Biasidral 2,5 mg/6,25 mg, 5 mg/6,25 mg, 10 mg/6,25 mg comprimate filmate

Biasidral.Prospect.

Biasidral 2,5 mg/6,25 mg, 5 mg/6,25 mg, 10 mg/6,25 mg comprimate filmate (bisoprolol fumarat / hidroclorotiazidă)

În acest prospect găsiţi:
1. Ce este Biasidral şi pentru ce se utilizează
2. Înainte să utilizaţi Biasidral
3. Cum să utilizaţi Biasidral
4. Reacţii adverse posibile
5. Cum se păstrează Biasidral
6. Informaţii suplimentare

1. CE BIASIDRAL ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Substanţele active sunt bisoprololul şi hidroclortiazida.
Bisoprolol aparţine unei clase de medicamente numite beta-blocante şi este utilizat pentru a scădea tensiunea arterială.
Hidroclortiazida aparţine unei clase de medicamente numite diuretice tiazidice (cunoscute şi sub numele de “comprimate care elimină apa”). Acest medicament ajută la scăderea tensiunii arteriale prin creşterea cantităţii de urină eliminată.
Acest medicament este recomandat pentru tratamentul tensiunii arteriale mari, de intensitate uşoară până la moderată.

2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI BIASIDRAL

Nu luaţi Biasidral dacă
– sunteţi alergic (hipersensibil) la bisoprolol, hidroclortiazidă, alte tiazidice, sulfonamide (substanţe înrudite din punct de vedere chimic cu hidroclortizida) sau la oricare dintre celelalte componente ale Biasidral
– aveţi forme severe de astm bronşic sau alte probleme cu respiraţia cum sunt bolile respiratorii cronice
– aveţi insuficienţă cardiacă care nu este controlată prin tratament sau şoc cardiogen (o afecţiune cardiacă gravă care determină scăderea marcată a tensiunii arteriale şi insuficienţă circulatorie)
– aveţi anumite tulburări ale ritmului bătăilor al inimii, mai ales un ritm mai rar, tulburări de conducere şi o afecţiune numită sindrom de sinus bolnav.
– aveţi o tumoră a glandei suprarenale (feocromocitom) pentru care urmaţi tratament; Biasidral trebuie utilizat doar în asociere cu anumite medicamente (alfa-blocante)
– aveţi afecţiuni circulatorii severe ce afectează membrele (cum este sindromul Raynaud care determină paloare, învineţire sau furnicături la nivelul degetelor de la mâini şi picioare)
– aveţi concentraţie crescută de acid în sânge (acidoză metabolică) din cauza unei boli grave
– aveţi afecţiuni severe ale rinichilor sau ficatului
– aveţi concentraţie scăzută de potasiu în sânge, care nu răspunde la tratament (hipopotasemie persistentă)
– aveţi concentraţii crescute de calciu în sânge (hipercalcemie)
– luaţi sultopridă (utilizată pentru tratamentul anumitor boli psihice)

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Biasidral
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră înainte de a lua Biasidral dacă:
– aveţi orice afecţiune a inimii, cum este insuficienţa cardiacă, tulburări ale ritmului bătăilor inimii sau angină pectorală Prinzmetal
– aveţi probleme cu circulaţia sângelui la nivelul degetelor de la mâini şi picioare, membrelor superioare şi inferioare (sindrom Raynaud) sau durere de tipul crampelor la nivelul gambelor determinată de exerciţiu fizic sau mers. Manifestările se pot agrava mai ales la începutul tratamentului
– aveţi o tumoră la nivelul glandei suprarenale (feocromocitom) pentru care urmaţi tratament; Biasidral trebuie utilizat în asociere cu anumite medicamente (alfa-blocante)
– aveţi astm bronşic sau oricare altă afecţiune respiratorie cronică care poate determina simptome (bronhospasm). Poate fi necesar ca tratamentul dumneavoastră să fie modificat.
– aveţi diabet zaharat, Biasidral poate ascunde simptomele unei concentraţii scăzute de zahăr în sânge (hipoglicemie)
– dacă aveţi probleme cu glanda tiroidă, deoarece Biasidral poate ascunde simptomele unei glande tiroide hiperactive
– aveţi (sau aţi avut) o afecţiune recurentă a pielii ce implică piele uscată, o erupţie trecătoare pe piele (psoriazis)
– respectaţi o dietă strictă
– aveţi concentraţii crescute de acid uric în sânge (hiperuricemie), deoarece Biasidral are o tendinţă de a creşte riscul atacurilor de gută
– urmează să vi se efectueze o intervenţie chirurgicală. Frecvenţa bătăilor inimii şi tensiunea arterială se pot modifica când anestezicele sunt administrate în acelaşi timp cu Biasidral. Vă rugăm să spuneţi medicului anestezist că luaţi Biasidral.
– luaţi tratament pentru reacţii alergice. Biasidral poate creşte severitatea reacţiilor alergice. Tratamentul pe care îl luaţi în mod obişnuit poate fi mai puţin eficace.
– plănuiţi să vă expuneţi la lumina soarelui sau la lumina artificială a razelor UV, deoarece unii pacienţi au prezentat o erupţie la nivelul pielii după expunerea la soare. În acest caz, trebuie să vă protejaţi pielea în timpul tratamentului cu Biasidral.

Tratamentul nu trebuie niciodată oprit brusc, mai ales dacă aveţi vreo afecţiune a inimii (de exemplu angină pectorală). Dacă trebuie să întrerupeţi tratamentul, medicul dumneavoastră va scădea doza pe parcursul a câteva zile.
Nu se recomandă ca acest medicament să se administreze în acelaşi timp cu litiul utilizat în tratamentul anumitor boli psihice sau cu medicamente utilizate în tratamentul tensiunii arteriale mari, anginei pectorale sau aritmiilor inimii (cum sunt verapamil, diltiazem sau bepridil) (vezi pct “Utilizarea altor medicamente”).

Investigaţii suplimentare
Biasidral acţionează influenţând echilibrul hidroelectrolitic al organismului. Medicul dumneavoastră va monitoriza periodic echilibrul hidroelectrolitic. Aceste teste sunt importante mai ales dacă aveţi alte afecţiuni care pot fi agravate în cazul în care echilibrul hidroelectrolitic este perturbat. De asemenea, poate fi necesar ca medicul dumneavoastră să verifice ocazional concentraţiile lipidelor, acidului uric sau glucozei din sânge.
Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fără prescripţie medicală.

Nu utilizaţi Biasidral dacă sunteţi tratat cu următorul medicament:
– sultopridă, utilizat pentru a trata anumite forme de boli psihice
Deoarece, în general, administrarea în acelaşi timp cu alte medicamente nu este recomandată, Biasidral poate fi administrat concomitent cu următoarele medicamente doar la indicaţia medicului dumneavoastră,:
– unele medicamente utilizate pentru a trata tensiunea arterială mare, angina pectorală sau aritmiile inimii (de exemplu verapamil, diltiazem sau bepridil) care pot creşte riscul aritmiilor cardiace
– litiu, medicament utilizat pentru a trata anumite tipuri de boli psihice.
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi oricare din următoarele medicamente. Utilizarea lor în acelaşi timp cu Biasidral trebuie făcută cu atenţie:
– unele medicamente pentru tratamentul tensiunii arteriale mari (de exemplu clonidină, metildopa, moxonodină, rimenidină),
– propafenonă, cibenzolină, flecainidă utilizate pentru a trata ritmul anormal al bătăilor inimii,
– lidocaină utilizată pentru a calma durerea în timpul intervenţiilor chirurgicale minore şi pentru a trata ritmul anormal al bătăilor inimii,
– medicamente pentru tratamentul diabetului zaharat (de exemplu insulină, sulfonamide hipoglicemiante, glinide),
– medicamente care pot determina încetinirea frecvenţei bătăilor inimii (medicamente anticolinergice, glicozide digitalice, meflochină etc.),
– medicamente care scad tensiunea arterială prin relaxarea vaselor de sânge (inhibitori ai ECA (de exemplu captopril, enalapril, quinapril), BRA (de exemplu losartan, irbesartan, valsartan), blocante ale canalelor de calciu de tipul dihidropiridinelor (de exemplu nifedipină, amlodipină)),
– picături oftalmice pentru tratamentul glaucomului (beta-blocante topice),
– medicamente pentru tratamentul durerii şi inflamaţiei (de exemplu AINS, acid acetilsalicilic) ,
– medicamente utilizate pentru scăderea tensiunii arteriale mari prin creşterea producerii de urină (diuretice care economisesc potasiul),
– medicamentele pentru scăderea concentraţiei de potasiu din sânge vă pot determina să pierdeţi prea mult potasiu (medicamente hipokaliemice, de exemplu amfotericină, corticosteroizi, tetracosactid, laxative stimulante),
– medicamente care afectează sau pot afecta concentraţiile de potasiu din sânge, cum este digoxin, un medicament pentru controlul ritmului bătăilor inimii, unele medicamente antipsihotice,
carbamazepină, utilizată pentru tratamentul epilepsiei şi al unor tulburări ale dispoziţiei,
– medicamente utilizate în spitale pentru a investiga vasele de sânge (substanţe de contrast iodate),
– medicamente utilizate pentru a trata guta, care reduc concentraţia de acid uric din sânge,
– săruri de calciu, care pot creşte concentraţia de calciu din sânge până la valori periculoase,
– ciclosporină, utilizată după transplantul de organ şi pentru a trata bolile autoimune cum sunt psoriazisul şi poliartrita reumatoidă.

Utilizarea Biasidral împreună cu alimente şi băuturi
Comprimatele Biasidral trebuie administrate dimineaţa şi pot fi luate cu alimente. Ele trebuie înghiţite cu lichide şi nu trebuie mestecate.
Se recomandă să beţi lichide în cantităţi suficiente şi să consumaţi mai multe alimente bogate în potasiu în timpul tratamentului cu acest medicament, pentru a evita deficitul potenţial de potasiu de exemplu banane, legume şi nuci. De asemenea, pierderea de potasiu poate fi redusă sau prevenită prin administrarea de medicamente (diuretice care economisesc potasiul). Dacă sunteţi îngrijorat, discutaţi acest lucru cu medicul dumneavoastră.

Sarcina şi alăptarea
Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă sau credeţi că aţi putea fi gravidă. De obicei, medicul dumneavoastră vă va sfătui să luaţi un alt medicament în loc de Biasidral, deoarece Biasidral
nu este recomandat în timpul sarcinii. Acest lucru este determinat de faptul că atât bisoprololul, cât şi hidroclorotizida traversează placenta şi utilizarea lor în timpul sarcinii poate dăuna copilului dumneavoastră.
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă alăptaţi sau urmează să începeţi să alăptaţi.
Biasidral nu este recomandat mamelor care alăpteză.
Nu există informaţii disponibile cu privire la efectul Biasidral asupra fertilităţii.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
În mod normal, Biasidral nu afectează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Totuşi, modul în care puteţi reacţiona la medicament poate avea un efect asupra concentrării sau asupra reacţiilor dumneavoastră. În acest caz, nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje.
Informaţii importante privind unele componente ale Biasidral
Acest medicament conţine lactoză. Dacă vi s-a spus de către medicul dumneavoastră că aveţi intoleranţă la anumite categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

3. CUM SĂ UTILIZAŢI BIASIDRAL

Doza
Luaţi întotdeauna Biasidral exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Doza uzuală iniţială este de un comprimat Biasidral 2,5 mg/6,25 mg în fiecare zi.
Dacă scăderea tensiunii arteriale este insuficientă cu această doză, doza poate fi crescută până la un comprimat Biasidral 5 mg/6,25 mg în fiecare zi şi dacă răspunsul este tot insuficient, doza poate fi crescută la un comprimat Biasidral 10 mg/6,25 mg în fiecare zi.
Utilizarea la copii şi adolescenţi
Utilizarea de Biasidral la copii şi adolescenti nu este recomandată deoarece nu există suficientă experienţă privind utilizarea acestui medicament la aceste grupe de pacienţi.
Mod şi/sau cale de administrare
Administrare orală.
Comprimatele trebuie administrate dimineaţa, cu sau fără alimente. Comprimatele pot fi înghiţite cu lichide şi nu trebuie mestecate.
Frecvenţa administrării
Frecvenţa obişnuită a administrării este de un comprimat zilnic.
Durata tratamentului
Tratamentul cu Biasidral este un tratament pe termen lung. Nu întrerupeţi niciodată tratamentul brusc, deoarece poate determina agravarea bolii dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră despre întreruperea tratamentului.

Dacă aţi luat mai mult Biasidral decât trebuie
Dacă luaţi mai mult Biasidral decât trebuie adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau mergeţi imediat la camera de gardă a celui mai apropiat spital. Luaţi cu dumneavoastră ambalajul şi orice comprimate rămase în el. Semnele frecvente ale supradozajului sunt senzaţia de confuzie, leşin, greaţă, ameţeli, şi bătăi rare/neregulate ale inimii.

Dacă aţi uitat să luaţi Biasidral
Dacă aţi uitat să luaţi o doză de Biasidral, nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Luaţi următoarea doză la ora obişnuită. Dacă aţi uitat mai multe doze, contactaţi-vă medicul.

Dacă încetaţi să luaţi Biasidral
Nu încetaţi să luaţi acest medicament decât dacă aşa vi s-a spus de către medicul dumneavoastră. Starea dumneavoastră de sănătate se poate înrăutăţi considerabil dacă îl întrerupeţi. De regulă, dacă trebuie să întrerupeţi tratamentul, medicul dumneavoastră vă va spune cum să scădeţi progresiv doza.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Biasidral poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţii adverse frecvente (afectează mai puţin de 1 din 10 persoane):
 senzaţie de răceală sau amorţeli la nivelul mâinilor şi picioarelor
 oboseală, senzaţie de vertij, durere de cap. Aceste simptome apar mai ales la începutul tratamentului. Sunt în general uşoare ca intensitate şi dispar de obicei în 1 până la 2 săptămâni de la începutul tratamentului.
 greaţă, vărsături, diaree sau constipaţie.
Reacţii adverse mai puţin frecvente (afectează mai puţin de 1 din 100 de persoane):
 slăbiciune musculară şi crampe musculare
 senzaţie de oboseală sau slăbiciune
 bătăi rare ale inimii, ritm anormal al bătăilor inimii, agravare a insuficienţei cardiace
 senzaţie de ameţeală sau de confuzie la ridicarea în picioare
 tulburări ale somnului, depresie
 pierdere a poftei de mâncare şi scădere în greutate (anorexie)
 probleme respiratorii la pacienţii cu astm bronşic sau bronhopneumopatie cronică obstructivă
 creştere a concentraţiei creatininei şi ureei în sânge
 dureri abdominale
 creştere a concentraţiei amilazelor în sânge (enzime implicate in digestie)
 perturbare a echilibrului hidroelectrolitic
 creştere a concentraţiei de lipide, colesterol, acid uric sau glucoză în sânge; creştere a concentraţiei de glucoză în urină
 valori anormale ale lichidelor şi electroliţilor din organism (hipopotasemie, hipomagneziemie, hiponatremie, hipocloremie, hipercalcemie)

Reacţii adverse rare (afectează mai puţin de 1 din 1000 persoane):
 coşmaruri, halucinaţii
 reacţii alergice cum sunt mâncărime, înroşire bruscă la nivelul feţei sau erupţie trecătoare pe piele, sensibilitate a pielii la soare, urticarie, puncte roşii pe piele determinate de sângerările de sub piele (purpură)
 creştere a concentraţiilor anumitor enzime ale ficatului în sânge, inflamaţie a ficatului, colorare în galben a pielii şi a albului ochilor (icter)
 tuburări de erecţie
 tulburări de auz
 nas care curge
 secreţie lacrimală scăzută (poate fi o problemă dacă purtaţi lentile de contact)
 tulburări de vedere
 scădere a numărului de celule albe din sânge (leucopenie) sau a numărului plachetelor sanguine (trombocitopenie).

Reacţii adverse foarte rare (afectează mai puţin de 1 din 10000 de persoane):
 iritaţie şi înroşire a ochilor (conjunctivită), cădere a părului
 apariţie sau agravare a unei erupţii scuamoase preexistente la nivelul pielii (psoriazis); apariţie a plăcilor cu cruste (lupus eritematos cutanat)
 durere în piept
 scădere semnificativă a numărului de celule albe din sânge (agranulocitoză)
 inflamaţie a pancreasului
 pierdere severă a acizilor din sânge (alcaloză metabolică)
 reacţii alergice (anafilactice), reacţii severe la nivelul pielii cu formare de vezicule (sindrom Lyell).
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agravează sau dacă observaţi orice reacţie adversăǎ nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

5. CUM SE PĂSTREAZĂ BIASIDRAL

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi Biasidral după data de expirare înscrisă pe etichetă, cutie şi flacon, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Condiţii de păstrare
Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.
Falcon: a se utiliza în decurs de 30 de zile de la deschidere. Flaconul desigilat se va păstra bine închis.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE

Ce conţine Biasidral
Biasidral 2,5 mg/6,25 mg comprimate filmate
Substanţele active sunt bisoprolol fumarat şi hidroclorotiazidă.
Celelalte componente sunt:
Nucleu:celuloză microcristalină (Avicel PH-103) (E460); lactoză anhidră; amidon de porumb pregelatinizat; dioxid de siliciu coloidal anhidru (E551); stearat de magneziu; laurilsulfat de sodiu; croscarmeloză sodică (E468); oxid galben de fer (E172).
Film: dioxid de titan (E171); polidextroză (E1200); hipromeloză (E464); macrogol; oxid galben de fer (E172).
Biasidral 5 mg/6,25 mg comprimate filmate Substanţele active sunt bisoprolol fumarat şi hidroclorotiazidă. Celelalte componente sunt: Nucleu:celuloză microcristalină (E460); lactoză anhidră; amidon pregelatinizat de porumb; dioxid de siliciu coloidal anhidru (E551); stearat de magneziu; laurilsulfat de sodiu; croscarmeloză sodică (E468); oxid galben de fer (E172). Film: dioxid de titan (E171); polidextroză FCC (E1200); hipromeloză (E464); macrogol; oxid galben de fer (E172), oxid roşu de fer (E172).
Biasidral 10 mg/6,25 mg comprimate filmate Substanţele active sunt bisoprolol fumarat şi hidroclorotiazidă. Celelalte componente sunt: Nucleu:celuloză microcristalină (E460); lactoză anhidră; amidon pregelatinizat de porumb; dioxid de siliciu coloidal anhidru (E551); stearat de magneziu; laurilsulfat de sodiu; croscarmeloză sodică (E468); Film: dioxid de titan (E171); polidextroză FCC (E1200); hipromeloză (E464); macrogol

Cum arată Biasidral şi conţinutul ambalajului
Biasidral 2,5 mg/6,25 mg comprimate filmate
Comprimat filmat
Comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare galbenă, marcate pe o faţă cu “BH1” iar pe cealaltă faţă cu “M”.
Biasidral 5 mg/6,25 mg comprimate filmate Comprimat filmat Comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare roz deschis, marcate pe o faţă cu “BH2”, iar pe cealaltă faţă şi cu “M”.
Biasidral 10 mg/6,25 mg comprimate filmate Comprimat filmat Comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare albă, marcate pe o faţă cu “BH3”, iar pe cealaltă cu “M”.
Biasidral este ambalat în cutii cu bistere cu 10, 28, 30, 50, 56, 84, 98 sau 100 comprimate filmate.
Biasidral este ambalat în cutii cu flacoane cu 100 sau 500 comprimate filmate.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Adaugati un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.
Share via
Copy link
Powered by Social Snap