Prospecte medicamente
Adjuvin 50 mg / 100 mg comprimate filmate

Adjuvin 50 mg / 100 mg comprimate filmate

Adjuvin 50 mg / 100 mg comprimate filmate (Sertralină)

Ce găsiţi în acest prospect:
1. Ce este Adjuvin şi pentru ce se utilizează
2. Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi Adjuvin
3. Cum să luaţi Adjuvin
4. Reacţii adverse posibile
5. Cum se păstrează Adjuvin
6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

1. Ce este Adjuvin şi pentru ce se utilizează

Adjuvin conţine substanţa activă sertralină. Sertralina face parte din grupa inhibitorilor selectivi de recaptare a serotoninei (ISRS); aceste medicamente sunt utilizate în tratamentul depresiei şi/sau tulburărilor de anxietate.
Adjuvin este utilizat în tratamentul:
Depresiei şi prevenirii recurenţei depresiei (la adulţi).
 Tulburării de anxietate socială (la adulţi).
 Stresului post-traumatic (SPT) (la adulţi).
 Tulburării de panică (la adulţi).
 Tulburării obsesiv-compulsive (TOC) (la adulţi, copii şi adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 6 şi 17 ani).
Depresia este o boală clinică cu simptome cum sunt: tristețe, tulburări ale somnului, pierderea poftei de viață.
Tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC) şi tulburările de panică sunt boli legate de anxietate, cu simptome cum sunt: perioade de idei persistente (obsesii) care v-au condus la manifestări repetitive (compulsii).
Stresul post-traumatic (SPT) este o stare care poate apărea după o experienţă emoţională puternic traumatică şi poate avea simptome similare cu depresia şi anxietatea. Tulburarea de anxietate socială (fobia socială) este o boală asociată cu anxietatea. Este caracterizată prin sentimente de anxietate intensă sau teamă în faţa anumitor situaţii de natură socială (cum sunt: teama de a vorbi cu persoane necunoscute, de a vorbi în faţa unor grupuri de oameni, de a mânca sau de a bea în faţa celorlalţi de teama de a nu fi pus în situaţii jenante faţă de alte persoane).
Medicul dumneavoastră a considerat că acest medicament este potrivit pentru tratarea bolii dumneavoastră.
Întrebaţi medicul dumneavoastră dacă nu sunteţi sigur de ce v-a fost recomandat Adjuvin.

2. Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi Adjuvin

Nu luaţi Adjuvin :
 Dacă sunteţi alergic la sertralină sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6).
 Dacă luați anumite medicamente pentru depresie numite inhibitori de monoaminooxidază (IMAO) (cum sunt selegilina, moclobemida) sau cu medicamente asemănătoare cu IMAO (cum este linezolidul). Dacă opriţi tratamentul cu Adjuvin, trebuie să aşteptaţi cel puţin o săptămână înainte de a începe tratamentul cu IMAO. După oprirea tratamentului cu IMAO, trebuie să aşteptaţi cel puţin 2 săptămâni înainte să puteţi începe tratamentul cu Adjuvin.
 Dacă sunteţi în tratament cu un alt medicament numit pimozidă (medicament pentru tulburări mintale precum psihozele).

Atenţionări şi precauţii
Înainte să utilizaţi Adjuvin, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Nu orice medicament este potrivit oricărei persoane. Spuneţi medicului dumneavoastră, înainte de a utiliza Adjuvin, dacă suferiţi sau aţi suferit recent de una din următoarele afecţiuni:
Sindrom serotoninergic. În cazuri rare, acest sindrom poate apărea când utilizaţi unele medicamente în acelaşi timp cu sertralina (pentru simptome, vezi punctul 4 “Reacţii adverse posibile”). Medicul dumneavoastră v-a informat dacă aţi suferit de acest sindrom în trecut.
 Dacă aveţi o cantitate scăzută de sodiu în sânge, deoarece această stare poate apărea ca urmare a tratamentului cu Adjuvin. De asemenea, trebuie să îi spuneţi medicului dumneavoastră dacă utilizaţi anumite medicamente pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute, deoarece aceste
medicamente pot modifica concentraţia de sodiu din sânge.
 Dacă sunteţi vârstnic, deoarece puteţi prezenta un risc mai mare de a avea o cantitate scăzută de sodiu în sânge (vezi paragraful anterior).
 Afecţiuni la nivelul ficatului deoarece poate fi necesară reducerea dozei de Adjuvin.
Diabet zaharat; valoarea glicemiei poate fi modificată de către Adjuvin iar medicaţia pentru diabet va trebui ajustată.
 Epilepsie sau aţi suferit de crize epileptice în trecut. Dacă aveţi un episod (criză epileptică), adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.
 Dacă suferiţi de tulburare maniaco-depresivă (tulburare bipolară) sau de schizofrenie. Dacă aveţi un episod maniacal, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.
 Dacă aveţi sau aţi avut anterior gânduri de auto-vătămare sau sinucidere (vezi mai jos – gânduri de sinucidere sau agravarea stării dumneavoastră de depresie sau de anxietate).
 Dacă aţi suferit de tulburări de sângerare sau dacă luaţi medicamente care subţiază sângele (cum ar fi acidul acetilsalicilic sau warfarina).
 Dacă aveți vârsta sub 18 ani. Adjuvin trebuie utilizat numai pentru a trata copii şi adolescenţi cu vârste cuprinse între 6 şi 17 ani și numai pentru tratamentul tulburării obsesiv compulsive
(TOC). Dacă sunteţi tratat pentru această tulburare, medicul dumneavoastră va dori să vă supravegheze cu atenţie (vezi mai jos “Utilizarea la copii şi adolescenţi”).
 Dacă sunteţi sub tratament cu terapie electroconvulsivantă (TEC).
 Dacă aveți probleme cu ochii, de exemplu anumite tipuri de glaucom (presiune crescută în interiorul ochiului).

Agitaţie/acatisie
Utilizarea sertralinei a fost asociată cu apariţia unei stări de agitaţie neplăcute şi necesitatea de mişcare deseori însoţită de incapacitatea de a sta jos sau de a sta nemişcat (acatisie). Această stare apare de cele mai multe ori în primele săptămâni de tratament. Creşterea dozei poate fi dăunătoare, aşa
încât dacă aveţi aceste simptome, trebuie să-i spuneţi medicului dumneavoastră.

Simptome de întrerupere
La oprirea tratamentului apar frecvent reacţii adverse (simptome de întrerupere), mai ales dacă întreruperea tratamentului se face brusc (vezi pct. 3 “Dacă încetaţi să luaţi Adjuvin” şi pct. 4 “Reacţii adverse posibile”). Riscul apariţiei simptomelor de întrerupere depinde de durata şi doza tratamentului, precum şi de paşii urmaţi în reducerea dozei. În general, aceste simptome sunt uşoare până la moderate. Totuşi, la unii pacienţi pot fi grave. Ele apar, în mod obişnuit, în primele zile după oprirea tratamentului. În general, aceste simptome dispar singure până în 2 săptămâni. Totuşi, la unii pacienţi pot dura mai mult (2 – 3 luni sau mai mult). Când se doreşte întreruperea tratamentului cu sertralină, este recomandat ca reducerea dozelor să se facă treptat pe o perioadă de câteva săptămâni sau luni.
Trebuie să discutaţi întotdeauna cu medicul dumneavoastră pentru a stabili calea cea mai bună pentru a întrerupe tratamentul.

Gânduri de sinucidere şi agravarea stării dumneavoastră de depresie sau de anxietate
Depresia şi/sau tulburările de anxietate de care suferiţi vă pot provoca uneori idei de auto-vătămare sau sinucidere. Acestea se pot accentua la începerea tratamentului cu medicamente antidepresive, deoarece acţiunea tuturor acestor medicamente se produce în timp, de obicei în aproximativ două săptămâni şi câteodată şi mai mult.

Sunteţi mai înclinat spre astfel de idei:
– dacă aţi avut anterior gânduri de sinucidere sau de auto-vătămare.
– dacă sunteţi un adult tânăr. Informaţia rezultată din studiile clinice arată existenţa unui risc crescut de comportament suicidar la adulţii în vârstă de mai puţin de 25 de ani, care suferă de o afecţiune psihică şi au urmat un tratament cu un antidepresiv.
În cazul în care aveţi gânduri de auto-vătămare sau de sinucidere, indiferent de moment, contactaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră sau adresaţi-vă fără întârziere unui spital.
Poate fi util să vă adresaţi unei rude sau unui prieten apropiat, căruia să-i spuneţi că vă simţiţi deprimat sau că suferiţi de o tulburare de anxietate şi pe care să-l rugaţi să citească acest prospect. În acelaşi timp, puteţi ruga persoana respectivă să vă spună dacă nu consideră că starea dumneavoastră de depresie sau anxietate s-a agravat sau dacă o îngrijorează vreo modificare apărută în comportamentul dumneavoastră.

Utilizarea la copii şi adolescenţi
Sertralina nu trebuie utilizată în tratamentul copiilor şi adolescenţilor cu vârsta sub 18 ani, exceptând pacienţii care suferă de tulburare obsesiv compulsivă (TOC). Pacienţii cu vârsta sub 18 ani au un risc crescut de apariţie a unor reacţii adverse, cum sunt tentativă de sinucidere, gânduri de auto-vătămare sau sinucidere (gânduri suicidare) sau ostilitate (în principal agresivitate, comportament opozant şi furie) atunci când sunt trataţi cu această clasă de medicamente.
Cu toate acestea, este posibil ca medicul dumneavoastră să decidă să prescrie Adjuvin unui pacient cu vârsta sub 18 ani, dacă este în interesul pacientului. Dacă medicul dumneavoastră prescrie Adjuvin unui pacient cu vârsta sub 18 ani şi vreţi să discutaţi despre acest lucru, adresați-vă medicului dumneavoastră. Mai mult, trebuie să îl informaţi pe medicul dumneavoastră dacă vreunul din simptomele enumerate mai sus apar sau se agravează când un pacient cu vârsta sub 18 ani utilizează Adjuvin. Nu a fost demonstrat încă gradul de siguranţă al utilizării Adjuvin pe termen lung la pacienţii din acest grup de vârstă cu privire la creştere, maturizare şi dezvoltarea comportamentală şi intelectuală (cognitivă).

Adjuvin împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luați orice alte medicamente.
Unele medicamente pot afecta modul de acţiune al Adjuvin sau Adjuvin poate reduce eficacitatea altor medicamente utilizate în acelaşi timp.
Folosirea Adjuvin împreună cu următoarele medicamente poate determina reacţii adverse grave:
 Medicamente numite inhibitori de monoaminooxidază (IMAO), cum sunt moclobemida (pentru tratamentul depresiei), selegilina (pentru tratamentul bolii Parkinson) şi antibioticul linezolid. Nu utilizaţi Adjuvin împreună cu aceste medicamente.
 Medicamente utilizate pentru tratamentul tulburărilor mintale cum sunt psihozele (pimozidă). Nu utilizaţi Adjuvin împreună cu pimozidă.
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă utilizaţi următoarele medicamente:
 Medicamente pe bază de plante medicinale conţinând sunătoare (Hypericum perforatum).Efectul sunătoarei poate dura până la 1 – 2 săptămâni.
 Medicamente conţinând aminoacidul triptofan.
 Medicamente pentru tratamentul durerii severe (de exemplu tramadol).
 Medicamete utilizate în anestezie sau pentru tratamentul durerii cronice (fentanil,fenobarbital).
 Medicamente pentru tratamentul migrenei (de exemplu sumatriptan).
 Medicamente care subţiază sângele (warfarină).
 Medicamente pentru tratamentul durerii/artritei (antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) cum sunt ibuprofen, acid acetilsalicilic (aspirină)).
 Sedative (diazepam).
 Diuretice (denumite şi medicamente care favorizează eliminarea apei).
 Medicamente pentru tratamentul epilepsiei (fenitoină, fenobarbital, carbamazepină).
 Medicamente pentru tratamentul infecțiilor bacteriene (de exemplu rifampicină).
 Medicamente pentru tratamentul diabetului zaharat (tolbutamidă).
 Medicamente pentru tratamentul ulcerului şi reducerii acidităţii excesive a stomacului (cimetidină).
 Medicamente pentru tratamentul maniei şi depresiei (litiu).
 Alte medicamente pentru tratamentul depresiei (cum sunt amitriptilina, nortriptilina).
 Medicamente pentru tratamentul schizofreniei şi al altor tulburări mintale (cum sunt perfenazina, levomepromazina şi olanzapina).
 Medicamente folosite pentru reglarea numărului şi ritmului bătăilor inimii (de exemplu flecainidă, propafenonă).

Adjuvin împreună cu alimente, băuturi și alcool:
Comprimatele Adjuvin pot fi administrate cu sau fără alimente.
Nu trebuie să consumaţi băuturi alcoolice în timpul tratamentului cu Adjuvin.
Nu luați sertralină în combinație cu suc de grapefruit, deoarece acesta poate crește nivelul de sertralină din corp.

Sarcina, alăptarea și fertilitatea
Dacă sunteţi gravidă sau alăptați, credeți că ați putea fi gravidă sau intenționați să rămâneţi gravidă, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.
Siguranţa utilizării Adjuvin la femeile gravide nu a fost stabilită pe deplin. De aceea, nu este recomandată administrarea sertralinei în timpul sarcinii. Sertralina vă va fi prescrisă numai dacă medicul dumneavoastră consideră că beneficiile tratamentului pentru dumneavoastră depăşesc orice
riscuri posibile pentru făt. Dacă sunteţi o femeie la vârsta fertilă, trebuie să folosiţi o metodă de contracepţie corespunzătoare (de exemplu contraceptive orale) în timpul tratamentului cu sertralină.
Asiguraţi-vă că medicul şi/sau moaşa dumneavoastră ştiu că luaţi Adjuvin. Medicamente cum sunt Adjuvin, dacă sunt luate în timpul sarcinii, în special în ultimul trimestru de sarcină, pot să crească riscul apariţiei unei afecţiuni grave pentru copil, denumită hipertensiune pulmonară persistentă a nounăscutului (HTPPN) care face ca nou-născutul să respire repede şi să se învineţească. Aceste simptome apar, de obicei, în primele 24 de ore de la naşterea copilului. În acest caz, trebuie să vă adresaţi moaşei sau medicului dumneavoastră.
Este posibil ca nou-născutul să aibă și alte afecțiuni care, de obicei, debutează în primele 24 ore după naștere.

Simptomele includ:
 Dificultăți la respirație
 Învinețire a pielii sau senzație de prea cald sau prea frig
 Învinețire a buzelor
 Vărsături sau stare de rău
 Stare de oboseală, imposibilitatea de a dormi sau plâns intens
 Rigiditate sau slăbiciune musculară
 Tremurături, neastâmpăr sau spasme
 Iritabilitate
 Valori scăzute ale zahărului în sânge
Dacă nou-născutul dumneavoastră prezintă astfel de simptome sau dacă vă îngrijorează sănătatea copilului dumneavoastră, contactați-vă medicul sau moașa care vă vor da informațiile necesare.
S-a demonstrat că medicamentul trece în laptele matern. De aceea, nu este recomandată administrarea sertralinei în timpul alăptării. Sertralina trebuie utilizată în timpul alăptării numai dacă medicul consideră că beneficiile tratamentului pentru mamă depăşesc orice riscuri posibile pentru sugar.
Studiile la animale au arătat că anumite medicamente precum sertralina pot reduce calitatea spermei.
Teoretic, acest lucru poate afecta fertilitatea, însă nu s-a constatat un impact asupra fertilității la om.

Conducerea vehiculelor și folosirea utilajelor
Atenție: Utilizarea acestui medicament vă poate afecta reactivitatea și capacitatea de a conduce vehicule.
Medicamentele psihotrope, cum este sertralina, pot influenţa capacitatea dumneavoastră de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Ca urmare, nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje înainte de a şti dacă acest medicament vă modifică capacitatea de a desfăşura aceste activităţi.

3. Cum să utilizați Adjuvin

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Doza uzuală este:
Adulţi:
Depresie şi tulburări obsesiv-compulsive: Pentru tratamentul depresiei şi tulburării obsesiv-compulsive (TOC), doza uzuală la începutul tratamentului este de 50 mg pe zi. Doza zilnică poate fi crescută cu câte 50 mg la intervale de minim o săptămână, pe parcursul câtorva săptămâni. Doza maximă recomandată este de 200 mg pe zi.
Tulburări de panică, tulburări de anxietate socială şi stres post-traumatic:Doza iniţială în tratamentul tulburării de panică, tulburării de anxietate socială şi stresului posttraumatic este de 25 mg pe zi, pe care medicul o va creşte la 50 mg pe zi după o săptămână.
Apoi, doza zilnică poate fi crescută cu câte 50 mg pe parcursul câtorva săptămâni.
Doza maximă recomandată este de 200 mg pe zi.

Copii şi adolescenţi:
Utilizarea Adjuvin la copii și adolescenți trebuie limitată la grupul de vărstă 6 -17 ani și numai pentru tratamentul tulburării obsesiv-compulsive (TOC).

Tulburări obsesiv-compulsive:
Copii cu vârste cuprinse între 6 şi 12 ani: doza iniţială recomandată este de 25 mg pe zi.
După o săptămână, medicul dumneavoastră poate creşte doza la 50 mg pe zi. La nevoie, doza zilnică poate fi crescută cu 50 mg pe parcursul câtorva săptămâni. Doza maximă recomandată este de 200 mg pe zi.
Adolescenţi cu vârste cuprinse între 13 şi 17 ani: doza iniţială recomandată este de 50 mg pe zi. La nevoie, doza zilnică poate fi crescută cu 50 mg pe parcursul câtorva săptămâni. Doza maximă recomandată este de 200 mg pe zi.

Pacienți cu funcție renală sau hepatică afectată
În cazul în care aveţi probleme la nivelul ficatului sau rinichilor, spuneţi medicului dumneavoastră şi urmaţi-i instrucţiunile.

Mod de administrare
Adjuvin poate fi administrat cu sau fără alimente.
Înghițiți comprimatele întregi, fără a le mesteca, o dată pe zi, la aceeasi ora (fie dimineaţa, fie seara).
Comprimatul poate fi divizat în doze egale.
Durata administrării
Medicul dumneavoastră vă va spune cât timp veţi urma acest tratament. Durata acestuia depinde de tipul afecţiunii dumneavoastră şi de modul în care răspundeţi la tratament. Este posibil să dureze câteva săptămâni până când simptomele dumneavoastră să se îmbunătăţească. De regulă, tratamentul depresiei trebuie să continue încă 6 luni după ce simptomele depresiei s-au ameliorat.

Dacă luaţi mai mult Adjuvin decât trebuie:
Dacă luați din greşeală mai mult Adjuvin decât vi s-a recomandat, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau îndreptaţi-vă către cea mai apropiată unitate medicală. Luaţi întotdeauna cu dumneavoastră cutia medicamentului, indiferent dacă mai aveţi medicaţie rămasă sau nu.
Simptomele supradozajului pot fi somnolenţă, greaţă şi vărsături, bătăi rapide ale inimii, tremurături, agitaţie, ameţeli şi, în cazuri rare, inconştienţă.
Sfaturi pentru profesioniștii din domeniul sănătății La sfârșitul acestui prospect se găsesc informații suplimentare despre supradozajul cu sertralină.

Dacă uitaţi să luaţi Adjuvin:
Dacă uitați să luaţi o doză, nu luaţi doza pe care aţi omis-o. Luaţi următoarea doză la ora obişnuită.
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Adjuvin:
Nu încetaţi să luaţi Adjuvin înainte de a discuta cu medicul dumneavoastră. Medicul dumneavoastră vă va spune să reduceţi treptat doza de Adjuvin pe parcursul câtorva săptămâni, înainte de a întrerupe definitiv tratamentul. La întreruperea bruscă a tratamentului, pot să apară reacţii adverse precum: ameţeli, amorţeli, tulburări de somn, agitaţie sau anxietate, dureri de cap, greaţă, vărsături şi tremurături.
Dacă observaţi oricare dintre aceste reacţii adverse sau orice altă reacţie adversă după ce aţi oprit utilizarea Adjuvin, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. Reacții adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate cauza reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Cea mai frecventă reacţie adversă este greaţa. Reacţiile adverse depind de doză şi deseori dispar sau se reduc odată cu continuarea tratamentului.

Spuneţi imediat medicului dumneavoastră:
Dacă observaţi oricare dintre următoarele simptome după utilizarea medicamentului; aceste simptome pot fi grave.
 Dacă dezvoltaţi erupţii cutanate severe care produc vezicule (eritem polimorf) (care poate afecta gura şi limba). Acestea pot fi semnele unei afecţiuni cunoscute ca sindromul Stevens Johnson sau necroliză epidermică toxică (NET). Medicul dumneavoastră va opri imediat
tratamentul în acestă situaţie.
 Reacţie alergică sau alergie, care poate include simptome cum sunt erupţii pe piele cu senzaţie de mâncărime, probleme de respiraţie, respiraţie şuierătoare, umflare a feței, buzelor sau pleoapelor.
 Dacă prezentaţi agitaţie, confuzie, diaree, creşterea temperaturii corporale şi a tensiunii arteriale, transpiraţie excesivă şi bătăi rapide ale inimii. Acestea sunt simptome ale sindromului serotoninergic. În cazuri rare, acest sindrom poate să apară atunci când luaţi anumite medicamente în acelaşi timp cu sertralina. Medicul dumneavoastră poate dori să vă oprească tratamentul.
 Dacă observaţi culoarea galbenă a pielii şi a ochilor, care poate indica afectarea ficatului.
 Dacă prezentaţi simptome depresive cu idei de auto-vătămare sau sinucidere (gânduri suicidare).
 Dacă începeţi să aveţi sentimente de nelinişte şi nu puteţi să staţi jos sau în picioare după ce aţi început să utilizaţi Adjuvin. Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă începeţi să vă simţiţi agitat.
 Dacă aveţi crize epileptice (convulsii).
 Dacă aveţi un episod maniacal (vezi pct. 2 “Atenționări și precauții”)
Următoarele reacţii adverse au fost observate în studiile clinice la adulţi.

Reacţii adverse foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 pacienţi):
 Insomnie, ameţeli, somnolenţă, amorțeală, dureri de cap, diaree, greaţă, gură uscată, ejaculare prematură, oboseală.

Reacţiile adverse frecvente (pot afecta până la 1 din 10 pacienţi):
 Dureri în gât,
 Lipsă a poftei de mâncare, apetit alimentar crescut,
 Depresie, sentiment ciudat, coşmaruri, anxietate, agitaţie, nervozitate, scrâşnete ale dinţilor,
 Scădere a interesului sexual, disfuncție sexuală, disfuncție erectilă,
 Amorţeli şi furnicături, tremurături, musculatură tensionată, anomalii ale gustului, lipsă de atenţie,
 Tulburări de vedere, ţiuit în urechi,
Palpitaţii,
 Bufeuri, căscat,
 Dureri abdominale, vărsături, constipaţie, disconfort gastric, gaze,
 Erupţii trecătoare pe piele, transpiraţii excesive,
 Dureri musculare, dureri în piept.

Reacţii adverse mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 de pacienţi):
 Senzaţie de răceală la nivelul pieptului, secreţii nazale abundente,
 Halucinaţii, stare de fericire extremă, lipsă a sentimentelor personale, gândire anormală,amnezie, scădere a intensităţii sentimentelor
Convulsii, contracţii musculare involuntare, tulburări de coordonare, mişcări neîncetate,tulburări de vorbire,
 Ameţeli în timp ce staţi în picioare,
 Migrenă,
 Dureri de ureche,
 Bătăi rapide ale inimii, tensiune arterială crescută, înroşire a feţei,
 Dificultăţi la respiraţie, respiraţie şuierătoare, scurtare a respiraţiei, sângerări nazale,
 Inflamare a esofagului, dificultăţi la înghiţire, salivaţie crescută, tulburări la nivelul limbii,eructaţii,
 Umflare a ochilor,
 Hemoroizi,
 Pete roşii pe piele, cădere a părului, transpiraţii reci, uscăciune a pielii, urticarie,
 Osteoartrită, slăbiciune musculară, dureri de spate, spasme musculare,
 Urinare în timpul nopţii, incapacitate de a urina, creştere a volumului de urină, urinări cu frecvenţă crescută, urinare dificilă,
 Hemoragie vaginală, disfuncţii sexuale feminine,
 Stare generală de rău, frisoane, febră, slăbiciune, sete,
 Creşteri ale greutăţii corporale, scăderi ale greutăţii corporale.

Reacţiile adverse rare (pot afecta până la 1 din 1000 de pacienţi):
 Inflamație a stomacului și intestinului,
 Infecţie la nivelul urechii,
 Cancer,
 Glande inflamate,
 Colesterol mare, concentraţie mică a zahărului din sânge,
 Simptome fizice din cauza stresului sau emoţiilor, dependenţă de medicamente, tulburări psihotice, agresivitate, paranoia, gânduri de sinucidere, mers pe jos în somn, ejaculare prematură,
 Comă,
 Mişcări anormale, dificultăţi la mişcare, senzaţii amplificate, tulburări senzoriale,
 Glaucom, probleme lacrimale, pete în faţa ochilor, vedere dublă, senzaţie dureroasă în ochi în prezenţa luminii, sânge în ochi, pupile mărite,
 Infarct miocardic, bătăi lente ale inimii, probleme cardiace, circulaţie redusă la nivelul braţelor şi picioarelor,
 Senzaţie de blocare a gâtului, respiraţie rapidă, respiraţie lentă, respirație șuierătoare, dificultăţi de vorbire,
 Sughiţ, sânge prezent în materiile fecale, dureri la nivelul gurii, ulceraţii la nivelul limbii, afecţiuni ale dinţilor, afecţiuni ale limbii, ulceraţii la nivel gurii, disfuncţie la nivelul ficatului,
 Afecţiuni la nivelul pielii sub formă de vezicule, erupţie cutanată la nivelul zonelor cu păr, textură anormală a părului, miros anormal al pielii,
 Tulburări osoase,
 Urinare redusă, incontinenţă urinară, ezitare la urinare,
 Sângerări vaginale excesive, zona vaginală uscată, penisul şi prepuţul de culoare roşie şi ndureroase, secreţii genitale, erecţie prelungită,
 Secreţii ale sânilor,
 Hernie,
 Toleranţă scăzută la medicamente,
 Dificultăţi la mers,
 Teste de laborator cu valori anormale, spermă anormală,
 Leziuni,
 Vasodilataţie procedurală.

După punerea pe piaţă a sertralinei, au fost raportate următoarele reacţii adverse cu frecvență necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile):
 Scădere a numărului de globule albe, scădere a numărului de trombocite,
 Reacții alergice severe,
 Scădere a secreţiei de hormoni tiroidieni, probleme endocrine, creștere a concentrației de zahăr în sânge, concentraţie redusă de săruri în sânge,
 Coşmaruri,
 Probleme ale mişcărilor musculare (cum sunt mişcări neîncetate, crampe musculare, muşchiîncordaţi, scrâşnete ale dinţilor şi dificultăţi la mers),
 Leşin,
 Durere intensă de cap instalată brusc (poate fi un semn al unei boli grave, numite vasoconstricție cerebrală reversibilă),
 Vedere alterată,
 Probleme de sângerare (cum sunt sângerări nazale, sângerare stomacală sau prezenţa sângelui în urină),
 Afecțiuni pulmonare,
Pancreatită,
 Afecţiuni hepatice grave, îngălbenire a ochilor şi a pielii (icter),
 Edem la nivelul pielii, reacţii ale pielii la soare, senzaţie de mâncărime,
 Dureri articulare, crampe musculare,
 Mărire a sânilor, menstruaţii neregulate,
 Rezultate anormale ale analizelor de laborator, nivel crescut al colesterolului în sânge.
La pacienții care au utilizat acest tip de medicamente (inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei sau antidepresive triciclice) s-a constatat un risc crescut de apariție a fracturilor osoase.
Reacţii adverse suplimentare la copii şi adolescenţi:
În studiile clinice la copii şi adolescenţi, reacţiile adverse au fost, în general, similare cu cele ale adulţilor (vezi mai sus). Cele mai frecvente reacţii adverse la copii şi adolescenţi au fost: dureri de cap, insomnie, diaree şi greaţă.

Raportarea reacțiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe website-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

5. Cum se păstrează Adjuvin

Nu lăsați acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie și pe blister după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Nu aruncați niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiți. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului

6. Conținutul ambalajului și alte informații

Ce conţine Adjuvin
Adjuvin 50 mg
– Substanţa activă este sertralina. Fiecare comprimat filmat conţine sertralină sertralină 50 mg, sub formă de clorhidrat de sertralină 56,00 mg.
Adjuvin 100 mg
– Substanţa activă este sertralina. Fiecare comprimat filmat conţine sertralină 100 mg sub formă de clorhidrat de sertralină 112,00 mg.
– Celelelte componente sunt: nucleu – hidrogenofosfat de calciu dihidrat, celuloză microcristalină, hidroxipropilceluloză, amidonglicolat de sodiu tip A, stearat de magneziu, polisorbat 80;film – dioxid de titan (E 171), hipromeloză 6cP, propilenglicol.
Cum arată Adjuvin şi conţinutul ambalajului
Adjuvin 50 mg comprimate filmate
Comprimate filmate biconvexe, în formă de capsulă, de culoare albă până la aproape albă, prevazute cu o linie mediană pe una din feţe.
Comprimatul poate fi divizat în doze egale.
Adjuvin 100 mg comprimate filmate
Comprimate filmate biconvexe, în formă de capsulă, de culoare albă până la aproape albă, prevazute cu o linie mediană pe una din feţe.
Comprimatul poate fi divizat în doze egale.
Adjuvin este ambalat în cutii cu 3 blistere din PVC/PVDC/Al a câte 10 comprimate filmate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *