 5 zile la temperaturi de 2-8°C şi protejată de lumină. Din punct de vedere microbiologic, se recomandă să nu se depăşească un timp total de păstrare de 24 ore
după deschiderea flaconului cu medicament.

6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conţine Dacarbazina Lipomed
 Substanţa activă este dacarbazina (sub formă de citrat de dacarbazină).
 Celelalte componente sunt acid citric monohidrat şi manitol (E 421).

Cum arată Dacarbazina Lipomed şi conţinutul ambalajului
Medicamentul Dacarbazină Lipomed este o pulbere albă și este furnizat în flacoane pentru injecţie, de culoare maro (clasa hidrolitică I), închise cu dopuri de liofilizare de culoare gri, din cauciuc bromobutilic. Flacoanele care conţin Dacarbazină Lipomed 500 mg sunt capsate cu capace fără filet, din aluminiu, cu disc de culoare gri, detașabile iar flacoanele care conţin Dacarbazină Lipomed 1000 mg sunt capsate cu capace fără filet, din aluminiu, cu disc de culoare roşie, detașabile.

Adaugati un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Share via
Copy link