Prospecte medicamente
Arthrotec 75 mg/0,2 mg comprimate gastrorezistente

Arthrotec 75 mg/0,2 mg comprimate gastrorezistente

Arthrotec 75 mg/0,2 mg comprimate gastrorezistente (Diclofenac sodic/misoprostol)

În acest prospect găsiţi:
1. Ce este Arthrotec şi pentru ce se utilizează
2. Înainte să luaţi Arthrotec
3. Cum să utilizaţi Arthrotec
4. Reacţii adverse posibile
5. Cum se păstrează Arthrotec
6. Informaţii suplimentare

1. Ce este Arthrotec şi pentru ce se utilizează

Arthrotec face parte din grupul de medicamente antiinflamatoare şi analgezice (pentru combaterea durerii).
Fiecare comprimat conţine un nucleu cu diclofenac sodic; diclofenacul este un medicament antiinflamator nesteroidian, care acţionează împotriva inflamaţiei şi durerilor articulare din anumite boli. Celălalt component activ – misoprostolul – protejează stomacul şi duodenul împotriva ulcerului care poate fi provocat de medicamentele antiinflamatoare.
Arthrotec este indicat pentru tratarea manifestărilor din artroză şi poliartrita reumatoidă.

2. Înainte să luaţi Arthrotec

Nu luaţi Arthrotec:
– dacă sunteţi hipersensibil (alergic) la diclofenac, acid acetilsalicilic, alte antiinflamatoare nesteroidiene, misoprostol, prostaglandine sau la oricare dintre componentele Arthrotec;
– dacă suferiţi de sângerări gastrice, duodenale sau cerebrovasculare;
– dacă suferiţi de ulcer;
– dacă sunteţi gravidă sau intenţionaţi să deveniţi gravidă;
– dacă alăptaţi;
– dacă acidul acetilsalicilic sau alte medicamente antiinflamatorii duc la crize de astm bronşic, urticarie sau rinită acută.
– dacă aveţi insuficienţă cardiacă congestivă diagnosticată şi/sau boală cerebrovasculară, de exemplu, dacă aţi suferit un atac de cord, un accident vascular cerebral minor (AVC), aveţi blocaje ale vaselor de sânge la nivelul inimii sau creierului sau dacă aţi suferit o intervenţie chirurgicală pentru îndepărtarea blocajelor sau efectuarea unui bypass la acestea – dacă aveţi sau aţi avut probleme cu circulaţia sângelui (arteriopatie periferică).

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Arthrotec:
– dacă fumaţi
– dacă aveţi diabet
– dacă aveţi angină pectorală, cheaguri de sânge, tensiune arterială mare, valori mărite ale colesterolului sau trigliceridelor
– dacă suferiţi de boli de rinichi sau de ficat
– dacă aţi suferit de ulcer
– dacă sângerați prea ușor sau vă învinețiți la lovituri aparent ușoare
– dacă suferiţi de anumite inflamaţii digestive (de exemplu, colita ulceroasă, boala Crohn)
– dacă aţi suferit de astm bronşic sau boli alergice
– dacă aveţi febră. Arthrotec poate masca febra, care este unul din semnele infecţiei
– dacă sunteți deshidratat
– dacă aveți peste 65 de ani deoarece este posibil ca medicul dumneavoastră să dorească să vă monitorizeze regulat.
– dacă suferiţi de anumite boli de sânge sau prezentaţi tulburări de coagulare a sângelui, sau dacă aţi suferit de hemoragii cerebrovasculare;
– dacă suferiţi de boli care favorizează reţinerea lichidelor în organism;
– dacă sunteţi în tratament cu diuretice;
– dacă sunteţi în tratament cu alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene. În aceste cazuri, medicul dumneavoastră vă poate recomanda efectuarea unor teste pentru a verifica funcţia rinichilor sau ficatului sau a analizelor de sânge;
– dacă prezentaţi intoleranţă la anumite zaharuri, informaţi medicul dumneavoastră despre acest lucru înainte de a utiliza acest medicament;deoarece conţine ulei de ricin hidrogenat, poate provoca jenă gastrică şi diaree.
Medicamente precum Arthrotec se pot asocia cu un risc uşor crescut de apariţie a atacului de cord („infarct miocardic”) sau a accidentului vascular cerebral. Riscurile de orice tip sunt mai probabile la doze mari şi în cazul tratamentului de lungă durată. Nu depăşiţi doza şi durata recomandate pentru tratament.
Reacţiile adverse pot fi reduse la minimum prin utilizarea celei mai mici doze eficace pentru cea mai scurtă perioadă necesară controlării simptomelor
Dacă aveți probleme cu inima, ficatul sau rinichii, este posibil ca medicul dumneavoastră să dorească sa vă monitorizeze regulat.

Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fără prescripţie medicală.
Unele medicamente, dacă sunt administrate în acelaşi timp cu Arthrotec, pot influenţa acţiunea Arthrotec sau Arthrotec poate influenţa acţiunea acestora. Informaţi medicul dumneavoastră dacă utilizaţi oricare dintre medicamentele de mai jos:
– diuretice;
– ciclosporină;
– litiu;
– digoxină;
– ketoconazol
– medicamente antidiabetice orale;
– warfarină, antiagregante plachetare (aspirină, inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei) sau alte anticoagulante orale;
– metotrexat;
– alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene sau corticosteroizi;
– medicamente antihipertensive, cum sunt inhibitorii enzimei de conversie;
– antibioticele quinolonice;
– tacrolimus;
– mifepristonă;
– voriconazol;
– sulfinpirazonă;

Administrarea Arthrotec împreună cu alimente şi băuturi
Arthrotec poate fi administrat în timpul meselor; este chiar recomandată administrarea în timpul meselor, pentru a evita unele reacţii adverse, cum este diareea.

Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Arthrotec nu trebuie utilizat în timpul sarcinii. La femeile aflate la vârsta fertilă se recomandă utilizarea unor mijloace de contracepţie adecvate în timpul tratamentului cu Arthrotec. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră imediat dacă rămâneţi gravidă în timpul tratamentului.
Alăptare
Arthrotec nu trebuie utilizat în timpul alăptării.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Dacă prezentaţi ameţeli sau alte tulburări nervoase în timpul tratamentului cu medicamente
antiinflamatoare, evitaţi conducerea de vehicule sau folosirea de utilaje.

3. Cum să utilizaţi Arthrotec

Utilizaţi întotdeauna Arthrotec conform indicaţiilor medicului dumneavoastră. Dacă aveţi nelămuriri, cereţi sfatul medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Doza uzuală este de un comprimat Arthrotec, de două ori pe zi, în timpul meselor. Comprimatele trebuie înghiţite întregi, nu trebuie mestecate sau sfărâmate.
Dacă aveţi impresia că efectul Arthrotec este prea slab sau prea puternic, informaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul.
Utilizarea la vârstnici, pacienți cu insuficiență renală, cardiacă și hepatică
Se recomandă o monitorizare atentă de către medicul dumneavoastră. Nu este necesară ajustarea dozei.

Utilizarea la copii
Nu se recomandă utilizarea Arthrotec la copiii sub 18 ani.
Dacă aţi luat mai mult Arthrotec decât trebuie
Dacă utilizaţi mai multe comprimate decât v-au fost prescrise, adresaţi-vă imediat medicului sau celei mai apropiate unităţi medicale.

Dacă aţi uitat să luaţi Arthrotec
Dacă aţi uitat să administraţi o doză, administraţi următoarea doză la ora obişnuită. Nu dublaţi doza pentru a recupera doza pe care aţi uitat să o administraţi.

4. Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Arthrotec poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Reacţii adverse foarte frecvente (afectează mai mult de 1 din 10 pacienţi) includ: dureri abdominale, diaree, greaţă, greutate sau încetineală în digestie.

Reacţii adverse frecvente (afectează 1 până la 10 pacienţi din 100) includ: insomnie, dureri de cap, ameţeli, ulceraţii la nivelul stomacului şi intestinului, inflamaţii la nivelul esofagului, stomacului şi intestinelor, arsuri în capul pieptului, , vărsături, constipaţie, balonare, eructaţie, erupţii trecătoare pe piele, mâncărime la nivelul pielii, rezultate anormale pentru teste de sânge (creşterea alaninaminotransferazei, hematocrit scăzut, creşterea fosfatazei alcaline).

Reacţii adverse mai puţin frecvente (afectează 1 până la 10 pacienţi din 1000) includ: infecție vaginală, scădere a numărului de trombocite (celule care ajută la coagularea sângelui), schimbări ale dispoziției, accident vascular cerebral, vedere înceţoşată, atac de cord, insuficiență cardiacă, tensiune arterială crescută, greutate în respirație, sângerări la nivelul stomacului sau intestinelor, inflamaţii la nivelul gurii, erupţii la nivelul pielii însoţite de mâncărimi şi umflături (urticarie), pete violet sau roşii pe piele, sângerări inter-menstruale, sângerări menstruale abundente, , sângerări vaginale la femei aflate la vârsta fertilă şi la femei aflate la perioada de menopauză, tulburare de menstruație, febră, umflarea ţesuturilor datorată acumulării de lichid în ţesut (edem), frisoane, oboseală, rezultate anormale pentru teste de sânge (creşterea aspartataminotransferazei).

Reacţii adverse rare (afectează 1 până la 10 pacienţi din 10000) includ: semne de infecţie sau
oboseală avansată ce pot fi datorate scăderii numărului dintr-un anumit tip de celule din sânge, anemie, reacţii alergice, reacţii ale pielii şi crize de astm bronşic şi senzaţie de sufocare (gât umflat) datorită reacţiilor alergice, umflarea ţesuturilor de sub piele, coşmaruri, furnicături sau amorţeli, tulburări de memorie, dezorientare, zgomote în urechi, depresie, nelinişte, tremurături, tulburări de gust, pancreatită, vărsături cu sânge, scaune de culoare neagră, lipicioase, inflamaţia limbii, senzaţie de gură uscată, lipsa poftei de mâncare, exacerbarea unei boli numite colită ulceroasă sau a bolii Crohn (caracterizate prin inflamaţie şi leziuni la nivel gastrointestinal) hepatită, reacţii grave ale pielii constând în apariţia de vezicule pe piele (dermatită buloasă), durere la nivelul sânilor, dureri menstruale, anomalii congenitale (defecte prezente de la naştere).

Alte reacţii adverse cu frecvenţă necunoscută includ: tulburări de coagulare a sângelui, acumulare de lichid în ţesuturi, inflamaţia membranelor creierului (meningită aseptică), convulsii, moleşeală, inflamaţia vaselor de sânge, perforaţii ale stomacului sau intestinelor, funcţionare anormală a ficatului (insuficienţă hepatică), icter, reacţii grave la nivelul pielii care uneori pot ameninţa viaţa (sindrom Stevens-Johnson, necroliză toxică epidermală), înroşirea pielii, exfolierea pielii, sensibilitatea pielii la lumină, căderea părului, tulburări renale (nefrită tubulointerstiţială, afectare renală, insuficienţă renală, glomerulonefrită, necroză papilară renală, sindrom nefrotic, glomerulonefrită cu leziuni minime, glomerulonefrită
membranoasă), naştere prematură, retenţie a placentei sau a altor membrane la naştere, deces al fătului, contracţii uterine anormale, sângerări uterine, ruptură sau perforaţie uterină, pătrunderea lichidului amniotic în circulaţia sângelui mamei (embolism cu lichid amniotic), avort incomplet, travaliu prelungit, fertilitate scăzută la femei.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agraveazǎ sau dacă observaţi orice reacţie adversǎ nemenţionatǎ în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

5. Cum se păstrează Arthrotec

A nu se lăsa la vederea şi îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi Arthrotec după data de expirare înscrisă pe cutie <EXP>. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Informaţii suplimentare

Ce conţine Arthrotec
– Substanţele active sunt diclofenacul sodic şi misoprostolul. Un comprimat conţine un nucleu gastrorezistent cu diclofenac sodic 75 mg, înconjurat de un strat cu misoprostol 200 μg.
– Celelalte componente sunt: lactoză monohidrat, celuloză microcristalină, amidon de porumb, povidonă K-30, stearat de magneziu, copolimer acid metilacrilic tip C, hidroxid de sodiu, talc, trietilcitrat, metilhidroxipropilceluloză, crospovidonă, dioxid de siliciu coloidal, ulei de ricin
hidrogenat.

Cum arată Arthrotec şi conţinutul ambalajului
Comprimatele gastrorezistente sunt albe, rotunde, biconvexe, inscripţionate cu simbolul pe una din feţe şi ‘Searle 1421’ pe cealaltă faţă.
Arthrotec este ambalat în cutii cu blistere din aluminiu, conţinând 10 sau 20 comprimate gastrorezistente.

1 thought on “Arthrotec 75 mg/0,2 mg comprimate gastrorezistente

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *